В категории: Актуални статии, Брой 9-10/2011, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство

Проектирай фасадата с Ceresit VISAGE

По-опитните журналисти знаят, че един автор никога не може да каже всичко на своите читатели, но със сигурност може да им досади. Водени от това правило, макар че според нас то не се отнася до техническата периодика, ние разделихме обширната статия за най-новите тънкослойни декоративни мазилки и бои Ceresit VISAGE на немския гигант Henkel на две части, които публикувахме последователно в два броя на списанието – НС 5-6/2011 и НС 7-8/2011. Същевременно обаче, колкото и даден автор да се старае да вникне в дълбочина и да изчерпа дадена тема „до дъно“, задачата най-често се оказва непосилна и винаги остава нещо, което да се добави.

В това се убедихме при представянето на новите мазилки Ceresit VISAGE, организирано и изнесено на 6 октомври т.г. от „Хенкел България“ пред най-отбрана аудитория – гилдията на архитектите, хората, които са призвани да творят облика на сградите и населените места като цяло. Мястото също бе сполучливо подбрано – Централният дом на архитектите в София. Интересът към проявата бе изключително голям, което се обяснява лесно с изтеклата през последните няколко месеца информация за новите мазилки и техните качества, позволяващи на архитекта да разгърне още повече своята творческа фантазия. С възможността далеч по-свободно да прилага и комбинира най-различни материали – от характерните за старите възрожденски български къщи камък и дърво до типичните облицовки на най-модерните сгради в стил „метал и стъкло“. При това мазилките и боите Ceresit VISAGE не само напълно успешно заменят скъпите каменни и тухлени зидове, дървената или метална обшивки. С тях сполучливо се решават характерните и неизбежни проблеми при използването на естествени материали като изключително високата топлопроводност на зида от естествен камък, изискващата периодична и скъпа поддръжка дървена облицовка, наличието на множество термомостове, причинени от монтажните елементи на металната обшивка и редица други, които са посочени в двете публикувани в „Направи сам“ статии.

Вниманието и интересът на българската архитектурна общност неизбежно бяха привлечени и от марката Ceresit, от световния авторитет на нейния производител Henkel, защото доверието се гради с десетилетия. Зад марката Ceresit стои 106-годишна изключително успешна история и дълга поредица материали, които бележат върхови постижения на строителната химия.

Представянето на новите мазилки и бои Ceresit VISAGE бе обособено в две части. Г-жа Диляна Иванова, продуктов мениджър в „Хенкел България“, представи новите материали пред подбрана журналистическа аудитория, а г-н Николай Мравов, ръководител направление „Техническа подкрепа“, изнесе представянето им пред общността на архитектите.

С множество илюстрации на изпълнени сгради, включително в България, той демонстрира отличните качества на новите мазилки, бои и лакове, които се делят на четири основни групи:

» С ефект на зидове от естествен камък или тухли с открити чела

» С ефект на обшивки от масивна дървесина

» С ефект на метални обшивки

» Фотолуминесцентни мазилки и лакове с перлен ефект и др.

Илюстрирано бе и полагането на сложните наглед за изпълнение мазилки, чиято повърхностна структура имитира открита, неизмазана тухлена или каменна зидария. Най-силно впечатление според нас направи мазилката с дълбок релеф, наподобяващ силно текстурата на масивната дървесина, а с помощта на импрегнатора CT 721 VISAGE тя придобива характерното за даден вид дървесина оцветяване. Публиката възнагради с ръкопляскане появата на светещия надпис Ceresit, изпълнен с фотолуминесцентна мазилка, който се открояваше ярко след намаляване на яркостта на осветлението в залата.

Участниците в презентацията можаха не само да видят с очите си снимки на сгради, чиито фасади са изпълнени с новите мазилки, но и да пипнат с ръка демонстрационните образци, изложени в залата.

Г-н Мравов специално подчерта, че мазилките Ceresit VISAGE са нов елемент, разширяващ възможностите за избор на повърхностно декоративно покритие на утвърдените топлоизолационни системи Ceresit Ceretherm Classic и Ceresit Ceretherm Premium, които са сертифицирани за страните от Европейския съюз и имат над 25 години гарантирана дълготрайност. Същевременно, при спазване на технологичните предписания на производителя, те може да се полагат и върху други видове основи – варо-циментови мазилки, бетон, плочи на гипсова или циментова основа, плочи от дървесни материали и др.

Всеки от участниците в срещата получи на компактдиск и софтуерен продукт за проектиране на фасади с декоративните мазилки и бои на Ceresit. Преведен на български език, той съдържа три модула:

» Създаване на собствени цветови композиции.

» Проектиране на фасади чрез комбиниране на различни по вид и цвят мазилки. Проектът се изпълнява върху снимки на съществуваща сграда или се използва библиотека от готови образци.

» Библиотека с мостри от цветове и текстури, включени в системите на Ceresit Colours of Nature, VISAGE и мозаечни мазилки Ceresit, подготвени за импортиране и използване в най-разпространените CAD системи за проектиране – AutoCAD, ArchiCAD, Autodesk 3ds Max.

До публикуването на този брой на списанието софтуерният продукт ще бъде свободно достъпен и чрез Интернет. Той е незаменим помощник не само за професионалните архитекти, но и за всеки, който желае сам да проектира външния вид на своята къща. Работата с продукта се усвоява лесно и бързо, а възможностите му са удивителни, защото няма по-добра възможност за оптимален подбор на цветовете и тяхното комбиниране, за избор на повърхностната структура на мазилките от многократното експериментиране на екрана на монитора на множество варианти. Създадените изображения могат да бъдат записани, отпечатани или изпратени по електронната поща.

В проектирането може да се използват не само новите мазилки и бои Ceresit VISAGE, но и всички останали, да ги наречем класически, декоративни мазилки и бои Ceresit. Както е известно, системата Ceresit Colours of Nature обхваща 201 цветови нюанса по каталог, а по заявка на клиента, тази палитра може да бъде значително разширена над тази граница. Въпросът е обаче дали в реалната практика това е необходимо и приложимо. Отговорът на този „приземяващ“ въпрос даде г-н Мравов, който посочи, че от продължителни статистически изследвания е установено, че палитрата от най-често предпочитаните в практиката цветове включва не повече от 20–30 нюанса. Така че работата се улеснява и всеки, който желае къщата му да добие напълно обновен облик, или пък да се изяви като архитект на фасадното оформление на новостроящия си дом, може да седне пред компютъра и да даде простор на творческата си фантазия. Новите мазилки и бои Ceresit VISAGE със сигурност позволяват на професионалиста или архитекта-любител да претворят идеите си в реалност.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото