В категории: 2015, Актуални статии, Брой 9-10/2015, Водопровод и канализация, Инструменти, Покриви, Ремонти

Kärcher PC 20 – почиства улуци и канализационни тръби

Kaercher1

От екзотика, преди двайсетина години достъпна за малцина, водоструйните машини наложиха задължителното си присъствие за всяка къща с градина, вила, гараж, работилница, автомивка, за поддръжката на селскостопанска техника и превозни средства, и къде ли още не. Навсякъде, където единственото сигурно средство за почистване е измиването със силна струя под високо налягане вода – бързо, лесно и икономично откъм разход на водата. В редица случаи това е и единствено възможният способ. Все по-засилващото се през годините пазарно търсене на този вид машини доведе до обособяването на две линии – професионални и любителски машини. В надпреварата за заемане на по-голям пазарен дял се включиха редица от производителите на електроинструменти за производствени цели, на техника за поддържане на градината и дома. Едни разчитат на собственото си производство, други под собствената си марката продават машини, произведени от фирми, специализирали се в този вид производство.

Поради това в „Направи сам“ може да се намерят множество статии с подробна информация за новите модели водоструйни машини на водещи световни и български марки, чиито продукти традиционно присъстват от години в списанието – Bosch, Stihl, Black&Decker, Skil, Raider.

Сега с удоволствие представяме и марката, чието име най-често изниква първо в съзнанието щом стане дума за водоструйни машини – Kärcher. Тя е една от брилянтната огърлица фамилни немски компании, основани от забележителни личности, притежаващи едновременно дарбата на изследовател и предприемач. Така през 1935 г. Алфред Керхер основава фирмата си в Щутгарт, за да материализира в производство своите иновативни идеи и патентовани изобретения. Първоначално в сферата на отоплителната техника. През 1950 г. той се насочва към сферата на почистващата техника, като създава първата европейска машина за почистване с гореща вода под налягане DS 150. Принципът за нагряване на водата в тази първа машина се оказва толкова изпреварил времето си, че продължава и днес да се използва при този вид машини. Това очевидно е и обяснението, че в почти всяка автомивка властва характерният жълт цвят на марката Kärcher върху машините за измиване с гореща вода, познати повече като пароструйки.

За пълнота ще добавим още само, че от създаването си досега фирмата има над 1500 патента и защитени индустриални права, от които към момента активните са 534. Освен водоструйни машини от всякакъв вид, само в направлението „дом и градина“ компанията произвежда още водни помпи, прахосмукачки, прибори за почистване с пара, механични метли и други предимно почистващи машини и прибори.

Kaercher2

Kaercher3

В тази първа в „Направи сам“ статия за марката Kärcher ще се спрем не на силно впечатляващата машина, модела K7, стояща най-високо в групата „дом и градина“ (с максимално налягане на водната струя 160 bar), която тествахме до изнемога. Със съдействието на представителството на Kärcher в България в този брой решихме да представим едно устройство от т. нар. принадлежности, което добавя към обсега от дейности още измиването на улуци и отпушването на канализационни и водосточни тръби. Несъмнено това е в редица случаи незаменим прибор, който прави възможно използването на водоструйната машина за решаване на актуалния за всяка къща проблем с редовното почистване на улуците. Есен е. Сега му е времето да сторим това, защото задръстеният с листа улук задържа водата, при по-силен дъжд тя прелива през него, а зимно време – замръзва.

4

От личен опит ще споделим, че и досега, по неволя, използвахме сравнително лека водоструйна машина за почистване на керемидите и улуците с водна струя. Макар че такава машина очевидно не е пригодена за разнасяне по стръмни покриви. Това е животозастрашаващо приключение, станало екстремно поради хлъзгавите като писта за бобслей мокри керемиди. Поради това е безумие да се върши без осигуряване от арсенала на алпинизма. Страничен ефект от разхождането върху покрива на водоструйна машина е потрошаването на някоя и друга керемида, което пък отваря нови проблеми.

Споделяме този романтичен и едновременно изстрадан опит, за да подчертаем значимостта на решението, което предлага Kärcher. Комплектът PC 20 решава два съществени проблема. Почистването на улуците е периодично налагаща се задача, чиято честота зависи от количеството листа, които опадат върху покрива. Необходимостта от отпушването на тръби възниква по-рядко, ала когато потрябва, възможността човек сам и с лекота да реши проблема, е безценна.

Kaercher6

Използването на комплекта PC 20 е онагледено на снимките. Приборът за почистване на улуци има леко и обтекаемо пластмасово тяло, направено така, че лесно да се плъзга по продължение на улука. В челната му част са поставени две дюзи, чиято силна водна струя е насочена назад. Създадената от тях реактивна сила го движи напред и едновременно с това изхвърля намиращите се в улука листа и отмива наслоените прах и по-дребни замърсявания по пътя си. Водата от водоструйната машина се подава до дюзите по тънък гъвкав маркуч с дължина 20 m, което определя и обсега на действие на прибора. Към края на улука, откъдето започва почистването, се закрепва стега с водач, чиито две ролки спомагат за лесното подаване и водене на маркуча. Комплектът е пригоден да работи с всички модели от любителската серия на Kärcher – K2, K3, K4, K5, K6 и K7. Поради това, че те се различават по максималното налягане на водната струя, се поставя подходящият за дадената машина комплект дюзи. Жълто оцветените дюзи се използват с моделите K6 и K7.

Kaercher7

В края на улука се закрепва стегата и краят на маркуча се прокарва между двете водещи ролки. След това посредством куплунг се присъединява към почистващия прибор, който се поставя в улука.

Другият край на маркуча се съединява с ръкохватката на машината и водата се пуска. Почистването започва. Грижа на работещия е да подава маркуча и да следи да не се задържа някъде. След като почистващият прибор достигне до края на улука, чрез бавно издърпване на маркуча той се изтегля до началната позиция, при което двете водни струи довършват измиването на улука. При необходимост операцията може да бъде повторена.

Комплектът PC 20 съдържа и мрежа, предвидена да се поставя върху отвора за водосточната тръба с цел листата да не бъдат зорлем вкарани в нея. Тя се използва в случаите, когато в улука липсва такава мрежа.

За почистване на затлачени или запушени канализационни тръби се използва само маркучът, като в предния му край се завива специална месингова глава. Заоблената й форма улеснява промушването на маркуча в тръбата, а излизащите назад през четири дюзи силни водни струи извършват почистването. Където е необходимо главата спомага и за механичното отстраняване на задръстващия тръбата материал.

Ограниченията за използване на устройството са посочената вече дължина на маркуча, изискването за минимален диаметър на тръбата – 40 mm и минимална големина на радиуса на кривината в колената – 70 mm.

Допълнение на редакцията:

За да функционира успешно системата за почистване, пластмасовото тяло трябва да може да се плъзга и движи безпрепятствено по продължение на улука.

Това ще зависи от няколко предпоставки:

– Диаметърът на улука, т.е. неговата широчина, трябва да осигуряват достатъчно пространство за безпрепятствено движение на почистващия прибор. Така например в улук с диаметър 120 mm, подходящ за отводняване на покривна площ около 100 m², приборът може да се движи, стига да няма допълнителни препятствия.

– Такива биха били, например, опънатите стоманени телове, с които допълнително се укрепват краищата на пластмасовите стойки към дървената обшивка на покрива.

– Пречка биха представлявали и влизащи в улука краища от покривното фолио, което се поставя под керемидите, а така също и краищата на керемидите, ако навлизат ниско над улука.

Влиянието на подобни препятствия намалява с увеличаване на големината на улука, както и при улуци, закрепени с метални стойки, без допълнително укрепване с тел. Правилното монтиране на керемидите изисква долният край на първия ред да бъде повдигнат с около 3 cm, за което се поставя напречна летва с тази дебелина. Така керемидите няма да навлизат в улука и евентуално да затрудняват неговото почистване с описаната в статията система Kärcher PC 20.

И още нещо – като всяка друга дейност, свързана с почистване, и в този случай е необходимо това да се прави редовно, без да се изчаква, докато улукът бъде плътно задръстен с листа. След време те угниват и образуват трудна дори за механично отстраняване маса. Пречка за почистване с устройството биха били и попаднали в улука парченца от клонки (които се задържат лесно в напречно опънатите телове). При некачествени керемиди, които по рождение имат свойството да се саморазпадат на люспи, проблем биха били и попаднали в улука парченца от тях, от хоросанов или циментов разтвор.

Необходимо е да се има предвид също, че маркучът на устройството е пластмасов и съответно има по-голяма склонност да запазва дадената му форма. Той се доставя навит на руло с малък диаметър, колкото да се побере в кутията. Ето защо преди започване на работа е необходимо маркучът да бъде добре изпънат, докато трайно запази тази си форма, което става по-бавно при ниски температури на въздуха. Ако той се навива на спирала, това ще затруднява неговото подаване към улука.

Понеже силната водна струя от дюзите изхвърля замърсяванията в посока на стегата, респективно на работещия, е необходимо да се работи със защитни очила, шапка и работни дрехи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото