В категории: Брой 9-10/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Мощни гайковерти на Metabo

В началото на тази година Metabo изцяло обнови производствената си програма на акумулаторни отвертки и бормашини, включително с импулсно (Impuls – патентована технология и система на Metabo) и ударно действие, като пусна на пазара почти едновременно цели десет нови модела, разпределени по мощност на машината и на батерията в три групи (виж НС 1-2/2009):

» BS 14,4 Li и BS 18 Li

» BS 14,4 LT Impuls и BS 18 LT Impuls – отвертки-бормашини и SB 14,4 Impuls и SB 18 LT Impuls – ударни бормашини

» BS 14,4 LTX Impuls и BS 18 LTX Impuls (бормашини с импулсно действие) и SB 14,4 LTX Impuls и SB 18 LTX Impuls – бормашини с ударно действие.

Тази нова серия представлява значителна стъпка в развитието на акумулаторните инструменти с използване на литиево-йонни батерии от последно поколение и с най-добри към момента характеристики.

От юни т.г. немският производител разшири тази серия акумулаторни инструменти с нови четири модела – SSD 14,4 LT/SSD 18 LT и SSW14,4 LT/SSW 18 LT, които попадат в средната от тези три групи – „LT“. Това са инструменти, предназначени за професионална употреба, включително и в производствени условия. Отличават се с редица конструктивни подобрения, които ги правят още по-подходящи за продължителна работа при високи натоварвания. В тях са вградени електродвигатели от ново поколение със значително по-голяма мощност, нов е и планетният редуктор. Серията машини „LT“ работят с батерии Li-Power Plus, за които се твърди, че са най-мощните, използвани за този клас инструменти.

Тялото на редукторната кутия е изработено от здрава алуминиева отливка, което освен по-висока механична здравина и устойчивост има предимството, че значително улеснява отвеждането на топлината от вътрешността на машината към околното пространство, фактор, който удължава дълготрайността на инструмента.

По принцип ясно очертана граница между акумулаторните отвертки и бормашини няма – и едните, и другите се използват както за завиване и отвиване на винтове (за дърво или с милиметрова/цолова резба), така и при пробиване на отвори. При тях машината прилага върху главата на винта или гайката постоянен въртящ момент, чиято големина в края на завиването повече или по-малко рязко нараства в зависимост от твърдостта на материала.

Новите четири модела са по-тясно специализиран инструмент в сравнение с отвертките и бормашините, като са специално разработени за завиване и отвиване на винтове или гайки. Поради това при тях въртящият момент се предава чрез ударно действие, т.е. чрез серия удари с голяма честота. Това позволява да се достигнат пикови стойности, значително надвишаващи големината на въртящия момент, постижим с обичайните отвертки или бормашини. Така например при модела SSD 14,4 LT той е 140 Nm, а при SSD 18 LT – 160 Nm. За още по-тежки натоварвания се използват моделите SSW 14,4 LT и SSW 18 LT с максимална големина на въртящия момент съответно 200 Nm и 220 Nm.

За сравнение ще посочим, че максималният въртящ момент, който акумулаторните отвертки от същата LT серия – BS 14,4 LT Impuls и BS 18 LT Impuls, прилагат върху главата на винта, е само 55 Nm и 60 Nm.

С две думи, SSD 14,4 LT, SSD 18 LT и техните още по-мощни събратя SSW 14,4 LT и SSW 18 LT са инструменти с тясна специализация за отвиване и завиване на винтове и гайки. Затова именно те са известни сред майсторската гилдия под наименованията винтовърт или гайковърт (гайковерт).

Тези инструменти са способни да се справят и с големи резбови скрепителни елементи, с удивителна лекота отвиват ръждясали или спечени клеясали резби, в състояние са да завият и най-големите винтове за дърво, както и да притегнат достатъчно здраво гайките на най-отговорни, силно натоварени съединения. Това са все приложения, с които машина без ударно действие не може да се справи.

Не случайно във всяка авторемонтна работилница задължително има инструменти от този вид – били те електрически, или пневматични. Ще добавим още една характерна особеност на този вид инструменти, която е тяхно голямо предимство – постигането на много висок въртящ момент чрез серия удари с висока честота не предизвиква откат на инструмента, който да се предава на ръката и да я травмира.

В зависимост от големината на захранващото напрежение новите гайковърти се делят на две групи. При моделите SSD опашката на работния инструмент се поставя в глух отвор в челото на вала с шестостенно напречно сечение 1/4″ (6,35 mm). За този начин на захващане има значително по-богат набор от преходници, битове и свредла с шестостенна опашка. Моделите с SSD имат малко по-нисък максимален въртящ момент, което е съобразено и с възможността на работния инструмент да предаде без усукване приложеното усилие.

Инструментите с обозначение SSW имат малко по-висок максимален въртящ момент, съответно и краят на вала за присъединяване на работния инструмент е оформен като външен четиристен (1/2″). Те работят съвместно с удължителите и накрайниците от набор гаечни ключове тип „гедоре“.

За по-голяма прегледност и по-лесно съпоставяне основните технически характеристики на четирите машини са дадени в таблицата. Веднага проличава и друго съществено достойнство – ниското тегло на машините, като разликата между моделите с 14,4 V и 18 V батерия е само 100 g.

И четирите машини имат система за електронно управление на електродвигателя Variospeed (V) – Elektronik, което позволява честотата на въртене да се регулира плавно в три предварително избрани диапазона. За моделите със захранване 14,4 V те са:

» 0–1600 minˉ¹

» 0–2150 minˉ¹

» 0–2650 minˉ¹

Съответно на това максималната честота на ударите във всеки от тези диапазони за всяка от машините е 1500/2700/3300 minˉ¹. Големината на максималния въртящ момент е различен за всяка машина и зависи от предварително зададения режим на работа.

Възможността за толкова гъвкаво управление на честотата на въртене, на нанасяне на ударите и големина на въртящия момент силно разширява диапазона от приложения на инструментите – от завиване на винтове с обичайна големина в дърво и метал, до дълги и с голям диаметър винтове с шестостенна глава, използвани при сглобяване на покривни и други гредови конструкции, както и за широк диапазон от големини винтове и гайки с метрична резба.

Ясно разграничаване по вид дейност между гайковъртите с вътрешен шестостен (SSD) за захващане на инструмента и тези, при които той се захваща върху външен четиристен (SSW), няма, защото зоната на припокриване е доста широка.

И все пак моделите SSD са по-подходящи при:

» Монтиране на кухненски и други мебели

» Промишлено сглобяване на мебели

» Изграждане и ремонт на санитарни и отоплителни инсталации

» Сглобяване на различни метални и дървени конструкции

Моделите от групата SSW се ползват с предимство при:

» Строителство и ремонт на покривни конструкции

» Монтиране на касите на врати и прозорци

» Ремонт на различни машини и съоръжения

» Авторемонтни дейности и най-вече при силно притягани болтове, с каквито например се закрепват джантите на колелата.

Системата за електронно управление също така предпазва електродвигателя от повреда поради претоварване, като контролира неговата температура.

Гайковъртите се доставят с две литиево-йонни батерии (18 V/2,6 Ah) и зареждащо устройства ASC 30. В процеса на зареждане се използва наложилата се от години вече технология на Metabo Air Cooled. Зарядното устройство има система за вентилация, която охлажда и поставената в него батерия. В резултат на това времето на зареждане се скъсява с около 30%, а дълготрайността на батерията нараства.

В батерията е вградена електронната система ESCP (Electronic Single Cell Protection), която следи напрежението на всеки елемент поотделно и при опасност от повреда поради претоварване изключва електродвигателя, а когато батерията е в режим на зареждане – зареждащото устройство. Батерията се изключва и когато температурата в пакета надхвърли 80 °С. Взети са и други мерки за повишаване на качеството на батерията като подсилване на електрическите връзки между отделните елементи и към контактните пера и намаляване до минимум съпротивлението чрез посребряване на контактните повърхности. Върху горната лицева повърхност на батерията се намира светодиоден индикатор, показващ степента на зареденост в четири нива. Долната ù страна е покрита с дебела гума, която я защитава при удар.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото