В категории: Брой 5-6/2004, Градина, Електроинсталация

Градински лампи захранвани със слънчева енергия

Ако човек гледа поредицата филмчета по телевизията, представящи живота в Япония и най-вече техническите новости, навярно е установил, че японците, пък вече и не само те, направо са полудели по използването на слънчевите клетки за захранване на какви ли не електрически уреди. Това е напълно обяснимо поради поне две причини. Слънчевата е от най-желания вид енергия, защото практически е безплатна, не се изчерпва поне в обхвата на човешките представи за времето и не замърсява околната среда. Втората причина е, че клетките за трансформиране на слънчевата в електрическа енергия станаха до толкова съвършени и същевременно поевтиняха до такава степен, че вече стана изгодно да се вграждат в най-различни битови прибори. Показаните тук градински лампи са отличен пример за това. Техен вносител е фирма „Евромастер Импорт Експорт“, от която ги получихме за тестване.

Тук са показани три модела градински лампи, като два от тях са предназначени за свободно поставяне в градината, а третият има огънато под прав ъгъл рамо, посредством което се монтира на стена. Лампите за поставяне в градината имат пластмасов прът със заострен долен край, който се забожда в почвата на желаното място. Всички детайли на лампите, с изключение на електронната схема и фотоклетките, са изработени от пластмаса и са добре защитени срещу проникване на дъждовна вода или сняг.

Върху горния капак на лампите са разположени слънчевите клетки, свързани в батерия, като единственото условие за нормално функциониране на лампите е да бъдат огрявани от слънцето колкото е възможно по-продължително през светлата част на деня. През това време добитата от слънцето електрическа енергия зарежда две никел-кадмиеви акумулаторни батерии AA, които след това осигуряват до около 8 часа продължителност на светене на лампите през нощта. За осветително тяло се използва светодиод. Върху горния капак на лампата е монтиран фоторезистор, а електронна схема следи нивото на осветеност и когато навън стане достатъчно тъмно, включва лампата в режим на светене. Обратно, през деня лампата се изключва и електрониката преминава в режим на зареждане на акумулаторните батерии. С две думи, лампите работят в напълно автоматичен режим, без каквато и да било намеса на човека. Слънчевите клетки и светодиодът са практически вечни. Според производителя техният ресурс е около 100 хил. часа, което при 8 часа светене всяка нощ прави 34 години живот. Никел-кадмиевите акумулаторни батерии издържат около 750–800 цикъла на зареждане и разреждане. Това означава, че те трябва да се подменят веднъж на средно две години работа. Смяната се извършва съвсем лесно, като за това е необходима единствено малка отвертка.

Освен по външния си вид и начин на закрепване, най-същественото различие между предоставените ни за тестване лампи е в цвета и яркостта на излъчваната светлина. Те зависят от вида на използвания светодиод и отражателната система. Едната лампа излъчва светлина, близка до бялата, а другата излъчва доста по-ярко с много приятна зелена светлина.

В заключение трябва да подчертаем, че тези лампи имат декоративно предназначение и на тях не може да се разчита като основно осветление в градината. Поставени на подходящи места, те създават красив визуален ефект. Светещата в зелено лампа може успешно да маркира в тъмнината една пътека, например, защото осветява доста добре кръг с диаметър около 2 m. С две думи – практически безплатно декоративно осветление, което не изисква поддръжка. Цената на лампите не е висока – 25 лв. с ДДС.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Градински лампи захранвани със слънчева енергия”

Елена | октомври 2nd, 2011 at 5:29 pm

Здравейте. Искам да си избера осветление за двор . Освен че цената на вашите предлагани артикули ме устройва , интересува ме и какви размери имат на височина .
„Направи сам“: Проверката ни установи, че фирмата вносител, посочена в статията, вече не предлага такива лампи. Тях обаче може да намерите в магазините от веригите „Направи си сам“, както и в други магазини за осветителни тела.

Денислав | юли 27th, 2012 at 12:01 am

Здравейте!
До колко вата и волта са максимум тези батерии?
„Направи сам“: В статията, която е публикувана през 2004 г., е посочено, че батериите са NiCd, което означава, че тяхното номинално изходящо напрежение е 1,2 V. Капацитетът на вградените в лампата батерии е 600 mAh. Използвани са стандартни батерии, които лесно може да се подменят с нови (NiMH) и с по-голям капацитет. Повече за NiCd и NiMH батерии може да прочетете
тук и тук.

Коментирайте или задайте въпрос









Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2004, Градина, Електроинсталация

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 




към началото