В категории: 2015, Актуални статии, Брой 9-10/2015, Градина, Инструменти

Нови леки моторни триони на STIHL за дома, двора и градината

Stihl1

С наближаването на зимата природата се подготвя за предстоящите мразовити месеци, хората, също. За отопляващите се с дърва, било като основен източник на топлина или търсещи атракцията на живия пламък, това са месеците за окончателно запасяване с гориво. Из дворовете започват усилено да бръмчат верижните триони, защото е по-изгодно да се поръча директно камион с нарязани на метър-два стъбла. На място те се нарязват на парчета с подходяща дължина за горивната камера на печката или камината. Така само от нарязването на дървата за огрев за някой и друг сезон машината може да се изплати. При това многократно, защото притежанието на верижен трион отдавна е станало необходимост за поддръжката на всяка градина и дървесна растителност. Като всяка друга дейност и отопляването с дърва си има своите тънкости, свързани най-вече с тяхната влажност, която не бива да надхвърля 15–20%. Поради това преди да станат годни за ефективно отопление, дървата трябва да съхнат на подходящо място поне 2 години. За да не преповтаряме вече писани в списанието неща, може да прочетете статията „Подготовка на дърва за огрев“.

Тук сме си поставили задачата да разгледаме най-новите попълнения в серията леки бензинови верижни триони на STIHL, които са най-подходящите и най-често използвани машини от този вид за работа в градината и покрай дома, включително за нарязване на дърва за огрев.

Като изключим екстремно компактните специализирани верижни триони за работа в короната на дърветата, машините от тази серия са малки, удобни за работа и от непрофесионалисти. Мощността им е съобразена с характера на работата в дворната градина, цената, също. Производителят е отчел и, че работата с тези триони трябва също така да бъде максимално лека и не уморяваща, да не обгазяват работещия и околното пространство, работата да носи удоволствие като смислено занимание през почивните дни.

Както и друг път е ставало дума, предлаганата от „Андреас Штил“ в България гама машини на STIHL са подбрани така, че оптимално да съответстват на изискванията и характерните за българския пазар традиции. Към момента групата на леките верижни моторни триони обхваща 9 модела – от най-малкия MS 170 до най-големия и мощен MS 251 C-BE. Последният модел освен по мощност и дългата 40 cm шина, притежава всички „екстри“, които правят работата максимално комфортна, бихме казали дори разглезваща.

Новите попълнения през последните две година са моделът MS 180, който бе пуснат на пазара тази година и MS 170, който се продава у нас от ноември 2013 г.

Различията между двата модела не са големи, а и на външен вид почти не се различават един от друг. Тяхната поява на пазара се дължи на стремежа на STIHL да разширява продуктовата палитра, така че всеки клиент да има широки възможности за избор, включително и в ценово отношение. При избора на машината най-често на първо място се поставя изискването за дължината на шината. При модела MS 170 тя е 30 cm, докато при MS 180 е 35 cm. Следователно възможностите на втората машина да реже по-дебели дънери и клони разширяват възможностите за нейното използване. Съответно моделът MS 180 има малко по-голяма мощност 1,4 kW (1,9 к.с.), докато за MS 170 тези показатели са 1,2 kW или 1,6 к.с. Разликата е 17%. Това е постигнато основно чрез увеличаване на работния обем на цилиндъра от 30,1 cm³ за MS 170 на 31,8 cm³ при MS 180. Теглото на двете машини обаче е еднакво, 4,1 kg, което води до предимство на модела MS 180 и по отношение на важния при сравнение на една машина с друга показател „тегло за единица мощност“. При MS 180 той е 3,0 kg/kW, докато при MS 170 e 3,4 kg/kW.

И двете машини работят със специално разработената за леки и компактни триони верига 3/8” Picco Micro 3 (PM3). Тя се отличава със силно намалена склонност към поява на „обратен удар“, ниско ниво на създаваните по време на работа вибрации, високо качество на рязане и по-комфортна работа като цяло. Системата на смазване на веригата е наложилата се от години STIHL Oilomatic.

2

Подобно на всички от по-новите поколения верижни триони, и тези два модела имат отличаващите марката STIHL двигатели 2-MIX, които им осигуряват редица предимства пред конкурентите. Най-вече значителна икономия (до 20%) на гориво и до 70% намалено съдържание на вредни съставки в изгорелите газове. При тези двутактови двигатели в цилиндъра се вкарва дозирано количество въздух, който образува въздушна възглавница, разделяща изгорелите газове от постъпващата откъм картера прясна горивно-въздушна смес. По този начин се минимизират характерните за конвенционалните двутактови двигатели загуби на прясна горивна смес, част от която неизбежно се смесва с изгорелите газове и заедно с тях се изхвърля в атмосферата. Така се губи гориво, а околната среда се замърсява силно.

Stihl4

При двигателя STIHL 2-MIX на MS 180 горивната смес се подава в цилиндъра по четири канала, като същевременно се завихря. Това спомага за още по-пълното ù изгаряне, а коефициентът на полезно действие на двигателя се увеличава.

И двете машини имат карбуратори с компенсаторен механизъм, който поддържа оптималното съотношение на горивно-въздушната смес, независимо от нарастващото замърсяване на въздушния филтър. Поради това двигателят продължава да работи нормално при запазена мощност и непроменливо ниво на вредните емисии значително по-продължително време, докато задръстването на филтъра достигне до степен, която налага неговото почистване.

Трионите имат ефективно действаща антивибрационна система, като нивото на вибрациите, предавани на ръцете, е дадена в таблицата заедно с нивото на шума.

Към предимствата на модела MS 180 се добавят още затоплянето на карбуратора чрез обдухването му със затоплен въздух, както и възможността за монтиране на системата за омекотяване на предавания по стартовото въже удар при запалване на двигателя (STIHL ElastoStart). При MS 180 обтягането на веригата се извършва чрез винт, който е достъпен отстрани. По този начин ръката с отвертката се държи по-далеч от острите зъби на веригата. За този модел също така е възможно изпълнение със система за бързо опъване на веригата, което силно улеснява извършването на тази операция.

3

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото