В категории: 2015, Актуални статии, Брой 1-2/2015, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Мазилки и бои, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Система на Bosch за безпрашно шлифоване на строителни материали

PWR1

Новост от началото на годината в продуктовата гама на Bosch в сектора на любителските електроинструменти е моделът PWR 180 CE, който производителят определя като „система за обработка на стени“. Ние бихме си позволили да разширим това понятие откъм сферата на приложение, защото системата представлява многофункционална шлайфмашина с много широк обхват на приложения. Първото й представяне пред по-широка българска аудитория бе на семинара на „Ташев-Галвинг“ в края на миналата година, а появата й на българския пазар е предвидена за началото на 2015 г.

PWR2

Защо „многофункционална“? Най-общо казано системата PWR 180 CE представлява шлайфмашина за сухо шлифоване с ротационно въртящ се работен инструмент, създадена специално за строителни и ремонти дейности – повърхностна обработка на стени и тавани. Поголовното и бързо въвеждане на модерните строителни технологии, известни като „сухо строителство“, рязко повишиха производителността на труда. При това се оказа, че най-трудоемката и неприятна операция е заглаждането и шлифоването на шпаклованите места с цел прикриване на отворите за винтовете, на фугите между отделните плочи, между обшивката на леките преградни стени и ограждащите я масивни стени и тавани. Нещо повече, за получаване на качествена повърхност, подходяща основа за полагане на бои и особено в светли нюанси, се препоръчва цялостно шпакловане на облицовката с плочи на гипсова основа, което трайно заличава всякакви неравности или петна, изравнява се и попиващата способност на основата. Шлифоването на ръка, особено при по-големи повърхности, е трудоемка и уморяваща работа, а гипсовата прах, която обилно се отделя е истинска напаст за дихателните органи и здравето на работещите. За придаване на висока равнинност и гладкост на стените и таваните последната операция е тяхното шпакловане с гипсов разтвор. Макар че днешните готови шпакловки нямат нищо общо със строителния гипс, която някога единствен се продаваше на пазара и позволяват с лекота постигането на гладка повърхност, винаги по нея остават малки неравности, следи от маламашката или широкия шпахтел, които особено при косо падаща светлина се виждат ясно, прозират дори и под тапета. Ето защо и в този случай шлифоването си остава задължителна, макар и неприятна, операция.

Казаното дотук обяснява защо почти всички световни лидери включват в производството си на професионални електроинструменти шлифоващи машини и системи със строително предназначение. За разлика от тях и многократно по-високите им цени, сега Bosch предлага и за майсторите любители сходна система с многостранно приложение. Освен за шлифоване на шпакловки, със същия успех PWR 180 CE може да се използва за лесно и бързо премахване на стари покрития от тапети, на стенни и други покрития от лакове и други бои, на люспещи се шпакловки и ронлива мазилка, а така също за почистване на остатъци от втвърден циментов разтвор, изравняване и шлифоване на бетонни повърхности и циментови замазки. Машината е незаменим помощник при почистване на повърхнини от остатъците втвърдено лепило след премахване на стари подови покрития и стенни облицовки.

3

Аналогична на описаната тук е тествана в редакцията машина, изпробвана за шлифоване и полиране стара силно захабена мозайка. Резултатът бе отличен, по същия начин машината може да се използва за полиране до блясък на покрития и облицовки от естествен камък и особено на мрамор, който лесно се поддава на повърхностна обработка. Друга територия за успешно приложение на PWR 180 CE е грубо (заместващо цикленето) и фино шлифоване на настилки от масивен паркет и дюшеме, за повърхностна обработка на детайлите на дървени конструкции за градината (пейки, маси и др.), която освен шлифоване до различна степен на гладкост, включва и придаване на повърхностен релеф с помощта на специални четки, който подчертава красотата на дървесната структура. PWR 180 CE също така е прекрасен помощник за почистване на замърсени със строителни разтвори дъски и греди, за почистване на ръжда и премахване на стари лакови покрития от метални и други предмети, и ред други приложения.

В случая не говорим само за шлайфмашина, защото освен нея PWR 180 CE включва специално разработена прахосмукачка за засмукване на прахта, която при описаните видове дейности се отделя в големи количества. Това е първостепенен проблем, който с особена острота изпъква при изпиляване и шлифоване на строителни материали, на лакови покрития, голяма част от които съдържат вредни за здравето вещества.

По данни на производителя системата за засмукване осигурява около 90% събиране на отделената прах в резервоара на прахосмукачката (клас на очистване на въздуха „М“). Както се вижда от снимките, шлифоващият диск е поставен в предпазен кожух, по чиято периферия има гъста четка, която в максимална степен задържа изхвърлените с голяма скорост твърди частици и не им позволява да проникват в околното пространство извън обработвания в момента участък. Понеже кожухът увеличава разстоянието между шлифоващия диск и близко разположена преграда (примерно стена), той може да се сваля, за да може да се обработи и тази тясна ивица.

Чрез гъвкав маркуч кожухът е свързан с прахосмукачка, която ефективно изсмуква и събира в резервоара си с обем 3 l отделената фина прах и по-едри частици. Филтриращата система на прахосмукачката (Bagless Filter Technology) не използва торба за еднократна употреба, което в случая е значително предимство, защото спестява разходите по непрестанно закупуване на нови.

Прахосмукачката има специален филтриращ елемент за многократно ползване. Когато задръстването на порите му с фина прах достигне до степен засмукващата способност на прахосмукачката забележимо да бъде намалена (отчетливо се разпознава и по шума), филтърът се почиства механично като капачката му се завърта най-малко на три оборота на ръка, без при това да се изважда (Easy-Clean System). При напълване на резервоара, капакът на прахосмукачката се отваря, резервоарът се изпразва на подходящо място, а филтриращият елемент се почиства с прахосмукачка. Той може също така да се измива със струя вода, след което са необходими 24 часа, за да изсъхне.

4

Шлайфмашината се задвижва от електродвигател с мощност 1100 W, като честотата на въртене на работния инструмент се регулира плавно в диапазона 450 – 1650 minˉ¹. Широкият диапазон позволява подбиране на оптималния работен режим в зависимост от вида на обработката и третирания материал. Електродвигателят има електронна система за управление, която освен регулиране на честотата на въртене, способства за поддържане на избраната стойност при различни степени на натоварване, ограничава силата на пусковия ток, респективно осигурява плавно развъртане на работния инструмент, предпазва електродвигателя от повреждане вследствие претоварване, предотвратява самоволното включване след аварийно прекъсване на електрозахранването.

За различните видове дейности и вид на обработвания материал шлайфмашината PWR 180 CE разполага с набор от ротационни работни инструменти с външен диаметър 180 mm. Всички те (подобно на ъглошлайфмашините) са предназначени за закрепване към шпиндела на машината с резба М14. За шлифоване се използват абразивни листове с различен по вид материал и едрина на зърната. Те се закрепват към диска на машината посредством масово използваната и много удобна при работа система „велкро“. За обработка на мазилки, бетонни и циментови повърхности се използват метални, чашкообразни дискове с твърдосплавни зърна или сегменти с диамантни зърна. Има специални дискове, в чиито гнезда се закрепват четки с влакна от стомана, месинг или пластмаса. Друг вид дискове са специализирани за механично перфориране на стари, включително многопластови покрития от тапети, което силно улеснява проникването на водата при тяхното намокряне преди отстраняването им от стената. За полиране до постигане на блестяща повърхност се използват дунапренови шайби и полиращи пасти.

5

Шлайфмашината PWR 180 CE се предлага в два варианта. В единия случай тя се продава като отделна машина, като се предполага че потребителят вече разполага с промишлена прахосмукачка с клас на очистване на въздуха „М“. Вторият вариант включва пълен комплект – шлайфмашина и описаната в статията прахосмукачка.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Система на Bosch за безпрашно шлифоване на строителни материали”

Борислав Кунчев | април 5th, 2015 at 10:39 am

Предвидено ли е лесно сваляне на част от кожуха/сегмент/ за почистване до препятствия?
Ще има ли презентация? Кога ще дойде при нас и ориентировъчна цена за двата варианта?

„Направи сам“:
От „Роберт Бош“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
Свалянето на кожуха за почистване не е необходимо, а също така води и до прекратяване на гаранцията на машината. Ориентировъчната цена ще бъде анонсирана с въвеждането на машината на българския пазар в началото на юни т.г. Непосредствено след това тя ще може да бъде и поръчвана. Ще бъде предоставена и презентация за работа с нея.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото