В категории: 2014, Актуални статии, Брой 7-8/2014, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Хоби

Bosch IXO – вече и електрическа ножица

Bo1Легендарната акумулаторна миниотвертка Bosch IXO за пореден път привлече внимание с най-новото си превъплъщение. Тя се сдоби с нова приставка, която превръща инструмента в универсална електрическа ножица. Приставката има въртящ се дисков нож. Тя е пригодена за рязане на меки подови настилки от PVC, килимени настилки, изкуствена и естествена кожа, пластмасови мрежи, картон и много други меки листови материали с дебелина до 6 mm. Така преобразена, миниотвертката IXO ще намира още по-широко приложение в домакинството, при различни хоби и занаятчийски дейности.

Ненадминатата популярност на Bosch IXO се дължи на редица фактори, като най-голям принос имат създадените за миниотвертката приставки. С новата приставка ножица те стават седем. Поне засега! Част от тях разширяват възможностите при основното приложение на инструмента – отвертка за завиване и отвиване на винтове, останалите придават съвсем нови, напълно нетипични приложения. Този подход е изключително практичен за домашна употреба, защото съчетаването на няколко инструмента в един значително снижава стойността на покупката, улеснява се съхраняването и поддръжката му.

Bo2Ето защо втората новина също представлява значителен интерес за всички почитатели на Bosch IXO. И тя е, че освен в комплекти, всяка една от седемте приставки към IXO вече може да бъде закупена и поотделно. Това е жест, който ще бъде оценен от настоящите и бъдещи почитатели на този именит инструмент и несъмнено ще допринесе за още по-силното умножаване на армията, въоръжила се с него. А тя никак не малка. От 2003 г., когато на пазара бе пусната първата в света любителска миниотвертка с литиево-йонна акумулаторна батерия Bosch IXO, досега са продадени над 13 милиона броя. При това само за около година-две броят им е нараснал с около 2 милиона (виж НС 7-8/2013).

За изминалото десетилетие миниотвертката е претърпяла развитие, което неизменно е осигурявало нейната лидерска пазарна позиция. Това непрестанно развитие, различните превъплъщения на инструмента, разширяващи неговите сфери на приложение, са придали легендарната окраска на Bosch IXO.

Bo03Сега на пазара се предлага четвъртото поколение на Bosch IXO. И днес тя се откроява като най-малката, най-лека и удобно лежаща в дланта акумулаторна миниотвертка за домашно приложение и хоби дейности.

Тя се захранва с литиево-йонна акумулаторна батерия с изходящо напрежение 3,6 V и капацитет 1,3 Ah. Отвертката развива максимален въртящ момент 3 и 4,5 Nm, съответно при „меко“ или „твърдо“ завиване. Мощността й позволява да завива в мека дървесина винтове с диаметър до 5 mm. Честотата на въртене на шпиндела без товар е 215 minˉ¹ и не се регулира. Теглото на отвертката е 300 g.

Както вече споменахме, успехът на Bosch IXO като предпочитан инструмент за домашната работилница в голяма степен се дължи и на трите приставки към нея – за завиване под прав ъгъл, за завиване в непосредствена близост до странична преграда (с ексцентрично изместен шпиндел) и за стъпаловидно регулиране на големината на прилагания върху винта въртящ момент.

Bo04Компактните размери и елегантен външен вид на миниотвертката IXO неизбежно привлече вниманието и на женската аудитория, защото откри и за деликатните женски ръце възможността да подхванат дейности, доскоро смятани за запазена мъжка територия. Отчитайки този факт през 2010 г. Bosch пусна лимитирана серия отвертки IXO, чието тяло е инкрустирано с над 700 кристалчета Swarovski. Така най-успешната в историята акумулаторна миниотвертка придоби и колекционерска стойност

След домашната работилница експанзията на миниотвертката се насочи към кухнята и трапезарията, тя намери практично приложение дори при разгаряне на вървените въглища в скарата за печене.

Това стана възможно благодарение на три специализирани приставки:

– Bosch IXO Vino, електрически задвижван тирбушон за бързо и лесно изваждане на коркови тапи от бутилки

– Bosch IXO Spice – електрическа мелничка за неуморяващо ръката фино смилане на черен пипер и други сухи подправки

– Bosch IXO Barbecue – електрическа духалка за разпалване на дървените въглища.

Всяка от приставките може да бъде закупена поотделно или пък, както и досега, в тематично подбран комплект с насоченост към домашната работилница или към кухнята.

Повече за миниотвертката Bosch IXO и нейните модификации може да прочетете в следните статии:

6 млн. продадени отвертки Bosch IXO;

Четвърто поколение миниотвертка Bosch IXO;

Легендарната акумулаторна отвертка Bosch IXO – след домашната работилница, вече желана и в кухнята.

Bo05

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото