В категории: Брой 1-2/2005, Градина, Отопление, Ремонти, Строителство

Проектиране, строителство и експлоатация на камини

Камината няма алтернатива в интериора на една къща или апартамент. Непосредственият контакт с пламъка създава незаменимо усещане за комфорт. Човекът познава огъня от десетки хиляди години, но колкото и странно да звучи, той знае за процеса на горене много по-малко, отколкото, да речем, за електричеството. Все пак има някои общи правила, които трябва да се спазват, ако решим да изградим камина в жилището си.

Огънят трябва „да присъства“ в пространството, да се гледа, да излъчва топлина към стаята. Не го крийте зад стъкла и решетки. Препеченият хляб или пържола непосредствено пред вас на огъня разпръскват наоколо аромат, който би бил подобаващо оценен и от най-претенциозния английски вкус!

Всяка камина би трябвало да се проектира и изгражда индивидуално в зависимост от размерите на помещението, разположението на комина, вратите и прозорците.

Може ли в камината да се постави водна риза и апартаментът или къщата да се отоплява с радиатори? Разбира се, че може. Но не забравяйте, че камината е неконкурентоспособен отоплителен уред поради това, че дървата имат несравнимо по-ниска енергийна калоричност, в сравнение с каменните въглища, кокса, природния газ, мазута, нафтата и пропан-бутана. При отопление с водни радиатори най-голям коефициент на полезно използване на топлинната енергия имат отоплителните котлета, а не камината.

Аз лично не бих поставил скара на пода на камината. Причината за това е, че според мен огънят трябва да гори върху под от огнеупорни тухли, който да акумулира и съответно за излъчва обратно към огнището топлинна енергия. Всяка скара или решетка го охлажда. Върху пода на огнището се поставя т.нар. пирустия или конче, което повдига дървата на 5–6 cm от пода, и така въздухът, необходим за горенето, постъпва свободно под тях.

При иззиждане на огнището до третия ред тухли от долу на горе не поставяйте въздушни или водни ризи, защото температурата на пламъка има максимална стойност на височина 2/3 от дължината му. Така ще осигурим по-пълно изгаряне на дървата. Опитът и наблюденията ми показват, че много често камините не горят добре не защото коминът не тегли поради това, че е нисък или тесен, а защото водната риза около огнището прекалено силно охлажда зоната на горене.

След третия ред тухли задната стена на огнището се иззижда под наклон 15–20° напред. По този начин се създава нещо като екран, който отразява топлината от огъня обратно към огнището и дървата изгарят по-пълно.

Не забравяйте! Коминът трябва да бъде топъл, т.е. изходящите димни газове да се охлаждат възможно най-малко, докато преминават през него. Затова е за предпочитане да се иззижда от единични решетъчни тухли, да бъде гладко измазан отвътре, а отвън може да се използва варо-перлито-пясъчна мазилка, която все пак има някакви топлоизолационни свойства. Над комина се прави шапка, която го предпазва от попадане на дъжд и сняг. Добрата тяга зависи много от височината на комина и неговото напречно сечение, като се препоръчва минималната площ да бъде 500 cm² – например 25х20 cm.

Камината се превръща в силен охладител на помещението, ако след догарянето на дървата клапата в комина не се притвори. На тези, които държат да използват камината за отопление, вместо водна риза препоръчвам да използват въздушна.

При оформянето на външния вид на камината не разчитайте единствено на своето виждане. Ползвайте услугите на архитект, специалист по вътрешно оформление.

За изграждане не препоръчваме използването на шамотни тухли, особено във видимите ù части. Като материал той е грозен и ронлив. Предназначен е да контактува с течна стомана и чугун, а не с огън от дърва. За всички зони на камината най-подходящи са плътните, с добре изпечен „череп“ червени тухли.

Тук предлагам на вашето внимание камина-пещ, която в продължение на повече от 20 години е доказала отличните си експлоатационни качества. Помогнал съм и на много приятели да си построят такава камина, като в зависимост от конкретните условия са допустими известни отклонения от първообраза – като размери, форма, материали и най-вече по външен вид.

Описаната тук камина-пещ има поне две съществени преимущества. Тя може да се използва като пълноценна пещ за печене и готвене. За целта задната част на горивната камера загрява, като в нея горят дърва в продължение на 2–3 часа. Продължителността на нагряването зависи от това какво ще се пече – хляб, баница или агне например. След изгаряне на дървата жарта се изгребва в предната част, печивото се поставя в пещта, а отворът ù се затваря с капак от стоманена ламарина. След това жарта се избутва назад, като покрива част от капака. Клапата на камината към комина се затваря плътно. Продължителността на печене се установява опитно. Обикновено продължава от един до няколко часа, а при печене на по-голямо количество месо може да се остави и за цяла нощ. Така приготвеното печиво става особено вкусно, защото изпичането става само от акумулираната от тухлените стени и свода на камерата топлина, без досег с открит пламък и дим. Със същия успех камината може да се използва и за печене на скара. Жарта се разстила равномерно върху пода, отгоре ù се поставя скарата, а клапата ù трябва да бъде отворена, защото иначе помещението ще се опуши като кебапчийница.

Като друго преимущество на тази камина бих изтъкнал по-голямата площ на огнището, което включва и площта на пещта. Условията за горене на дървата в пещта са по-благоприятни, защото достигащият до тях въздух вече е затоплен от жарта и огъня в предната част на огнището.

От възможните начини на разполагане на камината в помещението, ъгловото разположение е най-подходящо, защото се заема най-малко място. Камината може да се изгради заедно с тухления зид на ограждащите стени. В някои случаи пещта може да навлезе в съседното помещение, като по този начин ще отоплява и него. При липса на място тази част на камината може да се изнесе и извън къщата. В старите къщи в Банско строяли такъв тип камини с фурна даже на горния етаж, като стърчащата извън основите част подпирали отдолу с греди.

Дадената тук камина-пещ е особено подходяща за построяване на открито – долепена до къщата или като самостоятелна конструкция.

Доц. Анаки Спасов

БР Вижте и друго изпълнение на същата конструкция на камина.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Проектиране, строителство и експлоатация на камини”

Hristo Hristov | юли 4th, 2015 at 10:27 pm

Zdraveite,
Iskam da pitam dali moga da si napravia peshta vav zemiata vanshno ot kashtata. Terena mi e takav 4e pozvoliava tova, i iskam da se skrie vav zemiata a ne da star4i kato cirei to4no tam kadeto mislia da ima pateka vanshno okolo kashtata. Ostavil sam otvor v stenata na kashtata i terena navan e takav 4e pozvoliava da e vkopana peshta v zemiata ako ste me razbrali pravilno.
Mola li da ochakvam puknatini v betona na kashtata ot visokata temperatura na peshtta?
SHte vi bada blagodaren ako mojete da mi otgovorite.

Vsichko nai dobro.
Hristo…

„Направи сам“:
Силно ни затруднихте, че не пишете на родната кирилица. От писмото не се разбира каква е връзката между вкопана в почвата пещ и стоманобетонната конструкция на сградата. Със сигурност мога да потвърдя, че външните стени на описаната в списанието конструкция на външна камина (барбекю) почти не се нагряват от горящия в нея огън, още повече, че процесът на горене трае докато се образува необходимата жар.
Бележка на редакцията:Редакцията на списание „Направи сам“ не разглежда и не отговаря на писма, написани с буквосъчетания, различни от родната българска азбука.

светослав | август 8th, 2015 at 11:12 pm

Здравейте, вече съм построил пещ в ъгъл и пред нея смятам да направя камина. Понеже разполагам с обикновени плътни тухли единички, си мисля да ги използвам за направата на камината. Въпросът ми е дали ще има проблем с тези тухли впоследствие и какъв разтвор да ползвам обикновен цимент или огнеупорно лепило.

„Направи сам“:
Щом ще правите камина, иззиждането на горивната камера трябва да се направи с качествени огнеупорни тухли. Вече има и качествени лепила за такива приложения.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото