В категории: 2013, Брой 9-10/2013, Инструменти, Ремонти

Metabo с по-високи стандарти при акумулаторните инструменти

Metabo1

Краят на лятото често е предпочитано време големите производители, определящи нивото на световния пазар, да представят поредните си нови модели. На тях те залагат да засилят позициите си в неспирната надпревара за овладяване на по-голям пазарен дял през следващите активни и често – най-благодатни за търговия месеци на годината. А и след тях. Немската фирма Metabo още през август т.г. обяви резултатите от поредния си мащабен проект за развитието на ръчните акумулаторни електроинструменти – представени бяха два изцяло нови модела на винтоверт (бормашина-отвертка) и ударна бормашина, разработени и изпълнени в общо шест модификации. Напомняме, че есенната атака на Metabo бе подготвена още в началото на лятото, когато немската компания бе първата, която пусна на пазара литиево-йонна батерия с капацитет 5,2 Ah и изходящо напрежение 18 V. Новото семейство машини са разработени в рамките на развиваната от 2009 г. насам технология Metabo Ultra-M. Целта е да се осигури максимална мощност и производителност, максимална дълготрайност, а също така и 100% съвместимост на произвежданите от Metabo електроинструменти, както с по-старите, така и с батериите от следващите поколения. Нейната сърцевина е в „интелигентното“ микропроцесорно управление, което обхваща функционирането и състоянието на батерията, електродвигателя, редуктора и зареждащото устройство. Електронната системата за управление на Metabo съдържа общо 22 патентовани технологични решения, като седем от тях са интегрирани в специализирания микропроцесорен чип, управляващ процеса на зареждане на батерията. Благодарение на това електроинструментите на Metabo са достигнали ниво на сигурност и дълготрайност, което позволява на производителя да дава тригодишна гаранция за всяка от своите литиево-йонни батерии, независимо от броя на циклите на нейното зареждане. Това, естествено, се отнася и за новите модели. Към момента те са, така да се каже, най-високостоящите представители на реномирания клас акумулаторни инструменти на Metabo, наречен LTX – чисто професионални машини, предназначени за дейности, изискващи голямо, стигащо до екстремно натоварване, което е обичайно при строителното дърводелство, в индустрията и други сфери, където милост към инструмента няма.

Новото семейство представлява два базови инструмента – винтоверт (бормашина-отвертка) BS 18 LTX и ударна бормашина SB 18 LTX, разработени в общо шест модификации.

Най-краткото представяне на новите модели е, че към момента те държат палмата в световната надпревара за най-компактни и леки сред акумулаторните инструменти в най-високия клас от този вид, захранвани с напрежение 18 V. Техните технически характеристики и изключителна комбинация от мощност, скорост на работа, респективно производителност и прецизност са дали основание на производителя да ги титулова, като задаващи нови мащаби в производството на акумулаторни електроинструменти.

В случая Metabo е подходила с широк мащаб, като всяка от новите машини е разработена в няколко разновидности, така че потребителят да може да направи още по-детайлно прицелен избор според вида и характера на дейността си.

Два от моделите – BS 18 LTX BL Quick и SB 18 LTX BL Quick, се задвижват от безчеткови електродвигатели. Останалите четири – BS 18 LTX Quick, BS 18 LTX Impuls, SB 18 LTX Quick и SB 18 LTX Impuls имат четириполюсни електродвигатели с патентована от Metabo конструкция.

6

Машини с безчеткови електродвигатели

Двата модела BS 18 LTX BL Quick и SB 18 LTX BL Quick са представители на най-новото поколение акумулаторни електроинструменти с безчеткови електродвигатели (EC, BL) – област, в която надпреварата между водещите марки на световния пазар се вихри с пълна сила. Както е известно този вид електродвигатели имат редица предимства пред класическите с колектор и четки – техният к.п.д. е по-висок, което води до намаляване на разхода на електроенергия, отделят по-малко топлина, което заедно с липсата на триещи части и искрене, способства за увеличаване на дълготрайността им над два пъти, значително по-лесно се поддържат, по-компактни и по-леки са, също така са и по-малко шумни. Към тези типични за безчетковите електродвигатели характеристики конструкторите на Metabo са добавили още редица собствени, включително и патентовани, технически решения и „интелигентни“ функции. Така например процесът на спиране на въртенето на ротора се оползотворява за индуктиране на електрически ток, който се оползотворява чрез насочването му към акумулаторната батерия. Това, съчетано с по-високия к.п.д. на електродвигателя, позволяващ около 30% по-дълготрайна работа с едно зареждане, както и възможността машината да работи с най-мощната за момента в света акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah,осигурява на професионалистите инструмент с голяма продължителност на работа, често и без да се налагат прекъсвания за зареждане на батерията.

2

Двата модела BS 18 LTX BL Quick и SB 18 LTX BL Quick имат честота на въртене до 2050 minˉ¹ на втора предавка, което е най-високото постижение в света то пози показател. На първа предавка честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0-600 minˉ¹. Същевременно, въпреки високата честота на въртене, те поддържат и висок въртящ момент. Максималната му стойност при т.нар. меко завиване е 44 Nm, докато при „твърдото завиване“ достига 90 Nm. Подробности за двата характерни режима, възникващи при завиване на винтове и болтове, може да намерите тук. Новост е и електронно управляваният, на практика неизносващ се, съединител за ограничаване на въртящия момент, който позволява точно дозиране на приложеното върху винтовете усилие. Това позволява тяхното прецизно, до необходимата и, което е особено важно – повторяема дълбочина при серийно завиване на винтове. В диапазона на ниските въртящи моменти (степен 1–4), машината „разбира“, че се завиват малки винтове и автоматично превключва на по-ниска честота на въртене. С един превключвател потребителят може да избира подходящия режим на работа – с максимален въртящ момент, в импулсен режим или с предварително ограничена стойност на максималния въртящ момент. Така се пести време, повишават се качеството, производителността, а и комфорта при работа. И не само това – ако при завиване на серия винтове се наложи пробиване на отвор, машината се превключва за работа при този режим, след което превключвателят се връща в първоначалната си позиция и завиването на винтовете продължава при запазена настройката на съединителя и зададеният по-рано максимален въртящ момент.

Моделите BS 18 LTX BL Quick и SB 18 LTX BL Quick са разработени като универсални инструменти с широкообхватно приложение, предимно при изграждането на дървени и метални конструкции, включително и в промишлени условия. Еднакво подходящи са за прецизно завиване на малки винтове, респективно прецизно пробиване на отвори в метали и дърво, както и за работа при тежки натоварвания.

Към предимствата на двете машини, спомагащи за неуморителната продължителна работа с тях, несъмнено е и ниското им тегло. Ударната бормашина SB 18 LTX BL Quick тежи 2,0 kg, а винтовертът – 1,9 kg.

 

Машини с четириполюсни електродвигатели

Този вид електродвигатели на Metabo са разработени за задвижване на машини, работещи в режим на екстремно натоварване. Четириполюсните електродвигатели развиват значително по-голям въртящ момент при по-ниска честота на въртене. Те имат и по-висок коефициент на мощност спрямо размерите и теглото си, което е постигнато чрез прилагане на редица иновативни решения. Те се отличават също така и с по-висок коефициент на полезно действие, подобрено охлаждане и усъвършенстван механизъм на четките, който рязко намалява тяхното износване. Всичко това осигурява значително по-голяма мощност при по-ниско тегло и по-малки размери на електродвигателя, от една страна, а от друга – осигурява издръжливост на високо натоварване и значително повишена експлоатационна дълготрайност на инструмента. Машините, работещи с тези електродвигатели, имат най-висок въртящ момент сред останалите предлагани на пазара модели, способни са да извършват редица тежко натоварващи инструмента дейности.

3

Сред новите машини моделите с четириполюсни електродвигатели са BS 18 LTX Quick, BS 18 LTX Impuls, SB 18 LTX Quick и SB 18 LTX Impuls. Това са компактни и леки машини, които позволяват завиване на винтове (до 12х400 mm), за което е необходим особено висок въртящ момент. По този показател новите модели към момента са ненадминати на световния пазар сред акумулаторните инструменти със захранване 18 V. Техният максимален въртящ момент при „меко завиване“ е 55 Nm и 110 Nm – при „твърдо завиване“. В сравнение с предни модели от същия клас новите имат с около 20% по-висока честота на въртене и с 30% по-голяма издръжливост на претоварване. За това способства и новата конструкция на електродвигателя, която способства за по-доброто му обдухване и охлаждане. Максималната честота на въртене на първа предавка е 500 minˉ¹ и 1700 minˉ¹ – на втора.

Тези модели също имат олекотена конструкция – ударната бормашина тежи 2,1 kg, а винтовертът – 2,0 kg. Стойностите са коректни за моделите Quick.

 

Други технологични решения

Двата модела с безчеткови електродвигатели и две от машините с четириполюсни двигатели имат системата Metabo Quick. Тя е разработена за лесното и бързо сваляне и поставяне на патронника. Това позволява машината да работи с бързопритягащ челюстен патронник или без него, със специализиран за работа с битове патронник, както и с приставка за завиване под прав ъгъл. Значително се улеснява работата с машината, разширяват се и възможностите й за достъп до иначе недостъпни за работа места.

При завиване на дълги винтове с голям диаметър, особено в твърда дървесина, когато въртящият момент на машината е недостатъчен, спасението е в приставката PowerX3, която увеличава трикратно приложения върху главата на винта въртящ момент. Тя се закрепва върху шийката на бормашината. Приставката има силно удължена ръкохватка, за да може машината да се удържа в ръце без да се завърта от приложеното върху винта усилие.

4

Шестте нови модела притежават още една функция (Impuls), по-точно режим на работа, който е характерен за акумулаторните отвертки на Metabo. При него въртящият момент, прилаган върху главата на винта, има импулсен характер. Той се създава от удари с голяма честота, насочени тангенциално спрямо оста на въртене. Поради това, работещи в импулсен режим, отвертките се справят значително по-успешно от обикновените при отвиване на „проблемни винтове“ – силно притегнати, ръждясали или клеясали, дори и когато шлицът в главата е частично повреден. Същото се отнася и за завиване на по-големи винтове, особено в твърда дървесина, за което е необходимо прилагане на по-голям въртящ момент. Другото съществено предимство на този метод на работа е, че позволява точно завиване на самопробиващи винтове в предмети с гладка повърхност, без да е необходимо предварително маркиране (вдълбаване) на отвора с шлосерски център.

С това обаче не свършват приятните изненади, които конструкторите на Metabo са подготвили за своите клиенти. Обърнато е внимание дори и на нещо толкова обичайно, каквото е осветяването на мястото на работа чрез поставен на подходящо място светодиод. При новите модели те са два, което осигурява още по-добро, без засенчване, осветяване. Освен това машините имат сензор, който реагира при взимане на машината в ръка и включва осветлението автоматично. Така мястото се осветява още преди пусковият бутон да бъде натиснат.

Взети са редица мерки, както за предпазване на машината и акумулаторната батерия от претоварване и повреждане, така и работещият да бъде опазен в случай на внезапно заклинване на работния инструмент. Електронна система контролира не само температурата на електродвигателя, батерията и на пусковия бутон, но и силата на черпения от батерията ток и неговото напрежение. Така инструментът се предпазва от повреждане и се подсигурява неговата дълготрайност.

5

Новите модели се предлагат в различни варианти и окомплектоване. Моделите без система Quick са с батерии с капацитет 4,0 Ah. Комплектите, включващи приставката PowerX3, се предлагат с батерии с капацитет 5,2 Ah. Останалите модели могат да се купят и с двата вида батерии, по избор. Също така се предлагат и само машини без батерия и зареждащо устройство.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 9-10/2013, Инструменти, Ремонти

Ключови думи


 
към началото