В категории: 2013, Актуални статии, Брой 7-8/2013, Инструменти, Ремонти, Строителство

Новият най-мощен комбиниран перфоратор Metabo KHA 36 XLT

Metabo1

През май т.г. Metabo пусна комбинирания перфоратор KHA 36 LTX, който още с появата си на пазара оглави световната класация при акумулаторните инструменти, захранвани с напрежение 36 V. Той е първият в света, чиято литиево-йонна батерия е с капацитет 4,0 Ah. Това го извежда на челни позиции по мощност, респективно по възможността да пробива отвори с голям диаметър, да се използва ефективно в режим на къртене, поставя го на първо място и по скоростта на пробиване – количеството на пробитите отвори с едно зареждане на батерията.

С новия KHA 36 LTX немската компания смалява още повече дистанцията, а според някои анализатори тя вече е и заличена, между мрежово захранваните машини със сходна мощност и захранваните от собствен акумулатор. А когато на везните се добавят и несъмнените предимства на автономното, независимо от кабели и контакти захранване, това обяснява за пореден път, защо групата на акумулаторните ръчни инструменти се развива най-бързо. С енергия на единичния удар 3,1 J и възможност да пробива в бетон отвори с диаметър до 32 mm перфораторът KHA 36 LTX не отстъпва на мрежовите машини от най-разпространения лек според теглото им клас. Максималната ударна енергия, предавана на инструмента, е 226 J/s. Честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0–1100 minˉ¹.

2

Според възприетата от Metabo система за обозначаване на моделите KHA 36 LTX е замислен и реализиран като комбинирана многофункционална пробиваща машина с възможност за къртене на строителни материали – това е смисълът на абревиатурата KHA 36, като с буквата А е обозначено захранването от акумулаторна батерия с напрежение 36 V. Според въведената от Metabo преди около 4 години тристепенна класификация машините, обозначени с LTX, са в максимална степен пригодени за експлоатация при голямо, стигащо до екстремни стойности натоварване в производствени условия. Тези машини имат най-мощните за момента литиево-йонни батерии от вида Heavy-Duty, които са специално пригодени за такъв режим на работа. По информация от Metabo в тях се вграждат най-мощните и качествени литиево-йонни елементи, които към момента предлагат на пазара.

За да може да се използват в максимална степен възможностите на машината при работа с различни материали, тя се доставя с два взаимозаменяеми патронника. SDS Plus патронникът се използва за пробиване и къртене в тухлени стени, бетон и други строителни материали, при премахване на стари облицовки от плочки и т.н. Този патронник позволява предаване на ударната енергия практически без загуби върху инструмента. Вторият е бързопритягащ челюстен патронник за свредла, боркорони и фрезери с цилиндрична опашка. Смяната на патронниците се извършва изключително лесно, бързо и без помощта на допълнителен инструмент благодарение на патентованата система Metabo Quick System. KHA 36 LTX е предназначен за пробиване в стомана на отвори с диаметър до 13 mm и на дърво – до Ø30.

3

Новият комбиниран перфоратор съчетава мощна, високо производителна машина с по-висока защита на работещия и увеличена експлоатационна дълготрайност. Както се вижда на диаграмите, KHA 36 LTX превъзхожда конкурентите модели със същото захранващо напрежение на останалите световни лидери сред производителите на ръчни електроинструменти. Така например по брой на пробитите с едно зареждане на батерията отвори Ø10 в бетон KHA 36 LTX превъзхожда с около 50–60% възможностите на конкурентите перфоратори. По брой на пробитите в бетон отвори Ø16 KHA 36 LTX заема също челната позиция. Превъзходството на машината на Metabo е ясно очертано и по отношение на производителността на пробиване – сумарната дължина на пробития отвор измерена за единица време. На диаграмата са съпоставени резултатите, постигнати при пробиване в бетон на отвори с диаметър 16 mm. При преценка на възможностите на KHA 36 LTX спрямо конкурентите модели трябва да се съпоставят данните и от двете диаграми. Така например докато по брой на отворите Ø16 моделът на Конкурент 5 има близък резултат с машината на Metabo, същият модел значително изостава по производителността на пробиване.

Metabo6

KHA 36 LTX е сериозно постижение и от гледна точка на сигурността и удобствата, които осигуряват продължителна, минимално натоварваща работа. Машината с тегло 4,5 kg е удобна за държане и работа в различни пространствени положения, а намаляването на отделените при работата вибрации е поверено на изпитаната антивибрационна система Metabo Vibra Tech (MVT). В случая тя включва свързване посредством еластични елементи на основната ръкохватка към тялото на машината, специална предна ръкохватка с еластичен елемент, гасящ до около 60% нивото на вибрациите, както и други конструктивни решения за поглъщане на породените основно от ударния механизъм вибрации. Машината има изключващ съединител, предпазващ работещия от рязко завъртане на машината поради заклинване на свредлото. Повишената износоустойчивост и дълготрайност на комбинирания перфоратор до голяма степен се дължат и на усъвършенстваната система за охлаждане на отлятата от алуминий предавателна кутия и на електродвигателя.

Комбинираният перфоратор се доставя с две батерии Ultra-M Exrtreme и бързозареждащо устройство ASC 15 AIR COOLED, вижте и тук.

Metabo7

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото