В категории: 2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ – представяне на Makita

Makita1

Японската компания Makita е дългогодишен партньор на „Ташев-Галвинг“, която фирма има значителни заслуги за популяризиране на марката, особено след основаването през 2008 г. на „Макита България“ ЕООД. Тя е постоянен участник и на всички партньорски срещи, проведени досега от „Ташев-Галвинг“.

Makita2

Скромен принос за популяризиране на Makita, при това 2 години преди създаването на „Макита България“ ЕООД, има и списание „Направи сам“, представяйки пред своята аудитория технически образовани и подготвени читатели антивибрационната система на Makita AVT, световна новост по това време, както и редица конкретни машини.

За техническото ниво на Makita по това време и особено за постиженията й при внедряването в мощни машини на все още пробиващите си път литиево-йонни батерии, може да се съди и от публикациите:

» Серия ръчни инструменти на Makita с литиево-йонни батерии

» Миниотвертка с максимални възможности от Makita

» Перфоратор с акумулаторно захранване на Makita

» Универсален циркулярен трион Makita LF1000

» Нови машини на Makita

Makita3

Днес, годината, в която японският гигант навършва 100 години от основаването си, на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ Makita бе представена основно с едни от последните си постижения в сектора на акумулаторно захранваните електроинструменти, както и с антивибрационните си системи.

С тази нелека задача за пореден път блестящо се справи г-н Илчо Стаменов, лектор-демонстратор, чиито презентации, по наше мнение, все още са основният източник в страната ни за задълбочена и компетентна техническа информация за новите продукти на Makita. От сайта на „Макита България“ ЕООД, който е с изключително търговска ориентация, е видно, че само в столичния град компанията е привлякла 19 търговски фирми от най-различен калибър и пазарно влияние. Споменаваме това, за да отдадем в пълна мяра заслуженото на г-н Стаменов и на колегите му от търговския екип, за популяризиране на техническите постижения на тази световна марка пред едновременно и многобройна, и разнородна аудитория.

Неговата презентация може да бъде разделена на две основни части. Първата съдържаше всеобхватен анализ на факторите, от които зависи продължителната и безвредна за здравето работа с ръчни електроинструменти – ниско ниво на предаваните на ръцете вибрации, ниско ниво на шума и защита на слуховите органи, намаляване до минимум на запрашаването на околната среда и въздуха, който работещите дишат.

Ефективното намаляване на предаваните на ръцете вибрации по време на работа е задача от първостепенна важност, която повече от 10 години стои на вниманието на всеки производител на ръчни електроинструменти. Причините за това са известни – при високо ниво на предаваните вибрации и в зависимост от продължителността на работа се появява т. нар. вибрационна болест, която може да причини трайни професионални увреждания на човешкия организъм. Първите симптоми са появата на бодеж и изтръпването на пръстите и дланите, постепенно повърхността им в допир с инструмента започва да побелява (поради свиване на кръвоносните съдове) и се губи чувствителност при допир, по-късно се появяват и болките в мускулите и ставите, които се разпространяват по цялата ръка до рамото.

Ето защо Европейският съюз е приел специална директива (2002/44/CE), която определя 2,5 m/s² като безопасна граница за нивото на вибрациите за всеки електроинструмент. С инструменти, отговарящи на това изискване, може да се работи безопасно без прекъсване през целия осемчасов работен ден. При ниво на вибрациите между 2,5 m/s² и 5,0 m/s², която втора стойност се сочи като гранична, се предписва използването на предпазни ръкавици и намалено сумарно време за работа с машината, а работодателят трябва да запознае работниците си с възможните вредни последици от по-продължителна работа с нея. При нива над граничната стойност 5,0 m/s² се препоръчва краткотрайно използване на машината. Г-н Стаменов представи таблични данни за максималната продължителност на работа в зависимост от нивото на вибрациите и начините за изчисляване на дневното натоварване на работника.

Измежду електроинструментите с най-висок риск от поява на вибрационна болест са къртачите, перфораторите и ъглошлайфмашините. Проблемни са и ножовите триони. Makita е измежду световните производители, които имат най-продължителни традиции и ефективни решения за намаляване нивото на вибрациите. Те включват:

Пасивни решения:

» Използване на специална втора ръкохватка с вграден еластичен елемент, който прекъсва твърдата връзка с тялото на машината.

» Еластична, пружинираща връзка между основната ръкохватка и тялото на машината.

Активно решение:

» Антивибрационна система AVT (Anti-Vibrations-Technologie), която намалява с до 50% нивото на вибрациите, генерирани от ударния електро-пневматичен механизъм. Системата използва специален механизъм, чието действие е пояснено на скицата. Използва се противотежест, която се движи обратно на посоката на движението на ударния механизъм (в случая летящо бутало) и така противодейства на създаваните от него инерционни сили. Повече подробности за системата AVT може да прочетете тук.

Новост е развитието на тази система с абревиатура AVT&SOFT NO LOAD. Нейната роля е да поддържа ниска честота на въртене на двигателя, когато работи на празен ход, която се повишава до номиналната, когато машината бъде натоварена. По този начин нивото на вибрациите забележимо намалява при празен ход. Допълнително предимство на това решение е, че се улеснява и повишава точността при поставяне на върха на шилото в началото на къртенето, удължава се и експлоатационната дълготрайност на инструмента.

За своите ъглошлайфмашини Makita е разработила антивибрационна система – SJS II (Super Joint System II), която ефективно гаси вибрациите от въртящия се с голяма честота диск. Секретът при нея е в специалната двойка – пръстеновидна пружина и пресована върху шпиндела втулка.

Намаляването на нивото на вибрациите, освен че опазва здравето на работещия, се отразява директно върху повишаване на дневната производителност на труда, намаленото износване на работния инструмент и увеличената дълготрайност на машината.

В тази част на презентацията г-н Стаменов представи съвсем накратко и техническите решения на Makita за осигуряване на безпрашна работа чрез ефективно засмукване с промишлена прахосмукачка на отделената прах и дребни частици в зоната на пробиване, къртене или рязане на строителния материал.

Втората част на презентацията бе посветена на семейството акумулаторни инструменти и машини за градината, захранвани с напрежение 18 V – общо 140 модела. Към момента Makita предлага 5 модела такива батерии с капацитет 1,5, 2,0, 3,0, 4,0 и 5 Ah. Всички те са напълно взаимозаменяеми, което позволява широк и ценово оптимизиран избор на конфигурацията според наличните инструменти и режима на тяхното използване.

Makita6Makita5Makita4

Интересна новост са няколкото машини с работно напрежение 36 V, които се захранват с по две последователно свързани акумулаторни батерии с напрежение 18 V, независимо от капацитета им. Засега този вид машини са общо 9, сред които се открояват перфораторът DHR263Z и верижният трион DUC302Z. Това решение предоставя редица предимства на клиентите на Makita, като добавя мощни машини в семейството на класа 18 V, без при това да е необходима покупката на батерия 36 V. Още повече, че такава батерия ще може да се използва само за машини, работещи със същото напрежение.

С това обаче ползите не свършват. Комплектът от две батерии с напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah е с 55% по-евтин от батерия с напрежение 36 V и капацитет 2,6 V (BL 3626). Същевременно двойката батерии осигурява и 20% по-голяма продължителност на работа. Използването на двойка батерии с капацитет 4 или 5 Ah осигурява по-голяма продължителност на работа съответно с 55% и 100% в сравнение с посочената вече батерия с напрежение 36 V.

Сред представените акумулаторни инструменти с работно напрежение 18 V се открояват още:

Makita8

» Бормашината DDF481Z има безчетков електродвигател и максимален въртящ момент при твърдо/меко завиване – 110/60 Nm. Тези стойности значително надхвърлят възможностите на най-близко стоящите конкурентни модели със същото захранващо напрежение. Именно затова машината има и допълнителна ръкохватка с удължено рамо, позволяваща на работещия по-лесно да я удържа при силно натоварване, което се стреми да я завърти. Тя има двустепенна механична редукторна кутия, която в съчетание с електронното управление на честотата на въртене, позволява нейното регулиране в границите 0–550 minˉ¹ и 0–2100 minˉ¹. Максималната големина на въртящия момент може да бъде задавана в 21 степени, както и ограничителят да се изключва при пробиване. Машината е пригодена да пробива в стомана отвори с диаметър до 13 mm и в дърво – до 76 mm. Теглото на DDF481Z е 2,6 kg. Патронникът е самопритягащ се с единична втулка, което позволява притягането му да става само с една ръка.

Makita7

» Ъглошлайфмашина DGA504Z с диаметър на диска 125 mm. Най-характерното за нея е, че има безчетков електродвигател, поради което е първата машина от този вид, която се предлага на българския пазар. Вграждането на най-модерния към момента двигател е дало възможност на конструкторите да й осигурят още едно съществено предимство – автоматичен контрол върху честотата на въртене в зависимост от извършваната дейност. При рязане е необходима максимално висока честота на въртене на диска, при шлифоване – машината трябва да осигурява максимална големина на въртящия момент. Тя има и ред други ценни придобивки: защита срещу самоволно включване на двигателя при смяна на батерията, електронна защита срещу претоварване, плавно развъртане на диска при включване на машината. Светодиодна индикация сигнализира при спадане на нивото на заряда на батерията под зададена граница както и при претоварване на двигателя. Теглото на DGA504Z е 2,3 kg.

За покупка на машините на Makita може да посетите електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото