В категории: Брой 1-2/2002, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Полагане на меки подови настилки

Полагането на мокети или меки подови настилки от PVC е една от дейностите, които напълно успешно може да извършва всеки домашен майстор. Предпоставка за това е доброто състояние на основата, най-често циментова подова замазка, която трябва да бъде здрава, равна и гладка. Към последното изискване особено чувствителни са меките настилки от PVC, които са тънки и с гладка лицева повърхност. Поради това и най-малките изпъкналости – по-големи песъчинки или парченца от втвърден циментов разтвор, се откопират през настилката и на това място то бързо се износва. Ето защо първата задача е добрата подготовка на основата. В случай на необходимост може да се направи нова самонивелираща се замазка (виж НС 7-8/2001). Тя се прави лесно и без да е необходима особена сръчност резултатът е отличен. Освен това практически няма ограничение за минималната дебелина на замазката, стига да се избере подходящият материал.

Teppiche1SКогато се подновява старата подова настилка след нейното премахване неминуемо остават здраво захванати към основата остатъци от лепилото. Те се почистват чрез изстъргване така, че да не се изкърти и повреди повърхността на циментовата замазка. Най-подходящият за тази операция инструмент е електрическият шабъ.

Използват се три начина за залепване на новата мека подова настилка: фиксиране върху предварително залепени върху пода двустранно лепящи ленти, частично залепване, най-често по краищата и диагоналите и залепване по цялата повърхност. Последният начин се препоръчва най-вече за коридори и други помещения с интензивно движение.

Следващият фактор, от който зависи успеха на начинанието е правилният избор на лепилото. Тук компромиси не бива да се правят, защото грешките после се плащат скъпо. (Бел. Редакцията, 2015 г.: Актуална търговска информация за предлаганите на пазара лепила лесно може да бъде намерена в интернет. Разнообразието от видове лепила е голямо, като всяка има своята специфика, включително технология при лепеното: двукомпонентни полиуретанови, дисперсионни на полиакрилатна или поливинилацетатна основа, контактни полихлоропренови и други лепила.

Teppiche2STeppiche3SВ „Направи сам“ има статия за професионалните лепила Thomsit (марка на Henkel) и тяхната употреба, която обаче също подлежи на актуализация. При някои лепила и в зависимост от състоянието на основата, производителят препоръчва предварителното ѝ грундиране с конкретно посочен дълбоко проникващ грунд. В зависимост от вида на лепилата времето за стягане е средно около 30 min, което означава, че има достатъчно време за корекции и донаместване на настилката. Някои от лепилата са подходящи за полагане на меки настилки и върху подове с вградена отоплителна система.

В зависимост от вида на лепилото то се нанася с назъбен шпахтел (шпакла) или валяк, само върху основата или едновременно и върху основата на настилката.

В статията е посочено, че за разнасяне на лепилото се използват шпахтели с назъбване А3 и А2. Тази класификация (TKB-Merkblatt Nr. 6.) е разработена от Техническата комисия за строителни и индустриални лепила (Дюселдорф) и се поддържа от водещите производители на инструменти. Тук показваме само частта, която обхваща двата най-често използвани видове шпахтели с триъгълна форма на отворите между зъбите, обозначени с „А“ и „B“. Обозначенията в таблицата са:

– а – широчина на върха на зъба (между два съседни отвора)

– b – широчина на отворите (разстояние между два съседни зъба)

– с – дълбочина на отворите (на назъбването)

– ϒ – ъгъл на отвора

TKB-6_3SСлед като настилката се положи върху намазаната с лепило основа, тя трябва силно да се притисне чрез натиск или триене с ръка. Възможно е също да се използва и специален валяк.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото