В категории: 2013, Брой 5-6/2013, Градина

Градинска техника от Honda

2

С около дузина статии в „Направи сам“ са представени електрогенераторите, снегорините и извънбордовите двигатели на Honda, които се предлагат на българския пазар. Тук посочваме само по една от статиите за всяка от тези групи, като при наличие на интерес препоръчваме на читателите да са запознаят и с останалите на сайта.

Сега отваряме нова за списанието голяма страница от продуктовата листа на японския гигант – градинската техника. Тя обхваща широка гама от четириколесни косачки за трева със и без собствен ход, самоходни трактори за косене и интелигентни косачки роботи с акумулаторно захранване, носими и ръчни коси и храсторези, ножици за жив плет, комбинирани многофункционални машини за извършване на основните дейности по поддържане на градината, въздушни метли за събиране и почистване на опадали листа, моторни пръскачки и мотофрези. Общото от техническа гледна точка при всички тези машини е, че работят с четиритактови двигатели с вътрешно горене. Както е известно, този тип двигатели имат редица предимства в сравнение с обикновените класически двутактови двигатели – по-нисък разход на гориво, не изискват добавяне на масло в горивна смес, по-ниски вредни емисии в изгорелите газове. Honda е безспорен лидер в производството на двигатели с вътрешно горене, чието качество е доказано и в най-високотехнологичните моторни спортове – Формула 1 и MotoGP. Марката е гаранция за надеждността и производителността на всеки двигател, независимо дали задвижва самолет, четири- или двуколесен състезателен болид, автомобил или косачка за трева. Компанията предлага също така и косачки с електрическо задвижване.

Продуктовият каталог на предлаганата у нас градинска техника на Honda съдържа 36 страници и не може да бъде обхванат в статия или две. За сметка на това всеки, който се интересува, може да проучи в детайли интересуващата го информация на сайта на „Пауър Продъктс Трейдинг” EАД – изключителен представител на Honda за тези продукти, а покупката да направи чрез някой от нейните търговски партньори.

Honda1

Тук ще се спрем на една от най-продаваните косачки за трева – моделът Honda HRX 537C VY. Този избор в голяма степен бе предопределен от факта, че този модел е спечелил един от тестовете, които периодично провежда немското списание Selbst ist der Mann, чиято тематика е сродна с нашето „Направи сам“. В теста са били включени 11 измежду най-продаваните в Германия модели от различни производители – от елитни марки до нискобюджетни машини. Изискването за участие в теста е било минимална широчина на косене 50 cm и собствено задвижване на машините. Второто изискване е следствие на първото, защото косачките с тази и по-голяма широчина на косене обичайно тежат около и над 40 kg, поради което движението им с човешка сила е доста уморително. Освен това машините с тази широчина на косене по принцип са предназначени за косене на площи с големина над 2000 m2.

Тестовете на списанието се провеждат от екип, включващ представители на редакцията и на специализираната сертифицираща организация TÜV-Nord (Rheinland). Освен основните технически параметри на машините, на тревно поле с размерите на футболно игрище при реални условия са били оценявани качеството на косене и производителността на машините, степента на раздробяване на тревните стъбла (в режим на косене с рекултивация), ергономичността и удобствата при сглобяване, настройване и работа с машината, на системата и начина за регулиране на скоростта на движение, на системата за събиране и изхвърляне на окосената трева, и други. В лабораторни условия са измерени нивото на отделяния от всяка машина шум. Оценката включва дори пълнотата и разбираемостта на документацията за работа с косачките.

3

В резултат на извършените сравнителни тестове на първо място е класирана косачката Honda HRX 537. Най-висока оценка е дадена на ергономичността при работа, както и на прецизното управление на скоростта на движение. То е постигнато благодарение на системата Smart Drive, позволяваща плавна, безстепенна промяна на скоростта на движение. Механизмът за управление е поставен на ръкохватката за водене на машината. Без ръцете да се отделят от нея, всеки от палците с лекота може да натиска едно от двете лостчета, чрез които скоростта се увеличава или намалява. Самата ръкохватка е с регулируема височина, за да се намира в най-удобното според ръста на работещия положение. Висока оценка са получили и лекотата на движение и маневреността на косачката. Благодарение на изработения от изключително здрава пластмаса (Xenoy/Nexite, патент на Honda) покриващ ножа кожух, косачката Honda HRX 537C VY (с тегло 39 kg) е по-лека от конкурентите си. Това й качество се отразява благоприятно върху маневреността на машината и улеснява косенето около препятствия, както и по края на полето, когато има криволинейна форма.

4

Значителен принос за високата оценка на журито има и системата, която позволява лесно и бързо превключване от режим на косене със събиране на окосената трева в коша към режим на рекултивиране („мулчиране“ – според възприетата от фирмата вносител терминология), при който тревните стъбла се нарязват на съвсем дребни късчета и се разпръскват равномерно върху тревната площ, където се разлагат бързо, за да се превърнат в естествена тор. Благодарение на механизма Honda Versamow превключването става единствено чрез преместване на лост, разположен върху кожуха над ножа – без неговата смяна или подмяна на други елементи на машината. Заслужава да се отбележи още, че лостът може да бъде поставен не само в двете крайни положения, но и в междинно. Това означава че каналът за отвеждане на отрязаната трева към коша може да бъде не само напълно затворен или отворен, но и частично притворен. Иначе казано, косачката може да работи в три режима – при пълно събиране на тревата, връщането й изцяло във вид на дребни късчета или междинен, при който част от тревата се събира и изхвърля, а другата част остава за наторяване.

Висока оценка е получила и системата Roto-stop, която работи като съединител, който включва или изключва въртенето на ножа при работещ двигател. Системата осигурява сигурно изключване на въртеливото движение на ножа до 2 s след задействане на бутона Stop. Така се гарантира по-високата безопасност при работа с косачката, когато при изпразване на коша или наличие на препятствие, въртенето на ножа трябва да бъде спряно възможно най-бързо.

Кошът за събиране на тревата се отделя лесно от машината. Конструкцията улеснява изпразването му, без в него да се задържат остатъци от трева. Това улеснява неговото периодично почистване.

Серията косачки HRX 537 се произвеждат в САЩ и се предлагат в различни модификации, които могат да включват: електростарт, съединител за ножа, трансмисия на водещите колела Hydrostat или Smart Drive, заден вал за получаване на ивичест вид на окосената площ и др.

Всички косачки от тази серия имат широчина на косене 53 cm. Двигателят им е с работен обем 187 cm³ и мощност 3,2 kW. Скоростта на движение се регулира безстепенно в границите 0–1,61 m/s. Височината на косене се задава в 7 степени – от 20 до 100 mm.

Моделът HRX 537C VY не е първата косачка на Honda, отличена в публични, с голям авторитет и пазарно влияние сравнителни тестове. Моделът HRX 426C PD с широчина на косене 42 cm е бил победител в класацията на влиятелната независима немска организация за тестване на различни стоки Stiftung Warentest. Всеки производител охотно публикува такива резултати, защото експертната оценка на независими специалисти и организации оказва влияние при избора на марката и модела.

И двете серии 426 и 537 вече няколко години поред се продават успешно, поради което продължават да бъдат все така актуални. Това от своя страна е и атестат за доброто им качество.

5

За машините на Honda, които предлага „Пауър Продъктс Трейдинг” EАД, както и за търговската мрежа, чрез която те се продават, може да се информирате от сайта на фирмата.

За промоцията на моторния храсторез Honda UMK 435 може да прочетете тук. https://napravisam.net/?p=22233

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 5-6/2013, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото