В категории: Брой 11/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Акумулаторен прободен трион Metabo STA 18 LTX

Настана време и прободните триони да скъсат с опашката си, разбирайте електрическия кабел, свързващ ги с електрическата мрежа. Тази мисъл ни споходи, щом получихме фирмена информация за акумулаторния прободен трион STA 18 LTX, който Metabo пусна на пазара в началото на октомври т.г. Той е поредната нова машина, която се добавя към и без това многолюдното семейство от инструменти с акумулаторно захранване. С появата си на пазара този прободен трион веднага заяви претенцията си за първенство в групата на захранваните с 18 V напрежение машини от конкурентни производители. По данни на Metabo с едно зареждане на батерията STA 18 LTX може да среже шперплат с дебелина 19 mm на дължина 30 m, което е най-добро засега постижение.

Веднага прави впечатление и необичайно голямата за масово разпространените прободни триони дебелина на рязане. Той може да среже дървена греда с дебелина до 135 mm, профили и детайли от цветни метали с дебелина до 35 mm и стоманени профили с дебелина до 10 mm. По този показател сред по-известните марки само Makita и DeWALT имат аналогични машини. Акумулаторният трион на Bosch с напрежение 18 V има максимална дебелина на рязане 68 mm.

С две думи, това е машина, чиито възможности далеч надхвърлят пределите на типичното дърводелство – изработката на мебели, монтирането на дървени конструкции, на дървени подови покрития, обшивката на стени и тавани от дъски и дървесни плочи. Очевидно STA 18 LTX е особено ценен инструмент за строителните дърводелци при разкрояване и монтиране на носещите дървени покривни конструкции и дъсчени обшивки, за разкрояване и монтиране на дъсчени обшивки върху външни стени. Той би бил отлична машина за ентусиазирани любители, които желаят и умеят сами да майсторят оригинални дървени конструкции и постройки в градината. Това са все дейности, при които съчетанието между възможността за рязане на дебели предмети и независимото от електрическата мрежа автономно захранване е много голямо предимство.

Машината може да реже не само екстремно дебели предмети, но е пригодена и за продължителна работа в трудни експлоатационни условия, характерни при изграждане на покривни конструкции или на високо скеле. Редукторната кутия е изработена от здрава алуминиева сплав. Тя не е покрита с пластмаса или лак, за да се осигури по-добър топлообмен с околния въздух и съответно по-добро охлаждане. С оглед осигуряване на максимални удобства при работа в сложни условия, конструкторите са използвали разработената от Metabo система Quick за бърза и лесна смяна на триончето без помощен инструмент и само с една ръка. С леко завъртане на фиксиращия триончето лостов механизъм, опашката му се освобождава и то изпада от само себе си. С другата ръка на негово място се напъхва опашката на новото трионче и лостовият механизъм се освобождава. Така при минимални движения и усилия, само за секунди, новото трионче е поставено и машината е готова за работа.

При сложни за работа условия от важно значение e и теглото на машината. STA 18 LTX тежи 2,8 kg или с 0,2 kg повече от аналогичния по дебелина на рязане модел с мрежово захранване на Metabo STEB 135 Plus. По този показател STA 18 LTX превъзхожда с 0,1 kg сходния модел на Makita и с цели 0,6 kg триона на DeWALT.

Като всеки друг прободен трион и новият STA 18 LTX е специалист при рязане по крива линия или изрязване на вътрешни отвори. Също така той върши отлична работа при праволинейно рязане чрез водене на машината на ръка, а за постигане на напълно прав срез трионът се направлява с помощта на паралелен водач или метална шина. Тук трябва да отбележим, че акумулаторният STA 18 LTX е напълно съвместим с всички приспособления, които се предлагат за прободните триони на Metabo с мрежово захранване, например за рязане по окръжност.

Механизмът за възвратно-постъпателно (пенделообразно) движение на триончето има четири степени на регулиране, като при нулевата това движение е изключено. Така се режат твърди материали: метали, керамика, пластмаси, използва се и за максимално прецизно рязане на материали от дърво и дървесни материали. Големината на хода се избира според твърдостта на материала и желаната производителност при рязане. Колкото дървесината е по-мека и се цели по-бързо рязане, толкова по-голям ход на триончето се избира. За отбелязване е, че опорната, водеща триончето ролка е поставена възможно най-ниско. Това му осигурява по-стабилна опора, ограничава се склонността му към странично огъване в долния край, при което то вече не реже перпендикулярно на повърхността. С две думи, рязането е по-точно, което в редица случаи не само пести време поради отпадане на допълнителната обработка, но може и да се окаже решително за крайното качество на извършваната работа.

Взети са и редица други конструктивни мерки, които улесняват точното рязане. Така например към мястото на рязане се подава силна насочена въздушна струя, която издухва стружките и осигурява добра видимост на очертаната линия, по която се реже. Обдухването може да се изключва например, за да не пречи при рязане на материали, когато се използва охлаждаща триончето течност. Също така мощен светодиод (LED) осветява мястото на рязане.

Основата на триона може да се наклонява странично до 45° за рязане под наклон. Върху нея може да се нахлузва специална плоча, която предпазва повърхността на рязания детайл от надраскване, а също така тя намалява силно нащърбването на ръбовете по линията на среза. Честотата на движение на триончето се управлява безстепенно в границите 0–2700 minˉ¹.

Прободният трион се захранва с литиево-йонна батерия (Li-Power Extreme) с напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah. За качеството на тази батерия красноречиво говори и фактът, че тя също е включена в тригодишната производствена гаранция на машината.

Същата тази батерия се използва и от редица други акумулаторни ръчни електроинструменти на Metabo със същото захранващо напрежение. С нея работят още ъглошлайфмашината W 28 LTX (виж НС 9-10/2010), сабленият трион ASE 18 LTX, ръчният циркулярен трион KSA 18 LTX, перфораторът BHA 18 LTX, бормашините BS 18 LTX Impuls и BS 18 LTX Quick, перфораторът BHA 18 LTX, ударната бормашина SB 18 LTX Impuls и др. Това са част от машините, работещи с напрежение 18 V, а когато прибавим и машините, работещи с напрежение 36 V, 14,4 V, 10,8 V и 7,2 V, се получава семейство с внушителна численост и впечатляващи качества.

Особено при акумулаторните инструменти може да се препоръча практиката, когато се купуват машини с еднакво захранващо напрежение, да се избират модели от един и същ производител, стига марката да е достатъчно реномирана. Причина за това е, че при акумулаторните инструменти батериите формират много съществена част от цената на машината. Освен това те неизбежно стареят, макар и рядко, дори и качествените литиево-йонни батерии може да дефектират. Ето защо не е необходимо всяка от машините да бъде комплектувана с по две батерии, стига всички те да не се използват едновременно. Като се отчита този факт, повечето от по-мощните акумулаторни инструменти на Metabo, включително и прободният трион STA 18 LTX, се предлагат в два варианта. При единия машината е напълно комплектувана с две батерии и зареждащо устройство. При втория тя се продава без батерии и захранващо устройство, като се разчита, че потребителят вече разполага с други машини със същата батерия. В зависимост от спецификата на работата това може да се окаже много икономично решение, защото, както в случая с STA 18 LTX, машината може да се закупи на около 2,5 пъти по-ниска цена, когато е без батерии и зареждащо устройство.

Обозначението LTX в наименованието на новия прободен трион съответства на въведената преди близо две години от Metabo класификация (виж НС 1-2/2009). Машините от тази серия са не само професионални, но са и предназначени за експлоатация при голямо, стигащо до екстремно натоварване, характерно най-вече при строителното дърводелство и в индустрията. Тези машини работят и с най-мощните за момента литиево-йонни батерии от вида Heavy-Duty, които са специално пригодени за максимално натоварване. Оттук произлиза и наименованието им Li-Power Extreme. По информация от Metabo в тях се вграждат най-мощните и качествени литиево-йонни елементи, които водещите производители в света (а те са по-малко от пръстите на едната ръка) предлагат към момента на пазара.

Заслуга на Metabo e не само безкомпромисният подбор на най-качествени елементи, но и цялостното конструиране на батерията. В нея е вградена електронна система ESCP (Electronic Single Cell Protection), която следи напрежението на всеки елемент поотделно. При задържането му в продължение на повече от 3 s над или под определена граница, системата изключва било захранващото устройство или електродвигателя. Електронна защита следи и температурата на пакета от елементи и щом тя надвиши критичната граница от 80 °С, прекъсва електрическата връзка с батерията.

Взети са и специални мерки за усилване на електрическите връзки между елементите в батерията и към контактните пера, както и за намаляване до минимум на съпротивлението между посребрените контактни пера на батерията и машината. Тези батерии имат покритие от дебела гума върху долната страна на кутията, което осигурява допълнителна механична защита. Пакетът с елементи не е закрепен неподвижно в кутията, а посредством еластични връзки. Това го предпазва при удар, например при падане на машината или на батерията върху пода.

Всички батерии имат светодиоден индикатор, който показва степента на зареденост.

В пълния си комплект трионът STA 18 се доставя със зареждащо устройство ASC 30. В него е приложена патентованата от Metabo технология Air Cooled. Зарядното устройство има вентилатор, който засмуква въздух, който преминава през поставената за зареждане батерия и така тя се охлажда. В резултат на това времето на зареждане се скъсява с около 30% (на около 60 min), а дълготрайността на батерията нараства.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото