В категории: 2015, Брой 7-8/2015, Инструменти, Облицовки и настилки

Цифров ъгломер на Kapro

Kapro1

Всеки, който се е занимавал с изработка на нестандартни мебели с форма, различна от паралелипедната с нейните прави ъгли и необходима при обзавеждане на помещения в подпокривното пространство, например, с направата на дървено стълбище, или пък е полагал дървени настилки, поставял стенни облицовки под наклонен таван, монтирал е корнизи или первазни летви, майсторил покривни конструкции или градил дървени конструкции в градината, неизбежно е изпитвал остра потребност от уред за измерване на ъгли. Най-малкото от инструмент, с чиято помощ даден взет на място ъгъл да бъде пренесен и очертан върху дъска или летва, за да бъдат прерязани така, че да пасват точно на мястото си след това. Някога майсторът паркетчия сам е изработвал подобен инструмент за що-годе точното срязване под ъгъл на паркетините, с които завършва всеки ред на масивната паркетна настилка. Примитивно приспособление от две летвички, съединени в единия си край с винт и крилчата гайка. Така се получава ъгломер с подвижни рамене, чието движение може да се застопори чрез завиване на гайката.

Такива бяха времената, потъващи постепенно в забвение от миналото. Потребността от точен ъгломер обаче остава, защото успехът на всяко майсторене в много голяма степен зависи от качествата на измервателните инструменти. Ето защо посрещнахме с въодушевление появата на електронния ъгломер на Bosch PAM 220, уред предназначен за домашната работилница и тутакси му посветихме подробна, че и възторжена статия в първия брой на „Направи сам“ за 2015 г.

Сега отново, с не по-малко желание и интерес се връщаме към темата. Повод за това е ъгломера с електронно отчитане Digital T-BEVEL на израелската фирма KAPRO, който, както и останалите измервателни прибори с тази марка, се предлага от фирма „Ташев-Галвинг“. Освен убедеността ни, че наред с лазерните ролетки и нивелири, електронният ъгломер също има своето място в работилницата на по-напредналия домашен майстор, още повече на професионалния дърводелец, принос за появата на тази статия имат и още два незаобиколими факта. Високото на световно ниво реноме на фирма KAPRO като производител на качествени измервателни инструменти и най-вече привлекателната цена на инструмента – 99,91 лв. с ДДС. Това го прави разумна придобивка вече и за домашната работилница, защото дори и веднъж в годината да намери приложение, инвестицията се изплаща.

2

Започваме с най-същественото за всеки измервателен уред – точността на измерване на ъгломера е ±0,1°. Дисплеят отчита измерената стойност с порядък 0,05°. Дължината на ъгломера е 30 cm. Той има тяло и подвижно спрямо него рамо, изработени от здрав повърхностно елоксиран алуминиев профил. Чрез завъртане и разтваряне на рамото се отчита големината на измервания ъгъл. Местоположението на подвижното рамо може да бъде фиксирано чрез притягане на крилчатата гайка. По този начин определеният ъгъл може да бъде механично пренесен и с помощта на ъгломера да бъде очертана линията за рязане. С помощта на ъгломера лесно и точно може да бъде настроен, примерно, циркулярният трион за рязане под необходимия ъгъл, включително при страничен наклон на диска.

3

Kapro7

Стойността на ъгъла, който подвижното рамо сключва с тялото на прибора, се измерва и изписва отчетливо с големи цифри върху дисплей. Схематично изображение на него показва обсега на измерване: 0÷45°, 0÷90°, 0÷135°, 0÷180° или 0÷–45°. Чрез натискане на бутон измерената стойност може да бъде временно запаметена. Друг бутон е предназначен за калибриране на ъгломера, както и за задаване на нулева начална стойност на измерването при разтворено положение на рамото спрямо тялото. В зависимост от посоката на отваряне на подвижното рамо цифровата индикация се завърта автоматично на 180°. В тялото на ъгломера е вграден и воден нивелир с точност ±0,5 mm/m, който позволява измерването на ъгли спрямо хоризонталната равнина. Водната либела е устойчива на удар и на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

За покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото