В категории: Брой 9-10/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Циркулярен трион на Metabo с комбинирано действие

Винаги е вълнуващо да се пише за нов модел на водещ производител, а когато става дума за новост от световна величина, това вече е удоволствие. Такава новост представлява най-новият модел ръчен циркулярен трион на Metabo KSE 55 Vario Plus, който ще се продава у нас след средата на октомври т.г.

Досега ръчните циркулярни триони се деляха на две групи. Първата и най-многобройна са обичайните циркулярни триони с регулируема дълбочина на рязане, подвижен предпазител, като преобладаващата част от тях имат и разклинващ нож. Такива машини предлагат всички производители на ръчни електроинструменти – от евтините любителски модели до професионалните. Сред „най-професионалните“ от тази група, да ги наречем традиционни машини, попадат и всички досега пуснати на пазара циркулярни триони на Metabo, чийто флагман е моделът KSE 68 Plus. Рязането с този вид триони задължително започва от канта на плочата или дъската. Този е най-често срещаният метод на рязане, като машините се използват по най-типичното си предназначение – за разкрояване на мебелни и други дървесни плочи, за надлъжно рязане и по-рядко за напречно рязане на дъски, на летви, профили от пластмаса и цветни метали.

Освен тези, познати на всеки циркулярни триони, няколко водещи производители (Festool, Mafell, Makita и DeWalt) предлагат и друг вид ръчни циркулярни триони от доста рядка „порода“ и представени на пазара с общо пет модела. Поради специфичния начин при започване на рязането – чрез врязване на въртящия се диск, перпендикулярно към повърхността на рязания предмет, върху който трионът е поставен, тези се наричат „потапящи се“, което е буквален превод от немското им наименование. Този специфичен начин на работа има много съществено предимство, когато се налага изрязване на отвори с правоъгълна форма, например за вграждане на умивалник в кухненски шкаф. За целта машината се поставя върху плота на необходимото място и с натиск върху ръкохватката двигателният блок се премества надолу, като циркулярният диск плавно се врязва и прерязва материала под него. След това вече чрез постъпателно движение на триона рязането по контура на отвора продължава. За отбелязване е например, че Festool, фирма изключително силно профилирана в сектора на професионалните ръчни дървообработващи електроинструменти, произвежда само два модела циркулярни триони и те са именно от вида „потапящи се“. Този метод на рязане е по-подходящ и по-малко опасен при напречно рязане на тесни дъски и летви.

Характерно за всички досега предлагани машини от този вид е, че в неработно състояние циркулярният диск е прибран изцяло в защитния кожух. Кожухът няма подвижни части и е закрепен неподвижно към основата на машината.

С други думи, съвсем доскоро съществуваха две обособени групи триони, като първата е с по-универсално, което ще рече и по-широко, приложение, а втората са по-специализирани, но незаменими за своята област. Иначе казано, в добре обзаведената дърводелска работилница трябва да има два ръчни циркулярни триона – по един от всеки вид.

Това пазарно статукво бе разбито с появата на най-новия ръчен циркулярен трион Metabo KSE 55 Vario Plus, който съчетава предимствата и на двата вида триони. Наричат го, образно казано, две машини в една, защото е първият и засега единствен в света ръчен циркулярен трион, който може да реже едновременно като обикновен и същевременно да се врязва като „потапящ“ трион. С две думи, купуваш една машина, а получаваш две! Това елиминира потребността от покупка на втория по-специализиран вид циркулярен трион, като икономията никак не е малка, защото само от това се спестяват около 1100–1300 лв. Към това трябва да се добави, че новият KSE 55 Vario Plus ще се продава на цена 589 лв. с ДДС, а в комплект с водещата метална шина с дължина 1500 mm – за 699 лв. С две думи, цената му няма да надвишава цената на обикновените професионални триони и е около два пъти по-ниска от специализираните „потапящи“ се модели.

Освен финансова изгода, такава покупка има и друга положителна страна – улеснява се транспортирането и пренасянето при работа на различни обекти, а в шкафа с инструменти една машина винаги заема наполовина по-малко място от две.

С това обаче предимствата на KSE 55 Vario Plus не се изчерпват. Никак не е маловажен фактът, че той е най-лекият в света трион, притежаващ възможността за врязване „чрез потапяне“. Тежи само 3,7 kg, което е средно с около килограм по-малко спрямо конкурентните модели с този начин на рязане. За ръчен електроинструмент теглото винаги е съществен фактор и в случая ниското тегло на новата машина на Metabo е очевидно предимство.

С две думи, универсалните функционални възможности, съчетани с ниското тегло и приемлива цена, правят тази машина особено подходяща за използване при дърводелски и монтажни дейности било в работилницата, било на различни обекти, включително и при трудни условия, като работа на скеле или над главата. Те са също така необходими при единичната изработка на мебели – за разкрояване с точност до милиметър на мебелни и облицовъчни плочи, за надлъжно и напречно рязане на дъски и др. За качеството на новата машина в случая едва ли има смисъл да се отваря и дума, защото по принцип Metabo произвеждат единствено професионални ръчни електроинструменти с тригодишна гаранция.

Моделът KSE 55 Vario Plus допълва досегашната продуктова гама на Metabo, която включва още ръчните триони KS 54/54 SP, KS 66, KS 66 Plus и KSE 68 Plus (НС 9-10/2008).

Машината има електродвигател с мощност 1200 W и реже материали с дебелина до 55 mm. Диаметърът на циркулярния диск е 160 mm. KSE 55 Vario Plus има система за безстепенно електронно регулиране на честотата на въртене (VTC Elektronik – Vario Tacho Constamatic Elektronik, което се извършва в границите 2000–5200 minˉ¹. Максималната честота на въртене се задава предварително. Това е значително предимство, защото позволява трионът да бъде използван за рязане не само на дърво, но и на различни чувствителни на загряване материали, каквито са пластмасите, на профили или листове от алуминий и други цветни метали. Освен това системата поддържа избраната честота практически постоянна, независимо от натоварването на двигателя. Тя осигурява и плавно развъртане на диска до достигане на максималната честота на въртене. Така се избягва характерният тласък поради рязкото завъртане. Има и електронна защита срещу прегряване на електродвигателя в резултат на продължително претоварване.

Тялото (неподвижната част от предпазителя), в което се намира циркулярният диск, подвижният предпазен щит и основната плоча, са изработени като отливка от магнезиева сплав, което ги прави здрави и устойчиви на удар. Това също така придава допълнителна стабилност при водене на машината и особено при рязане със странично наклонен диск. В резултат на това точността при рязане се повишава, което е от решаващо значение при разкрояване на детайли за корпусни мебели например.

Когато става дума за професионален ръчен циркулярен трион, той трябва да се разглежда винаги заедно с водещата метална шина. Съвместната им работа гарантира прецизно водене на машината и точно праволинейно рязане, което е абсолютно необходимо при разкрояване. Своите циркулярни триони Metabo комплектува с водеща шина с дължина 1500 mm, която при необходимост може да се удължава с друга такава шина, а двете се свързват с помощта на специални елементи. Шината се закрепва предварително към рязаната плоча с малки винтови стеги, които не пречат на движението на триона. Освен това от долната ù страна има гумено покритие, което силно ограничава склонността ù към приплъзване. Канал в основната плоча на триона плътно обхваща изпъкнал профил върху шината, като страничното биене е сведено практически до нулата. Така се гарантира правата линия на рязане и отпада необходимостта от корекции чрез рендосване или енергично шлифоване на кантовете.

По челния кант на шината може да има залепена лента от твърд каучук, чийто челен ръб се обрязва при първото преминаване на диска. Задачата ù е да притиска повърхността на рязаната плоча, като предотвратява нащърбването на фурнирното или ламинатно покритие по линията на рязане.

Шината се използва независимо от режима на рязане – традиционно, започващо от ръба на плочата или чрез врязване на мястото, където е поставена машината. За отбелязване е, че тази шина може да се използва и с други дървообработващи електроинструменти на Metabo (прободни триони и фрези). Нейно голямо предимство е и това, че позволява съвместна работа с циркулярни триони и на други производители като Festool и Makita.

Този циркулярен трион няма разклинващ нож, което не само намалява теглото му, но и го прави по-компактен. В случая е избегнат и сложният механизъм, чрез който ножът се повдига, за да не пречи при врязване на циркулярния диск на място. Неговата липса също така позволява машината да се използва и за прорязване на нутове.

Решението за отказ от разклинващия нож очевидно е добро, защото почти всички водещи производители вече създават своите по-нови модели циркулярни триони без такъв нож.

За улесняване на смяната на циркулярния диск е използвана нова система, наречена SmartChange, при която подвижният предпазител се задържа в отворено положение и едновременно с това се фиксира въртенето на вала с диска. Поради това и двете ръце са свободни, което улеснява смяната.

Подвижният предпазител се повдига и задържа посредством лостова система, което позволява ръцете да се държат далеч от острите зъби на диска. Лостчето, освен че е ергономично оформено, има удължено рамо, което намалява усилието, прилагано върху него. По същия начин подвижният предпазител се повдига, за да може машината да реже чрез врязване на място. При този режим на работа механизмът за фиксиране на дълбочината на рязане е освободен, двигателният блок с неподвижния предпазител и циркулярният диск се задържат в повдигнато положение от пружина. С плавен натиск целият блок се премества надолу и дискът се врязва до предварително зададената дълбочина. При това се преодолява съпротивлението на пружината, която се стреми да ги върне в начално повдигнато положение.

Водачът за паралелно водене на машината по канта на рязания предмет може да се поставя от двете страни на основната плоча, като се фиксира в две точки за по-голяма стабилност. Плъзгачът му е оформен като кух метален профил с две успоредни гладки стени, като и двете може да се използват за опора при водене на машината.

Стандартно KSE 55 Vario Plus се доставя с циркулярен диск Multi cut с 42 твърдосплавни зъба (WZ форма на зъбите). Той е диск с универсално предназначение, подходящ за рязане и на по-твърди материали, като ламинирани плочи, листове и профили от пластмаса, алуминий, мед и месинг. Освен него се предлагат още няколко диска, предназначени за бързо и грубо, включително надлъжно, рязане, както и за чисто рязане.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото