В категории: 2017, Актуални статии, Брой 12/2017, Инструменти, Ремонти

Топ-моделът промишлена прахосмукачка STIHL SE 133 ME

Откак различните наднационални и национални институции рязко завишиха и продължават да повишават нормите, осигуряващи безопасни условия на работа, промишлените прахосмукачки станаха задължителни за всякакъв вид работилници, за всяка дейност на закрито, често и на открито, при която се отделят стружки, твърди частици с различна големина, включително и прах. Да не говорим, че добрата промишлена прахосмукачка е незаменимата машина за добро почистване на всякакви работни помещения и работни места във вътрешността на сградата, на автомобили и други превозни средства. Като се добави и възможността освен за сухо, прахосмукачката да се използва и за мокро почистване, за събиране „до капка“ на разлята или протекла върху пода вода, присъствието й във всяка работилница или работно място е задължително.

Почти всеки съвременен електроинструмент, а при професионалните ‒ задължително, има система за засмукване, отвеждане и събиране на отделения при обработката материал чрез свързване с промишлена прахосмукачка. Използването на такава прахосмукачка е направо задължително при изрязване на инсталационни канали или отвори в стени, шлифоване на гипсови мазилки и шпакловки при леки и масивни преградни стени, шлифоване на мозайки, циментови замазки, бетон, циклене на паркет и дъсчени подови настилки и т.н. Все дейности, при които се отделя огромно количество прах и по-едри твърди частици. Ръчните дървообработващи машини – циркулярни триони, шлайфмашини, фрези и др. също са голям източник на стърготини и прах, които плътно покриват пода и всички намиращи се наблизо предмети. Те насищат и въздушното пространство с фина прах, която прониква и се отлага навсякъде, докъдето стига въздушното течение. Тя се отлага в дихателната система с вредни за здравето последствия. Освен че е механичен замърсител, прахта често съдържа химически активни, силно увреждащи здравето частици. Своевременното добро отстраняване на отделения при обработката материал също така подобрява условията и качеството на работа, удължава дълготрайността на работния инструмент, като е особено силно изразено при шлифоването. Затова големите световни производители на електроинструменти заделят подобаващо място в продуктовата си програма за промишлените прахосмукачки.

STIHL не прави изключение. От над 10 години немската компания предлага професионални прахосмукачки, способни да покриват изискванията в широк спектър от дейности. Да не забравяме също, че STIHL е производител и на машини за рязане на строителни материали ‒ акумулаторни и моторни ъглошлайфмашини, които при сухо рязане отделят голямо количество прах.

От септември т.г. гамата промишлени прахосмукачки, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага в нашата страна, се обогати с новия модел SE 133 ME. Към момента това е най-мощната и с най-големи възможности строго професионална прахосмукачка в продуктовата гама на STIHL.

Тя е еднакво подходяща и за сухо, и за мокро почистване. За всяка прахосмукачка, и особено за промишлените прахосмукачки, от първостепенно значение е степента на задържане на фините частици, съответно степента на очистване на изходящата от прахосмукачката въздушна струя.

Моделът SE 133 ME е прахосмукачка, която удовлетворява високите изисквания на стандарта ISO EN 60335-2-69, според който тя изпълнява изискванията за клас М. За разлика от най-често използваните и по-евтини промишлени прахосмукачки (клас L), които са предназначени за засмукване и събиране на материали, минимално увреждащи човешкия организъм, и осигуряват степен на задържане 99%, прахосмукачките от клас М постигат очистване на изходящия въздух до 99,9%. Това означава, че те не бива да пропускат повече от 0,1% от съдържащите се във въздушната струя прахови частици (≥ 0,1 mg/m³). Поради това SE 133 ME осигурява по-висока степен на защита не само срещу замърсяване на околната среда, но преди всичко по-добре предпазва дихателната система и човешкия организъм от увреждащото въздействие на разпрашените във въздуха опасни материали. Освен при работа с класическите строителни материали като цимент (бетон, замазки), гипс (шпакловки), гасена вар (мазилки), камък, слюда (в керамични изделия), дървесина и др., прахосмукачката SE 133 ME е подходяща и при работа с определяните като „средно вредни“ за здравето материали, предимно метали, като мед, никел, манган, както и боракс (глазури върху порцелан и фаянс). Подходяща е за обработване и на третирана с препарати против дървояди и загниване дървесина. Към тази група може бъдат включени и фино разпрашени лакове и други материали за боядисване и защита на предмети от дърво.

Прахосмукачката има електродвигател с мощност 1400 W, който върти турбина, осигуряваща дебит на засмукания въздушен поток 4500 l/min при максимално подналягане 250 mbar. Честотата на въртене на електродвигателя може да се регулира безстепенно, което съответно променя силата на засмукване на въздушната струя.

Прахосмукачката има двустепенна система за събиране на замърсяванията и филтриране на излизащия от нея въздушен поток. Засмуканите едри частички и прах се събират в торбичка. След нейното запълване отворът й се затваря с клапа, което предотвратява изтичането на прах при изхвърляне на торбичката. Прахосмукачката има индикатор, който следи степента на запълване на торбичката или на водата в контейнера, когато машината се използва за мокро почистване. Така се избягва възможността от препълване на торбичката или достигане на критично високо ниво на водата.

За финото почистване на въздушната струя прахосмукачката има специален филтър, на който именно се дължи високата степен на очистване (клас М), за което стана дума в началото на статията. Той е направен от нагъната за по-голяма повърхност специална филтрираща тъкан, позната като PTFE (политетрафлуоретилен). За ограничаване способността на прахта да се задържа върху повърхността му, филтриращата материя е специално обработена чрез нанотехнология. Филтърът може многократно да се почиства чрез измиване с чешмяна вода и се подменя при физическа повреда.

Прахосмукачката има система за автоматично периодично самоочистване, която способства за запазване на засмукващата способност, т.е. ефективно почистване за продължителен период от време, без да се налага прекъсване за почистване на филтъра. Машината разполага със система, следяща скоростта на въздушния поток, респективно засмукващата способност на прахосмукачката. При нейното спадане под 20 m/s се активира сигнализация – първо светлинна, а след 7 s и звукова. Така се гарантира нейната пълноценна работа.

Прахосмукачката има вграден електрически контакт за включване на ръчни електроинструменти. Съответно тя се включва заедно с електроинструмента, а се изключва няколко секунди след неговото спиране. Това цели по-доброто очистване на маркуча от намиращата се в него прах.

Като топмодел от серията професионални прахосмукачки на STIHL, моделът SE 133 ME има здрава конструкция, която е пригодена да устоява на механични натоварвания, характерни за строително-ремонтните дейности. С оглед на най-разнообразните приложения машината разполага с различни, при това висококачествени принадлежности за засмукване. Тръбите са произведени от неръждаема стомана, маркучът, както и адаптерът за свързване към електроинструмента, имат антистатични свойства, което не позволява или силно ограничава електростатичното полепване на прах върху повърхността им. Предвидена е възможност пластмасовият куфар за съхранение на принадлежностите да се закрепва сигурно върху прахосмукачката.

Освен стандартното окомплектоване, производителят предлага и обширен асортимент от различни по форма и предназначение дюзи за почистване на плоскости (подове с твърди и меки настилки), фуги и тесни места, със или без четка, за почистване на автомобили, четки за почистване на мебели и тапицерия, на радиатори и жалузи, удължителни тръби и т.н.

Контейнерът на прахосмукачката има обем 42 l. Маркучът има диаметър 32 mm, а дължината му е 5 m. Захранващият кабел е дълъг 7,5 m. Теглото на SE 133 ME е 16 kg. Ниво на звуково налягане (K-стойност съгласно Директива 2006/42/EО = 2,0 (dB(A)) е 68 dB (А).

Накрая ще си позволим да разширим темата за промишлените прахосмукачки и с поглед към домашната работилница, гаража, както и към обичайните дейности по почистване на дома. Особено когато става дума за къща с повече помещения, с повече потребности от поддръжка и ремонтни дейности, с несъмнено повече възможности за обособяване на подходяща домашна работилница. Любителските ръчни електроинструменти са общо взето същите по вид и замърсяване на околното пространство като професионалните. При това дори и малък ремонт, без добро засмукване, свързан примерно с шлифоване в обитаемо помещение, може да създаде големи главоболия при почистването на отложилата се върху мебелите и подовите настилки прах.

Думата ни е, че гамата промишлени прахосмукачки на STIHL включва и модели, които отлично се вписват в домашната работилница, подходящи са за ремонтна работа и подобрения, в почистването на големия дом. Такива са моделите SE 62 и SE 62E, чиято цена ги прави отлично решение за споменатите дейности при домашни условия. Пригодена за сухо и мокро почистване, такава машина е необходимост за домашната работилница, за почистване на автомобила и поддръжка на дома. За пълнота ще добавим още, че гамата промишлени прахосмукачки, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага към момента включва и моделът STIHL 122E, който заема междинна позиция между моделите   SE 62/SE 62E и новия SE 133 ME.

С две думи, докато обикновената домакинска прахосмукачка не може да замени професионалната, то професионалната, когато не се използва по предназначението си в работилницата, прекрасно, значително по-добре може да поеме и типичните задачи по почистване на дома. Правим тази уговорка от личен опит. Когато се обитава къща, и домакинската, и майсторската работа са неизбежни. И за двете е необходима добра прахосмукачка, но само професионалните модели удовлетворяват едновременно и двете потребности.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото