В категории: 2017, Актуални статии, Брой 9-10/2017, Градина, Електрозахранване, Инструменти, Ремонти, Строителство, Хоби

Инверторен електрогенератор RAIDER RD–GG05

Навръх своята 25-годишнина „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара и своя първи инверторен електрогенератор. С това фирмата не само допълва числено, но и разширява качествено семейството електрогенератори с марката RAIDER, които от години успешно продава на нашия пазар. Първата публикация в „Направи сам“ за електрогенераторите на „Евромастер Импорт Експорт“ е отпреди 12 години. Към днешна дата продуктовата листа на марката RAIDER съдържа общо 6 модела, предназначени за захранване на електроуреди с мощност от 650 до 5000 W. Най-малкият, RD-GG01, е с двутактов бензинов двигател. Останалите се задвижват от четиритактови двигатели. Моделът RD-GG07 е с мощност 5000 W и произвежда трифазен ток.

Електрогенераторите RAIDER са позиционирани така, че да покриват широк диапазон от потребности за захранване на различни по мощност машини, електроинструменти, селскостопански, домакински и други прибори.

Сред тях се откроява ярко най-новият и технологично най-модерен – инверторният RD-GG05. Той е първият от този вид сред електрогенераторите RAIDER. С него „Евромастер Импорт Експорт“ поставя началото на ново подсемейство – инверторните електрогенератори. Това е световната тенденция. RD-GG05 принадлежи към новото поколение електрогенератори, сред чиито множество предимства най-силно и с най-голямо значение се откроява качеството на произвеждания електрически ток.

За разлика от обикновените, асинхронни и синхронни генератори, при инверторните се върти не роторът, а многополюсният статор. Индуктира се трифазен електрически ток, чиято честота зависи от честотата на въртене и достига до около 500 Hz. Той се изправя и с помощта на електронна схема (тиристорно управляван ключ) се превръща отново в променлив ток с точно зададена честота 50 Hz и напрежение 230 V. Възможните отклонения от тези стойности са пренебрежимо малки.

Поради принципа си на работа инверторните електрогенератори имат множество предимства пред класическите си събратя. Те са по-леки, по-компактни, по-икономични и най-важното – произвеждат електрически ток с параметри, позволяващи захранване и най-чувствителните електронни прибори. Всичко това им дава огромно предимство при използване в бита като резервен източник за електрозахранване в райони с проблемно електроснабдяване или единствен, там където електрическата мрежа не стига.

Използват се за захранване на всевъзможни електроуреди и електроинструменти в отдалечени от къщата и електрическия контакт места, за осигуряване на електроенергия в условията на усамотен отдих сред природата в каравана, на палатка и т.н.

Предимствата на инверторните електрогенератори особено силно изпъкват при захранване на силно чувствителни към параметрите на електрическия ток електронни уреди – компютри, телефони, таблети, телевизори, офис техника, циркулационни помпи на отоплителни инсталации и др. Инверторните електрогенератори произвеждат променлив електрически ток с изключително стабилни параметри – стандартно мрежово напрежение, чиято величина почти не се влияе от натоварването и стабилна честота на тока. Променливият електрически ток, произведен от инверторния генератор, има синусоидална форма, съвсем близка до идеалната крива – с отклонение от нея не повече от ±2,5%. Това е стойност, често по-добра от параметрите, които осигурява електропреносната мрежа. Доказа го и тестваният от нас RD-GG05.

При обикновените електрогенератори това отклонение достига и надхвърля ±23%, а формата на кривата на напрежението при тях е по-близка до трапецовидната. Това ги прави неподходящи за захранване на чувствителната компютърна и всякакъв друг вид електронна техника. От личен опит ще споделим, че такъв електрогенератор направо подлудяваше UPS на настолен компютър и това наложи веднага да бъде сменен с инверторен.

Затова, и особено за приложения в бита, инверторните електрогенератори са без алтернатива като лесно преносим източник на електрическо захранване в обхвата на неговата мощност. В добавка – описаният в статията RD-GG05 е и ценово напълно достъпен.

Инверторният електрогенератор RD-GG05 има максимална мощност 1000 W при номинална 900 W. Отдалеч грабва окото с елегантния си външен вид и компактни размери. Наподобяващ тумбесто куфарче, с тегло 14 kg и удобна ръкохватка, той е лесно преносима машина, която безпроблемно се вмества и в багажника на автомобила. На външен вид моделът на RAIDER прилича силно на инверторните модели на световно известен производител, което както при автомобилите, вече е утвърдена световна практика.

Това, с което новият RD GG-05 най-вече удивява и същевременно представлява мощен стимул за покупка, е изключително изгодната му цена от 499,99 лв. Съпоставен с конкуренти чуждестранни модели, българската марка RAIDER предлага машина на близо два пъти по-ниска цена, подсигурена от гарантираната двегодишна гаранция на сервиза на „Евромастер Импорт Експорт“. В случая стремежът към по-ниска цена на придобиване е още по-оправдан и поради факта, че преносимите бензинови електрогенератори най-често се използват инцидентно, като резервен източник. А когато се наложи, цена нямат. Те не са предвидени да работят като постоянна алтернатива на електропреносната мрежа.

Електрогенераторът RD-GG05 се задвижва от бензинов едноцилиндров четиритактов двигател с вътрешно горене. Работният му обем е 53,5 cm³. Охлаждането на двигателя е въздушно.

Запалването на двигателя става по класическия за този вид малки бензинови двигатели начин – чрез издърпване на стартово въже. Изпробваната в редакционната работилница машина пали изключително лесно, от пръв път, включително при студен двигател. Това също е предимство, защото генераторът може да бъде пускан и от нежна женска ръка. Лесното запалване на двигателя се дължи и на електронно управляваната система за запалване. Останалите органи за управление на двигателя – клапата на смукача, кранчето за пускане и спиране на притока на бензин и др., са поставени така, че обслужването на машината да става максимално лесно.

Електрогенераторът изразходва средно около 0,32 l/kWh. При обем на резервоара 2,3 l, с едно зареждане той би трябвало да работи в продължение на около 7 часа. Ниският разход на гориво също се дължи в голяма степен на инверторния принцип на работа на електрогенератора. Системата за електронно управление, поддържаща постоянна величина на изходящото напрежение, регулира честотата на въртене на двигателя, оттук и разхода на гориво в зависимост от натоварването. При липса или при съвсем малко натоварване, машината работи на минимални обороти (5500 minˉ¹). За отбелязване е, че двигателят работи стабилно, което се установява и без измервателен уред ‒ по-равномерно издавания шум. Щом натоварването нарасне, системата моментално реагира, като повишава оборотите на двигателя.

Освен икономията на бензин, „интелигентният” начин на регулиране има и още едно съществено предимство – при ниски обороти двигателят работи значително по-безшумно, отделя и по-малко изгорели газове в околната среда. Производителят е отбелязал върху машината, че нивото на създавания от генератора шум е 67 dB. По данни от измервания, направени с непрофесионален уред – смартфон iPhone с приложението SoundMeter, нивото на шума (звуковото налягане) на разстояние 7 m от генератора достига до около 50 dB, което е много добро постижение. Без да проверяваме това измерване, и познавайки работата на други електрогенератори, за които също сме писали в списанието, може да потвърдим, че машината работи забележимо тихо, а шумът й не дразни. Ниското ниво на шума прави генератора още по-приложим за използване в къмпинг примерно, или на други обитавани места, където не бива да се нарушава спокойствието на околните.

На лицевия панел се намират контакт шуко за напрежение 230 V и контакт за прав ток с отбелязано на него напрежение 12 V.

Машината стъпва върху четири гумени крачета, които поглъщат значителна част от вибрациите и я задържат стабилно на място по време на работа.

За да проверим паспортните технически характеристики, изпробвахме електрогенератора RD GG-05 като за електрически товар първо използвахме електрически калорифер, с възможности за регулиране на мощността. Товарът е активен с фактор на мощност cos φ = 1 и подаваната електрическа мощност се оползотворява напълно.

При липса на товар електрогенераторът работи впечатляващо тихо, като поддържа постоянни ниски обороти. Изходящото напрежение на генерирания от него електрически ток е 236 V (234,4 V според друг измервателен уред), а честотата му е стабилна – 50 Hz.

Проверихме и споменатото вече много сериозно предимство на инверторните електрогенератори. Осцилоскопът показа правилна синусоида, идентична с формата на напрежението в електрическата мрежа.

RD-GG05 произвежда променлив електрически ток със синусоидална форма и честота 50 Hz

При консумация на електрически ток със сила 3,5 A, измерена с амперклещи, съответстваща на нагревателна мощност 800 W, машината веднага вдигна оборотите, а напрежението почти не помръдва – 232 V. Напрежението остава почти без промяна (230 V) до достигане на стойност на силата на тока 4,397 A (1010 W консумация). При достигане сила на тока около 5,2 A електронната защита сработва, изключва подаването на ток от генератора, а сигналната червена лампа на лицевия панел светва. Това става при натоварване с мощност около 1200 W, което надхвърля с 20% максимално допустимото натоварване. Така генераторът се предпазва от повреждане.

При нулев товар генераторът произвежда ток с напрежение 236 V. При сила на тока 3,06 A и консумирана мощност 710 W то спада само на 232 V

 

Вляво – Напрежението спада на 230 V едва след като максималната мощност бъде надхвърлена – 1011 W.  Вдясно – На лицевия панел има електрически ключ на запалителната система, контакти за 230 V променлив и 12 V прав ток, индикатори за претоварване и ниско ниво на маслото в картера.

 

Посочената от производителя стойност 1000 W е максималната, при която електрогенераторът може да работи кратко време. При продължително натоварване, трябва да се разчита на номиналната мощност на генератора – 900 W. По принцип оставянето на резерв от около 20% до максималната мощност е добра практика, особено когато се захранват уреди с реактивен товар (електродвигатели), които снижават фактора на мощност, при някои до около cos φ = 0,85.

Изпробвахме електрогенератора и при работа с малка, ала мощна, ъглошлайфмашина от най-новата серия на „Евромастер Импорт Експорт“ RAIDER Industrial – моделът RDI-AG47 Industrial. Въпреки, че нейната мощност 1050 W надхвърля максималната мощност на генератора, той се справя безпроблемно със задачата, включително и в режим на краткотрайно претоварване на ъглошлайфмашината. За отбелязване е високият фактор на мощност – 96 (cos φ = 0,96), който бе измерен. Той е много добър атестат за качествата на още съвсем новата RDI-AG47 Industrial. Равномерната работа на генератори почти не се повлиява и от по-високия пусков ток при развъртане на диска, въпреки че силата му е ограничена от електронната система за плавно пускане на машината.

 

Вляво – достъпът за наливане и смяна на маслото в картера, както и за смяна на въздушният филтър е улеснен. Филтърът е от дунапрен. (На снимката капакът на филтъра е свален.)  Вдясно – електрогенераторът захранва безпроблемно ъглошлайфмашината RDI-AG47 Industrial (1050 W) в целия диапазон от натоварване и консумирана мощност.

 

Вляво – ъглошлайфмашината работи на празни обороти – без натоварване. Консумираната мощност е 484,1 W, фактор на мощност – 96 (cos φ = 0,96).  Вдясно – ъглошлайфмашината работи в режим на претоварване.  Консумираната мощност е 1121,5 W, фактор на мощност – 96 (cos φ = 0,96).

 

Освен контакт за 230 V, електрогенераторът има и контакт за прав ток, на който измерихме изходно напрежение 13,7 V. Стойността му е подбрана с оглед електрогенераторът да се използва за зареждане на автомобилни акумулаторни батерии. Към генератора се доставя и кабел за свързване на батерията към правотоковия контакт. Правотоковият контакт има защита със стопяем предпазител срещу погрешно свързване на акумулаторната батерия.

Напрежението на правия ток не намалява и след свързване за зареждане на умерено разредена акумулаторна батерия с капацитет 56 Ah

 

За допълнителна информация посетете сайта на RAIDER.

Инверторен електрогенератор RAIDER RD–GG05
от
кл.думи: ,
5 / 5 звезди
Инверторен електрогенератор RAIDER Това е първият инверторен електрогенератор, който "Евромастер Импорт Експорт" пуска на пазара. Тестван в редакционната работилница на "Направи сам", електрогенераторът показа характерните за този вид генератори стабилно поддържане на напрежението при различно натоварване, стабилна честота 50 Hz, много добър фактор на мощност. Цената е изключително изгодна за качествата на машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото