В категории: 2013, Брой 1-2/2013, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Хоби

Електрически лък за резба Dremel Moto-Saw

Dremel1

Всеки, докоснал се до изкуството на дърворезбата или увлечен от различни моделизми, било в детството си или по-късно, не може да не познава, да не е работил с класическия и доскоро без конкуренция инструмент – ръчния резбарски лък. Благодарение на съвсем тънкото и тясно трионче негова стихия са филигранните резби, рязане по крива с минимален радиус, изрязване на вътрешни отвори и др. Работата с класически лък е доста уморителна, защото изисква монотонно повтарящо движение, а най-малкото предозиране на натиска причинява скъсване на триончето.

Подобно на почти всички останали ръчни механични инструменти, в музея на техниката вече е заделено място и за резбарския лък. Времето му очевидно отминава, защото всеки би предпочел да го замени със съвременен електроинструмент, какъвто е Dremel Moto-Saw. Марката е добре позната и от десетилетия е синоним на най-качествени миниинструменти (виж. НС 1-2/2012 и още тук .

Електрическият лък Dremel Moto-Saw обединява два инструмента в един. Той може да се използва аналогично на обикновения лък, като се държи и направлява с ръка. В този случай детайлът, който се реже, е поставен или закрепен неподвижно, а лъкът се насочва така, че триончето да следва точно очертаната линия на рязане. Този начин на работа с електрическия лък позволява значително по-голяма свобода на движение на инструмента.

Dremel2

Триончето се движи от електродвигател, което намалява физическото усилие и натоварването на ръката, а рязането се ускорява многократно. Това позволява работещият да съсредоточи изцяло вниманието си върху прецизното водене на триончето. Скоростта на рязане може да се управлява чрез промяна на честотата на движение на триончето – плавното регулиране е възможно в обхвата 1500 – 2250 minˉ¹. Изборът на честота на движение зависи също от радиуса на кривите, по които се реже, влияе и на точността при рязане. Ходът на движение на триончето е 8 mm.

Втората възможност е електрическият лък да се монтира в работна маса (стойка) с плот, която е неразделна част от комплекта. Тя от своя страна се закрепва с винтови стеги към масата или тезгяха. По този начин ръчният електрически лък се превръща в настолна машина за прецизно рязане. Плотът на масата осигурява стабилна опора, която силно улеснява точното подаване на детайли с плоска повърхност, независимо от това дали рязането е криволинейно или по права линия. Положението на триончето е фиксирано, елиминирана до минимум е и вероятността от грешки поради неволно трепване на ръката.

Dremel3

Наличието на плот улеснява силно рязането по права линия, включително под предварително зададен ъгъл, за което плотът има два надлъжни успоредни канала, в които се закрепва водещият линеал. Това разширява сферата на приложение, например за разкрояване на декоративни подови и други первазни летви. Плотът има щуцер за свързване на маркуча на прахосмукачка за засмукване на отделените при рязането стружки.

Освен за рязане на материали от дърво и дървесни материали, електрическият лък е способен да реже също така прецизно и други материали – пластмаси и метали.

В зависимост от материала и начина на рязане се подбира и подходящото трионче.

» MS 51 – триончето е подходящо за бързо рязане на детайли от дърво и пластмаси. Напречното му сечение е 0,4х2,5 mm, има 6 зъба/cm. Това е триончето с най-голяма широчина и най-едри зъби, което е предимство при по-бързо рязане на мека дървесина, при рязане по права линия или криви с по-голям радиус. Максималната дебелина на рязане е 18 mm.

» MS 52 – триончето е универсално (дърво и пластмаси), като е предназначено за по-прецизно рязане, включително на кривини с минимален радиус. Поради това напречното му сечение е 0,2х1,9 mm, а броят на зъбите е увеличен на 7 бр./cm. Максималната дебелина на рязане е 12 mm.

» MS 53 – триончето е специализирано за рязане на листове от меки метали с дебелина до 3 mm. Напречното му сечение е 0,2х1,9 mm, а броят на зъбите е 7 бр./cm.

Dremel4

Лъкът има подвижна опора, която се спуска докато опре в повърхността на рязания материал. Така се ограничава до минимум възможността тънките материали да вибрират по време на рязането, нещо, което би пречило на работата и води до влошаване на качеството.

Триончетата имат дължина 100 mm, а закрепването и смяната им става лесно и бързо чрез задействане на заключващ механизъм, който фиксира краищата им.

Лъкът се задвижва от електродвигател с мощност 70 W. Теглото му, без масата, е 1,1 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото