В категории: 2014, Брой 1-2/2014, Инструменти, Отопление, Ремонти, Строителство

Bosch GSH 7 VC Professional – мощен къртач с по-ниско тегло

Bosch-GSH_1

Мощността и теглото са решаващи характеристики за всеки ръчен електроинструмент. Стремежът за постигане на по-голяма производителност изисква по-мощен електродвигател, по-масивна предавателна кутия, при някои инструменти ударен механизъм и тяло, което неизбежно води до по-голямо тегло на машината. Това, от своя страна, увеличава натоварването на работещия, изисква по-продължителни и чести почивки, което означава намаляване на производителността в рамките на работния ден. Типичен пример за това са мощните перфоратори и къртачи, при които работата в хоризонтално положение, да не говорим над нивото на главата, често е задача по силите на тренирани тежкоатлети.

Ето защо новината, че през януари т.г. Bosch пусна своя нов мощен къртач GSH 7 VC Professional, заслужава по-особено внимание. Машината е създадена да съчетава по-висока производителност при къртене (енергия на единичния удар 13 J) с намалено тегло, което да позволява продължителна работа без това да се отразява неблагоприятно върху здравето на работника. Къртачът тежи 8,4 kg, а мощността на електродвигателя му е 1500 W. Подобреното съотношение между мощността и теглото прави възможна при работа машината да се държи в равнина, близка до хоризонталната, а така също да се кърти над главата.

Bosch-GSH_2

Новият GSH 7 VC Professional се отличава и с ниско за класа си ниво на предаваните от машината на работещия вибрации – 9,5 m/s². На практика това означава, че къртачът изпълнява изискванията за безопасна за здравето работа в продължение на над 2 часа сумарно в рамките на работния ден. Производителността на GSH 7 VC Professional е 240 kg изкъртен бетон на час (данните са от тестове на реномираната независима сертифицираща организация SLG Prüf- und Zertifizierung GmbH).

Сниженото ниво на вибрациите е постигнато чрез оптимизиране на ударния механизъм и еластичните съединения между двете ръкохватки и тялото на машината. За високата производителност принос има и електронното управление на електродвигателя, което позволява поддържане на постоянна честота на въртене в широк диапазон от натоварване на машината.

Както останалите професионални инструменти на Bosch от този вид, и GSH 7 VC Professional се отличава с изключително здрава конструкция с устойчиви на износване метални компоненти и детайли. Специално внимание е обърнато и на ударния механизъм – все фактори, които гарантират продължителна експлоатационна дълготрайност на къртача. Машината има сервизен дисплей, който овреме предупреждава за наближаваща смяна на четките, така че сервизното обслужване да не попречи на работния процес.

3

Къртачът има регулатор на честотата на въртене на двигателя, чрез който се управлява енергията на ударите според вида на извършваната дейност – примерно къртене на бетон или премахване на старо покритие от плочи. Системата Vario-Lock позволява завъртане и фиксиране на работния инструмент в 16 разположени през около 22,5° положения според условията на работа.

За пълноценна работа с новата машина се препоръчва използване на специалните SDS Max шила RTec Speed и длетата RTec Sharp на Bosch. Те притежават удивителното свойство разбиващите материала ръбове да се самозаточват в процеса на къртене. Освен, че имат значително по-голяма дълготрайност в сравнение с традиционните шила и длета, тяхно голямо предимство е, че производителността им почти не се променя в продължение на целия жизнен цикъл.

Bosch-GSH_6

GSH 7 VC Professional е поредната машина, пригодена да работи с новата система за безпрашно пробиване и къртене на Bosch и по-специално с устройството GHE max Professional. Както се вижда на снимката, то се закрепва към шийката на машината, а смяната на работния инструмент се извършва без демонтиране на устройството.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото