В категории: Брой 11/2008, Градина

Подготовка на тревните площи и косачките VIKING за зимата

Наближаването на зимата изисква последни за годината грижи за тревните площи така, че те да бъдат оптимално подготвени за снежната покривка и студовете. Време е и за правилното от техническа гледна точка зазимяване на градинската техника и в частност на косачката, така че да бъде съхранена по най-добрия начин за периода от няколко месеца, когато тя не се използва.

Противно на представите на мнозина, преди да започнат сланите и идващите след тях зимни студове и снежна покривка, тревните площи трябва да бъдат окосени и подхранени с минерални торове. Препоръчва се окосяването да се извърши при височина на тревата 5 cm, на която машината се настройва. Окосената трева заедно с нападалата шума се събират и компостират, за да бъдат оползотворени идната година като естествен и безплатен органичен тор. За събиране на шумата и особено на недостъпните за косачката места в градината се използват листосмукачки, като STIHL SH 86-D например (виж НС 7-8/2008). Съществено предимство на тази листосмукачка е, че към турбината ù има закрепен стоманен трилистен стоманен нож с назъбени остриета, който смила фино засмуканите листа. Това, от една страна, намалява до около 1/10 обема на смлените в сравнение със засмуканите листа, но по-същественото е, че повърхността на биологичната маса многократно се увеличава, което улеснява и ускорява процесите по нейното разграждане до получаване на хранителен за растенията компост.

По-едрите растителни отпадъци като стъбла на растения, включително и клонки с дебелина до 30–45 mm, също се събират, като вместо да се изгарят, те се накълцват на дребно с помощта на дробилки, като VIKING GE 103, която е с електрическо задвижване, или VIKING GB 370, която се задвижва от двигател с вътрешно горене. Получената растителна маса също е подходяща за компостиране, вместо да се изпепелява с опасност от възникване на пожар.

Връщайки се отново към коситбата на тревата неизбежно се налага да обърнем внимание на косенето с рекултивация, нещо характерно за косачките VIKING. Част от тях стандартно се доставят с рекултивиращ апарат (кит), а при останалите той се купува отделно, защото повечето от косачките са пригодени за работа с него. Такива са косачките VIKING от сериите 4, 5 или 6. Рекултивиращият набор (кит) съдържа специален многофункционален нож и пластмасов щит, който се поставя на отвора за изхвърляне на окосената трева. Ножът за рекултивиране не само отрязва тревата. Същевременно той я нарязва на съвсем дребни късчета, които не се събират в коша, а се разхвърлят обратно върху тревната площ. Така, вместо да се изхвърля, окосената трева се използва като екологично чист органичен тор за подхранване корените на растящата трева. Благодарение на силното раздробяване тревните стъбла се разлагат бързо под въздействие на микроорганизмите. При косене през есента заедно с тревата косачката по същия начин смила и опадалите листа, с което почвата допълнително се обогатява с хранителни вещества. Така не само се намалява потребността от внасяне на изкуствени торове в почвата, но се създават и по-благоприятни условия за размножаване на червеите в нея. Това от своя страна допринася допълнително за обогатяването ù с хранителни вещества, прави я по-плодородна –все условия, необходими за интензивно развитие на тревата и поддържането на тревните площи в добро състояние години наред. Вторичен ефект от косенето с рекултивиране е, че се решава и проблемът с изхвърлянето на окосената трева, вместо тя да залежава и да загнива. Косенето с рекултивиране подобрява и дишането на почвата с около 20%, което се дължи на създаването на по-благоприятни условия за развитие на организмите, живеещи в почвата. Те от своя страна също отделят хранителни за растенията вещества. Разпръснатата чрез рекултивиране фино нарязана трева има и още едно положително въздействие – ограничава образуването на „мъх“ от сплъстени изсъхнали стъбла в тревната площ и размножаването на бурените в нея.

Обръщаме за пореден път внимание на ефективността от косенето с рекултивация с машините VIKING, защото минималният допълнителен разход за рекултивиращия кит многократно се изплаща, а и добрият вид на тревната площ не може да се оцени в пари. Всичко това е доказано по експериментален път в Университета по почвознание (BOKU), Виена (виж НС 7-8/2008).

Както всяка машина, така и косачката за трева се нуждае от грижи, за да бъде дълги години във форма и да работи безотказно. Макар че написаното тук се отнася за този вид машини, повечето препоръки важат и да останалите градински машини на VIKING и STIHL.

» Първата задача е косачката да бъде старателно почистена от полепналите по корпуса, предпазния щит и ножа втвърдени остатъци от трева и пръст. Грубото почистване се извършва чрез внимателното им изчегъртване с дървен или пластмасов шпахтел. Специално внимание трябва да се обърне при почистването на ауспуховата тръба и оребрената глава на двигателя. Накрая машината може да се измие със силна струя вода и четка. Силната водна струя не бива да се насочва директно към лагерите, уплътненията или самия двигател, за да не причини повреда. При измиване на предпазния щит и въобще на долната страна на косачката тя се наклонява назад така, че запалителната свещ да сочи нагоре и да бъде предпазена от водната струя. Косачката не бива да се обръща настрана, защото това може да причини попадане на картерно масло във въздушния филтър.

» Резервоарът за гориво се изпразва. Най-добре е при последното косене машината да се остави да работи, докато горивото свърши. По този начин се изпразва и камерата на карбуратора, което също е препоръчително да се направи.

» Преди да се зазими машината, нивото на маслото в картера при моделите с четиритактов двигател се проверява и при необходимост се долива, за да бъде в предписаните граници. В зависимост от продължителността на работа на двигателя след последната смяна на маслото може да се наложи неговата смяна с прясно. То трябва да бъде с марка, вид и вискозитет, препоръчани от VIKING.

» За да бъде напролет косачката в пълна изправност, сега е моментът тя да се провери и при необходимост потегне, което основно се свежда до проверка и заточване на ножа. Ако по него има видими пукнатини и резки, той трябва да се подмени с нов според конкретния модел косачка VIKING. Ако остриетата му са затъпени, ножът трябва да се заточи. Най-добре е това да се повери на специализирана в продажбата и обслужването на косачките VIKING фирма, защото тя притежава технически средства не само за оптималното заточване на ножа, но и за неговото балансиране. Това е много важно за нормалната без вибрации работа на машината и в домашни условия не може да се направи. За да не останат читателите с погрешното впечатление, че тази поддръжка се прави веднъж в годината, подчертаваме, че за постигане на оптимална производителност и продължителна дълготрайност на машината проверката, заточването и балансирането на ножа трябва да се правят след всеки 25 часа работа. За смяната на филтъра и останалите грижи по поддръжката на двигателя сервизните срокове са посочени в техническото ръководство за експлоатация на машината.

» След като всичко това бъде извършено, косачката се „паркира“ в нормално положение, т.е. стъпила на колелата си в сухо помещение, в което не се извършват дейности, свързани с отделяне на голямо количество прах.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2008, Градина

Ключови думи


 
към началото