В категории: Брой 12/2002, Електроинсталация, Електроника, Хоби

Батерии за еднократно ползване и акумулаторни батерии

Повечето от нас едва ли си дават сметка колко стремглаво расте зависимостта ни от миниатюрните източници на енергия – обикновени и акумулаторни батерии за захранване на уредите, които бързо завладяха ежедневието ни и без които вече не можем: дистанционни устройства за телевизори, климатици и други електрически уреди, електронни часовници, цифрови фотоапарати, електронни фотосветкавици, кинокамери, цифрови и лентови диктофони, различни джобни PALM компютри и органайзери, MP3 плейъри, механизирани детски играчки и какво ли още не. Да не говорим за мобилните телефони. Ако теглим калема, ще установим, че сумата, която всяка седмица заплащаме за батерии, застрашително набъбва. Само немският пазар поглъща годишно повече от един милиард батерии с общо тегло над 30 000 тона (БР данните са от 2001-2002 г.). Половината от това количество се пада на батериите за еднократна употреба тип „миньон” (Mignon), познати още с означението АА.

За щастие, на нашия пазар вече се предлага широка палитра от всички водещи световни производители, защото в много случаи не цената, а качеството на батериите е решаващо, за да не стане безжизнен необходимият ни уред точно в мига, когато ни е най-необходим.

Многообразието поражда и проблема, как да се ориентираме, за да изберем най-подходящата за случая батерия. Първият въпрос, на който следва да си отговорим, е коя батерия е по-подходяща – обикновената (за еднократно ползване) или акумулаторната батерия, пригодена за многократно зареждане. Следващата крачка е преценката на експлоатационните характеристики и далеч не на последно място – изборът на марката като гаранция, че не сме си купили някое менте. Повечето хора едва ли правят разлика между цинк-въгленова и алкално-манганова батерия и затова често пъти решаващи за избора са лъскавата опаковка и примамливо ниската цена. Бъркотията става още по-пълна от изобилието на надписи по батериите, съдържащи суперлативите: Super, Plus, Max, Ultra, Power, Mega, и др., употребени самостоятелно или в комбинация. С тях производителите целят да привлекат вниманието и да впечатлят купувача. Надписи Heavy-Duty или Longlife, които недвусмислено обещават голяма издръжливост, може да се видят даже и на цинк-въгленови батерии, чието родословие започва отпреди сто и повече години и сега вече почти изцяло са изместени от алкалните батерии. Този вид батерии често се свързва с кошмарни спомени за изтекъл електролит и кородирали контактни пластини, а има и случаи на повреди в електрониката от пробив на батерия.

Сега пазарът изцяло е завладян от алкално-мангановите батерии, наричани за по-кратко – алкални. До 70-те години на миналия век те са използвани основно за военни цели, след което постепенно обхващат и „цивилния” пазар. С най-високи експлоатационни параметри, но и най-скъпи са появилите се сравнително отскоро литиеви батерии.

В табл. 1 за дадени означенията и размерите на най-често използваните батерии, а на табл. 2 – основните характеристики на някои от най-продаваните на пазара батерии. За да бъде сравнението по-коректно, са дадени средните им цени в Германия (за 2001 г.), повечето от които са около 1,5-2 пъти по-ниски от цените у нас. По-съществени в случая са данните за продължителността на работа и съответно цената на така получената енергия от всяка батерия.

Батерии за еднократна употреба или акумулаторни батерии?

Въпреки очевидната финансова изгода от използването на акумулаторни батерии (близо стократно по-ниска себестойност на 1 kWh получена електроенергия), батериите за еднократна употреба имат също своите предимства и едва ли скоро ще изчезнат от пазара. Основните им преимущества са: готовност за използване и пълен капацитет веднага след изваждане от опаковката им, висока енергийна плътност и продължително съхраняване при минимална загуба на капацитет. Това са качества, особено ценни при захранване на уреди, за които гарантираната работоспособност на батерията е от първостепенно значение. Така например професионалният фотограф е по-вероятно да предпочете да носи чанта с батерии, за да е сигурен, че захранването няма да го подведе и да пропусне мига за „снимката на годината”. Еднократните батерии са за предпочитане и когато сте на пътешествие в чужбина, където щепселът на захранващото устройство може да се окаже неподходящ за местния стандарт на контактите или ако ще пребивавате в местност, където няма възможност да зареждате акумулаторите. Във всеки случай, даже и когато ползвате акумулатори, добре е да имате под ръка резервен комплект обикновени батерии – за всеки случай.

При избора на вида на батерията трябва да се има предвид, че, макар и рядко, има уреди, чиято конструкция ги прави неподходящи за работа с акумулаторни батерии – спират да работят още преди разрядът на батерията да е стигнал и половината от капацитета й. Това обаче означава също, че и при работа с обикновени батерии, те трябва да се подменят с нови щом разрядът им наближи половината от техния капацитет.

Полезният капацитет на една алкална батерия силно зависи от нейната конкретна употреба. Така например при черпене на ток с малка сила при константно натоварване енергийният капацитет на батерията е значително по-голям, отколкото когато работи в режим на циклично натоварване със силен ток. Съвременните уреди на практика черпят приблизително константна мощност от батериите, като при спадане на захранващото напрежение се увеличава силата на тока.

Върху капацитета на батерията влияние оказва и нейното остаряване. Така например алкалните батерии достигат максималния си капацитет няколко седмици след произвеждането им, най-често докато са още в производствените и търговски складове. След това капацитетът им започва да намалява с около 2% годишно (при стайна температура), поради естествено саморазреждане. Едновременно с това нараства вътрешното им съпротивление и съответно намалява натоварването, което батерията може да поеме. По правило производителите не посочват датата на производство, но реномираните фирми отбелязват срока на годност – най-често пет до осем години!

Уточнението, че данните за саморазреждането са валидни при стайна температура, не е случайно, защото този процес силно се влияе от температурата. Колкото тя е по-висока, толкова по-интензивно протича саморазреждането и обратно. За продължително съхраняване на батерии даже се препоръчва държането им в хладилник, опаковани с материя, която не пропуска водни пари – алуминиево фолио. Обикновеният полиетилен не е напълно паронепроницаем. Положителният ефект от съхраняване на батериите при ниски температури е най-силно изразен при литиевите, както и при акумулаторните батерии. Обратно, съхраняването на батериите при високи температури напълно сигурно и бързо съкращава живота им. Поради това възможно най-неблагоприятното място за съхраняване на джобния фенер през лятото, например, е в жабката за документи на автомобила, която силно се нагрява от слънцето.

При обикновените алкални батерии диапазонът на напрежение, в който те нормално се използват, е 0,9 – 1,5 V. Уредите, работещи с такива батерии по правило могат да работят безпроблемно и с акумулаторни никел-кадмиеви или металхидридни батерии с работно напрежение в диапазона 1,0 – 1,2 V. Плюс на акумулаторните батерии е и способността им да подават ток с по-голяма сила, отколкото обикновените алкални батерии.

Основният недостатък на акумулаторните батерии е високият им саморазряд – 10-25% месечно (по данни на VARTA). По тази причина, ако даден уред не е бил използван и съответно батериите му не са зареждани в продължение на месец-два, може да се окаже непригоден в момента, когато ви е необходим. Много от уредите не се самоизключват и оставени по-продължително време без контрол, може да причинят пълно изтощаване на акумулаторната батерия, което я поврежда. В резултат на това акумулаторна батерия със силно намален брой на циклите на зареждане в крайна сметка може да излезе по-скъпа от обикновената. Обикновените батерии са по-ефективни и при уреди с минимална консумация на електроенергия (като часовници, например, които спокойно изкарват с една батерия повече от година) или при уреди, които инцидентно се ползват, като джобни фенери.

Предимствата на акумулаторните батерии се проявяват най-силно при използването им в уреди с голям разход на ток и редовно използване, като цифрови камери, преносима аудиотехника, електронни игри. В тези случаи съвременните никел-металхидридни (NiMH) акумулаторни батерии в комбинация с подходящи зарядни устройства имат несъмнени и значителни предимства. Първоначалната по-висока инвестиция не след дълго се възвръща, и то нееднократно.

Дотук накратко се опитахме да очертаем сферите на най-оптимално приложение на обикновените и на акумулаторните батерии. В редица случаи предимствата на акумулаторните батерии – ниска себестойност на електрическата енергия и способността им по-продължително да работят при голямо натоварване, ги правят незаменими. В случаите, когато употребата на акумулаторни батерии не е подходяща или оправдана, се използват алкални батерии за еднократна употреба.

Цинк-въгленовите батерии принадлежат на миналото. Макар че цената на такава батерия е най-ниска, себестойността на получената енергия всъщност е доста висока, защото капацитетът им, измерен в mAh, е 2-3 пъти по-малък, отколкото при алкалните батерии. При константно натоварване те работят също 2-3 пъти по-кратко от алкалните. Поради ниската им цена са особено подходящи за непретенциозни към захранването уреди, например малък транзисторен радиоприемник, или пък джобно фенерче. Напълно неподходящи са за уреди с повишена консумация на ток и циклично натоварване. Те имат и по-голям саморазряд – 4% годишно. Така например някои цифрови фотоапарати направо отказват да се включат, ако в него поставите батерии от този вид.

За екстремни случаи, както и за употреба при особено ниски температури се препоръчва използването на мощните литиеви батерии, които обаче са и най-скъпи. При циклично натоварване с ток до 1 A те издържат два-три пъти повече, отколкото алкалните батерии. Саморазрядът при тези батерии е само 1% на година.

Данните в табл. 2 са получени в независими изпитателни лаборатории, за някои от по-разпространените марки батерии, техните цени и експлоатационни характеристики в два режима на работа: константно разреждане с ток 150 mA до достигане на напрежение 0,9 V и циклично натоварване (1 A за 15 s, последвано 0,1 A за 45 s) до същата граница на напрежението. Освен за конкретните марки и модели, прегледът на експериментално получените данни позволява да се направят достоверни изводи преди всичко за отделните групи батерии, включително да се направи съпоставка между алкалните, цинк-въгленовите и литиевите батерии от една страна, и, от друга, никел-кадмиевите акумулаторни батерии.

В повечето обичайни случаи на употреба решаваща за избора е цената на киловатчас енергия. В режим на константно натоварване показателите за различните марки алкални батерии са близки. Смисъл от по-внимателен подбор на батерията има, когато се използва в режим на силно натоварване. Марката на водещ производител почти винаги е гаранция, че батерията е от най-ново поколение по отношение технологията на производство. При уреди, които черпят силен ток, естествено се препоръчва използването на батерии от утвърдени водещи производители, които безспорно гарантират по-продължителна работа.

Акумулаторни батерии

От направения дотук преглед става пределно ясно, че акумулаторните батерии имат значителни, преди всичко икономически предимства и използването им е винаги за предпочитане, освен в случаите, когато този вид батерии не са подходящи за конкретното приложение.

Акумулаторните батерии също се делят на няколко вида. Освен това експлоатацията им изисква полагане на известни грижи и спазване на някои правила, които трябва да се познават. За оценка на възможностите на дадена акумулаторна батерия се използват няколко показатели: енергийно съдържание, което се измерва с Wh/kg, и енергийна плътност, измерена в Wh/l. Тези два показателя позволяват сравняване на различните типове акумулатори. Върху самите батерии най-често е обозначена стойността на друг показател – капацитетът (С), измерен в mAh. Той е основният показател за експлоатационните възможности на батерията и най-общо се измерва с времето, през което от батерията може да се черпи ток със сила 1/5 от нейния номинален капацитет (0,2 CA) до достигане на напрежение 1 V. Така например напълно заредена акумулаторна батерия с капацитет 2000 mAh трябва да отдава ток със сила 400 mA в продължение на пет часа до достигане на напрежение 1 V. Тези данни са доста приблизителни, защото производителите, водени от търговски подбуди, не посочват условията, при които е измерен посоченият на опаковката капацитет.

За никел-кадмиевите батерии (NiCd) долната гранична стойност на напрежението е 1 V на клетка, а стойността му при напълно заредена клетка – 1,2 V. Този диапазон от 0,2 V e значително по-тесен от границите, в които работят обикновените батерии за еднократно зареждане – 1,5-0,9 V. По-съществената разлика в случая е, че поради по-малкото им вътрешно съпротивление от акумулаторните батерии може да се черпи значително по-силен ток, отколкото от обикновените батерии. Характерно за акумулаторните батерии е, че разрядната им характеристика е приблизително плоска в продължение на около 80% от времето на разреждане и едва след това напрежението започва бързо да пада.

Понастоящем на пазара се предлагат два основни типа акумулаторни батерии за захранване на различни уреди, пригодени да заменят обикновените кръгли батерии (най-вече с размери LR6 и LR03). По-стари като технология и все по-рядко използвани са никел-кадмиевите акумулаторни батерии (NiCd). Патентовани са през 1901 г. и се състоят от два електрода – положителен, изработен от никел, и отрицателен – от кадмий, като вътрешността на батерията е запълнена с алкален електролит. Характерни за тях са добрата им дълготрайност и устойчивостта им на зареждане с по-силен ток. Енергийната им плътност е 40 Wh/l, което на практика означава, че акумулатор с големина R6 (АА) има капацитет 600-1000 mAh. Те имат и сравнително нисък саморазряд при съхранение 10-15% на месец при стайна температура. Никел-кадмиевите акумулатори са по-пригодни за работа в режим на високо натоварване и поради това намират широко приложение при различни ръчни електрически инструменти. Тези акумулатори са и най-евтини.

Някои производители предлагат никел-кадмиеви батерии и в специално изпълнение, съответно с повишен капацитет, за бързо зареждане или способни да отдават ток с по-голяма сила без това да води да бързо падане на напрежението.

Никел-металхидридните батерии (NiMH) са на пазара от около 15 години и по редица показатели превъзхождат никел-кадмиевите. Сега те са най-разпространеният вид на пазара. Енергийната им плътност е 160 Wh/l, което позволява увеличаване на капацитета на батерията 2-3 пъти при запазване на нейната големина. Поради това капацитетът на никел-металхидридните акумулаторни батерии с големина R6 вече надхвърля 1800–2100 mAh, а до месеци се очакват и батерии с капацитет около 2700 mAh. Тези батерии имат по-висок саморазряд 15-25% на месец при стайна температура и тези стойности бързо нарастват с повишаване на температурата. В сравнение с никел-кадмиевите този вид батерии са по-чувствителни към ниски температури, като при -10 °С способността им да отдават ток става забележимо по-ниска.

Освен по-голямата енергийна плътност другото съществено предимство на никел-металхидритните батерии е, че при тях ефектът на „запаметяване”, характерен недостатък на батериите NiCd, практически не се проявява. При тях обаче се проявява т.нар. „Lazy” ефект, който, макар и различен от „ефекта на запаметяване”, също може да предизвика преждевременно бракуване на акумулатора. При “Lazy” ефекта капацитетът на батерията почти не се променя, но за сметка на това отдаваното от нея напрежение пада, съответно намалява енергията, която може да се черпи. Процесът при “Lazy” ефекта не протича така бързо и лесно забележимо, както при никел-кадмиевите акумулатори, но макар и за по-продължителен период, вредният ефект в крайна сметка е един и същ.

Този ефект настъпва най-бързо, когато акумулаторът се използва в режим, при който времето на саморазряд значително надвишава времето на активно използване на акумулатора. Типичен пример е ръчен електрически инструмент, който продължително време не се използва, а не се взимат мерки за периодично разреждане и отново зареждане на акумулатора. Поразеният от това „заболяване” акумулатор дава преждевременно сигнал на зарядното устройство, че пълният капацитет на батерията е достигнат, без това да е така.

Такива акумулатори могат да бъдат напълно или до голяма степен излекувани чрез провеждане на серия цикли на пълно разреждане и пълно зареждане с „интелигентно” зарядно устройство.

За пълнота ще споменем и най-добрите за момента акумулаторни батерии – литиево-йонните и литиево-полимерните. Те имат напрежение 3,6 – 3,7 V и най-висока енергийна плътност – 230 Wh/l, т.е. оптимално съотношение между продължителността на работа при минимален обем и тегло. Не случайно все по-масово се използват при мобилните телефони и цифровите фотоапарати. Поради високото им напрежение те не могат директно да заменят обикновените кръгли батерии. Също така трябва да се знае, че този вид батерии имат живот 2-3 години, независимо дали са работили, или не! Те са и най-скъпи.

Акумулаторните батерии по правило се продават незаредени и преди употреба трябва да се заредят напълно. Освен това новите батерии достигат пълния си капацитет едва след няколко последователни цикъла на зареждане и разреждане. Причината за това са недостатъци при процеса на първоначалното зареждане на клетките по време на производството им. Този проблем обаче все по-рядко се среща, защото се проявява в гаранционния период и рефлектира отрицателно преди всичко върху самите производители. По оценка на специалистите близо 90% от рекламациите на акумулаторни батерии се дължат именно на тази причина. За нормално се приема батерията да достига нормалния си капацитет след три-четири цикъла на зареждане.

Понякога производителите, водени от рекламни съображения, поставят в наименованията на батериите си кръгли, привличащи погледа цифри, например „2000”, докато в техническите характеристики са записано примерно коректните 1900 или 1850 mAh. И тези стойности най-често са гранични, максимални, докато реалните обикновено са малко по-ниски. Така например усреднени резултати от изследвания в тестови лаборатории са показали, че при разряден ток 0,2 CA действителният капацитет на акумулаторните батерии е по-нисък с 2-12%, а при сила на тока 1 CA действителният капацитет се е оказал по-нисък – в границите 8-21%.

Друг критерий за качеството на една акумулаторна батерия е нейното вътрешно съпротивление. Колкото то е по-малко, толкова по-дълго време батерията съхранява напрежението си при по-голям товар. Увеличеното вътрешно съпротивление на батерията ускорява спада на напрежението. По тази причина повечето уреди се самоизключват, преди капацитетът на акумулатора да е изчерпан. Непосредствената промяна на напрежението след промяна на товара се дължи на активната съставка на вътрешното съпротивление. Към края на експлоатационната годност на NiMH акумулатор неговото вътрешно съпротивление нараства около три пъти в сравнение с новия акумулатор. Ако при уреди с висока консумация на енергия, като фотосветкавици, например, се добави допълнително съпротивление поради недостатъчно добър електрически контакт, захранващото напрежение бързо пада и акумулаторът престава да го захранва.

Също така с известни резерви трябва да се възприема и обявеният брой на циклите на зареждане, като почти всички производители посочват цифри между 500 и 1000. Това обаче са стойности, постижими само в идеални лабораторни условия. Логиката също подсказва, че при този брой на циклите акумулаторната батерия, която се зарежда веднъж седмично, би трябвало да ви служи вярно цели 20 години! В практически условия животът на една акумулаторна батерия се свежда до по-малко на брой зарядни цикъла, като броят им силно зависи от начина на експлоатация и използваното зарядно устройство.

Модерните акумулатори понасят безпроблемно продължително презареждане с ток с малка сила. Така например акумулаторите GP 1800 и GP 2000 (NiMH) не се повреждат от презареждане с ток със сила 180 mA (0,1 CA) в продължение на една година! С известно приближение времето на зареждане за достигане на номиналния капацитет на батерията се пресмята като 1,4 х капацитета/силата на тока на зареждане. Така например за пълното зареждане при сила на тока 100 mA на акумулаторна батерия с капацитет 2000 mAh са необходими не 20, а 28 часа. Всичко това не е необходимо да се знае, ако се ползва качествено зарядно устройство. Добрите зарядни устройства сами изключват подавания към батерията ток, щом тя достигне номиналния си капацитет. Устройствата за бързо зареждане съкращават процеса до час-два, без това да се отразява неблагоприятно върху капацитета и дълготрайността на батерията. Нещо повече, тези устройства поддържат оптимален режим на зареждане, като предотвратяват опасността от трайно намаляване на капацитета на батерията поради образуване на кадмиеви кристали върху катода. Добрите зарядни устройства сами превключват на минимален подзареждащ ток, някои от тях имат специален бутон за разреждане на батерията и т.н. Ако батерията по време на зареждане прегрее над 40 °С, това свидетелства за презареждане поради липса на автоматика за ограничаване на зарядния ток. Презареждането, особено с по-силен ток (> 0,1 CA) и за по-продължително време, драстично съкращава периода на експлоатационна годност на акумулаторната батерия.

Изборът на зарядното устройство зависи и от вида на батерията. От практическа гледна точка правилото е, че „интелигентно”, т.е. с микропроцесорно управление зарядно устройство, предназначено за батерии NiMH, успешно може да се използва и за батерии NiCd. Обратното обаче не е възможно, защото устройството няма да отчете вярно пика в напрежението на батерията при достигане на около 110% заряд и поради тази причина никел-кадмиевата батерия ще бъде презаредена с произтичащите от това вредни последици.

Зарядните устройства се делят още и според времето, за което зареждат батериите. При ултрабързите това става за под два часа, „бързите” се справят за около 3-8 часа, а за зареждането с обикновено зарядно устройство са необходими поне 14 часа.

Следователно изводът е, че за ефективното ползване на акумулаторни батерии се изискват само две неща: качествени батерии и възможно най-добро, което най-често означава и най-скъпо, зарядно устройство. Най-добре е да се ползва устройство, предлагано или препоръчвано от производителя на батериите. Заплатената малко по-висока цена за него неминуемо ще бъде компенсирана от удължената дълготрайност на батериите. Най-неподходящият вариант за купуване на акумулаторни батерии е, както се казва, от улицата, а зарядно устройство – какво и да е, стига да е най-евтино.

Ефект на запаметяване

Макар че вече рядко се срещат добре е да се знае, че никел-кадмиевите батерии проявяват характерната особеност да „запаметяват” граничното положение, до което са били частично разредени и след това отново заредени. При неколкократно повтаряне на цикъла „непълно разреждане/зареждане” върху отрицателните електроди се образуват натрупвания от кадмиеви кристали, които намаляват ефективна площ, която участва в електрохимичната реакция. Поради това капацитетът на батерията постепенно намалява. Същевременно влиянието на този ефект често пъти се преувеличава и на него незаслужено се приписва бързото намаляване на капацитета, причинено в действителност от презареждане на батерията или допускането ґ до състояние на пълно изтощаване. Когато намаляването на капацитета действително се дължи на този ефект, батерията може да бъде възстановена чрез няколко цикъла на пълно разреждане и последващо пълно зареждане.

При никел-металхидридните батерии този проблем практически не съществува.

Грижи за акумулаторните батерии

Широко разпространената представа, че, преди да бъде заредена, акумулаторната батерия трябва да бъде напълно разредена, е не само ненужна, но може да се окаже и вредна практика. Всеки цикъл на зареждане може да се приеме като източник на „стрес” за акумулатора и той е толкова по-силен, колкото по-ниско е нивото на неговото разреждане. Следователно, ако зарядното устройство има бутон за разреждане на батерията, препоръчва се възможно по-рядко да се употребява. Едва след като капацитетът на батерията забележимо спадне, следва да се използва вече описаната за отстраняване на ефекта „запаметяване” технология на два-три последователни цикъла на пълно разреждане и зареждане.

Независимо, че се допуска дълбоко разреждане на батерията под 0,8 V, при всички случаи разреждане под границата 1 V може да се окаже вредно, особено при уреди без защита за автоматично изключване на захранването при спадане на напрежението под тази граница. Докато при единични акумулаторни клетки увреждане вследствие на дълбоко разреждане евентуално може да бъде напълно или частично възстановено с подходящо зарядно устройство, при повече клетки, свързани последователно в обща батерия, последиците може да бъдат необратими, като по-силните батерии да предизвикат смяна на полярността на някоя от по-слабите.

Контактите на батерията трябва винаги да се поддържат чисти, като даже и допир с пръстите на ръката, поради солената пот върху кожата, може да предизвика поява на корозия и повишено електрическо съпротивление между батерията и контактните пластини. Препоръчва се периодично почистване на контактните повърхности с обикновена гума за триене, включително и когато са позлатени.

Появата на бели кристалчета около капачката на положителния електрод означава, че капачето на батерията се е разхерметизирало и в този случай е най-добре тя да се бракува. Почистването и измиването на батерията с вода и сапун няма да спре изтичането на електролит, което може да повреди уреда. Затова икономията в случай е неуместна.

Друго правило, което трябва стриктно да се спазва, е, че за едновременна работа в даден уред трябва да се подбират само еднакви по вид и производител, възраст и степен на зареждане батерии. Добре е, когато се купят нови акумулаторни батерии, подбраният за даден уред комплект да се маркира така, че впоследствие батерии от него да не се включат по погрешка в друг комплект. В идеалния случай е много разумно да се водят писмени бележки за датата на купуване и броя на зарежданията. (БР Най-добре е батериите да се проверят с тестер и да се подменят само тези, които е необходимо).

Външният вид на батериите лесно създава заблудата, че те са устойчиви на удар и едно търкулване от масата върху настлания с плочки под няма да ги повреди. Напротив, всеки по-силен удар може да отвори микропукнатини в силно уплътнената вътрешност на батерията и капацитетът й да намалее, а дълготрайността бързо да се скъси.

Акумулаторните батерии и особено литиево-йонните са силно чувствителни към ниските температури. При температури под нулата по възможност фотоапаратът или телефонът трябва да се държат под дрехите в близост до тялото, за да се съхрани работоспособността им.

Препоръчва се зареждането на батериите да става при стайна температура. Старият трик за „изстискване” на още малко ток чрез нагряване на една почти разредена акумулаторна батерия не е лишен от основание, но много трябва да се внимава с мярката. Ако се допусне прегряване, батерията може да изпусне електролит, а в особено тежки случаи дори да експлодира.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Батерии за еднократно ползване и акумулаторни батерии”

Диян Генов | ноември 17th, 2012 at 10:37 pm

Какво означават буквите ААА, АА на батериите?

„Направи сам“: Така се обозначават размерите на кръглите батерии – диаметър и дължина, съответно от тях зависи и капацитета им.
Поздрави!

ceca bojilova | декември 3rd, 2012 at 2:19 pm

Моля Ви ако можете да ми отговорите кои марки алкални и акумулаторни батерии се продават най-много в България,за което ще Ви бъда много благодарна.
С уважение:Божилова

„Направи сам“:
Редакцията на списанието не разполага с исканата от Вас информация. Съмняваме се, че някой може да Ви даде достоверни данни.
Със сигурност акумулаторните батерии с марката GP се ползват със световно признание.
Вижте и тази статия:
https://napravisam.net/?p=17604

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото