В категории: 2015, Актуални статии, Брой 9-10/2015, Инструменти, Представяме ви

Професионални електроинструменти от Bosch с атрактивни цени

Bosch1При отразяването на тазгодишната есенна партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ обърнахме специално внимание на презентацията на „Роберт Бош“, представена от г-н Константин Рангелов. Той е неизменен лектор-демонстратор на електроинструменти и измервателна техника в „Роберт Бош“ с над 20-годишна практика. Отличното познаване на пълноводния поток от електроинструменти на немския гигант, умението му в рамките на ограничено време да представя поредната група от нови модели с техните решаващи за пазарния успех конкурентни предимства, са познати на всеки, присъствал на негова лекция и демонстрация. Негови презентации са достъпни и за голямата читателска аудитория на „Направи сам” чрез поредица от статии, написани по повод на прояви, на които е присъствал представител на редакцията на списанието (https://napravisam.net/?tag=bosch). Тема на всички, досега публикувани досега на сайта статии, са поредните нови електроинструменти на Bosch с техните експлоатационни възможности, технически характеристики и иновационни решения, често новост на световния пазар.

Сега обаче имаме възможност да представим нещо тематично по-различно, представляващо значителен интерес за многобройната армия почитатели на марката, настоящи и потенциални клиенти за професионалните електроинструменти на Bosch.

Bosch2Г-н Рангелов представи специално подготвен каталог с подбран асортимент от професионални машини, съобразен по-точно с реалните практически потребности на различните групи от клиенти. По този начин се дава възможност на всеки да се сдобие с оптимална за своята производствена дейност професионална машина, при това на цена, която клиентът да може да си позволи, която да не бъде пречка през осъзната потребност от притежание на висококачествен инструмент.

В продължение на 87 години марката Bosch е синоним на превъзходни електроинструменти, които бележат поредните върхови технологични постижения, осигуряващи пазарния успех на световния лидер. Това е резултат от неотклонната политика и практика на фирмата, заделяща ежегодно голяма част от приходите си за изследователска и развойна дейност. Стремежът към постигане на най-високо качество, който се материализира във всеки нов модел от професионалната, „синя”, серия на Bosch, е локомотивът, който движи техническия прогрес. Върховите постижения обаче, изискват огромни производствени разходи, което неизбежно се отразява върху цената на току-що излезлите на пазара нови модели. Или, както образно се изрази г-н Рангелов, всеки се заглежда със замечтан поглед в последния модел спортно Ферари, ала когато посегне към портфейла си, купува, примерно, Шкода – практичен избор на кола, която отговаря на ежедневните му потребности, при това на разумна и достъпна цена.

По същата пазарна логика Bosch сега обособява нова група, подбран асортимент, от професионални електроинструменти с присъщите за марката качества и здравина, но и на по-достъпна цена.

За редакцията на списанието от направлението „Електроинструменти“, допълнително поясниха: „Подбраният асортимент професионални електроинструменти цели да предложи на ценово чувствителния потребител истински професионални машини, здрави и надеждни, но изчистени от някои допълнителни екстри. С този специализиран асортимент Bosch цели да развие и разшири портфолиото си от професионални инструменти, така че да има подходящо предложение за всеки професионалист – и за тези, които търсят най-доброто от най-доброто, и за тези, които търсят безкомпромисна професионална машина, с която да вършат работата си, без да търсят непременно допълнителни „благини“. Разбира се, Bosch продължава със същото усърдие, както и до момента, да развива и разширява, и гамата машини, насочени към по-претенциозните от гледна точка на екстри потребители.“

3Реален израз на този нов подход на Bosch е продуктовият каталог „Професионални инструменти от синята серия“, а ключът за неговото разбиране се намира под заглавието: „Подбран асортимент 2015“. Той бе раздаден и на участниците в партньорската среща. Признавам си, че като човек видял и прелиствал през годините много десетки каталози на Bosch, кой от кой по-дебел и преливащ от информация, първата ми реакция бе да го пъхна в торбичката с печатни материали без да се вглеждам в него. Едва след като осмислих казаното от г-н Рангелов и демонстрирано от него в работна обстановка, тутакси проумях, че държа в ръцете си нещо по-специално – перфектно подготвено ръководство за търговци, продаващи електроинструментите на Bosch. Едновременно с това каталогът е и пътеводител за крайни клиенти, подпомагащ ги да се ориентират в огромното разнообразие от модели, за да изберат „машината на мечтите си“ най-вече в ценово отношение.

Той съдържа подбрани модели от групи електроинструменти, без които, както се казва, не може: акумулаторно и мрежово захранвани бормашини, перфоратори и къртач, ъглошлайфмашини, прободни и циркулярни триони, шлайфмашини и ренде, промишлени прахосмукачки, настолен циркулярен трион, измервателни инструменти. Подбрани са модели, разработени специално, така че „Bosch дава на потребителите си силата да работят с най-добрите електроинструменти, без да се грижат за високия разход на притежание.“ В уводните бележки е посочено още, че каталогът включва „широк диапазон от невероятни продукти, като GSR 1080-2-LI Professional с прекрасно съотношение между цена и технически характеристики и мощни перфоратори, като GBH 2-26 DFR за високопроизводителна работа.“

За всеки модел прегледно са посочени неговите отличителни характеристики, които го правят предпочитана машина с голям пазарен успех в дадения пазарен сегмент. Прави впечатление и графичното представяне на системата Flexible Power с работно напрежение на инструментите 10,8 и 18 V. Това дава възможност с един поглед да бъде обхванато многообразието от видове машини и модели, работещи с всички акумулаторни батерии на Bosch с една от тези стойности на изходящото напрежение.

Зад този, поне според мен, необичаен каталог, стои прецизен пазарен анализ на потребностите и интересите на клиентите. Във всяка от подбраните в него машини са вложени технически решения, чието описание не може да бъде сместено сред таблично представените основни характеристики. Технически грамотният клиент, каквито са преобладаващата част от милионната читателска аудитория на „Направи сам“, обаче се интересува от тях, а познанието е верният път към правилния избор. Ето защо, използвайки презентацията на г-н Константин Рангелов, ще се опитаме да огласим широко споделеното от него, да надникнем, така да се каже в същината на представения в каталога „Подбран асортимент 2015“.

Bosch5

Bosch6Въз основа на статистическа обработка на данните от продажбите на електроинструменти на Bosch сред професионалните потребители в Източна Европа, се открояват три основни групи клиенти, формирани според отношението им към съотношението между цената и качеството:

– Обикновени работници, които представляват около 52% от всички.

– Рационализатори „под натиск“ – 20%. Към тази група са причислени хора, които имат по-високи амбиции и желание за работа с най-висококачествени инструменти, ала стремежът им се потиска поради ограничения от допустимата цена на придобиване.

– Страстни към марката потребители – 18%. Това са хора, силно привързани към дадена марка инструменти, които, при следваща покупка отново биха се доверили на нея.

Освен тези три основни и поради това определящи групи потребители, в изследването са дефинирани и други, като например „техничар с високи изисквания“, която формира само 2%. Макар тези данни да са осреднени за пазарите в целия регион, те почти напълно се покриват с резултатите и тенденциите в България.

Изхождайки от тези емпирично установени данни, Bosch е разработила концепция, която почива на факта, че 72% от потребителите в Източна Европа имат ясно изразен прагматичен подход. Те целят да свършат своята работа в срок и при добро качество, без обаче да отдават особено значение на инструмента и неговия производител. Само 18% от потребителите в този пазарен регион са силно привързани, така да се каже към марката, търсят инструменти с най-високо качество, включително с всички налични към момента екстри.

Bosch7

Bosch8Новата концепция на Bosch, изградена основно върху съотношението „цена–качество” на продукта, определя две стратегически нива. Първото ниво е наречено „Достъпност“. Това са инструменти, чиято цена ги прави напълно достъпни. Същевременно те отговарят на всички съществени изисквания за един професионален инструмент по отношение на високото качество и здравина. Характерното при тях е, че съотношението „цена–качество“ е силно фокусирано именно върху снижаване на цената. Второто ниво, назовано „Иновации“, включва най-високото към момента технологично ниво, най-новите решения, машините, които са продукт на върховите постижения, движещи компанията и определящи мястото й на световния връх. В тях са вградени най-новите патенти на компанията, на тях в най-голяма степен се дължи авторитетът на марката Bosch. За създаването им неуморно работи изследователски екип от над 30 000 специалисти.

Такива към момента например са акумулаторната отвертка GSR 18 V-EC Professional със системата за безжично зареждане на батерията или многофункционалната система FlexiClick. Тя е базирана на два модела акумулаторни винтоверти GSR 14,4 V-EC FC2 Professional или GSR 18 V-EC FC2 Professional, които се различават по големината на захранващото напрежение. При тях на мястото на стандартния бързопритягащ патронник може да се постави някоя от трите приставки – GWA FC2 за пробиване под прав ъгъл, GEA FC 2 за пробиване с ексцентрично изместен шпиндел за захващане на бита (при завиване на винтове в непосредствена близост до странична преграда) и GHA FC2, която превръща бормашината в перфоратор за пробиване на отвори със свредла с опашка SDS plus при енергия на единичния удар 1 J.

Освен с редица иновативни решения, машините от това второ ниво се отличават с най-високо качество, производителност и здравина, притежават различни конструктивни решения с оглед допълнително повишаване на безопасността при работа. Всичко това, естествено, поставя на челно място този им набор от качества, които се заплащат със съответната по-висока цена. Типичен пример за това са най-новото поколение безчеткови електродвигатели и машините, които работят с тях. Естествено е тяхната цена да бъде по-висока. Макар че със сигурност сметката ще излезе, ако се остойностят предимствата от новия вид двигател. В зависимост от условията на работа покупката на по-скъпа машина, след определен експлоатационен период, може да се окаже значително по-изгодна във финансово отношение от купуването на машина с класическия все още колекторен двигател. Въпрос на конкретно решение. Важното обаче е клиентът да има възможност за избор.

Следвайки така представената концепция, Bosch вече разполага с възможности да задоволява по-диференцирано изискванията на всякакви пазари и потребителски групи.

За улеснение на читателите показваме списъка с базовите модели към момента, които съответстват на първото ниво – „достъпност“. Част от тях, чиито наименования са изписани в червено, са в продажба от 2015 г. Отделно са дадени всички 43 модела, включени в каталога „Подбран асортимент 2015“.

За илюстрация на приликите и разликите между модели от групата „базови“ и от по-висок клас, г-н Рангелов посочи няколко примера. Типичен базов модел е акумулаторната отвертка GSR 1080-2-LI Professional, която в почти всички случаи върши същата работа, както и моделът от клас Premium – GSR 10,8-2-LI Professional. Базовият модел има батерия с капацитет 1,5 Ah, срещу 2,0 Ah при другия, отстъпва малко по големината на максималния въртящ момент („твърдо“/„меко“ завиване) 28/11 Nm срещу 30/15 Nm, максималният диаметър на отвора в стомана, който пробива е 6 mm, докато GSR 10,8-2-LI Professional пробива 10 mm. Едната се продава в пластмасов куфар, докато другата – в новите L-Boxx куфари, при базовата отвертка времето за зареждане на акумулаторната батерия е 90 min, при модела premium – 30 min. Размерите на GSR 10,8-2-LI Professional са 169х178 mm, докато на GSR 1080-2-LI Professional са 186х196 mm. Втората няма и LED осветително тяло. И двете завиват винтове за дърво с диаметър до 7 mm, а разликата в теглото им е само 50 g в ущърб на базовия модел. Разлика има и в конструкцията на патронниците, без обаче тя да се отразява забележимо при работа. Различията в техническите характеристики на двата модела не са от величина, която дава решаваща преднина на по-скъпия пред базовия модел. Той обаче има забележимо по-добро съотношение на фактора „цена–качество“, защото цената му е с около 70 лв. по-ниска (23%). Клиентът може да икономиса немалка сума, като се лиши от някои екстри, от които може и да не се нуждае кой знае колко. Или, както подчерта г-н Рангелов, „няма друга такава, с тези параметри, машина на пазара, която да се продава на цена от само 239 лв. Срещу само още 30 лв. може да се купи и версията с ударно действие.”

Bosch9Който желае да има най-добрата към момента акумулаторна отвертка с това захранващо напрежение, трябва да приготви около 450 лв., за да си купи GSR 10,8 V-EC Professional. Това е машина с безчетков електродвигател, който, с оглед на бъдещето, несъмнено си заслужава цената.

Направеният по същия начин анализ на техническите характеристики между базовия модел отвертка GSR 1440-LI Professional и модела от по-висок клас GSR 14,4-2-LI Professional (Advanced) при известни компромиси, които в много случаи на приложение не са от съществено значение, позволява икономия от около 160 лв. (36%). Също така при покупка на ударна бормашина GSB 1300 Professional с мощност 550 W, вместо на GSB 13 RE Professional с мощност 600 W, може да бъдат спестени около 55 лв. (30%). За сметка на това клиентът трябва да се откаже от бързопритягащия патронник и да се задоволи с обикновен, който се притяга с ключ, предната ръкохватка няма да има поглъщащо вибрациите и по-удобно за държане меко покритие, четкодържателят няма да бъде въртящ се. Последното води до известно намаляване на максималния въртящ момент при въртене наляво, т.е. при отвиване на винтове. Следователно, ако не се налага интензивно използване на бормашината при честа смяна на свредлата, рядко се използва като отвертка или не се угажда на стремежа за непременна покупка на „най-доброто“, спомената сума спокойно може да бъде спестена.

11Сред новите базови машини, отлично защитаващи концепцията на Bosch за предлагане на професионални инструменти на изкусително по-ниска цена, лекторът посочи и прободния трион GST 8000 E Professional. Машината има всичко, което може да се желае, включително характерната SDS система на Bosch за улеснено поставяне и смяна на триончето. Двигателят с мощност 710 W позволява рязане на детайли от дърво с дебелина до 80 mm, от алуминий до 20 mm и стомана – до 10 mm. Ходът на пенделообразното движение може да се задава в 4 степени, а честотата на движението на триончето се регулира плавно. Този модел е посочен като лидер сред професионалните прободни триони на Bosch по показателя „цена–качество“. Цената му е около 230 лв.

От колекцията лазерни ролетки в каталога „Подбран асортимент 2015“ е включен моделът GLM 40 Professional. Той има всички функции и възможности на професионален иструмент от този вид: обхват на измерване до 40 m, точност ±2 mm, улеснено управление посредством само 5 бутона. Отново цената е тази, която му е осигурила място в каталога – около 210 лв.

По време демонстрациите с участващите в презентацията машини силно впечатление направи и бормашината GBM 1600 RE Professional. Отдалеч се забелязва необичайното разположение на двете допълнителни ръкохватки – едната, права, е закрепена срещуположно на основната, а втората, с D-образна форма, подобно на големите бормашини, се намира в задната част на тялото, като може да се завърта на 360°. Тя е създадена като многофункционален инструмент за извършване на различни строителни и ремонтни дейности, изискващи пробиване на отвори с голям диаметър (в дърво до 40 mm и стомана до 16 mm), разбъркване на сухи смеси за строителни разтвори и бои. Това именно е и причината за необичайно разположените ръкохватки.

Естествено, в една-единствена статия, не е възможно, нито необходимо да изчерпим съдържанието на каталога с подбраната колекция професионални електроинструменти на Bosch. Той е създаден да улесни в максимална степен избора на оптималната машина, когато се цели ниска цена без съществен компромис по отношение на качеството й.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото