В категории: Актуални статии, Брой 12/2012, Електроника, Представяме ви, Хоби

Топмоделът на Garmin при автомобилните навигатори

Дойдат ли Коледните и новогодишни празници, настъпва и време за подаръци. При това радостта и удоволствието са споделени – от този, който получава подаръка, и от правещия подаръка, особено когато той е сполучливо подбран. А това не винаги е лесно. Тук сме се спрели на едно предложение, което е най-доброто в своята област, със сигурност ще радва окото и ще върши чудесна работа години напред. Това е автомобилният навигатор, всепризнатият и коронован GPS Garmin nuvi 3590 LMT.

Ако се върнем в годините назад, ще си спомним, че почти не пропускахме възможността да представим било в „Направи сам“, било в списание Computer, доайена на компютърната периодика в България, поредния GPS апарат на водещият в света производител Garmin. Беше време, когато се налагаше търпеливо да разясняваме как функционира световната навигационна спътникова мрежа NAVSTAR (NAVigation System with Timing And Ranging). Да убеждаваме читатели с бетониран от преди десетилетия начин на мислене, че е възможно космически базирана система, създадена и финансирана за нуждите на военно-въздушните сили на САЩ, да бъде предоставена безвъзмездно и без ограничения за гражданско използване от всеки човек на планетата. Затова и въпросът, на който най-често отговаряхме бе, че ползването на системата за навигация GPS е напълно безплатно, без каквато и да било абонаментна такса.

Минаха няколко години, през които GPS устройствата бяха усъвършенствани до степен да се наместят дори и в преносимите телефони. В резултат на това тяхната основна функция за гласова комуникация бе все повече затлачена от всевъзможни полезни и не чак толкова полезни приложения, зад които очевидно прозират търговски интереси. Това е друга много по-обширна и дълбока тема, от която обаче лесно може да се направи един съвсем логичен извод: устройствата, които могат много неща, не вършат работа така, както го правят специализираните апарати. Това с пълна сила важи и за GPS апаратите, като дори и при тях неслучайно има още по-тясна специализация: за навигация в лек автомобил, в товарни камиони, за мотоциклети и велосипеди, за навигация извън населените места и основно в планината, за морска навигация, за навигация във въздуха, за спортни цели и т.н.

С две думи, ако човек желае да ползва пълните възможности на GPS навигацията, да разполага с достоверна, понякога крайно, дори жизнено необходима информация, получена чрез GPS апарат, решението еднозначно сочи специализиран GPS апарат, при това модел съобразен с начина му на използване.

По-наблюдателният читател неизбежно би установил, че поне в „Направи сам“ като че ли е поставен знак за равенство между GPS апарат и марката Garmin. Това не е случайно, защото отразява очевидна даденост, която въпреки плахите опити на други марки да пробият на българския пазар, е напълно валидна и към момента. Така например, по информация от фирмата вносител „Геотрейд-Иванов“, в едната от двете най-големи вериги за потребителска електроника в България делът на продадените с марката Garmin през тази година GPS апарати е 100% (след като през 2011 г. Garmin придоби конкурентната компания NAVIGON), а в другата – делът на Garmin се оценява на около 85%.

Причините за този крайно необичаен за либерално пазарно стопанство са няколко:

– Безспорната позиция на Garmin като водещ производител в света. От създаването на компанията през 1989 г. досега са продадени над 100 млн. навигационни устройства;

– Умелата провеждана от 1997 г. досега маркетингова политика и усилията, полагани от „Геотрейд-Иванов“, за налагане на марката на българския пазар;

– Изключително успешната, до момента без адекватна конкуренция за територията на страната ни, електронна карта OFRM Geotrade, създадена и обновявана на всеки три месеца от Събин Коларов и неговата фирма „Сайнед“ ООД. Без подходящата карта и най-съвършеният хардуер си остава повече или по-малко непотребна вещ с нереализирани потенциални възможности.

Причина за успеха на Garmin също така е и гъвкавата ценова политика. На пазара се предлага гама от GPS апарати, покриващи широк ценови диапазон, така че дори и на иска цена може да се купи „расов” апарат на Garmin.

Като издатели на техническо списание ние фокусираме вниманието си предимно върху най-добрите нови модели, защото те са носители на последните технически новости. Сред автомобилните навигатори най-силно изпъква моделът nüvi 3590LMT. Един от впечатляващите акценти на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас през януари 2012 г., появил се на пазара у нас около края на първото полугодие, сега, в края на годината, той продължава да бъде безспорният фаворит за автомобилна навигация или както Garmin го определя „Техника от утрешния ден в 5“ формат“.

Този навигатор е отрупан с ласкави оценки и суперлативи в редица специализирани списания, чиято експертна оценка тежи и формира пазарните нагласи. След половин година тестване на nüvi 3590LMT от редакцията на „Направи сам” на територията на България и Гърция, може да добавим и личните си, накратко казано, отлични впечатления.

Появата на този модел съпътства новата практика, която Garmin и „Геотрейд-Иванов“ въвеждат от известно време. Това е включеният в цената на уреда доживотен абонамент Garmin Lifetime, който гарантира при известни условия, че навигаторът винаги ще може да ползва най-актуалната за момента електронна карта и база от обекти, представляващи обществен интерес (POI). Абонаментът покрива и получаването на актуална информация за моментното състояние на пътния трафик.

Нашият nüvi 3590LMT ползва допълнително разширен доживотен абонамент, защото се предлага с два набора карти – пътна карта на Европа CN Europe NTU и картата на България OFRM Geotrade.

Необходимо е да подчертаем, че оскъпяването на апарата от това е минимално, а ползата е само безспорна, всъщност става дума за абсолютна необходимост. Доживотният абонамент позволява инсталираните в GPS апарата карти да бъдат безплатно обновявани четири пъти годишно. Това означава, че в рамките на всеки тримесечен период електронната карта ще отразява реалното състояние на пътната и улична мрежа, нейното покритие ще обхваща все повече населени места, улици, номера на сгради и блокове, все повече нови обекти от обществен интерес, както и друга необходима за оптималната сигурна навигация информация. Технологията на обновяване е опростена в максимална степен, като след регистрация на устройството на сайта на Garmin при всяко негово включване към USB порт на компютър, то бива разпознавано и ако е налична актуализация на картите или на управляващия устройството софтуер (Firmware), те се инсталират директно в него.

Картата на Garmin (по-точно на NAVTEQ) за Европа CN Europe NTU има детайлно покритие (според терминологията на производителя) на почти цяла Европа и частично за Украйна, Беларус, Молдова, Албания, Черна Гора, Македония, Босна и Херцеговина. България попада в зоната, която NAVTEQ са обозначили с детайлно покритие, което в голяма степен е вярно, особено за уличната мрежа в населени места и републиканската пътна мрежа.

Има обаче и още по-добра възможност. Не случайно от „Геотрейд-Иванов“ препоръчват за страната ни да се ползва картата OFRM Geotrade. Такова е мнението и на хилядите почитатели на тази карта, която откри пътя на GPS устройствата у нас, далеч преди още Garmin, NAVTEQ или който и да било друг голям производител на електронни карти да забележи страната ни на географската карта. Производителят на картата OFRM Geotrade фирма „Сайнед“ е натрупала голям опит и информационни масиви, създал е необходимата организация и поддържа мобилни екипи, които й позволяват да реагира много по-бързо на промените в пътната врежа на страната като цяло. Както знаем, поне през последните близо четири години, почти ежедневно се откриват нови пътни артерии и кръстовища, бързо се променя пътната инфраструктура в градовете, динамично се изменя и редът на движение в населените места. Ежедневно на картата на страната изникват нови обекти, представляващи обществен интерес – паркинги, магазини, хотели, заведения и други. Тази характерна за страната ни динамика, която да се надяваме да продължи и през следващите години, поставя изключително високи изисквания за бърза реакция, така че промените ще бъдат възможно най-бързо отразявани на електронната карта. В такива случаи е съвсем логично, че тясно специализирала се в рамките на една държава, убедително доказала възможностите си местна фирма, ще се справя много по-успешно с тази динамика. По-успешно отколкото компании мастодонти, които разработват и поддържат електронните карти на населените части на планетата. Естествено е, че една географски и икономически малка държава като нашата, не може да претендира за приоритетно внимание. Поради това във всяка поредна версия на картата OFRM Geotrade промените и допълненията са забележимо повече, отколкото в картата на цяла Европа.

Ето защо мнението на ползващите и двете карти е, че докато в няколко големи града и най-вече в София, възможностите им са приблизително изравнени, то извън тази градска среда, предимството на OFRM Geotrade е силно изразено. Българската карта убедително води и по отношение на включените в нея обекти (POI) представляващи обществен интерес. Критериите, по които са подбирани тези обекти отразяват реалния интерес на хората, ползващи навигационната система.

Това обаче далеч не е всичко, защото OFRM Geotrade на практика представлява две карти в една. В чужбина най-често те са разделени на две самостоятелни и отделно продавани карти. Едната е за движение по пътната мрежа и уличната мрежа в населените места, а втората – за навигация сред природата, където може да се разчита единствено на собствените ни крака, на автомобили с висока проходимост, четириколки, специални мотоциклети, а все по-често и на велосипеди. В тази си част (TOPO) – с над 45 000 km офроуд пътища и над 6000 km туристически и велопътеки, OFRM Geotrade въобще няма съперник на българска земя. Макар и претоварена с информация и поради това по-трудна за обработване от уреда, вариантът на картата TOPO често се предпочита и при навигацията с автомобил, защото изгледът на крайпътната среда върху екрана радва окото, а и допълнителната информация, която картата съдържа, може да се окаже твърде полезна. С две думи за навигация в България българската карта е необходимост.

При наличие на доживотен абонамент нейната периодична актуализиция се извършва чрез сайта www.karta.bg, така както и картата на Garmin.

Доживотният абонамент включва също така безплатно ползване на системата за актуална информация чрез високочестотно радиоразпръскване за натовареността и възникнали проблеми с трафика (Digital 3D Traffic), което се отнася и за системата за следене на трафика в София.

Като хардуер и софтуер, моделът nüvi 3590LMT EU BG притежава всичко, което отличава GPS апарат от най-висок клас, включително и редица функции, за които дори и познавач може да не се досети. Той има дисплей с дължина по диагонала 12,7 cm (5“), която големина вече позволява изображението да бъде ясно видимо по време на движение на автомобила. Същевременно уредът се побира в джоб на връхна дреха така, че да може да се използва пълноценно и в пешеходен режим. Тялото му е елегантно, за което допринасят дебелината от само 13 mm и заоблените форми.

Дисплеят е чувствителен на докосване (капацитивен), като по този вече масово възприет при портативните устройства начин, става управлението на уреда. Дисплеят е WQVGA TFT с разделителна способност 800х480 пиксела и ярка задна подсветка, които осигуряват ясно детайлно изображение дори и при висока обща осветеност. Навигаторът има вграден жироскопичен механизъм, благодарение на който при промяна на пространствената му ориентация, изображението автоматично преминава от режим Portrait в Landscape и обратно.

Освен чрез докосване с пръст, апаратът може да разпознава и изпълнява и гласови команди, което е не само удобство, но и допринася за повишаване на безопасността по време на движение. Засега обаче, тази възможност не е достъпна за българския език.

Апаратът се захранва от литиево-йонна батерия, която позволява около 4 часа работа в автономен режим при движение пеша.

Както може и да се очаква, топ моделът nuvi 3590LMT има най-усъвършестваната и мощна за момента софтуерна система за навигация Garmin guidance 3.0. В съчетание с изчислителната мощ на хардуера тя обработва „светкавично“ информацията от електронната карта и получената от спътниците, позволява бързо намиране на адреси и обекти, определяне на оптималния до желаната цел маршрут. Благодарение на нея във всеки момент на екрана се извежда изобилна многообразна информация, а интуитивно организираните и взаимосвързани точки и менюта улесняват управлението на уреда чрез леко докосване на екрана с пръст, както и чрез гласови команди.

Сред текущо извежданата на екрана ще отбележим още информацията за наличие на задръствания и ремонти по маршрута, предлагането на места за паркиране, ограничението на скоростта на движение, като текущо измерената скорост се сравнява с максимално допустимата и щом я надвиши, изображението от черно става предупреждаващо червено.

Графичното изображение на картата се премества, мащабът или тримерният изглед се променят само чрез провлачане на един или на два пръста синхронизирано върху екрана. Системата Guidance 3.0 поддържа тримерни изображения на сгради, както и статични фотореалистични изображения на кръстовища, които улесняват много избирането на необходимата лента за движение при влизане, преминаване и излизането от по-сложни за ориентация кръстовища. Много полезна е и информацията, която апаратът подава за своевременното престрояване и заемане на пътната лента в зависимост от посоката на движение в кръстовището – гласова и с графично изобразяване на лентите за движение. GPS устройството „интелигентно“ съобразява и управлява мащаба на изображението в зависимост от средата на движение. При движение по междуградски път, например, изображението е дребномащабно, за да се вижда по-голям участък от пътя. В градски условия и особено при наближаване на кръстовище, при което трябва да се предприеме завой, изображението е по-едромащабно, за да може водачът по-лесно и точно да прецени обстановката и действията си, след което то отново намалява за по-добра ориентация в района на движение. Уредът притежава и способността да показва изглед от птичи полет (Bird’s Eye junction view) на по-сложни за ориентиране кръстовища. Това също е много голямо удобство, защото на такива места времето за реакция често е много малко.

Вече стана дума, че апаратът завърта екранното изображение според това дали се намира в приблизително хоризонтално или вертикално положение.

Съществен елемент на Garmin guidance 3.0 е системата за получаване и обработване на текуща информация за състоянието на трафика Digital 3D Traffic, която апаратът обновява на всеки 30 s. В държавите, където тази система функционира пълноценно, nüvi 3590LMT е в състояние да пести немалко време, бензин и нерви, като води автомобила по най-удобния и бърз за преминаване маршрут, избягвайки задръствания, местата с временно спряно или ограничено движение.

„Интелигентността“ на системата за навигация се допълва и от функциите:

– trafficTrends – която позволява по-прецизно определяне на маршрута въз основа на запаметена информация за трафика на движение и задръстванията, характерни за дни от седмицата и часове със силно натоварен трафик.

– myTrends – системата се съобразява с навиците на водача да използва обичайни маршрути, като и с текущо получената актуална информация.

Ще споменем още две важни функции, характерни и за по-стари модели на Garmin. При снемане от стойката без да е изключен апаратът автоматично запомня местоположението на автомобила. В съчетание с четиричасовото захранване, което осигурява акумулаторната батерия, това ще позволи след продължителна пешеходна разходка завръщането до автомобила. Всеки сблъскал се с невъзможността да открие автомобила си паркиран някъде в непознат град преди да бъде вдигнат от „паяк“ или препънат със скоба, ще оцени каква благина е да има GPS навигатор в джоба си. Всъщност спасяването от едно единствено такова страдалческо изпитание би изплатило стойността на навигатора.

Тук е мястото да подчертаем, че nüvi 3590LMT има и режим за навигация в пешеходен режим, а благодарение на вградения слот за карти памет microSD може да използва специално създадените за такъв начин на придвижване, включително с използване на градски транспорт, подробни карти cityXplorer.

Другата също така важна функция е възможността апаратът да показва координатите на местоположението на автомобила, най-близките адрес на сграда и кръстовище, както и пътя до най-близо намиращите се бензиностанция, болнично заведение, полицейско управление.

Висока оценка заслужава качеството на безжичната връзка (Bluetooth) между nüvi 3590LMT и мобилен телефон, която, за разлика от други GPS апарати, позволява водене на телефонен разговор при много добра чуваемост и от двете страни на линията. Вграденият в апарата микрофон има висока чувствителност, на практика без микрофония, а високоговорителят, възпроизвежда достатъчно силен и без изкривявания звук. Навигаторът синхронизира списъка с контакти от телефона, поддържа SMS съобщения, включително може да ги прочита на глас (за езиците, които поддържа).

Обширни възможности за ползване на онлайн информация дава възможността за свързване на nüvi 3590LMT със смартфон (Smartphone Link) – засега само с апарати, работещи с операционна система Android. Комуникирайки през Bluetooth GPS апаратът получава достъп до интернет мрежата. Благодарение на това водачът може да ползва ред информационни услуги като например: метеорологична обстановка с радарни изображения, картина на транспортния трафик на живо (PhotoLive traffic cameras), цени на горивата по бензиностанции, свободни места за паркиране в близост и др. Функцията Smartphone Link предоставя достъп и до сайтове, предлагащи обновяема в реално време информация за видеокамери за контрол на движението, стационарни и подвижни радари, полицейски засади и др.

nüvi 3590LMT разполага и с 16 приложения – за възпроизвеждане на музика, видеофилми и снимки, четене на електронни книги, световен часовник и будилник, планиране на маршрути и др. Ще споменем само ecoRoute, което позволява отчитане на изминатия път и разхода на гориво, заплатената за него сума, количеството на отделените от автомобила въглеродни емисии. Понеже данните за автомобила се задават ръчно, те не са напълно достоверни, ала дават основа за анализ и подобряване на стила на шофиране с оглед намаляване на разхода на гориво.

Нещата може да станат значително по-сериозни, дори бихме казали на професионално равнище, когато nüvi 3590LMT бъде свързан посредством специален кабел към куплунга за компютърна диагностика на двигателя. Така GPS навигаторът се превръща в уред, който не само сигнализира за наличие на неизправност в работата на двигателя, но информира за редица от най-съществените за нормалната работа на двигателя параметри: налягане и температура на въздуха в смукателния колектор, предварение на запалването, състояние на акумулаторната батерия и много други. Диагностиката обхваща над 4000 кода, сочещи различни неизправности. При свързан към диагностиката на автомобила навигатор функцията ecoRoute ще работи по-коректно, защото използва реалните данни за разхода на гориво, оттук и възможностите за икономично шофирате стават още по-големи.

В това най-общо представяне на топ модела на Garmin nüvi 3590LMT не е нито възможно, нито пък има смисъл да навлизаме по-дълбоко в дебрите на неговите възможности. Тяхното по-пълно разкриване и опознаване също носи удоволствие, което всеки сам трябва да изпита.

Навигаторите на Garmin, електронни карти и различни аксесоари може да закупите от фирма „Сайнед„.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото