В категории: 2014, Брой 12/2014, Инструменти, Представяме ви

Нови инструменти на Bosch – зелена серия

1

В предишния брой на списанието представихме част от обширната презентация, която г-н Константин Рангелов, лектор-демонстратор на „Роберт Бош“ ЕООД, изнесе пред участниците в организираната от „Ташев-Галвинг“ есенна партньорска среща. Постарахме се да представим възможно най-пълно неговия професионален преглед на новостите в професионалната серия електроинструменти на немския гигант. За частта, засягаща любителските инструменти, решихме да сменим подхода, като представим подробно някои от тях, за които досега не е писано в „Направи сам“. Това обаче ще отложим за началото на идната година.

Както можеше да се очаква, г-н Рангелов започна лекцията си с последните новости в развитието на най-популярната акумулаторна отвертка в света – IXO. От групата на акумулаторно захранвани електроинструменти той открои бормашината PSR 10,8 Li-2 и ударната бормашина PSB 10,8 Li-2, които посочи като най-добри в своя клас.

Bosch2

Той обърна специално внимание на новите литиево-йонни батерии на Bosch с капацитет 2,0 Ah и изходящо напрежение 10,8 V, както и на батериите с капацитет 2,5 Ah при напрежение 14,4 V и 18 V. В сравнение с досега използваната батерия с капацитет 1,5 Ah,

новата 10,8 V LI 2,0 Ah осигурява с 33% по-продължителна работа, респективно с толкова по-голяма производителност с едно зареждане. Новите батерии имат значително по-дълъг живот, което се дължи и на факта, че интервалът между две зареждания се удължава, защото дълготрайността на батерията зависи силно от броя цикли на зареждане и разреждане. Тези батерии от второ поколение осигуряват по-голяма мощност и по-голям въртящ момент на захранвания с тях електродвигател. Батериите 14,4 V/18 V LI 2,5 Ah осигуряват с 20% по-продължителна работа, както и по-голяма пикова мощност при повишено натоварване. С новите батерии вече се предлагат споменатите PSB 10,8 Li-2, PSR 10,8 Li-2, както и комбинираната бормашина UNEO 10,8 Li-2.

Сред новостите, представляващи особен интерес за любителите на домашното майсторене, той открои още рендетата PHO 1500 и PHO 2000, такерът (електрически телбод) PTK 14 EDT, както и двата настолни циркулярни триона PCM 8 и PCM 8S.

3

Той направи обстоен преглед на обновената гама пистолети и системи за боядисване с ниско налягане на въздушната струя – PFS 1000, PFS 2000, PFS 3000-2 и PFS 5000 E. Доколкото бояджийските дейности са измежду най-често присъстващите в задълженията на домашния майстор, интерес представлява и новата шлайфмашина PWR 180 CE, която силно улеснява и облекчава работата по предварителната добра подготовка на повърхностите преди боядисване – стари тапети и бои, ронеща се мазилка, гипсови шпакловки, бетон и циментови замазки, мозайки, дърво и др. Важно е да се отбележи, че отделената при шлифоването прах се засмуква от включена в комплекта прахосмукачка, така че замърсяването на околното пространство е сведено до минимум. Затова ще се постараем да я представим в следващ брой на списанието.

Акцент в презентацията бяха и гамата измервателни инструменти – основно лазерни ролетки и нивелири, сред които, по наше мнение, се откроява цифровият нивелир с ъгломер PAM 220.

4

Изненада, поне за нас, бе че с марката Bosch се предлага и механичен инструмент за рязане на облицовъчни плочки PTC 470 и PTC 640. Цифрите в обозначението на модела означават максималната дължина на рязане, като моделът PTC 640 може да реже плочки с големина до 450х450 mm. Очевидно, анализът е показал, че пазарът има нужда от качествени инструменти от този вид и Bosch удовлетворява тази потребност.

Не бе пропусната и марката Skil, която както е известно, принадлежи на групата Bosch. Тя е известна с голямото разнообразие от машини и модели, сред които г-н Рангелов открои многофункционалната шлайфмашина Skil 7226, която на практика замества три електроинструмента – виброшлайфмашина, ексцентършлайфмашина и делташлайфмашина. Това я прави универсален инструмент, позволяващ повърхностна обработка не само на плоски повърхнини, но и на обли, както и на иначе недостъпни места, където само делташлайфмашина може да достигне.

Многофункционалният циркулярен трион Skil 5330 е също много интересна и практична машина. Създадена е за рязане на изделия от дърво, ламинирани плочи и паркетни дъски, теракотени облицовъчни плочи, алуминий и други материали с дебелина до 28,5 cm.

Благодарение на добрите си технически характеристики и ниската си цена, перфораторът Skil 1758 е добро попълнение за домашната работилница. Мощността на електродвигателя му е 600 W, а енергията на единичния удар – 2,0 J. Максималният диаметър на пробиване на отвори в бетон е 24 mm и в стомана – 13 mm.

Електроинструментите на Bosch може да намерите в електронния магазин, както и в класическите магазини на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 12/2014, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи

,
 
към началото