В категории: Брой 1-2/2011, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Обновената фреза Metabo LF 724 S за премахване на лакови покрития

В списъка с нови инструменти, с които Metabo откри новата годината, забелязахме стар познайник, който веднага привлече вниманието ни. Става дума за специалната фреза за премахване на стари лакови покрития LF 724 S. Това е уникална сама по себе си машина, защото и днес, три години след като представихме в списанието първата й версия (НС 1-2/2007), Metabo продължава да е единствената компания, която предлага такъв инструмент. Дали става дума за непробиваема патентна защита или причината е друга, не знаем, но така или иначе фрезата на Metabo си остава първият и единствен засега „мохикан“ от този вид. Фрезата е изключително ефективен и полезен инструмент, когато се налага премахване на стари лакови покрития, почистване на основата до достигане на дървесината, за да бъде подготвена за полагане на ново декоративно и защитно покритие. Това е операция, чието извършване се налага често, защото ремонтът на старите лакови покрития не става с козметични средства, а изисква цялостното им отстраняване. Всеки, който е опитвал да прави това, дори и с най-производителните шлайфмашини – лентова или ексцентършлайфмашината с т.нар. Turbo режим, много бързо установява, че това е почти непосилна задача. Причината за това е, че абразивният лист бързо става негоден, защото пролуките между зърната се запълват много бързо с отнети от лаковото покритие частички, а отделената при шлифоването топлина ги спича в твърда маса. Не е необходимо да се запълни цялата повърхност на диска – достатъчно е да се образуват няколко такива „островчета“, за да започне той да се плъзга по шлифованата повърхност без да върши работа. С две думи, работата се проточва във времето поради необходимостта от честа смяна на шлифовъчните листове, а и значително се оскъпява поради преразхода на листове. Изпитанията на фрезата при различни условия са показали, че тя спестява около 2/3 от времето, потребно за отстраняване на лаковите покрития чрез шлифоване.

Ето защо посрещнахме с голям интерес първата поява на тази машина, а при нейното представяне пред читателите на „Направи сам“, не бе никак трудно да предскажем доброто й пазарно бъдеще. Съзнателно не зачекваме темата любителски и професионални машини, защото сме твърдо убедени, че всяка качествена машина може рано или късно да се изплати, дори човек да не си вади хляба със занаятчийска работа. След време и на практика можахме да се убедим лично чрез собствения си опит, че фрезата LF 724 S е наистина незаменима в сферата на своето приложение. Благодарение на нея успяхме да подмладим и обновим изцяло двайсетгодишна дървена стълба, чиито стъпала бяха със силно надрана повърхност през дългогодишната й служба. Без тази фреза това не би било възможно, а алтернативата бе цялостно разглобяване на стъпалата, прекарването им през широк абрихт и повторното им сглобяване. Фрезата се справи чудесно дори и със задача, която едва ли е хрумвала в главата на нейните конструктори. За около два дена с нея бе изциклен паркета в три стаи с обща площ около 40 m², които поради малките им размери и пренаселеност с мебели не бяха подходящи за голяма специализирана машина за циклене.

Казаното дотук обяснява интереса ни да проучим какво е новото в познатия ни стар модел, още повече че и наименованието на модела е запазено непроменено. Оказа се, че в обновения модел са направени малки, незабележими на пръв поглед „освежаващи” промени, наложени от натрупания опит и отзиви през годините откак фрезата е в продажба.

Към главата на фрезата, която се върти с честота 10 000 minˉ¹ (без товар) са закрепени четири твърдосплавни ножа, два от които фрезоват (аксиално) повърхността, върху която е поставена фрезата, и фрезоват радиално. Дълбочината на фрезоване може да се променя плавно от 0 до 0,3 mm. Това позволява много фино задаване на дълбочината така, че ножовете да снемат само лаковото покритие, без да засягат дървесината под него. Опитът показва, че фрезата се справя да речем на 95% със задачата, като тук-там все пак остава по някое петънце от лаковото покритие. Това все още не е проблем, защото и без това почистената повърхност накрая трябва да се мине с шлайфмашина при степенуваща се последователност към по-голяма номер на едрината на зърното, докато се получи завършена, годна за лакиране повърхност. Проблеми възникват при невнимателна работа и особено при зададена по-голяма дълбочина на фрезоване, защото ножовете може да издълбаят повече от необходимото. Тази опасност става съвсем реална, когато се работи в края на дадена плоскост, например в близост до челото на стъпало. Причината за това е, че задният край на основата на фрезата увисва във въздуха, поради което основата вече не осигурява достатъчно стабилна опора.

В обновената фреза са взети конструктивни мерки тези опасности да бъдат в голяма степен избегнати, така че фрезованата повърхност да се получава по-гладка, с по-малко остатъци от лак или боя, без оставени от ножовете бразди, и съответно да остане по-малко за окончателно шлифоване. Така например една от тях, е че при новата фреза основата вече не представлява единна равна плоскост, а предният й край е повдигнат с 0,1 mm спрямо останалата част от основата. Така той приляга плътно върху още непокътнатото лаково покритие, докато ножовете зад него отстраняват пласта под тях. По този начин, между другото, работят и електрическите рендета, при които дълбочината на рендосване се определя именно чрез повдигане или спускане на предния край на основата на машината.

Взети са мерки и за допълнително намаляване на вибрациите, което позволява по-продължителна и по-малко уморяваща ръцете работа.

За да се ограничи още повече необходимостта от последващо завършващо шлифоване, се препоръчва вече почистената повърхност да се мине за последно с фрезата, като дълбочината на фрезоване се нагласи на 0. Така се премахват и последните остатъци от боя, без опасност от надиране на повърхността.

Проблемите при обработка на участъците в близост до краищата на фрезованата повърхност не зависят от машината, а от техниката на работа. За да се избегнат вече описаните проблеми, тези области се фрезоват, като машината се завърти на 180°, така че цялата основа на машината да лежи плътно и изцяло върху обработваната повърхност.

В заключение от една страна може да се каже, че изпитахме известно разочарование, че не успяхме да открием по-съществени промени в новата стара фреза. От друга страна обаче, това е доказателство, че фрезата LF 724 S е до такава степен изпипана, че няма какво да бъде съществено подобрено.

Тя продължава да бъде единствения по рода си и най-ефективен инструмент за бързо и качествено премахване на стари лакови покрития, дори при такива трудни за обработка повърхнини като фалцовете на прозоречни рамки.

Подробности за работа и използване на фрезата може да намерите тук.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Обновената фреза Metabo LF 724 S за премахване на лакови покрития
от
кл.думи:
5 / 5 звезди
Фреза за премахване на стари лакови покрития Фрезата е единствен по рода си инструмент, позволяващ премахване на стари лакови покрития върху дървена основа без нейното повреждане.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото