В категории: 2015, Актуални статии, Брой 1-2/2015, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Инструменти и приспособления на Wolfcraft за монтиране на ламинатни паркети

Wolfcraft1

Поради своите добри експлоатационни качества, лесна поддръжка и най-вече поради ниската цена на като материалите и монтажа, появилите се на пазара през 1970 г. ламинатни паркети десетилетия по-късно се утвърдиха като предпочитан материал за подови настилки в жилищни и обществени сгради. Те се отличават с изключително голямо разнообразие на цветове и текстура, имитират всякакви видове твърда естествена дървесина, каменни и теракотени настилки. Множество по-модернистични декоративни решения доказват, че човешката фантазия няма граници.

Лицевата повърхност на дъските е напълно равна, без каквито и да било дефекти, познати при материалите от естествена дървесина. Дъските от една колекция имат правилна форма, точни, напълно еднакви размери. Поради това те се сглобяват лесно и бързо една с друга, без забележими фуга помежду им. Дъските са покрити с изключително твърд, здрав и износоустойчив, най-често безцветен пласт, благодарение на който подовата настилка е силно устойчива на замърсяване с различни течности като червено вино, масла, не се бои дори и от лак за нокти, почиства се много лесно, издържа на изпусната запалена цигара, не променя цвета си под въздействието на ултравиолетовите лъчи и което е особено важно – има удивително висока устойчивост на удар и на изтриване. Всичко това прави тънката само 7–12 mm подова настилка дълготрайна. В зависимост от производителя и качеството на колекцията ламинатните дъски имат дълготрайност средно между 12 и 15, дори и 20–30 години. Поради завидната си износоустойчивост, освен за жилищни помещения, ламинатните паркети се използват и за настилки в сгради с обществено предназначение. Разбира се, решаващо е качеството на дадения паркет, защото както при всичко останало, и тук има голяма разлика между производството на реномираните фирми и други, които разчитат да продават стоката си благодарение на пределно ниската цена. За разлика от паркетите от естествена дървесина, ламинатните не се циклят. За сметка на това те се поддържат много по-лесно и по-евтино.

Ламинатните паркети се монтират лесно и бързо. Този процес бе многократно улеснен с появата на различни системи, чрез които дъските биват „скопчвани“ механично една за друга (системи Twin Clic, 1clic2go, Megaloc, Haro Lock Connect, UniClick, ClickXpress, DropXpress, ALLOC и др.), при което кантовете им се съединяват плътно един с друг без лепило. Ламинатните дъските не се лепят и към пода, което означава, че при нужда настилката лесно може да бъде разглобена и отново сглобена в друго помещение. Малката дебелина на ламинатните дъски често е предимство при реновиране на помещения, защото позволява новата настилка да се положи директно върху старата, без това да повиши забележимо нивото на пода, съответно би могло да се мине и без подрязване на врати.

Дори и хора без професионален опит лесно могат да се справят с монтирането на настилка от ламинатен паркет без това да остави отпечатък върху качеството на завършеното покритие. Необходими са малко на брой, при това не скъпи инструменти, с които се работи едновременно лесно и ефикасно. От инструмент до инструмент обаче има немалка разлика, а както се знае „инструментът прави майстора“. И доколкото изборът на ламинатния паркет е преди всичко въпрос на личен вкус, но и на добра предварителна информираност, с тази статия „Направи сам“ цели да подпомогне изборът на подходящите инструменти. Някои от тях са малко познати в България, поради което статията е предназначена не само за майсторите-любители, но и за професионалистите.

Заделяме по-обстойно внимание на темата, защото тя засяга интереса и потребностите на голяма част от читателите на списанието. Подтикна ни и възможността да представим цялостно ръчните механични инструменти за полагане на ламинатни паркети на немската фирма Wolfcraft, защото благодарение на „Ташев-Галвинг“ те вече са достъпни и на българския пазар.

Сред тях безспорно се откроява най-важният сред инструментите, необходими за монтиране на паркетни дъски – инструментът за тяхното рязане. Като заместител на традиционно използваните универсални електроинструменти – прободни и циркулярни триони, Wolfcraft предлага специализиран механичен инструмент – ръчна гилотина. Тя не само успешно замества споменатите електроинструменти, но в тази си тясна специализация ги превъзхожда по редица показатели. Тя е значително по-евтина, опасността от неволно нараняване при работа също е многократно по-малка. С нея се реже лесно и най-важното точно, не се отделя прах, нито шум. Особено важно е, че с нея се реже точно, лесно се постига правата линия дори при рязане на дъските по дължина.

2

Към момента Wolfcraft предлага три модела ръчни гилотини – 1 VLC 300, 1 VNC 250 и 1 LC 250. Моделът 1 VNC 250 е предназначен за рязане на винилови панели и плочи, а 1 LC 250 – за рязане на ламинатен паркет при обем на работата – настилане на една-две стаи. Гилотината 1 VNC 250 е предназначена за рязане при широчина до 450 mm, а 1 LC 250 – до 250 mm.

Тук ще разгледаме по-подробно модела 1 VLC 300, който еднакво успешно реже както ламинатни паркетни дъски с дебелина до 11 mm и максимална широчина 470 mm, така и винилови панели и плочи с дебелина до 6 mm и широчина 470 mm. Гилотината е предназначена за рязане на всякакви видови ламинатни паркети, включително и такива, които имат подложен пласт, поглъщащ част от шума, породен при ходене, изпускане на предмети и т.н. Също така тя може да реже и винилови панели или плочи, които се съединяват чрез специална система за скопчване по надлъжните им кантове (Click или с друго наименование), както и със замозалепващ слой. Характерът на работа налага преобладаващо използване на гилотината за напречно рязане под прав ъгъл, за което тя има специална опора, която улеснява точното поставяне на дъската. При завъртане на 180° опората се използва за рязане под ъгъл 45°. Режещият нож има висока износоустойчивост и не се нуждае от заточване. Той е дъгообразно извит с назъбено острие, което улеснява рязането и не позволява на дъската да приплъзва напред. Ножът има специално покритие, върху което лепилото при самозалепващите винилови панели и плочи не се задържа.

С гилотината също може да се реже и по дължина на дъската. В този случай след всяко повдигане на ножа дъската се издърпва назад и рязането се повтаря. Понеже тънките паркетни дъски се огъват лесно, гилотината има подвижна опора, която се поставя встрани, така че да осигурява допълнителна опора.

Тялото на инструмента е изработено от алуминиева сплав, което го олекотява, без да се намаляват устойчивостта и здравината на конструкцията.

Wolfcraft9

За правилното поставяне на паркетните дъски спрямо ограждащите стени и плътното им притискане една до друга се използват няколко прости приспособления. Паркетната настилка се поставя така, че между нея и ограждащите стени да остава пролука (фуга) с широчина 10–15 mm. Така настилката може да се разширява свободно, без в нея да възникват напрежения, които биха причинили издуването й (повдигане). Фугата между настилката и ограждащите я стени се осигурява с помощта на клинове. Изработени от пластмаса с напречно набраздени повърхности, те се поставят по двойки. Това позволява общата им дебелина да се променя чрез приплъзване един спрямо друг. Набраздяването спомага за сигурно задържане на клиновете един спрямо друг, също така се ограничава вероятността притиснатата дъска да приплъзне встрани.

3

За наместване и плътното притискане на дадена дъска към положената преди нея, понякога се налага почукване с чук. При някои системи за съединяване на дъските, това се налага значително по-често. За да не се повреди деликатният кант на дъската, под чука се подлага специална подложка, било от масивна дървесина или от друг по-еластичен материал. Кантът на подложката, който опира в дъската, е профилиран така, че да не поврежда нута на дъската. Дължината на показаната тук подложка е 300 mm, поради което силата на удара се разпределя върху по-голяма площ, което щади дъската.

Поради липсата на достатъчно място за работа с чука и подложката, често се налага дъските от последните редове да бъдат придърпани – отново с помощта на чука. Така се постъпва често при крайните дъски в редовете или за точното наместване на дъски около препятствия, например отвори за врати. Затова се използва изработен от стоманена шина инструмент, наподобяващ скоба.

Тук показваме двата инструмента от този вид, които Wolfcraft предлага. На снимките е видно, че единият е по-масивен и очевидно по-подходящ за професионална работа. Долната му повърхност е покрита с филц, който предпазва повърхността на дъските от надиране.

За улесняване на работата и постигане на по-голяма точност, много полезни са показаните тук измерващи приспособления.

5

Почти без изключения, дъските от последния ред, с който завършва настилката, имат по-малка широчина от останалите. Често се налага стесняване и на дъските в първия ред, така че двата крайни реда да имат почти еднаква широчина.

Затова дъските в крайните редове се режат по дължина. Широчината на всяка от дъските се определя според оставащото до стената разстояние, от което се изважда широчината на разширителната фуга. Има различни начини за определяне на необходимата широчина и очертаване на линията за рязане – чрез измерване с метър, маркиране на местоположението на канта на поставените до момента дъски върху гърба на положена върху тях дъска и т.н. Всички те бавят работата, изискват опит и повишено внимание, лесно може да се допусне грешка.

Всичко това се преодолява с помощта на показаното тук приспособление на Wolfcraft. То се настройва по широчината на дъските, отчита разстоянието между последната монтирана дъска и стената, след което линията на рязане се очертава по дължина на дъската, без да е необходим нито метър, нито линеал. Работи се бързо и лесно, а възможността от грешки е практически изключена.

За доброто монтиране на первазните летви много помага показаният тук инструмент за измерване на ъгъла между стените. Той улеснява силно точното определяне на ъгъла, под който трябва да бъдат прерязани краищата на две съседни летви, така че да прилепват плътно една към друга, а мястото на съединяване да се забелязва най-малко.

Когато ъгълът между стените е 90°, краищата на первазните летви се прерязват под ъгъл 45°. Когато обаче ъгълът между стените е различен от правия, тогава ъгломерът на Wolfcraft е още по-необходим и полезен. Измереният с него на място ъгъл се пренася и използва за настройване на режещия инструмент – бил той циркулярен трион или ръчна механична ножовка със завъртащи се водачи за точно рязане под ъгъл.

Wolfcraft18

Много полезно е и приспособлението, предназначено за точното снемане на контура на преминаващи през подовата настилка тръби. То наподобява плочка от множество тънки пластини, които се избутват назад, когато челната му страна бъде притисната към тръбата. По този начин се „запаметява” нейният контур – бил той с позитивно или негативно изображение. След това той се пренася и очертава върху дъската. Това силно улеснява изрязването на отвор с необходимия диаметър и на точното място.

7

Накрая ще отбележим, че подобно на описания тук набор, Wolfcraft предлага специализирани инструменти и приспособления и за други често извършвани дейности: изграждане на леки преградни стени с плочи на гипсова основа, полагане на подови и стенни облицовки с плочи, монтиране на врати, настилане на тераси с устойчиви на атмосферни влияния дъски.

 

Тези, както и останалите инструменти и приспособления на Wolfcraft, може да намерите в електронния или останалите магазини на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

Вижте още: Монтиране на ламинатни паркетни подови настилки.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото