В категории: 2014, Брой 9-10/2014, Представяме ви

STIHL и VIKING на Техническия панаир, Пловдив 2014

Stihl1

Представителството на немската фирма STIHL в България, „Андреас Штил“ ЕООД, е неизменен участник в Есенния технически панаир в Пловдив, очевидно без да се влияе от текущата икономическа конюнктура в страната. Многобройните привърженици на нейните машини и инструменти, носещи реномираните марки STIHL и VIKING знаят, че за всяко изложение компанията не пропуска да представи по няколко нови машини, често и модели, показвани за пръв път пред българска публика. От друга страна, панаирното участие предоставя възможност човек да добие цялостна представа за предлаганите към момента утвърдени и най-търсени на пазара модели и така по-лесно и вярно да извърши своето пазарно проучване. Не е за подценяване и възможността за получаване на информация директно от специалистите на фирмата, както и да се изпробват някои от машините. Всичко това обяснява видимия интерес сред посетителите към експозицията на „Андреас Штил“ ЕООД. На тазгодишния доста рехав панаир това се забелязваше и още по-силно.

2

Stihl23

Сред експонатите с табелка „ново“ първенството държат ръчните електроинструменти с акумулаторно захранване. Подобно на останалите, да ги наречем занаятчийски, ръчни електроинструменти и в сектора на градинската техника се забелязва все по-бързо умножаване на машините с автономно захранване. Тази тенденция може отчетливо да се проследи и на последните няколко панаирни участия. Все по-големият капацитет и издръжливост на високо натоварване на литиево-йонните акумулаторни батерии направиха възможно почти всеки захранван с мрежово напрежение електроинструмент да се сдобие със своя акумулаторен двойник.

3

Сред новите машини от тази група се открояваше акумулаторната ъглошлайфмашина STIHL TSA 230, която е световна новост – първата с диаметър на режещия диск 230 mm. Навярно по-точното наименование на машината би било електрически дисков трион, защото предназначението й е за рязане на бетон и предимно плочи от този материал, асфалт, естествен камък, изделия от скални материали, стомана. В зависимост от материала рязането се извършва с карбофлексни или метални дискове с диамантни зърна.

Отличителен белег на машината е нейното изключително ниско тегло от само 3,9 kg (без батерията) и компактните й размери. Дълбочината на рязане, респективно максималната дебелина на рязаните с нея материали, е 70 mm. Машината има възможност за подаване на вода за охлаждане на диска, както и за засмукване на прахта с прахосмукачка. За това се използва специална приставка, покриваща зоната на рязане. Поради липсата на изгорели газове от двигател с вътрешно горене машината е особено подходяща за използване в помещения, а също така и на открито. Водата се подава от съд с вместимост 10 l, в чийто капак е вградена ръчна помпа.

Типични приложения на машината са рязането на различни плочи за настилане на подове, тераси и алеи, керамични и бетонни керемиди, тръби за отпадъчни води с голям диаметър, бордюри и други изделия от камък, армировъчни стоманени пръти и стоманени профили, за изрязване на отвори и разкрояване на облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа, и др. В последния случай е много удобно да се използва приспособлението за водене на машината, което позволява регулиране на дълбочината на рязане и засмукване на прахта.

Машината работи с акумулаторна батерия AP 180 (178 Wh). С едно зареждане тя осигурява около 15 min работа. Зареждащото устройство AL 500 зарежда батерията за 25 min.

Сред новостите в панаирната експозиция бе и акумулаторният верижен трион MSA 200 C. С дължина на шината 30 cm и тегло (без батерията) 3,3 kg той е достатъчно мощен, лек и удобен за работа, особено на места, където шумните машини са нежелани, а захранването с ток с мрежово напрежение – проблематично. Типичното му приложение е за поддържане на дърветата в градината, но напълно успешно може да се използва и за други цели, например при изграждане на дървени конструкции – покривни, постройки в градината и т.н.

4

За постигане на оптимално рязане трионът е комплектуван със специално разработената за този вид машини верига STIHL 1/4” PM3. Най-подходяща за захранване на триона е акумулаторната батерия AP 180 (178 Wh), която му осигурява около 35 min автономна работа с едно зареждане.

Останалите два представителя на фамилията акумулаторни верижни триони – STIHL MSA 160 C и STIHL MSA 160 T, също бяха демонстрирани в Пловдив. Първият трион вече е представян в „Направи сам“, затова ще спрем вниманието си върху втория модел. Макар, че разликата в наименованията е само една буква, различията между двете машини е съществена. Моделът STIHL MSA 160 T е трион, специално предназначен за рязане в короната на по-високи дървета. Това поставя още по-високи изисквания към големината и теглото на машината, към разположението на ръкохватките и др. с цел съчетаване на максимална сигурност, удобство при работа и висока производителност при рязане. В този случай електрическото задвижване със захранване от акумулаторна батерия има допълнително предимство и затова, че пускането на машината става само с натискане на бутон, а не с издърпване на стартовото въже, както е при бензиновите триони.

5

Веднага се набива на очи и необичайната форма на машината, чиято основна ръкохватка се намира над тялото с електродвигателя, а не зад него. Това, което не се вижда от пръв поглед, е изключително прецизният баланс на машината. Акумулаторната батерия и режещата гарнитура се уравновесяват взаимно, така че дори повдигната с подпъхнат под ръкохватката пръст на ръката, машината заема хоризонтално или близко до него положение. Всичко това, заедно с еластичното покритие на ръкохватката и удобно разположените върху нея органи за управление, позволява машината да се държи дори и с една ръка при рязане, докато другата е свободна, примерно за задържане към дървото.

Дължината на шината е 30 cm, а веригата е STIHL 1/4” PM3. Трионът тежи само 1,9 kg (без батерията и режещата гарнитура). За него се препоръчва акумулаторната батерия AP 115 (118 Wh), която осигурява около 23 min работа с едно зареждане. Към предимствата на тази машина ще добавим още безчетковия електродвигател, което е най-модерното и ефективно решение за всеки акумулаторно захранван инструмент. Този вид електродвигатели има около два пъти по-висок к.п.д., съответно около два пъти по-ниска консумация на електроенергия. Това на практика означава увеличаване с около 100% на производителността, т.е. извършената работа с едно зареждане на батерията. Липсата на четки и колектор правят поддръжката на машините изключително лесна и евтина, а дълготрайността на електродвигателя нараства около два пъти.

Сред новостите при машините с акумулаторно захранване са още ножицата за жив плет STIHL HLA 85 и верижният трион STIHL HTA 85. Освен акумулаторната батерия, общото между тях е, че са предназначени за подрязване на храсти и кастрене на клони, на височина до около 5 m. Поради това режещите гарнитури са свързани към двигателя посредством предавка, намираща се в телескопичен прът. Ножицата за жив плет STIHL HLA 85 е толкова нова машина, че към датата на писане на статията за нея все още липсва достъпна техническа информация.

При напълно изтеглен прът дължината на верижния трион STIHL HTA 85 е 390 cm. Теглото на машината, без акумулаторна батерия и режеща гарнитура, е 4,5 kg. Подходящи за триона са акумулаторните батерии AP 115 и AP 180.

Stihl17

За цялостно представяне на акумулаторните инструменти ще допълним, че на панаира бяха показани още ножицата за жив плет STIHL HSA 66, въздушната „метла“ STIHL BGA 85 и косите STIHL FSA 65 и STIHL FSA 65.

Сред механичните и моторно задвижвани пръскачки най-новите модели са STIHL SG 11 и STIHL SG 71. STIHL SG 11 e малка пръскачка с ръчна помпа. Вместимостта на резервоара й е 1,5 l. Използва се за растителна защита чрез разпръскване на течни препарати, както и за подхранване с течни торове. Подходяща е за цветя и малки храсти. STIHL SG 71 е най-голямата и най-производителна механична пръскачка на STIHL с вместимост на резервоара 18 l. Тя е професионална пръскачка, която се носи на гръб.

Stihl24

Посетителите на панаира бяха измежду първите в световен план, които можаха да се запознаят с двете най-нови електрически задвижвани дробилки VIKING GE 135 L и VIKING GE 140 ВL. Те, както и ножицата за жив плет STIHL HLA 85, бяха споменати за пръв път, в началото на септември т.г., в отчета за осеммесечните резултати на компанията. Очаква се да бъдат пуснати в продажба в началото на идната година.

За читателите на „Направи сам“ г-н Пламен Симеонов, технически специалист в „Андреас Штил“ ЕООД, демонстрира възможността дробилката VIKING GE 140 L да се сгъва и прибира в коша за събиране на раздробените материали. Така височината на машината се намалява почти наполовина, което е несъмнено удобство при съхраняване и транспортиране. Засега може само да кажем, че и двете машини са способни са раздробяват клони с диаметър до 40 mm.

В експозицията за пръв път на панаира бяха показани и два модела на механични дворни метли STIHL KG 550 и STIHL KGA 770, които вече бяха представени в „Направи сам“ 7-8/2014.

7

Отдалеч се открояваше поставената на стойка мотофреза VIKING HB 585. Вече четири години машината се продава много успешно у нас. Новото и особено ценно в случая е, че за пръв път я видяхме комплектувана с различни работни инструменти (прикачен инвентар), които значително разширяват обсега от приложения – плужни тела за оформяне на бразди (браздири), загърлячи, за вадене на картофи и други кореноплодни култури, култиватор, метални колела за по-голяма теглителна сила и др.

8

Това, което посетителите на панаира не видяха, ала ние ще представим на читателите на списание „Направи сам“, са два много интересни ръчни инструмента с акумулаторно захранване – мининожицата за декоративни храсти STIHL HSA 25 и лозарската ножица STIHL ASA 85. Първата е изящен инструмент за дами градинарки, докато втората е професионален инструмент, особено ценен за лозари и овощари.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 9-10/2014, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото