В категории: 2017, Актуални статии, Брой 12/2017, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти, Строителство

Монтиране на интериорни врати. Професионален или домашен майстор?

Ако обитавате къща, строена в годините преди 1989 г., раздялата с миналото е бавен, мъчителен и скъп процес. Но и неизбежен, ако желаете да плащате значително по-ниски сметки за отопление, да живеете в комфортни и здравословни условия, домът да ви радва окото и осигурява желания  уют, да не се налага всяка есен да подменяте поредната порция разпадащи се керемиди. Първата вълна от т.нар. саниране обхвана пълната подмяна на негодните от уплътняваща, топлотехническа и звукоизолираща гледна точка прозорци със съвременна добре уплътнена  дограма с двуслойни и трислойни стъклопакети. Тя протече и протича в повечето случаи едновременно с обличането с външна топлоизолация на разточителните по отношение на топлинните загуби фасадни стени. Неизбежна бе и смяната на саморазпадащите се покривни керемиди със съвременни, а с това и цялостното доскоро непознато решение на покривната хидро-, топло- и пароизолация. Метлата на подмяната, естествено, не подмина водопроводната и канализационна инсталации. Ръждясалите и полузапушени стоманени тръби, от които протичаше умерено ръждива вода, заминаха за скраб, а тяхното място бе заето от полипропиленовите тръби. Същото се случи с някогашните листови и килимени подови покрития, както и с подовите и стенни облицовки с плочи. Списъкът може да бъде още продължен.

 

Какво остана последно за подмяна?

Най-често интериорните врати. Първо, защото подмяната им не е продиктувана от спешна необходимост и може да изчака реда си. Второ – подмяната на врати в обитавани помещения е същинска беля. Старите каси от масивна дървесина по правило са приковавани с дълги пирони към гипсирани в тухления зид дървени клепета. Тяхното демонтиране почти винаги води до разкъртване на и без това не особено здравия зид с дебелина 1/2 единична тухла. Падането на парчета от мазилката е в кърпа вързано. В сметката би могло да се добави и измазване плюс нова шпакловка на повредените места, както и подмяна на декоративното покритие – било тапети или боя.

Смяната на вътрешните врати в обитавано жилище е типична илюстрация на зложелателното пожелание „да ти влезе майстор в къщи“. За разлика от описаните мащабни ремонти, и особено тези, които се извършват от външната страна на сградата или в едно затворено помещение, примерно банята, при подмяна на вратите погромът засяга цялото жилище. Натрошеният хоросан и прахолякът проникват навсякъде.

Основната група ремонти дейности, донякъде с изключение на водопроводните, обичайно се възлага на специализирана фирма или бригада. В повечето случаи се върши отвън, без продължително присъствие и  работа на външни хора в помещенията. При смяната на вътрешни врати това не е така. Затова, опре ли работата до тях, изкушението човек сам да си свърши работата е особено силно. Не се налага чакане майсторите, понякога и месец, след заплащане на закупените врати, човек може да подбере най-удобното за себе си и останалите обитатели време, внимателно и без много бързане, с минимални повреди на стените и замърсяване, да си свърши мераклийски работата.

Водени от подобни мисли и все още колебаейки се кой от двата пътя да изберем, се заехме с проучване на пазара на интериорни врати. Общо взето се оказа, че повечето търговци предлагат малко различаващ се асортимент от предимно китайски, чешки, полски и немски врати. Не претендираме за изчерпателност, както и не навлизаме в темата за избор и съпоставка на различните врати според тяхното изпълнение, вида на материалите,  пълнежа на крилото и т.н.

Водени от правилото за предпочитания към по-скъпото, стига да е в разумни граници, се доверихме на европейска марка, добре представена и на нашия пазар. Добре опакованата фабрично врата с широчина 80 cm (светъл отвор) заедно с касата се качва и пренася лесно на багажника на лек автомобил.

Дотук добре. Колебанието обаче остана. Да търсим ли професионални майстори или да се доверим на собствените си сили? При това, изкушението  лично да изпробваме специализиран за целта инструмент, също бе налице.

Търговецът, от който купихме вратата, бе любезен да ни отпечата на принтер упътване за монтаж на вратата на български език в обем от 1 страница. То  съдържа общи напътствия за монтиране на някаква виртуална врата, защото в него не е посочен конкретен модел. Някои от описаните помощни материали и предписани операции очевидно не се отнасят за закупената врата. Текстът има ориентировъчен характер, което усещане се подсилва и от липсата на каквато и да е конкретна за случая информация в графичен вид.

За сметка на това горещо ни бе препоръчан видеофилм, показващ как се монтира врата. С притаен дъх вперихме поглед в монитора.  Още първите кадри ни подсказаха, че тази работа не е за непосветени в занаята. В списъка с необходимите инструменти съзряхме непознати нам наименования, като: „нивел“, „плюсови“ и „минусови“ отвертки, научихме също, че касата на вратата е съставена от „греди“. Поне за „дървените ками“ успяхме да се досетим, че авторите на техническото упътване очевидно са имали предвид дървени клинове. А защо не препоръчат много по-съвършените и удобни за работа пластмасови клинове, каквито от години се продават и у нас, не ни стана ясно.

След това бяхме силно впечатлени от умението на майстора-демонстратор да измерва „точно“, при това трикратно всеки размер, широчината на строителния отвор (вътрешен размер!) с помощта на обикновена метална ролетка, чиято лента  в близост до срещуположната страна неизбежно се огъва в дъга с по-голям или по-малък радиус на закръглението. Чрез същия метод, „на око“, той измерва и разстоянието между вертикалните фризове на касата при нейното укрепване в отвора, нещо което без съмнение трябва да се върши с точност до милиметър. В комплекта на вратата присъства и тубичка с лепило за дърво, докато в упътването е посочено, че лепило няма. Това ни озадачи, защото липсва указание къде се използва. Майсторите от филма също бяха пропуснали тази малка подробност и не посегнаха към лепило. При ъгловата сглобка на фризовете на касата и след това на рамката от первазни летви, което е по-логично, или свързване на первазните летви към касата, което пък ще направи съединението неразглобяемо. В упътването, което няма и следа от скица или чертежче, се споменава и за винтове за дърво с дължина 6 cm (извън комплекта), макар, че на филма такива не се появяват. При монтирането на самата врата никъде не възникна потребност от тях. Загадка! А препоръката в упътването  за монтаж, че “Правите первази можете да… заковете към касата“ ни остави безмълвни.

Като капак на всичко, така и не успяхме да се доберем до много съществена информация. В упътването се споменава, че при необходимост двата вертикални фриза може да бъдат скъсени чрез подрязване от долната им страна. В цветните рекламни листовки и диплян пък пише, че крилото на вратата може да се подкъсява отдолу. Слава богу! Ама с колко, не пише. Филмът също подминава с мълчание този важен въпрос.

Понеже до болка познаваме, при това от години, качеството на българските технически преводи, придружаващи едва ли не всички вносни машини, инструменти и приспособления, независимо дали става дума за бормашина или кухненска месомелачка, решихме да потърсим оригиналното указание на производителя. На неговия немски сайт обаче не открихме и следа от  нещо такова. Това също ни озадачи, защото всеки производител е силно заинтересован продуктите му да се монтират правилно. Точно според неговите предписания!

 

След така преживените вълнения, изпаднали в дълбок размисъл  решихме, че e най-добре да се доверим на специализирани инструменти и на собствената ни майсторска прозорливост, която неволята обичайно активизира.

На нашия пазар се предлагат специализирани, по-съвършени и по-пригодни приспособления и инструменти, силно улесняващи качественото монтиране на врати. При това на цени, правещи ги напълно достъпни и за домашния майстор. А както е добре известно, инструментът може да превърне сръчният и мислещ човек в истински майстор!

Под „инструмент“ имаме предвид монтажният комплект на немската фирма Wolfcraft, за който още при първата му поява на нашия пазар преди три години, написахме подробно представяща го статия в списание „Направи сам“ . Тогава разполагахме единствено с предоставената от производителя информация, съдържаща 17 снимки с по едно изречение пояснителен текст за всяка от тях. Плюс спомените за някогашния, неизбледнял напълно отпреди трийсетина години изстрадан опит, добит при монтирането с разпъващи летви, дървени клинчета, гипсирани между тухлите клепета и дълги пирони на същите тези врати, една от които сега решихме да подменим с ново поколение европейска дограма. Останалите ще чакат реда си. Този именно далечен спомен бе една от причините да оценим моментално възможностите на набора на Wolfcraft, да си представим на живо невероятното улеснение, достъпно за всеки, решил (или принуден) сам да бъде майсторът в своя дом. При това с подходящия инструмент.

Сега ни се удаде възможност да го изпробваме лично. При това в утежнени условия, породени от непосредствената близост на отвора до съседна стена, разлика в дебелините на мазилката, разлика в нивата на пода в стаята и коридора, стърчаща част от обърнат стоманобетонен трегер, пресичащ една от первазните летви т.н.

Избързваме да кажем, че всичко вече описано в предната статия, напълно се потвърди при реалната работа с използване на по-добрия  от двата монтажни комплекта на Wolfcraft – моделът PRO. Затова тук ще се спрем само на някои специфични особености и тънкости при монтирането на вратата.

Монтажният комплект PRO е пригоден за монтиране на врати със светъл отвор от 60 до 100 cm и широчина на касата от 8 до 33 cm. Това на практика покрива целия диапазон от размери при интериорни врати. Съответно нашата врата със светъл столарски отвор 80 cm и широчина на касата 16–17,9 cm, е най-често срещаната големина.

Успешният монтаж в много голяма степен зависи от правилното предварително сглобяване на касата. Това се прави върху пода на помещението. Двата вертикални фриза се съединяват с напречния фриз така, че да се получи правилна П-образна форма ‒ успоредни дълги фризове, всеки от които сключва прав ъгъл с напречния фриз. Проблемът е тази  форма на касата да се запази трайно, докато тя се постави и намести правилно в строителния отвор, здраво бъде фиксирана в него и окончателно монтирана чрез шприцоване на монтажна пяна.

Без използване на подходящите специализирани инструменти това не е никак лесна работа, защото оставените свободни в долния си край дълги вертикални фризове при най-малкото невнимателно движение за прибиране или раздалечаване може да разрушат не особено устойчивите ъглови сглобки с напречния фриз и касата да се разпадне. Това може да създаде сериозни главоболия,  защото детайлите са от плоча MDF, а не от здрава масивна дървесина. Да се прикове временно напречна помощна летва в долния край на касата при красиво изработените, с чувствителна срещу механично повреждане декоративна повърхност, е греховна мисъл.

Именно с този проблем се справя отлично едната от двете двойки приспособления в монтажния комплект. С помощта на, да го наречем условно, „разпъващото“ приспособление (А), сглобената в горния  край каса бива здраво укрепена в средата и долния  край така, че формата й да остане непроменена, докато тя  не бъде окончателно монтирана, а монтажната пяна – втвърдена.

Избраната от нас марка и модел врата е много добре обмислена от производителя, което силно улеснява нейното монтиране. Касата се сглобява, като се съединяват трите фриза заедно с техните первазни летви, намиращи от страната на пантите, респективно откъм крилото на вратата. Това от една страна улеснява работата, защото след фиксиране на касата с пяна, остава да се поставят первазните летви само от другата страна на касата. Много съществено според нас е, че по този начин сглобката между двата вертикални и хоризонталния фриз на касата се получава значително по-здрава и по-устойчива, което е съществено предимство при монтиране на касата.

Приспособление А (разпъващо)

Приспособление Б (ъглово)

Касата се сглобява върху пода. Носачите за пантите са поставят на местата си върху единия вертикален фриз и се притягат с винтове за дърво. Всяка от двете сглобки се извършва посредством двойка механизми за ексцентрикови сглобки и с по два винта за дърво. Всеки от винтовете се промушва през пластмасова втулка и се завива в насрещно пластмасово тяло, наподобяващо дюбел. Работата се улеснява, ако двете цилиндрични пластмасови тела на ексцентриковите сглобки се свържат посредством стоманената скоба предварително. Така те ще влязат по-лесно и бързо в предвидените за тях отвори. Разстоянието между тях се регулира чрез завъртането им с отвертка. По този начин става и притягането на самата сглобка.

Понеже производителят мълчи за поставената в комплекта тубичка с лепило, решихме че именно тук му е мястото за придаване на допълнителна слепваща сила на съединението между фризовете.

Следващата операция е точното настройване на приспособлението, което нарекохме „разпъващо“. Неговата задача е да запъне отвътре вертикалните фризове на касата, така че те да устоят на натиска на експандиращата пяна и да не се допусне огъването им дори и на милиметър разстояние. Целта е, още поставена на пода, касата да бъде укрепена така, че разстоянието между вертикалните фризове да се запази без промяна, докато пяната се втвърди. Както се вижда на снимките, в горния край, средата (около бравата) и в долния край на касата то е напълно еднакво ‒ 802 mm. При това измерено точно с подходящия  за целта инструмент – лазерна ролетка.

Това се постига изключително лесно и най-важното, сигурно. Благодарение на влизащите една в друга дебелостенни алуминиеви тръби приспособлението може да се удължава и скъсява. Първоначално трябва да се вземе мярка. То се поставя в горния край на касата, изтегля се, докато краищата му не опрат плътно в срещуположните вертикални фризове. Фиксирането на двете части на приспособлението става с винт. По този начин то  се настройва според широчината на касата.

След като приспособлението бъде регулирано и фиксирано според широчина на касата при хоризонталния фриз, то се изважда и премества в средата на касата, срещу насрещника на бравата. Тук се поставя така, че двата стоманени палеца да влязат в нутовете, издълбани по продължение на кантовете на фризовете. Всеки от тях се притегля и притиска към стената на фалца с помощта на ексцентричния лостов механизъм с регулируем винт. Така  „разпъващото“ приспособление се закрепва сигурно към касата. Напречната тръба, която служи за опора от вътрешната страна на касата се изтегля надолу според широчината на касата. Това осигурява по-стабилна подпора върху цялата широчина на касата. По същия начин второто от двойката приспособления се поставя и закрепва в долния край на касата ‒ около долната панта.

Обръщаме внимание, че механизмът на Wolfcraft има съществени предимства в сравнение с други, също с регулируема дължина, инструменти, като използваните в споменатия вече демонстрационен филм. Много съществен техен недостатък е, че не се закрепват към фризовете. Те представляват модернизиран  вариант на обикновената „разпъваща“ дървета летва, чиято дължина трябва да съответства на светлата широчина на отвора на касата. При най-малкото намаляване на силата на натиск, която го задържа, инструмент пада и работата трябва да започва отново и отново. С подобен инструмент не може предварително да се фиксира и гарантира правилната форма на касата.

При монтиране на носачите на пантите, не може да се сгреши. Единствено не бива да се прекалява с притягането на винтовете

Правилното фиксиране на касата с монтажния набор PRO на Wolfcraft отнема около 5 минути, а заедно с двете сглобки между фризовете, не повече от 10 min. Касата вече може да се изправи, пренесе и намества в отвора в стената без опасност формата й да се наруши.

Сега проличава още едно много значително предимство при работа с комплекта на Wolfcraft. За разлика от споменатите, определено далеч по-несъвършени инструменти  и фиксиране на касата в отвора с клинове, с инструмента на Wolfcraft това се прави „интелигентно“, лесно и точно, като регулирането става чрез завиване и развиване на винтовите механизми на двете монтажни приспособления. Всеки от тях има по два стоманени палеца с дължина 10 cm, които опират в стените на отвора. Чрез завиване и отвиване на всеки винт поотделно касата може да бъде премествана вляво или вдясно, наклонявана странично. Това се прави плавно и прецизно, като лесно се постига необходимата точност, без да изпадат клинове, нито касата да се разкриви.

 

И това не е всичко. Комплектът съдържа още две приспособления (Б). Всяко от тях се поставя и закрепва в двата края на хоризонталния фриз на касата. Закрепването става с описания вече лостов механизъм със стоманен палец, влизащ в нута на фриза. Всяко от приспособленията има по два винтови механизма. С единият, аналогичен на механизма на „разпъващото“ приспособление, се задава дистанцията между горния фриз на касата и отвора в стената. При поставени под дългите фризове подложки, то допълнително заздравяване многоточковото (на 6 места) запъване на касата в отвора.

Вляво – комплектът ексцентрични сглобки и винтове за свързване на вертикалния с хоризонталния фриз.

Вдясно – притягането на сглобката става чрез силно завъртане на двете цилиндрични тела, а укрепването – с двойка винтове за дърво и лепило.

Другият винтов механизъм, подобно на винта на дърводелска стяга, опира в повърхността на стената. Чрез него се регулира местоположението на горния край касата спрямо стената. При тези регулировки под двата вертикални фриза се поставят калибрирани пластмасови пластини с дебелина  3 mm, които също влизат в комплекта. Чрез тях се задава дистанцията между касата, респективно между крилото на вратата и пода. Така се постига и нивелирането на касата (хоризонталния фриз) в хоризонтална равнина.

Комплектът монтажни приспособления на Wolfcraft позволява прецизно разполагане на касата в отвора, като преместването в хоризонтална и вертикална посока, включително по отношение на плоскостта на стената, се извършва чрез общо осемте регулиращи винта.

Измерването по вертикала и хоризонтала на положението на касата се извършва с точен нивелир с течностна либела, още по-добре, ако е с електронно измерване.  Освен точното цифрово отчитане, той показва посоката на изместване за постигане на хоризонтално или вертикално положение, има и звукова сигнализация, която известява, когато това е постигнато. От полза за нивелиране по вертикала може да бъде и добрият самонивелиращ се лазерен нивелир. Фризовете на касата, измерени по равнината на кантовете и по широката им страна, трябва да бъдат вертикални, а напречният фриз – хоризонтален. Фиксираната по този начин в отвора каса е толкова стабилно закрепена, че позволява дори пробно окачване на крилото на вратата. Това е сигурен начин да се провери окончателно доколко точно и плътно то приляга във фалца.

Вляво – с приспособлението се взима мярка за широчината на касата според определената при хоризонталния фриз.

Вдясно – двете рамена на приспособлението се застопоряват чрез винт. Стоманените палци влизат в нута на вертикалните фризове.

След взимане на точната мярка едното приспособление се поставя и закрепва в средата на касата (при насрещника на бравата), а второто – в долния й край (при пантата). Така се получава стабилна каса със строго успоредни вертикални фризове, перпендикулярни на хоризонталния фриз. С помощта на двете приспособления формата на касата се запазва непроменена през целия процес на точно разполагане в отвора.

Частта с тръбата се изтегля към задния край на касата. Така по цялата й широчина се осигурява достатъчно стабилна опора, която да не позволи деформации под натиска на разширяващата се пяна

Приспособлението се захваща здраво към фриза чрез вкарания в нута им стоманен палец. Вижда се и големият стоманен палец, чрез който касата се запъва към стените на отвора в стената

Едва след като всички проверки са извършени, където е необходимо са направени корекции, касата може да бъде за постоянно фиксирана чрез впръскване на монтажна пяна. От Wolfcraft препоръчват това да стане на 6 места – там, където  монтажните приспособления опират в касата. Според нас това не е съвсем добра идея, защото ще се затрудни изваждането на приспособленията след втвърдяване на пяната. Освен това те ще бъдат силно зацапани с пяна, която после трудно се отстранява. По-добре е пяната да се шприцова в близост до тях, но, по възможност, да не ги допира. След изваждане на приспособленията останалото пространство между касата и стените може да се запълни плътно с пяна. Тя се втвърдява по-бързо при наличие на влага. Затова е добре предварително стените на отвора да се напръскат с вода. Освен че осигурява необходимото механично закрепване, втвърдената пяна има отлични топлоизолиращи качества, тя е и добър изолатор срещу въздушно преносим шум.

Необходимо е да се има предвид също, че за доброто закрепване на касата разстоянието между нея и ограждащите я стени не бива да надхвърля значително 20 mm. При пролука, по-широка от 50 mm, закрепването няма да бъде достатъчно стабилно.

След шприцоване пяната увеличава обема си около 2 пъти. Поради това е трудно количеството да се дозира точно. Лесно се прекалява, поради което пяната обилно избива, може и да започне да пада, като допълнително зацапва пода.

Колкото до монтирането на носачите на пантите, както и тяхното поставяне, нещата са ясни, само трябва да се внимава. Пантите позволяват регулиране чрез изместване в хоризонтална посока.

След като се постави в отвора, касата се намества в оптимално положение с помощта на регулиращите винтове, вертикалното и хоризонтално положение се контролират с точен нивелир. Цифровият нивелир има редица предимства, включително и звукова сигнализация при достигане на желаното положение

Като цяло изборът на вратата се оказа сполучлив, а нейното монтиране, особено ако отворът и мястото не поставят допълнителни усложнение, лесна и приятна работа. Стига обаче, да се използва изпробваният от нас монтажен комплект. Или друг подобен. При това описаното тук е първият ни опит, изграден върху монтирането на една-единствена врата. При следващата вероятно работата направо „ще лети“ и ще носи повече удоволствие, защото за умуване кое как да стане, ще остава много малко място.

Вляво – ако разполагате със стеги на Wolfcraft, те също може да бъдат използвани като допълнително средство за подсигуряване устойчивостта на касата срещу деформации. Преосигуровка според принципа „колкото повече, толкова по-добре”.

Вдясно – желателно е пяната да се шприцова в близост, но не и да покрие палеца и да замърси други части на приспособлението. На снимката това не е спазено.

Закрепените към хоризонталния фриз в ъглите на касата приспособления задават широчината на пролуката над хоризонталния фриз, улесняват регулировката според хоризонталната, както и според вертикалната равнина, допълнително укрепват разположената в отвора каса

Понеже времето за пълно втвърдяване на пяната е 12–15 часа, с помощта на един монтажен комплект на Wolfcraft за един уикенд може да бъдат монтирани четири врати.

 

Още един съвет. Вратата се доставя с фабрично монтирана брава. Дръжките обаче се продават отделно с възможност за избор. Ако сте избрали модела дръжки, който е на снимката, внимавайте с винтовете, с които се закрепват капачките. Освен декоративна функция, те придържат и дръжките. Откъм едната страна на крилото закрепването става с два по-дълги винта за дърво. От другата обаче, винтовете трябва да бъдат значително по-къси, защото в противен случай върховете им ще опрат върху бравата. Още един оборот на отвертката вповече и отворът в съвсем тънката на това място плоча MDF може да се разкъса. В него винтът вече няма да държи. Затова тук завиването трябва да става на ръка, бавно и много внимателно. Предупреждението не е случайно, защото, по-вероятно в склада на търговеца, по погрешка в кутията може да се окажат четири от дългите винтове. И още нещо – ако, отново случайно, декоративната лента на дръжката се е отлепила, лесно и сигурно се залепва с контактно (полихлоропреново) лепило.

Пантите позволяват регулиране на местоположението и страничния наклон на крилото чрез изместване в хоризонтална посока. Благодарение на прецизната изработка и тефлоновата втулка, вратата се движи изключително лесно и без скърцане, вярваме, че ще бъде така и след десетилетие.

И накрая – струва ли си цената покупката на монтажния комплект на Wolfcraft. Цената му е горе-долу колкото излиза монтирането на две врати от професионален майстор. А започне ли се с подмяната, за което стана дума в началото, след първата поне още 10 врати очакват своя ред. В редица случаи при обитаема къща възможността човек сам да се справя в удобно време, без да се изпълва къщата с майстори и всичко да се потъне в къртене и прахоляк, е повече от желана. В такива случаи притежанието на описание монтажен комплект става безценна. Да добавим също получена от потърпевши напълно достоверна информация – след заплащане на вратите, времето за чакане на майсторите достига месец и повече.

С описания тук комплект обаче трябва да се работи внимателно. Най-вече по отношение на винтовете, които са изработени от, макар и здрава, все пак пластмаса. За истински професионална употреба друга немска фирма – Bessey, предлага различни монтажни приспособления със сходно приложение, предназначени за монтиране на всякакъв вид дограма – врати и прозорци. В областта на стегите марката се ползва със славата на производител от най-висок клас. Качеството, естествено, си има и своята цена

Фирма „Ташев-Галвинг” ООД, която е официален вносител на Wolfcraft за България. Отскоро тя предлага и продуктите на Bessey. Засега все още не се предлагат у нас споменатите професионални монтажни приспособления за врати и прозорци, ала от фирмата ни увериха, че при заявки те ще бъдат своевременно изпълнени.

Монтиране на интериорни врати. Професионален или домашен майстор?
от
5 / 5 звезди
Монтиране на интериорни врати Лесно и качествено монтиране на интериорни врати без необходимост от външен майстор

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото