В категории: 2017, Актуални статии, Брой 9-10/2017, Градина, Инструменти

Приставки за рязане на жив плет и храсталаци в комбинираната система STIHL KombiSystem

Разработването и пускането на пазара на обновената, усъвършенствана гама от ножици за обрязване на висок жив плет на STIHL е намерило своето отражение и в комбинираната система STIHL KombiSystem, която е обогатена с две нови приставки ‒ HL-KM 145° и FH-KM 145°.

Комбинираната система от инструменти STIHL KombiSystem е практично решение за неголеми градини, при които не се налага извършване на големи обеми от еднообразни по вид дейности. Същевременно всяка градина, включително и малката, се нуждае от редица дейности за нейното създаване и поддържане – косене на тревни площи, рязане на изсъхнали клони или целенасочена плододаваща или декоративна резитба на овошки, орязване на храсталаци и декоративна резитба на жив плет, повърхностна обработка на почвата чрез фрезоване, почистване и събиране на листа и други растителни отпадъци чрез обдухване или измитане, и т.н. За всяка от тези дейност е необходима отделна машина – скъпо решение като инвестиция като поддръжка и експлоатация. В добавка се поражда и необходимост от значително по площ помещение за съхраняване на техниката.

Комбинираната система STIHL KombiSystem е отлично решение в такива случаи. Тя представлява двигател, към който се присъединяват различни работни инструменти. Към момента тя включва два двигателя с вътрешно горене – по-мощния KM 94 R-CE и KM 56 RC-E. Задвижващият агрегат има специален съединител, чрез който различните приставки се свързват лесно и бързо Така се получава завършена машина според вида на извършваната дейност.

Новото попълнение към комбинираната система са приставките:

– HL-KM 145° – предназначена за обрязване на жив плет на височина и в близост до земята. Дължината й е 148 cm, което дава представа за възможната височина за обрязване без използване на стълба. Дължината на режещата гарнитура (режещите гребени), респективно на рязане, е 50 cm. Режещите зъби имат дължина 22 mm, а разстоянието между тях е 34 mm. Те режат двустранно. Най-същественото при новата приставка е възможността режещата гарнитура да се завърта в обсега на 145° – на 90° в едната посока и на 55°, в другата. Това позволява както обрязване на плета във вертикална равнина, така и хоризонталното му обрязване отгоре при стъпил на земята човек. Разположеният под ъгъл режещ апарат позволява и обрязване във вертикална равнина, без да е необходимо работещият да стои плътно до плета. Теглото на приставката е 2,3 kg.

– FH-KM 145° е приставка, предназначена за изрязване на ниски храсталаци и друга дебелостеблена растителност. Предимството на този метод на работа е, че позволява по-прецизно рязане, което е предимство при наличие на растения, които трябва да се опазват. За разлика от храсторезите с въртящ се трилистен нож или циркулярен диск, тук вероятността от удар в камък е силно ограничена, няма и опасност някое ударено камъче да изхвърчи с голяма скорост и да направи беля.

Дължината на приставката е 126 cm. Тежи 2,1 kg. Подобно на HL-KM 145°, и при тази приставка режещият апарат може да се завърта под ъгъл 145°. Дължината му, респективно широчината на рязане, е 250 mm. Двустранно заточените и двустранно режещи зъби са с дължина 22 mm при 34 mm разстояние между тях.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото