В категории: 2014, Брой 5-6/2014, Водопровод и канализация, Градина

Новите водни помпи на Metabo

Още първото появяване на водните помпи на Metabo на българския пазар преди няколко години предизвика необичайно висок интерес за непознат до момента у нас продукт. Това обаче не бе неочаквано, поне за много българи, познаващи и предпочели да работят с професионалните електроинструменти и стационарни машини на тази реномирана немска фирма. Първоначалният интерес не само не отмина, а  нараства с всяка изминала година, което се дължи на високото качество и експлоатационни характеристики на произвежданите от Metabo водни помпи и хидрофорни уредби. Не случайно те заемат значителен дял на немския пазар, много успешно се продават и в редица други държави.

Спазвайки традициите си, списание „Направи сам” реагира изпреварващо, представяйки продуктовата палитра от водни помпи на Metabo, като акцентът в статията бе поставен на потопяемите помпи.

Сега отново имаме повод да постъпим по същия начин и да се върнем към темата, защото през февруари т.г. Metabo пусна на пазара общо седем нови модела на водни помпи и хидрофорни уредби. Четирите нови градински помпи покриват диапазона от дебит на водата от 2000 до 9000 l/h. Те са предназначени за изпомпване на чиста вода и предимно за напояване на градински площи, и други цели.

В обозначението на водните помпи на Metabo буквата P означава градинска помпа, а буквата G, че тялото на помпата е отлято от сив чугун. Буквеното съчетание HWW означава хидрофорна уредба.

1

Градинските помпи P 2000 G и P 4000 G са изцяло нова разработка и нямат предшественик. Моделите P 3300 G и P 9000 G са усъвършенствани варианти, които заместват досегашните модели P 3000 G и P 600/1600 W. Трите хидрофорни уредби: HWW 3300/25 G, HWW 4000/25 G и HWW 9000/100 G също са усъвършенствани модели, които заместват досегашните HWW 3000/20 G, HWW 4000/20 GL и HV 1600/100 D.

Новото попълнение хидрофори са предназначени да захранват домашната или други водопроводна инсталации, като поддържат постоянно налягане при дебит на водата от 3300 до 9000 l/h. Първите две хидрофорни уредби имат ресивери (стоманен резервоар) с обем 25 l, докато резервоарът на третата (HWW 9000/100 G) е с обем 100 l, което се дължи на големия воден дебит, който тя осигурява.

2

Максималната нагнетателна височина (височината на водния стълб) на помпите е от 30 до 51 m, а на хидрофорните уредби – от 46 до 51 m. Като при всички центробежни помпи и тук максималната смукателна дълбочина е ограничено до 8 m (9 m при P 9000 G и HWW 9000/100 G).

Характерно за новите модели е, че принадлежат към групата на помпите, чието тяло е изработено от здрава отливка от сив чугун. Същевременно те са по-компактни и олекотени, което силно улеснява тяхното пренасяне, включително и на ръка за моделите с дебит до 4000 l/h, които имат и ръкохватка. Манометърът и пресостатът за управление на налягането на въздуха в резервоара на хидрофорните уредби са поместени в компактна кутия, която ги защитава срещу механични повреди. Използването на висококачествени материали, като специална керамика за уплътняване на въртящи се части и сив чугун за тялото осигуряват на помпите голяма износоустойчивост и дълготрайност.

Значителни подобрения има и в сферата на удобството, дори комфорта, при експлоатация на помпите. Така например електромоторът не се нуждае от техническо обслужване през целия жизнен цикъл на помпата. За дълготрайната и безаварийна работа на двигателя принос има и термичната му защита, която го предпазва от повреждане поради прегряване, примерно при спиране на притока на вода.

3

Помпите с дебит до 4000 l/h имат отвори за запълване с вода, както и за източване на водата от помпата, за да не замръзне през зимата. И двата отвора са затворени с тапи, които се завиват и отвиват на ръка, без да е необходим помощен инструмент. Тази група помпи имат основа с гумена подложка, която намалява вибрациите, намалява се и нивото на шума при работа на помпата.

Metabo предлага и всички необходими допълнителни елементи за изграждане на помпената система и осигуряване на нейната нормална и дълготрайна безаварийна работа като различни филтри за очистване на засмукваната вода, вентили, предпазващи от изтичане на водата от помпата и др.

Обръщаме внимание, че разгледаните в статията, както и всички останали водни помпи на Metabo, могат да осигуряват вода за битови цели, но не и за пиене. За тази цел се използват специални помпи с още по-специални уплътнения и филтри, които трябва да бъдат сертифицирани според нормативните изисквания за всяка конкретна държава, в която се продават.

Представените тук нови модели са първата крачка в тазгодишното обновяване на палитрата водни помпи на Mеtabo. Следващата стъпка в тази насока ще бъде в групата на помпите, изработени от неръждаема стомана, за което своевременно ще информираме читателите на списанието.

Разнообразието от помпи според тяхното предназначение, вид и технически параметри поражда и затруднение при избор на най-подходящата с оглед на конкретното й приложение, на потребността от осигуряване на необходимото количество вода на определено място. Нуждите и условията на работа са доста силно различаващи се, на което се дължи и разнообразието от видове и модели помпи. Затова сме подготвили подробна статия на тема „Как да изберем подходящата водна помпа“, която ще може да прочетете в следващия брой на списанието.

4

За пълнота поместваме в графичен вид пълната гама от градински помпи и хидрофорни уредби, които Metabo предлага към момента. Освен описаните в статията нови модели, чиито помпи имат отлято от чугун тяло, всяка от двете групи включва и модели с помпи от неръждаема стомана, част от които предстои да бъдат подменени през следващите месеци с нови.

Подробни указания за избора на водна помпа и хидрофорна уредба може да намерите в тази статия.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Новите водни помпи на Metabo”

Здравко сарафов | март 1st, 2016 at 4:19 pm

От къде да сваля кода за гаранция?
„Направи сам“: Изпращам Ви адреса за регистрация.
https://www.metabo-service.com/

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото