В категории: 2013, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 12/2013, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Хоби

Многофункционален инструмент с осцилиращо действие на Dremel

Dremel1

Dremel2

Има марки, които не се нуждаят от целенасочена реклама, защото самите те са се превърнали в емблема, а името им се е наложило като нарицателно наименование на даден вид машини. Това най-често са производители, изобретили и дали на света нов вид машини или инструменти, а след това са затвърдили водещата си роля като производители, задаващи световната мяра за технологично ниво и качество.

Dremel е една от тях, като марката се свързва най-вече с група електроинструменти, предназначени за ювелирна работа – пробиване, рязане и шлифоване на малки детайли от най-различни по вид и твърдост материали. Основата на нейния успех и световна слава са положени с изобретяването и производството на високооборотни ръчни многофункционални електроинструменти. Те са незаменим помощник на всеки, който се занимава с различни видове моделизми, с дърворезба, изработване на ювелирни изделия от различни материали, с гравиране върху стъкло, керамика, метали и т.н. Постепенно тези първоначално специализирани професионални инструменти бяха припознати и от широката армия домашни майстори, на което се дължат и бързите темпове на тяхното разпространение през последните години. В НС 1-2/2012 бе представена подробно марката с нейната история, както и най-популярният и най-продаван по това време (а и сега) модел DREMEL 3000.

3

Бързото и успешно навлизане на марката на пазара на любителски електроинструменти в много голяма степен се дължи и на едно сравнително ново направление в производствената програма на компанията, която от 1993 г. принадлежи на групата Bosch – електроинструменти, представляващи умалена разновидност на класически електроинструменти. В същия брой на „Направи сам“ бяха представени два впечатляващи инструмента от тази група – DREMEL TRIO и DREMEL DSM20. С тях може да се режат, фрезоват или шлифоват различни материали, като същинското им предимството е, че са подходящи именно за обработка на малко- и средногабаритни детайли. Характерно за тях също така е, че представляват комбинирани електроинструменти – все качества, които ги правят особено подходящи както в областта на моделизмите, така и за домашната работилница.

Сега дойде време да представим третия електроинструмент от тази група – многофункционалният Dremel Multi-Max. Той принадлежи към групата на станалите напоследък изключително популярни режещи инструменти, чийто работен инструмент извършва осцилиращо движение с голяма честота и ъгъл на движение от само 3°. Дори позакъсняхме с тази публикация, защото този вид инструменти междувременно станаха неотменна част от продуктовите листи на всички водещи производители на електроинструменти.

Всички инструменти от този вид имат един и същ принцип на действие, съответно едни и същи предимства и области на приложение, работните им инструменти малко се различават един от друг, макар че има проблеми със съвместимостта по отношение на възможността да се ползват за машините с друга марка.

На сайта на списание „Направи сам“ към момента са публикувани пет статии за любителски и професионални многофункционални инструменти от този вид, които съдържат подробна информация. Всеки, който се интересува, лесно може да ги намери като въведе думата „осцилиращо“ в полето за търсене на началната страница на сайта. Ето защо и за да не повтаряме вече съдържаща се в наши по-предни публикации информация, тук ще се фокусираме основно върху това, което отличава инструментите на Dremel от моделите на други производители.

Dremel-tablDremel предлага три разновидности на инструмента: два с мрежово захранване 220 V – Dremel Multi-Max MM 20, Dremel Multi-Max MM 40 и един с акумулаторно захранване – Dremel Multi-Max MM 8300. За по-голяма прегледност основните технически характеристики на трите модела са дадени таблично. Важно е да отбележим, че моделът Dremel Multi-Max MM 8300 към момента не се предлага в България.

4

За разлика от споменатите в началото на статията инструменти DREMEL TRIO и DREMEL DSM20, и трите Multi-Max MM не се отличават по големина и мощност от сходните модели на други производители. Мощността на Multi-Max MM 20 (250 W) е характерна за любителския клас инструменти, докато по този показател Multi-Max MM 40 (270 W) заема междинна позиция между любителските и професионалните инструменти. Накратко казано, инструментите Dremel Multi-Max са предназначени за рязане (включително прободно), шлифоване и шабароване на различни предмети от дърво, цветни метали, пластмаси, плочи на гипсова основа, меки (PVC и килимени) подови покрития, битумни керемиди (шиндли) и др. Те са идеалният инструмент за премахване на пълнителя във фугите между плочките при ремонт на облицовки, за почистване на остатъците от лепилото след изваждане на повредената плочка, за изрязване на силиконови уплътнения, за отлепване на меки подови покрития и почистване на основата от старото лепило и др. В редица случаи те не просто заместват един или няколко конвенционални електроинструмента, а с тях може да се извършват дейности които са почти или напълно недостъпни с друг електроинструмент.

5

Двата модела с мрежово захранване имат система за електронно управление на електродвигателя, която позволява плавното регулиране на честотата на въртене, нейното поддържане в широки граници, независимо от натоварването, както и плавно развъртане на ротора при включване на захранването. Взети са мерки за намаляване на предаваните върху ръката вибрации по време на работа.

6

Освен по мощността на електродвигателя, двата модела с мрежово захранване се различават и по начина на закрепване на работния инструмент. При модела Multi-Max MM 20 това става по класическия начин – чрез пристягане със специална шайба и винт, който се завива с шестостенен ключ. Моделът Multi-Max MM 40 има усъвършенстваната система Quick-Lock, която позволява значително по-бърза и улеснена смяна на инструмента, без да се ползва помощен инструмент. Както се вижда и от снимките, освобождаването на инструмента става чрез завъртане на лостче, намиращо се в предната горна част на инструмента. При неговото връщане обратно инструментът бива фиксиран в работно положение. Този начин на закрепване е съвместим с работните инструменти на Dremel от системата Quick-Fit, с които работят и останалите два модела. Характерно за тях е, че в опашната им част има прорез. Смяната на такъв инструмент и при модела Multi-Max MM 20 също става около два пъти по-бързо, защото винтът с притискащата шайба трябва само леко да се разхлаби, без да се налага цялостното му отвиване. Предлага се и адаптор MM300, с чиято помощ инструментите на Dremel може да работят и с осцилиращите електроинструменти на други производители.

7

Съвместимостта между машините и работните инструменти, с които те може работят, е от голяма важност. Особено, когато става дума за реномирана марка като Bosch и нейните изключително качествени инструменти (наричани често с обобщаващото понятие „консумативи“). От „Бош България“ ЕООД ни информираха, че моделите на Dremel Multi-Max 20 и Multi-Max 8300 може да работят с всички инструменти, които компанията произвежда за своите многофункционални машини с осцилиращо движение от професионалната (GOP) или любителската серия (PMF). За целта се използва адаптор (2609256983), чиято цена е пренебрежимо малка (11,10 лв.) за възможностите, които създава. Поради системата за улеснено захващане на инструмента Quick-Lock моделът Multi-Max 20 работи само с инструментите на Dremel.

Моделът с акумулаторно захранване Multi-Max 8300 има литиево-йонна батерия със захранващо напрежение 10,8 V и капацитет 1,5 Ah. Тя се зарежда за 1 час. Машината има LED индикатор, показващ степента на зареждане на батерията. Multi-Max 8300 се продава в комплект с две батерии.

9

Освен основните обичайни работни инструменти, с които работят осцилиращите многофункционални електроинструменти, бихме откроили няколко, които са новост в програмата на Dremel.

Специалното трионче MM435 е предназначено за рязане, най-вече на различни отвори, включително за конзолни кутии за електрически контакти и ключове в облицовъчни плочи на гипсова основа.

10

Многофункционалният нож MM430 е специализиран за обрязване на място на меки подови настилки – килимени, от PVC, линолеум, PVC плочки, картон, настилки „изкуствена трева“, битумни керемиди (шиндли) и др. Неговата форма повтаря извитото сърповидно острие на специализираните за това приложение ръчни макетни ножове, защото позволява обрязване на краищата на настилката на място, без острието на ножа да се затъпява от досега с циментовия под.

Единствено по рода си на световния пазар е приспособлението MM720. То наподобява миниатюрен лък за резба като между раменете му се закрепва и опъва плоско или обло (спираловидно) трионче. Използва се за рязане на дърво, метали и пластмаси. Приспособлението не е подходящо за работа с модела Multi-Max MM 40.

За илюстрация на възможностите на трите многофункционални инструмента на Dremel поместваме снимки с някои от най-типичните им приложения.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото