В категории: 2014, Брой 11/2014, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Новите машини на Robert Bosch – професионална серия

Bosch21

Bosch1

Представени на партньорска среща на фирма „Ташев-Галвинг“, октомври 2014 г.

Трудната до степен на невъзможност задача да се представи продуктовата програма на Bosch чрез подбрани нови модели за пореден път бе поверена на доказалия възможностите си близо 15 години, а може би и повече, лектор-демонстратор г-н Константин Рангелов. В срещата участва и г-жа Регина Симон, Търговски директор на направлението „Електроинструменти“ на Роберт Бош ЕООД.

Въпреки ограниченото в рамките на час време, той успя да се справи с тази маратонска задача, като засипа слушателите си с поток от информация, която ако се опитаме да възпроизведем буквално, бихме изпълнили целия обем на списание от времето, когато излизаше в 64-страничен печатен вариант. При това презентацията му бе онагледена с много екранни изображения, включително резултати от сравнителни тестове спрямо конкурентни модели. Понеже е невъзможно със стенографска точност да бъде дословно изложен прегледът, който направи г-н Рангелов, ще си позволим на места и авторска намеса от страна на редакцията на списанието.

Очаквано, лекцията му започна със синята серия професионални електроинструменти, сред които той открои две машини – къртача GSH 7 VC Professional и перфоратора GBH 8-45 D Professional.

Най-кратката характеристика на къртача GSH 7 VC Professional със захват на инструмента SDS-max е, че има много добро съотношение между тегло и мощност, респективно 8,4 kg при мощност на електродвигателя 1500 W. Друг изключително важен за този вид машини показател е ниското ниво на предаваните на ръцете на работещия вибрации – 9,5 m/s². Съгласно действащите към момента в ЕС норми за допустими нива на вибрациите тези данни означават, че в рамките на работния ден с машината може да се работи безопасно сумарно в продължение на до около три часа. Ниското за тази мощност тегло я прави удобна за работа в хоризонтално положение, дори и над главата.

3

4

Благодарение на новия оптимизиран ударен механизъм (максимална енергия на удара 13 J) дълготрайността на къртача е значително удължена в сравнение с предшествениците си. Г-н Рангелов изтъкна резултатите от тестовете, проведени и официално обявени, от авторитетната независима тестваща и сертифицираща организация SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH. GSH 7 VC Professional е показал производителност 240 kg разкъртен бетон на час. Тук показваме графично резултатите от проведените и представени тестове, като спестяваме имената на конкурентните модели. Заслужава да се отбележи също, че по този определящ критерий, GSH 7 VC Professional отстъпва само с 15% на по-тежкия (10,1 kg) къртач GSH 11 E Professional.

Сред общо седемте къртача от професионалната серия, които Bosch предлага към момента, в ценово отношение моделът GSH 7 VC Professional се намира малко под средата.

5

6

В същия среден ценови диапазон попада и новият перфоратор GBH 8-45 DV Professional. Теглото му е 8,9 kg, а захватът на работния инструмент – SDS-max. Машината се задвижва от електродвигател с мощност 1500 W, а ударният механизъм осигурява максимална енергия на единичния удар 12,5 J. Пригоден е за пробиване в бетон на отвори с диаметър от 12 до 45 mm. С проходни свредла максималният диаметър на пробиване в бетон е 80 mm, а с боркорона – до 125 mm. Нивото на предаваните върху ръцете вибрации е 7 m/s²

в режим на къртене и 8 m/s² при пробиване. Впечатляваща е производителността на машината в режим на къртене – 250 kg/час, установена при сравнителни тестове от цитираната вече сертифицираща организация. Тази стойност надвишава с 44% производителността на сходен модел на Hilti TE 70 A TC.

7

8

Прави впечатления, че и третият по ред на представянето инструмент – ударната бормашина GSB 162-2 RE Professional, попада в същата група по мощност на електродвигателя – 1500 W, което я прави най-мощната сред този вид инструменти на Bosch. Тя има двустепенен редуктор, позволяващ по-прецизно регулиране на честотата на въртене в диапазоните

0–750 minˉ¹/0–2550 minˉ¹ (без товар), респективно на честотата на ударите, чиято максимална стойност е 43 350 minˉ¹.

Максималните стойности на диаметрите при пробиване на отвори в бетон е 82 mm, в дърво – 50 mm и в стомана 20 mm. Теглото на бормашината е 4,8 kg. Накратко казано, това е мощна универсална бормашина, подходяща както за пробиване, по-точно изрязване с боркорона на отвори в строителни елементи, така и за завиване на дълги винтове с голям диаметър, за разбъркване на строителни разтвори и др.

9

Покрай различните електроинструменти участниците в срещата бяха запознати и с два нови инструмента, разширяващи възможностите на многофункционалните с осцилиращо движение на инструмента машини Bosch Multi-Cutter. Единият е специален нож ASZ 32 SC с две сърповидни остриета. Учудващо е, че досега този вид ножове липсваше в иначе богатия набор от инструменти за рязане с многофункционална машина. Не го открихме и в продуктовата листа на фирмата създала този електроинструмент, немската C. & E. Fein, основана през 1876 г., в която е стажувал и изучавал тънкостите на електротехниката и младият Роберт Бош.

10

Този вид ножове са предназначени за рязане на различни меки подови настилки, хидроизолационни мушами и битумни керемиди (шиндли), изкуствени тревни настилки, картон и други подобни материали. Изработен от качествена инструментална стомана (HCS), ножът може да реже и мушами с минерална, т.е. абразивно действаща, посипка. Сърповидната форма на острието улеснява рязането и намалява прилаганото усилие и придърпването на материала. Тя има и друго много съществено предимство, което, кой знае защо, производителят пропуска да спомене. Снаждането на допиращи се един до друг листове меко подово покритие става на място чрез застъпването им на тясна ивица и едновременно прерязване. Прерязването на намиращия се от долната страна лист се извършва именно с нож със сърпообразно закривено острие, защото то е защитено и не се поврежда, когато ножът опира и се трие върху циментовата замазка на пода, примерно. В случая рязането силно се улеснява от осцилиращото движение на ножа. За разлика от механичните ножове, ASZ 32 SC има две остриета, което позволява рязане и в двете посоки – чрез изтегляне назад или при движение напред.

Вторият инструмент представлява приставка (AUZ 70 G ) към многофункционалната машина, която е предназначена за шлифоване на заоблени предмети, примерно перила на парапети. Тялото й има паралелепипедна форма с отворено от долната страна П-образно напречно сечение. Върху външната страна на еластичните стени чрез системата „велкро“ се закрепва шлифоващият лист. При оказване на лек натиск листът се огъва, като еластичните стени на приставката го придържат опънат. Така той обхваща част от повърхността на обработвания детайл, вместо да допира по линия, както би било при машина с твърда основа. Използването на тази, несложна наглед, приставка много улеснява работата и позволява лесно постигане на висококачествена повърхностна обработка.

11

В тази част на презентацията г-н Рангелов обърна внимание на новата фамилия Expert for Steel – дискове за сухо рязане на профили от нелегирана стомана. Към момента тя включва 10 диска с диаметри от 160 до 355 mm. Дисковете с диаметър до 230 mm са предназначени за ръчни циркулярни триони, а дисковете с диаметър от 254 mm и нагоре се произвеждат за настолни (накланящи се) циркулярни триони (например GCD 12 JL Professional). Сравнителните тестове с подобни дискове на други производители са показали, че дисковете Bosch Expert for Steel имат с 20% по-голяма дълготрайност спрямо най-близкия си конкурент.

12

13

От многочисленото семейство малки ъглошлайфмашини (с модификациите общо 6 модела) лекторът спря вниманието си на два модела – GWS 12 Professional и GWS 15 Professional с мощност на електродвигателя 1200 и 1500 W. Най-характерното за тях е новата интелигентна спирачна система, която спира въртенето на диска за 70% по-кратко време в сравнение с машините без такава система. Спирачната система работи на магнитен (индукционен) принцип, поради което не зависи от наличието на електрозахранване. Поради това тя функционира пълноценно и при случайно прекъсване на захранването с електроенергия. Капсулованият спирачен механизъм е сигурно защитен от проникване на прах, масла и други замърсявания, които биха могли да влошат неговото функциониране. Индукционният спирачен механизъм представлява два разположени един срещу друг с противоположните си полюси силни магнити. Между тях се намира диск от мед. В спирачен режим в него се индуктират вихрови токове (на Фуко), които създават собствено магнитно поле, което противодейства на полето на постоянните магнити и действа като спирачка.

Бързото спиране на въртенето на диска е особено ефективно в условията на професионално използване на машините, защото не се губи време за изчакване докато машината може да бъде поставена на маса или друго място, значително се повишава и безопасността при работа.

Очаквано внимание бе заделено на голямото и бързо нарастващо семейство на акумулаторните електроинструменти. Най-горещата новина е, че Bosch вече произвеждат литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 18 V и капацитет 6 Ah, с което излиза начело в световната класация по капацитет на батерията. Тази батерия, както и електроинструменти, работещи с нея, ще бъдат пуснати в продажба през януари 2015 г. Батерията е напълно съвместима с всички акумулаторни инструменти на Bosch, работещи с това напрежения на електрическия ток. Благодарение на изпитаната система за охлаждане на батерията CoolPack дълготрайността й се удължава със 100%. Ново е и зареждащото устройство, което зарежда батерията за половината от времето, необходимо при предишните модели.

Специално внимание бе обърнато и на акумулаторните инструменти, работещи с новото поколение безчеткови двигатели. За предимствата на този вид електродвигатели сме писали неведнъж в списанието. Затова ще споменем само, че те се отличават със 100% по-голяма дълготрайност в сравнение с колекторните двигатели, по-голям к.п.д. на електродвигателя, което намалява загряването на машината, а продължителността на работа с едно зареждане на батерията се удължава с около 30%. Тези електродвигатели практически не се нуждаят от периодична сервизна поддръжка. Като пример на инструменти с безчетков електродвигател бяха посочени акумулаторната бормашина (отвертка) GSR 10,8 V-EC и ударната отвертка (винтоверт) GDR 10,8 V-EC. В своя клас двата модела са най-леките и с най-малка дължина на тялото. Като илюстрация на възможностите им ще добавим, че с акумулаторна батерия с капацитет 2,0 Ah всяка от тях с едно зареждане на батерията може да завие 770 винта 4х40 mm в мека дървесина.

При групата на акумулаторните прободни триони бе направено сравнение между модела GST 18 V-Li S и машини със същото захранващо напрежение на други производители. С тегло от само 2,4 kg моделът на Bosch дели първото място в световната класация единствено с прободен трион на Festool. По друг показател разстоянието между ръката, държаща машината и мястото на рязане, GST 18 V-Li S също заема първото място – 116 mm. Колкото това разстояние е по-малко, толкова по-точно машината може да бъде направлявана в процеса на рязане.

14

По наше мнение, бихме казали сензационно, прозвуча сравнението по експлоатационна дълготрайност между GSR 18 V-EC и сходен модел на друга, също световноизвестна марка, по данни на тестваща и сертифицираща организация SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH. Машината на Bosch е показала над 6 пъти (675%) по-голяма дълготрайност. Причината за тази смазваща разлика е в пластмасовото тяло на редуктора на конкурентния модел, което се деформира вследствие на загряването, греста изтича, триенето между зъбните колела бързо нараства и редукторът, а с него и машината, скоропостижно излизат от строя.

Новата акумулаторна бормашина GSR 18 V-EC се свързва и с може би най-впечатляващата сред новостите на Bosch – безжичната връзка между батерията и зареждащото я устройство. На тази технология, която тепърва ще се развива през следващата година, ще заделим подобаващо внимание в следващ броя на списанието.

 

Електроинструментите на Bosch може да намерите в електронния магазин, както и в класическите магазини на „Ташев-Галвинг“.

 

В следващия брой: Преглед на новостите при любителските електроинструменти на Bosch.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото