В категории: Брой 5-6/2012, Инструменти, Строителство

Най-мощният къртач в клас 11 kg

Bosch отбелязва 80-годишнината от първия света серийно произвеждан задвижван с електрически ток къртач, като през септември т.г. ще пусне на пазара най-новия си модел от този вид – GSH 11 VC Professional. Както би могло и да се очаква, това ще бъде поредното върховно постижение не само в производствената палитра на Bosch, но в световен мащаб. Задвижван от електродвигател с мощност 1700 W и максимална енергия на единичния удар 23 J, новият GSH 11 VC Professional е най-мощният къртач в своя клас 11 kg (точното му тегло е 11, 4 kg). Конструкторите на Bosch са успели да създадат машина с най-добро съотношение между мощност и тегло. Това прави къртача не само високо производителна, а и по-лесна за пренасяне машина, включително и в рамките на обекта. По-ниското тегло несъмнено намалява и умората при работа. GSH 11 VC Professional има усъвършенстван ударен механизъм, който е видимо удължен в сравнение с предишните модели и е разположен в средната част на тялото на машината. Така е постигнато по-оптимално разположение на центъра на тежестта и по-добро балансиране на машината като цяло. Удълженото тяло на къртача, от своя страна, го прави по-удобен при къртене в близост до краката на работещия, какъвто е и преобладаващият начин на работа.

Много съществена характеристика за всеки къртач е снижаването до възможния минимум на вибрациите, които машината предава на ръцете на работещия. При новия GSH 11 VC Professional са взети комплексни мерки, включващи еластично, поглъщащо вибрациите захващане на двете ръкохватки към тялото на машината, както и оптимизирана конструкция на ударния механизъм, който генерира по-ниски вибрации. В резултат на всичко това е постигнато ниво на вибрациите 8 m/s², което на практика означава, че с новия къртач може да се работи сумарно над 3 часа в рамките на работния ден без опасност от появата на симптоми на т.нар. вибрационна болест. Поради удължената продължителност на работа и високата енергия на ударите новият къртач на Bosch e високопроизводителна машина, способна да изкърти над 1 тон бетонни отломки за час.

Производителността на къртене силно зависи и от работния инструмент. Затова се препоръчва използването на специалните (със SDS захват) шила (RTec Speed) и длетата (RTec Sharp) на Bosch, които са с около 30% по-производителни от обикновените, имат способността да се самозаточват по време на работа и запазват добрата си производителност през целия експлоатационен период. Повече за тях може да прочетете тук, като трябва да уточним, че марката Hawera от 1995 г. е собственост на групата Bosch.

GSH 11 VC Professional позволява фиксиране на работния инструмент в едно от 12 възможни положения (Vario-Lock), което силно улеснява работата с плоски длета и длета за изкопаване на канали. Къртачът има сервизен дисплей, който сигнализира за наближаваща смяна на четките, електронна система за поддържане на постоянна, независима от натоварването честота на ударите върху опашката на инструмента, която се управлява плавно в границите 900–1700 minˉ¹.

Къртачът е особено подходящ при разкъртване и разбиване на големи количества бетон, за премахване или коригиране на бетонни конструкции, при прокопаване на канали за полагане на тръбни и други инсталации, за премахване на настилки от облицовъчни плочи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2012, Инструменти, Строителство

Ключови думи


 
към началото