В категории: 2014, Брой 3-4/2014, Инструменти

Инструменти и приспособления за електротехници

Kapro1

За читателите на списание „Направи сам“ името на израелската фирма Kapro и нейната едноименна марка се свързва най-вече с две от основните производства, в които тя се ползва с реномето на един от водещите в света производители. Това са нивелирите с водна либела и лазерните нивелири, които бързо намериха добър пазар и в нашата страна. Заслуга за това има и оторизираният за България вносител – фирма „Ташев-Галвинг“, която многократно е доказала способността си да открива, привлича и налага продуктите на по-малки, но и по-тясно специализирани, и водещи в съответната област производители. Необходимо е да отбележим още, че цитираните статии в „Направи сам“ представят само част от най-характерните за Kapro модели, защото представянето на пълната гама е мисия невъзможна – фирменият каталог за 2014 година обхваща 76 страници.

Сега се насочваме встрани от сектора на лазерните нивелири, последна дума на техниката, а също и от нивелирите с водна либела, които също се отличават с няколко патентовани от израелската фирма решения и технологии. Целта ни е да представим едно друго направление в производствената програма – различни по вид, големина и предназначение измервателни линии и други помощни средства, които силно улесняват работата и спомагат за постигане на висока точност. В редица случаи те са незаменим помощник в ежедневната работа, например на професионалния техник при монтажа на елементите на електроинсталации или при монтирането на водопроводни смесителни батерии и кранове. Поради ниската цена, елементарно лесната употреба и същевременно голямата им практичност, тази група инструменти би била желана и от всеки домашен майстор, защото обсегът на приложения далеч надхвърля посочените от производителя примери, част от които са илюстрирани тук със снимки. Това ще зависи от извършваните дейности по обзавеждане, подобряване и ремонт на дома и, естествено, от творческата фантазия на майстора. С две думи, когато човек разполага с добри инструменти, освен класическите, винаги може да намери и други неочаквани приложения.

За представяне на тази група инструменти и приспособления на Kapro избрахме една по-тясно специализирана област – поставянето на конзолни кутии за монтиране на електрически контакти, ключове и разклонителни кутии. Същевременно, както се вижда и от снимките, сферата на приложение на показаните тук три инструмента е значително по-широкообхватна.

 

Мининивелир

Kapro2

Този нивелир с водна либела има всички качества, наложили марката Kapro по цял свят. Тялото му е изработено от дебелостенен алуминиев профил – едновременно лек и здрав. В краищата му са поставени пластмасови буфери, които го предпазват при изпускане. Измервателната либела е вградена в здраво, устойчиво на UV лъчения акрилно блокче. Точността на измерване е 0,5 mm/m. Нивелирът е пригоден за определяне само на хоризонталната равнина, като може да бъде поставен както върху, така и от долната страна на предмета, може да измерва и обърнат с либелата надолу.

Моделът има и разновидност с магнитна основа, което силно улеснява закрепването му върху феромагнитни материали (желязо).

Особеното при него е необичайно малката му дължина – 10 cm, което е следствие на тясното му предназначение – монтиране на електрически ключове, контакти и други елементи на електрическата инсталация. В тези случаи по-голяма дължина е безпредметна, а късичкият нивелир лесно се побира в джоба на работното облекло или в джобче на колана за инструменти. Така той винаги е на разположение, когато потрябва, без да преди през останалото време. Теглото му е 80 g.

Със същия успех нивелирът може да се използва за нивелиране в хоризонтално положение на картини, монтиране на полици, за нивелиране на кухненски електроуреди, на мебели и редица други приложения. Поради качествената си изработка той винаги би бил за предпочитане пред всевъзможните нивелири с неизвестен производител, със съмнителна точност на измерване и неизвестна дълготрайност.

Нивелирите с водна либела на Kapro се продават с 2 години гаранция, а за оценка на точността сравнихме мининивелира с професионален електронен нивелир. Забележима разлика няма.

 

Приспособление за маркиране на отвори за конзолни кутии и други елементи

3

Приспособлението е едновременно лесно за употреба и много ефикасно. Позволява бързо и безпогрешно взимане на мярка според тялото на кутията (с правоъгълна форма) и очертаване на контура върху стената, в която трябва да се изреже необходимия за вграждането й отвор. То е изключително ценен инструмент при сухото строителство, защото облицовъчните плочи позволяват точно изрязване на отвора без около кутията да остават фуги, които впоследствие трябва да бъдат прикривани.

Приспособлението представлява два винкела от пластмаса с надлъжни отвори по раменете, в които влизат два винта. С тях раменете се пристягат и фиксират неподвижно един към друг. Върху тях са щамповани мерни скали – милиметрова и инчова. На всяко от раменете е поставена по една водна либела за нивелиране на очертания върху стената контур. Точността на отчитане на либелите е 1 mm/m.

С приспособлението се работи като формата и размерите се снемат директно от кутията, която трябва да се вгради, или контурът се определя с помощта на мерните скали. Те позволяват също така контролиране на размерите и спазване на точната правоъгълна или квадратна форма на контура за изрязване на отвора.

 

Метална линия

Металната линия е инструмент, без който не може. Било за измерване или маркиране на разстояния, най-често в рамките на дължината на линията, за изчертаване на прави линии или праволинейно рязане с макетен нож – все дейности, които ежедневно възникват във всяко домакинство, да не говорим когато става дума за монтажни и ремонтни дейности. Показаната тук линия на Kapro отлично изпълнява тези потребности, но притежава и редица допълнителни възможности.

4

Изработена е от алуминиев профил с триъгълно напречно сечение (характерно за мащабните линии за чертане), който й осигурява голяма здравина и я предпазва дори от минимална деформация. Върху две от раменете на линията има разграфени в милиметри скали. Едната започва от нулата, а при другата нулевата позиция е в средата и отчитането може да се извършва от двете й страни. Линията има два подвижни плъзгача, които улесняват взимането на даден размер, както и маркирането на мерни точки върху даден детайл, стена и др. Всеки от тях има по два изреза, чието предназначение е да водят точно по права линия острието на макетния нож при рязане и да не му позволяват да се отделя от ръба на линията.

Върху едното рамо са маркирани стандартни разстояния, използвани при монтиране на електрически контакти – мрежови, за телефон и др. Маркирането на тези разстояния, примерно върху стена, става с помощта на двата плъзгача. Върху долната страна на раменете са отбелязани широчината и височината на стандартните формати за печатна хартия – А6, А5, А4 (201 х 297 mm) и А3. Маркирани са и стандартни разстояния за монтиране на водопроводни смесителни батерии – 75, 150 и 280 mm, обозначено е и местоположението на осевата линия между крайните точки.

5

Линията има и две водни либели, позволяващи точното изчертаване на вертикални и хоризонтално разположени линии. Тя може да се използва и като обикновен нивелир. Металните кантове позволяват линията да се използва както за изчертаване на линии с молив, така и за водене на макетен нож при директно рязане по права линия.

Като капак на всичко производителят е снабдил линията с много практично приспособление за забиване на пирони с различен диаметър. То е особено ценно при работа с малки пирончета, защото предпазва сигурно пръстите, които ги придържат от силно болезнения удар с чука.

 

За допълнителна информация и покупка на други продукти на Kapro посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 3-4/2014, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото