В категории: 2015, Брой 7-8/2015, Инструменти

Комплект боркорони на Makita с убийствено ниска цена

Makita1

В предишния брой на списанието представихме впечатляващ комплект инструменти за бързооборотни минишлайфмашини (тип Dremel). В този брой обръщаме по-специално внимание на два други инструмента – цифровия ъгломер на Kapro и комплекта боркорони на Makita, обект на тази статия.

2

Тези публикации не са резултат на случаен избор, а са мотивирани от съчетанието на поне две същностни характеристики, общи за тези инструменти:

» Качество, гарантирано от марката на производителя.

» Впечатляващо ниска цена за това качество и тяхната потребителска стойност.

Рядко срещаното съчетание на тези две по правило несъвместими характеристики неизбежно поражда силно желание за притежание и особено практично попълване на инструментариума в работилницата. Изключително изгодната им цена ги прави не само достъпни, а и нещо повече – особено привлекателни и за домашната работилница. Защото роденият с душа майстор, независимо от своята официална професия, при възможност се стреми да избира за себе си и своята „светая светих“ – работилницата, само най-доброто. Цената, в случая, е отключващият фактор за осъществяване на подобна рядка възможност.

Такава рубрика несъмнено би била твърде полезна за читателите на списанието и единственото, което ни възпира да я поддържаме още по-често, е невъзможността да разполагаме с актуална търговска и най-вече промоционална ценова информация, събирана от многобройните специализирани в продажбата на машини и инструменти търговски фирми.

Затова към момента публикациите от този вид са плод преди всичко на отличното дългогодишно сътрудничество на издателството ни с водещите в България, с най-широк асортимент и представляващи почти всички световни производители, фирми „Ташев-Галвинг“ и „Киров“.

Makita4

Конкретно, показаните тук инструменти, описани в тези два последователни броя на списанието, са подбрани от актуалната към момента продуктова листа на „Ташев-Галвинг“, предлагат се и в електронния магазин на фирмата.

Наборът от боркорони на Makita е подбран от производителя с оглед на диаметъра на отворите, които най-често се пробиват при извършване на различни електроинсталационни дейности – Ø16, Ø20, Ø25, Ø32, Ø40 и Ø51. Освен шестте боркорони, той съдържа и два водача (адаптери) с водещо свредло, с които те се закрепват в челюстния патронник на бормашината. Комплектът включва и три резервни свредла.

Боркороните са биметални HSS-Co (бързорежеща инструментална стомана, легирана с добавка на кобалт, най-често 8%), което ги прави подходящи за изрязване на отвори в дърво и плочи от дървесни материали, включително и ламинирани, облицовъчни плочи на гипсова основа, метали (стомана, чугун, алуминий, месинг и други цветни метали), различни пластмаси, включително и армирани със стъкловлакнеста мрежа.

Комплектът съдържа и справочна таблица с препоръчителната честота на въртене на боркороната в зависимост от нейния диаметър и вида на пробивания материал – стомана или алуминий (цветни метали).

Най-впечатляващото в този комплект е неговата продажна цена – 59 лв., която обаче е промоционална, докато редовната му цена е 90,41 лв. Кратката ценова справка за поотделно продаваните боркорони показва, че за тази промоционална цена може да бъдат купени само една боркорона с диаметър около 30 mm и адаптерът за нейното закрепване. Подобна сметка лесно може да се направи и спрямо обичайната цена – най-много да се добави още една качествена боркорона с диаметър 40 mm, примерно. Тук трябва да добавим също, че начинът на закрепване на двата адаптера е стандартизиран, поради което те може да работят с боркорони на различни производители, т.е. те са дълготрайно използваем инструмент.

Обръщаме внимание още веднъж, че изключително изгодната промоционална цена е валидна само за определен период и със сигурност по време на публикуване на тази статия.

За пълнота ще добавим, че освен този, „Ташев-Галвинг“ предлага и друг комплект на Makita с шест боркорони, чиито диаметри са подбрани съобразно диаметъра на най-често пробиваните отвори при монтиране и ремонт на тръбопроводи, съответно: Ø19, Ø22, Ø29, Ø38, Ø44 и Ø57. Той също съдържа два адаптера и резервни водещи свредла. Цената на комплекта е 97,21 лв.

Извън търговската информация бихме добавили и някои практически съвети за правилната работа при изрязване на отвори с боркорони. Спазването им осигурява по-качествена и безопасна работа, както и значително удължаване на дълготрайността на инструмента.

1. Много важно е да се пробива при честота на въртене, съобразена с вида на материала и диаметъра на боркороната. Стойностите, препоръчвани от Makita, са на практика общоприети и важат за боркороните от този вид и на други производители. За пробиване на отвори в стомана, примерно, максималната честотата на въртене за боркорона Ø16 трябва да бъде 550 minˉ¹, докато за боркорона Ø152 едва 55 minˉ¹. Особено за пробиване в стомана това изисква бормашина, по възможност настолна, с прецизно електронно управление на честотата на въртене. От любителските бормашини на тези условия най-пълно отговаря моделът на Bosch PBD 40. Честотата на въртене може да се настройва в диапазоните 200–850 minˉ¹ и 600–2500 minˉ¹. В техническата документация не е посочена точността, с която тя може да бъде регулирана. По показанията на дисплея установихме, че минималната стъпка е 10 minˉ¹.

Makita5

2. За правилното пробиване е много важно точното дозиране на натиска, упражняван върху боркороната. При твърди материали той трябва да бъде по-голям, при меките, по-малък. По време на пробиването боркороната трябва да се подава строго перпендикулярно спрямо повърхността на детайла и в никакъв случай под ъгъл, колкото и малък да е той. Това са все изисквания, които също предполагат работа с настолна бормашина или монтирана на стойка ръчна машина.

3. За точното водене на боркороната и изрязване на отвора на желаното място, към адаптера се закрепва водещо, центриращо, свредло така, че върхът му да стърчи на около 6 mm извън нивото на зъбите на боркороната. Препоръчва се центриращият отвор да бъде предварително пробит със спирално свредло. Така закрепеното към боркороната свредло ще изпълнява единствено функцията на водач.

4. При пробиване на стомана и цветни метали е необходимо да се използва специална охлаждаща и едновременно смазваща течност. Така значително се забавя притъпяването на зъбите и се удължава дълготрайността на боркороната като цяло.

5. При рязане на дърво, шперплат и плочи от дървесни частици боркороната трябва периодично да се изважда за охлаждане, а дървесните стърготини и прах да се издухват от прореза. В противен случай прекомерното триене между боркороната и стените на отвора причинява нейното силно нагряване и овъгляване на дървесната прах, което допълнително затруднява нейното въртене.

6. Честото прекъсване на пробиването за охлаждане на инструмента и почистване на изреза може да бъде в голяма степен избегнато, ако откъм вътрешната страна на очертания контур на отвора предварително бъдат пробити поне четири диаметрално разположени през 90°. Те улесняват отвеждането на стърготините.

За допълнителна информация и покупка, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Комплект боркорони на Makita с убийствено ниска цена”

valkost | август 23rd, 2015 at 11:50 am

Цената за комплект от световен лидер е меко казано добра ! Но !!! Липсва “ ф 65 мм “ за контакти и ключове за вграждане, което го прави непълен !!! Същата фирма предлага такъв но “ BAHCO “ ( невероятно скандинавско качество при това BIM ) за 28.16 лв. с ДДС . Не, не правя на никого реклама – просто коментирам неща от практиката ! Лично мнение ! А като завършек бих искал да благодаря на екипа на списанието, че съумяват да се задържат на пазара, че поддържат страницата в интернет безплатна толкова години ! Просто Ви е бедна фантазията на колко хора помагате ! Да сте живи и здрави ! Благодаря, че ВИ има !

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 7-8/2015, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото