В категории: Брой 5-6/2001, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти

Монтиране на чекмедже с шини с ролка

Който се е захванал да майстори някакъв шкаф, маса, бюро или друга мебел, знае, че стигне ли се до чекмеджетата, работата „се запича“. Изработването на качествено чекмедже с полускрита зъбна сглобка тип „лястовича опашка“ между страниците и челото изисква доста старание и умения. Не по-малко грижи създава и монтирането на чекмеджето между страниците в шкафа. Доскоро у нас това можеше да се прави по един-единствен начин – монтиране на две лежащи в една хоризонтална равнина летвички, върху които лежи и се плъзга чекмеджето. Доста примитивно решение, което има поне два съществени недостатъка: триенето, оттук и съпротивлението при движението на чекмеджето, е доста голямо, и второ – ако не се внимава при издърпване на чекмеджето, то лесно може да изпадне, а съдържанието му да се изсипе на пода. За възрастните това е досадно събитие (освен ако в чекмеджето не се съхраняват чупливи и скъпи предмети), но за малко дете падането на тежко чекмедже може да се окаже и фатално.

Schini1SSchini2SМодерното решение, което позволява на всеки сам лесно, бързо и прецизно да монтира чекмедже, е да използва специални шини. Тук представяме по-опростения вариант на такива шини, които масово се продават и използват, включително в конфекционните мебели, поради ниската им цена. Те се различават по дължината си и по начина на закрепване към чекмеджето – само отстрани на страницата или с кант, върху който ляга страницата на чекмеджето. Вторият вид се предпочита, когато дъното на чекмеджето е приковано (за по-лесно) откъм долната страна на страниците, а не влиза в издълбани в тях нутове.

За всяко чекмедже са необходими по два комплекта шини, а дължината им се подбира според дължината на чекмеджето. Всеки комплект се състои от две влизащи една в друга шини. Шината, която се монтира към страницата, има ролка в предния си край, а при шината за монтиране към чекмеджето ролката се намира в задния край. Така чекмеджето лежи и се търкаля почти без усилие върху четири ролки.

Монтирането с шини има и друго съществено предимство. Чекмеджето може да се изтегли докрай без опасност да изпадне, защото задната ролка се блокира и за да се измъкне от шината, предният край на чекмеджето трябва да се повдигне нагоре.

Всяка от шините се монтира с по два винта за дърво. За да стане монтажът качествен и чекмеджето да влиза лесно и да се движи леко в шините, много важно е да се спази разстоянието между страниците, което трябва точно да съответства на широчината на чекмеджето плюс широчината на двата комплекта шини от двете страни. Хлабината между ролките и канала, в който те се движат, е само няколко милиметра. Следователно възможният толеранс в разстоянието между страниците е малък и трябва да се работи точно. Затова е желателно първо да купите шините, за да може точно да предвидите необходимата за тях хлабина. Широчината им е посочена на опаковката или може да се измери.

Другото и последно изискване е двете страници, т.е. двете срещуположно монтирани шини, да бъдат успоредни една на друга и да лежат в една хоризонтална равнина.

Удобството, което предоставя този начин на монтиране на чекмеджетата е толкова голямо, че си струва да обновите и старите си мебели. Стига, обаче, да има място за монтиране на шините.

Виж още:

Шкаф с чекмеджета

Водачите за монтиране на чекмеджета Quadro на Hettich са несравнимо по-добри от металните шини с пластмасови ролки. Благодарение на водачите Quadro чекмеджетата безпроблемно издържат значително по-голямо натоварване, плъзгат се с невероятна лекота, имат механизъм за притискане в затворено положение, позволяват изтегляне на чекмеджето изцяло от шкафа, а дълготрайността им е практически неограничена.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото