В категории: Бани и кухни, Брой 3-4/2011, Водопровод и канализация, Инструменти, Ремонти, Строителство

Сухо пробиване на отвори в керамични плочи

Пробиването на отвори в облицовъчни плочи, най-често от керамика, е задача, която неизбежно изниква пред домашния майстор. Най-малкото няма как да се избегне рано или късно пробиването на отвори с диаметър 5–8 mm за монтиране на дюбели в стената за закрепване на окачалки за кърпи, окачени шкафчета и др. Голяма част от плочките нямат достатъчно гладка повърхност, за да задържат трайно окачалките с гумени вендузи. Поради това след няколко неуспешни опита човек стига до извода, че няма по-сигурно средство за закрепване от класическия винт и дюбел, следователно няма да се размине без пробиване на отвори в облицовката. Да не говорим за по-сериозни и съответно по-трудни за изпълнение задачи като пробиване на отвори за преминаване на водопроводни или на отоплителната инсталация тръби. Задачата се усложнява с увеличаване на диаметъра на отвора, както това е при канализационните тръби.

Керамичните облицовъчни плочки са крехък, чуплив материал и лесно могат да бъдат счупени при невнимателно пробиване или поради неподходящ инструмент. Голяма част от тях имат повърхностна глазура, която е по-твърда и силно затруднява задържането на върха на свредлото на точно необходимото място. Поради това то лесно може да се отплесне встрани. Не бива да се забравя, че облицовката има както защитни, така и декоративни функции, т.е. пробиването на отворите трябва да става максимално чисто и с точно необходимия диаметър, без нащърбване по ръба. Стремежът е да не се нарушава добрият външен вид на облицовката.

Пробиването на отвори в керамични облицовъчни плочи е разгледано в статия от поредицата „Ремонт и обновяване на банята”, в която е обърнато основно внимание на пробиването, по-точно на изрязването, на отвори с голям диаметър с боркорони с твърдосплавни зърна – инструмент от арсенала на домашния майстор. Най-подходящите инструменти за бързо и качествено пробиване на отвори в такива материали обаче несъмнено са боркороните с диамантни зърна. Подробна информация за фамилията боркорони Diamond for HardCeramics на Bosch е публикувана в същия броя на „Направи сам”. Те могат да бъдат раздели на две групи:

– Боркорони за пробиване на отвори с диаметър от 5 до 14 mm

– Боркорони за отвори с диаметър от 19 до 83 mm

Тези боркорони са създадени за пробиване при охлаждане с вода. Заедно с тях Bosch предлага и останалите елементи от системата за т.нар. мокро пробиване – приспособления, които позволяват центриране и водене на боркороната за пробиване на точно желаното място от една страна и от друга – през тях в мястото на пробиване се подава водна струя. По тънък шлаух водата постъпва от специална бутилка с ръчна помпа за сгъстяване на въздуха в затвореното пространство.

В домашната практика пробиването на отвори в керамични плочки се налага рядко, а и броят им е малък. Когато това се наложи, майсторът трябва да разполага с подходящия инструмент.

Това са преди всичко инструменти, подходящи за „сухо пробиване” – пробиване без охлаждане с вода. Освен любителски инструменти има и професионални диамантни боркорони, специално пригодени за сухо пробиване.

Най-евтиният и същевременно достатъчно ефикасен за пробиване на малко на брой отвори е показаният на снимката инструмент от фамилията Expert for Ceramic на Bosch. Заради функционалното му предназначение ще го наречем свредло, макар че на външен вид се различава силно от свредлата за пробиване на строителни материали. Този вид свредла не са новост на пазара. От години различни производители предлагат модели с подобна форма и същото предназначение. Само гдето има съществена разлика между инструмента на Bosch и подобните нему инструменти на други, по правило безименни производители. Различията във формата на върха на свредлата и режещите ръбове се вижда ясно на снимките, още по-очевидна е разликата в качеството на пробитите с тях отвори. Пробитият със свредлото на Bosch отвор има гладки стени и остър ръб. Инструментът на безименния производител пробива отвор със силно нащърбен ръб, който, ако не бъде прикрит ще загрозява облицовката. За съжаление не сме в състояние лично да изпробваме тези две свредла, ала със сигурност може да се твърди, че марковият инструмент ще превъзхожда по бързина на пробиване и дълготрайност. Много е вероятно също така поради по-несъвършеният си пробиващ връх и необходимостта от прилагане на по-голямо усилие върху свредлото, безименното да причини спукване на плочката, ако под нея има въздушна кухина.

Свредлото на Bosch за керамика има масивна глава от твърдосплавен материал със специално заточен центриращ връх, който не му позволява да се отплесва встрани в началния етап на пробиването. Това е ценно качество, защото не само улеснява пробиването на точно набелязаното място, но и няма опасност повърхността на плочката да бъде повредена от върха на плъзналото се встрани свредло. Фамилията за пробиване на керамика обхваща 12 свредла за отвори с диаметър от 3 до 16 mm. Необходимо е да уточним още, че този вид свредла са предназначени за пробиване на отвори в плочи от мека и средно твърда керамика, а така също на порцелан и незакалено стъкло. Свредлото се върти с ниска честота, без удари, при лек натиск. Не е необходимо охлаждане.

За пробиване на отвори в твърди плочи, включително от гранитогрес, както и на отвори с по-голям диаметър е необходима боркорона с диамантни зърна. Освен подробно описаните в НС 11/2009 боркорони за мокро пробиване, Bosch предлага и аналогични по предназначение, пригодени за сухо пробиване. Отпадането на необходимостта от охлаждане с вода несъмнено е съществено удобство, намалява се и замърсяването, което причинява примесената с керамични частици и прах охлаждаща вода.

Боркороните за сухо пробиване са две групи. Едната, наименувана easyDRY, е предназначена за пробиване на отвори с диаметър от 6 до 14 mm. Тези боркорони са предназначени за работа с акумулаторна бормашина със захват от челюстите на патронника 13 mm. Работи се при честота на въртене 1500 minˉ¹.

Втората група, наречена DRYSpeed, включва боркорони, предназначени за работа с малка ъглошлайфмашина. С тях се пробиват (изрязват) отвори с диаметър от 13 до 83 mm. С тези две групи боркорони Bosch покрива целия диапазон от големини на отворите, които се пробиват в облицовката на стените и пода в бани и кухни за преминаване на тръбите и свързване на санитарните прибори. Изключение прави отворът с диаметър 110–115 mm за преминаване на изходящата от тоалетната чиния канализационна тръба, който се изрязва с борщанга при много ниска честота на въртене.

Това, че при пробиване с описаните тук боркорони не се използва охлаждаща вода, не означава, че те, и по-точно диамантните зърна, не се охлаждат. Това са професионални инструменти, което автоматично означава, че имат висока издръжливост и устойчивост на износване, която надвишава износоустойчивостта на боркороните за мокро пробиване. При серията easyDRY е използвана оригинална система за охлаждане, която, така да се каже, е фабрично вградена в самата боркороната. В кухото й стъбло се намира специална охлаждаща течност (растително масло), която в резултат на центробежните сили, породени от въртенето и под натиска на изрязаната сърцевина (ядка) от пробиваната плоча, се изтласква постепенно към челото на боркороната. Малки количества течност достига до диамантните зърна и ефективно ги оглажда. Така се осигурява минималното им износване и дълготрайността на инструмента.

Боркороните от серията DRYSpeed се охлаждат от въздуха, който се завихря около тях поради високата честота на въртене – около 11 000 minˉ¹. Тези боркорони пробиват значително по-бързо, отколкото боркороните за мокрото пробиване. Това води до повишаване на производителността на труда.

Работата с боркороните за сухо пробиване има няколко тънкости. При боркороните easyDRY след завършване на отвора изрязаната от плочата сърцевина (ядка) не се изважда, а остава в кухината. Така тя изпълнява ролята на тапа, която не позволява на охлаждащата течност да изтече. Втората е свързана с начина на пробиване. И двата вида боркорони нямат центриращо свредло. Това налага прилагане на по-специална техника за повеждане на инструменти в началото докато „захапе” в повърхността на плочата, след което вече няма опасност да приплъзне встрани. Пробиването започва, като боркороната се държи под лек ъгъл (около 15–30°) спрямо повърхността на плочата. Така тя първоначално издълбава дъгообразна вдлъбнатина, която се използва за водене на инструмента. След това боркороната постепенно се изправя до прав ъгъл и пробиването продължава. Работата върви по-бързо, ако по време на пробиването бормашината описва леко кръгообразно движение, което улеснява изхвърлянето на прахта от отвора.

Боркороните с диамантни зърна са високотехнологичен, специализиран и не евтин инструмент, поради което с тях трябва да се работи внимателно и умело, за да не се износят преждевременно. Те са предназначени за пробиване на керамични плочи, включително на гранитогрес и в никакъв случай не бива дори и да докосват бетон. Ето защо в края на пробиването натискът трябва да се намали, като се внимава боркороната да не задълбае в материала под облицовката. Щом отворът в плочата бъде завършен, по-нататъшното пробиване продължава с подходящо за съответния материал свредло, а при наличие на бетон – при включено ударно действие на бормашината или перфоратора.

Коментари и въпроси

4 Коментари към “Сухо пробиване на отвори в керамични плочи”

Светослав Иванов | август 30th, 2011 at 9:22 pm

Колко отвора може да пробие една боркорона с диаметър Ф6 мм. или Ф8 мм. за сухо пробиване.

Направи сам“: Въпросът за дълготрайността на боркороните за сухо пробиване не може да получи еднозначен отговор и не случайно никой производител не се заангажира с конкретни данни. Затова и в статията липсва такава информация. За тези боркорони се подчертава специално, че имат значително по-висока износоустойчивост, която в голяма степен се дължи на „вградената“ в стеблото им охлаждаща система с топлоносител масло. Конкретните стойности зависят от редица фактори като вида на пробивания материал, неговата твърдост и абразивност, честотата на въртене и приложения върху боркороната натиск и т.н. Успяхме да се доберем единствено до информация на Hawera, компания от състава на групата Bosch и производител на такива боркорони,която сочи, че новите диамантни боркорони за сухо пробиване имат до 10 пъти по-голяма експлоатационна дълготрайност от диамантни боркорони за мокро пробиване. Данните са за боркорони с диаметър 40 mm. Скоростта на пробиване с тях е около 50% по-висока отколкото при боркороните за мокро пробиване

Иванова | август 23rd, 2012 at 2:48 pm

Мога ли да пробия плочките си в банята за да си поставя аксесоари с обикновена бормашина?
„Направи сам“: За да пробивате на отвори в облицовъчни плочи бормашината да не бива да работи в режим на включено ударно действие. Оптималното решение за качествено и без опасност от счупване на плочката пробиване е да използвате евтин комплект диамантни боркорони (свредла) с водно охлаждане или описаните в статията боркорони за сухо пробиване.

Емил | октомври 14th, 2013 at 9:46 am

Интересува ме как се пробива отвор в порцеланова тръба ( разбира се без да се спука) а не в порцеланова плочка.

„Направи сам“:
Личен опит нямаме, ала навярно се пробива така, както и в плочката – без включено ударно действие на бормашината, като предварително трябва с леки удари върху остър шлосерски център да направите вдлъбнатина в глазурата, за да може върхът на свредлото да пробие на точно желаното място.

фалко | март 23rd, 2014 at 11:50 pm

Как да пробия отвор ф8 в мрамор на пода?
„Направи сам“: Отговорът на въпроса Ви се съдържа достатъчно подробно описан в статията.
За пробиване на единични отвори в домашни условия, евтино решение, гарантиращо точно пробиване на отвора, е използването на специални диамантни свредла. Пробиването се извършва при охлаждане на свредлото с вода.
Ако отворът трябва да продължи и в стоманобетонната плоча на пода, пробиването в нея продължава с твърдосплавно свредло.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото