В категории: 2014, Брой 7-8/2014, Градина

Механични дворни метли на STIHL

STIHL_KGA770sТук представяме една нова за списанието група машини на STIHL – механичните метли KG 550, KG 770 и KGA 770. Те се използват за почистване по механичен способ на листа и други замърсявания с големина до около малка пластмасова чашка за еднократна употреба на повърхности с твърдо покритие (плочки, асфалт и др.), като тераси, алеи, паркинги, бензиностанции, училищни дворове и спортни площадки, складови помещения, сервизи, работилници и др. Те почистват ефективно не само от опадали листа в сухо състояние, но също така и прилепнали към настилката мокри, събират дори и малки камъчета, обират песъчинки и прахоляк. С две думи те заместват класическата метла. Механичният способ на „метене“ повишава производителността на труда с около шест пъти в сравнение с метенето с обикновена метла, а също така е и много по-неуморително.

KGA1sПри моделите KG 550 и KG 770 задвижващата сила е човешката. Машината се движи като се бута на ръка. Посредством редукторен механизъм въртеливото движение на колелата се предава и на двете въртящи се плоски (по-точно с формата на пресечен конус) четки. Те се въртят в противоположни посоки, т.е. една срещу друга. Поради това четките замитат и вкарват замърсяванията в намиращия се в задната част на машината контейнер. Това е системата за почистване STIHL MultiClean, с която работи моделът KG 550. Моделите KG 770 и KGА 770 разполагат с усъвършенстваната система STIHL MultiClean PLUS. При нея зад двете четки и непосредствено преди контейнера, се намира и трета, напречно поставена ротационна четка. Нейната задача е да подхваща и вкара в контейнера по-дребни замърсявания, включително песъчинки и по-едри частици прах. Поради това тази система осигурява по-добро почистване.

Моделът KG 550 e предназначен за почистване на площи с големина до около 300 m². Цифрата в наименованието му показва широчината на ивицата, която машината почиства с едно преминаване. Контейнерът за събиране на замърсяванията има вместимост 25 l. Основното предназначение на тази машина е за използване в домашни условия и най-вече за почистване на открити застлани площи около къщата и други части на градината.

A-KGA_KGsKGA2sОстаналите два модела са предназначени за професионално използване. Моделът KG 770 е подходящ за почистване на площи с големина до около 1500 m², докато KGА 770 се справя безпроблемно и с площи до около 2000 m². Широчината на ивицата за почистване при тях е 770 mm, а обемът на контейнера е 50 l.

KGA3sПървенството между трите машини безспорно се държи от модела KGA 770. Поради това, макар и изпреварващо, защото все още той не се предлага в България, представяме и него. При KGA 770 въртенето на четките се извършва от електродвигател, задвижван от акумулаторна батерия със захранващо напрежение 36 V. Така за работещия остава само придвижването на машината, което изисква минимални усилия, а работата може да се оприличи на разходка. Машината работи с всички литиево-йонни акумулаторни батерии за градинските машини и инструменти с марките STIHL и VIKING. Като оптимално решение се препоръчва използване на батерията AP 115, която осигурява около 105 min работа с едно зареждане. При използване на някоя от останалите акумулаторни батерии работното време съответно се съкращава до 90 min (при AP 80) или удължава до 160 min (AP 160).

Необходимо е да се отбележи, че моделът KGA 770 може да се продава и във вариант без батерия и зарядно устройство. Идеята е, че все повече хора било за домашната си градина, било за професионални цели все по-често предпочитат машини и инструменти, задвижвани с мощна литиево-йонна батерия. Повече за тези инструменти може да прочетете тук:

Акумулаторните инструменти на „Андреас Штил“;

Верижен трион STIHL MSA 160 C-BQ – мечтата на градинаря;

Акумулаторни ножици за жив плет STIHL HSA 65 и HSA 85;

Електрическа косачка за трева VIKING MA 339 с акумулаторно захранване.

Акумулаторните батерии за инструментите STIHL и VIKING, макар и с различен капацитет, са взаимозаменяеми, което значително намалява разходите при покупката на следваща акумулаторна машина. В такива случаи обикновено едно зареждащо устройство е достатъчно, а наличните батерии се използват по-рационално.

Четките на механичните метли са изработени от висококачествени силно устойчиви на изтриване полиамидни влакна, поради което производителят им дава 4 годишна експлоатационна гаранция. Височината на машините може да се регулира централно, така че да се подбере оптималната величина в зависимост от профила на настилката, размера на замърсяванията и др. Чрез промяна на височината се променя и натискът, който четките упражняват върху почистваната повърхност. Това оказва влияние върху качеството на почистване, но също така и върху износването, на което четките са подложени. Моделитe KG 770 и KGA 770 имат механизъм, който притиска краищата на влакната на едната четка и същевременно служи за страничен ограничител при почистване плътно до бордюри и други странични прегради. Така се осигурява по-добро почистване на тези по правило критични места.

Взети са редица мерки за предпазване на редукторния механизъм, задвижващ четките, от проникване на прах. Предвиден е и уплътнител във формата на еластична лента, който не позволява на вдиганата при метенето прах да излиза изпод машината и да замърсява околното пространство. Част от прахта се задържа и от два въздушни филтъра, чиито филтриращи елементи се почистват чрез измиване с вода и така могат да бъдат използвани продължително време.

Производителят е предвидил и редица решения, допринасящи за по-леката и приятна работа. Така например контейнерът има удобна за носенето му дръжка, а преграда на входното отверстие не позволява на съдържанието да изпада по време на пренасянето му до контейнера за боклук. Ръкохватката може да се завърта и така да става по-ниска или по-висока за удобство на работещия.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 7-8/2014, Градина

Ключови думи


 
към началото