В категории: 2018, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Градина

Обновената серия 6 на VIKING – мощни бензинови косачки за професионални и претенциозни градинари

Четириколесните косачки за трева с реномираната марка VIKING се делят на няколко серии според максималната площ, за чието косене са предназначени. Отделно те се подразделят и според възможността им да работят с рекултивиране на окосената трева, както и според начина им на задвижване – бензинов двигател или електродвигател с мрежово захранване или акумулаторна батерия. Автоматизираните косачки роботи са от „друг свят“ и обособеното им семейство с марката VIKING става все по-многочислено.

Косачките от серията 6 заемат високо място в продуктовата програма на VIKING като мощност и производителност, с множество технически иновации, здравина и дълготрайност, комфорт при работа и изискан дизайн. Те са предназначени за косене на тревни площи от 2000 до 2500 m². По своята производителност това са най-мощните косачки на VIKING, които се предлагат у нас.

Машините от серията 6 задоволяват потребностите при поддържане на една значителна част от затревените площи, което, заедно с утвърденото им качество, обяснява тяхното засилено търсене. Навярно това е една от причините за предприетото от производителя през последните две години значително обновяване на цялата гама четириколесни бензинови косачки от серия 6.

През миналата година представителството „Андреас Штил“ ЕООД пусна на нашия пазар обновените модели VIKING MB 650 T и MB 655 V, а от пролетта на тази година ще се появи  също така и обновеният модел MB 655 VS. Друга новост за българския потребител от февруари т.г. е четвъртият модел от серията 6 – MB 655 RS. Необичайното при него е замяната на задните колела със специален релефен валяк от неръждаема стомана с плитки надлъжни канали. Благодарение на това машината коси „артистично“, като оформя окосената морава на успоредни по-светли и по-тъмни ивици. Ефектът е оптичен и се получава вследствие различния наклон на тревата в ивиците, получен в резултат на валирането. Тази машина е също така особено подходяща за прецизно косене по краищата на тревната площ.

В тази статия представяме и четирите модела, с което ще се постараем да обхванем цялостно най-съществените черти, възможности и качества на предлаганите към момента у нас четириколесни косачки от серията 6 на VIKING.

Първото, което привлича окото, е необичайната и доскоро непозната форма на ръкохватката за направляване и управление на машината. Тя е собствена разработка на VIKING. За разлика от обичайната и все още масово разпространена форма с две метални тръби, тази, наричана моноръкохватка, е закрепена към тялото на косачката посредством една странично разположена тръба. Това конструктивно решение не се отразява върху самата ръкохватка, която се държи от работещия. Със своята форма и еластично покритие тя осигурява максимално удобство по време на работа. Новата моноръкохватката значително улеснява изваждането на коша за събиране на тревата при неговото изпразване и поставяне отново на място. Друго нейно предимство е, че в сгънато положение на ръкохватката машината заема по-малко място, което улеснява нейното транспортиране и съхраняване. Моноръкохватката може да се регулира по височина на 3 степени, така че да се намира в оптимално за ръста на работещия положение. Новата ръкохватка улеснява също така воденето на машината, чиято повишена повратливост при заобикаляне на препятствия като храсти, цветни лехи и др., силно улеснява работата и подобрява качеството на косене.

Казаното дотук обяснява защо именно серия 6 е първата, в която всички косачки са снабдени с новата бързо налагаща се моноръкохватка.

Най-сбитото определение на четирите модела от тази серия косачки е мощни, издръжливи на натоварване високопроизводителни здрави машини, осигуряващи редица удобства и висок комфорт за работещия.

Моделът MB 650 T има широчина на косене 48 cm и е предназначен за площи до 2000 m². Останалите три машини – MB 655 V, MB 655 VS и MB 655 RS, косят на широчина 53 cm и са подходящи за поддържане на площи до 2500 m². Всички косачки могат да работят в двата класически режима на косене – при събиране на окосената трева в коша на машината или нейното изхвърляне и разпръскване встрани от ивицата на косене. В добавка трите модела – MB 650 T, MB 655 V и MB 655 VS могат да косят и в режим на рекултивиране (наричан още мулчиране). Необходимият за това рекултивиращ набор със специален мултинож е включен в стандартното окомплектоване.

Вляво – MB 650 T, вдясно – MB 655 V

Характерно за косенето чрез рекултивиране е, че тревата се нарязва на съвсем дребни късчета и се разхвърля равномерно върху тревната повърхност. По този начин вместо да се изхвърля, тя се използва като екологично чист органичен тор за подхранване корените на растящата трева. Силно раздробената трева се разлага бързо под въздействие на микроорганизмите. Този начин на косене има и ред други предимства, които взети заедно го правят предпочитан способ, който хем решава проблема с изхвърляне и преработка на окосената трева, хем безплатно обогатява почвата с хранителни вещества и подпомага интензивното развитие на здрава трева.

За всяка от косачките се предлага допълнително и специален спираловиден нож. В резултат на своята специфична форма, при въртенето си той създава мощен въздушен поток, който повдига и изправя тревните стъбла преди да ги отреже. След това той ги увлича и пренася окосената трева в коша. Ефектът от неговата употреба е гладкото и равно косене, както и максималното събиране на окосе­ната трева.

Височината на косене, обобщено за четирите машини, е в диапазона 20–85 mm, като конкретната стойност за всяка от косачките е посочена в таблицата. Настройването на височината на косене се извършва централно в 7 степени, като при МВ 655 RS степените са 6.

Вляво – MB 655 VS, вдясно – MB 655 RS

Четирите косачки имат кош с вместимост 70 l, в който окосената трева се събира. Кошът има индикатор за степента на запълване, който показва кога е време да бъде изпразнен. Той има стабилна форма и се затваря с капак. Стените му са прорязани с тесни продълговати отвори, които са оформени така, че да насочват излизащата от коша въздушна струя надолу. По този начин се ограничава замърсяването на машината и околната среда от засмуканата заедно с тревата прах. Вече стана дума, че благодарение на специалната конструкция на ръкохватката за водене на косачката, изваждането на коша е значително улеснено. Както и неговото поставяне след изпразване. За по-удобното изнасяне на окосената трева до мястото за компостиране или изхвърляне кошът има централно разположена, балансирано спрямо центъра на тежестта, ръкохватка за носене.

Принос за професионалния облик на четирите косачки има изработеното от алуминиева сплав тяло. Неговата конструкция съчетава едновременно голяма здравина, устойчивост срещу деформации с ниско тегло. Устойчиво е на корозия, не се бои от досег с двутактовата горивна смес. Здравината на корпуса е от решаващо значение за устойчивата, дълготрайна работа на режещия апарат, както и на косачката като цяло. Той е защитен допълнително със странично разположени пластмасови щитове (лайстни), които предпазват кожуха с режещия апарат от надиране и механични повреди при косене покрай зидове и други твърди прегради. При моделите MB 655 тези щитове са подменяеми, когато се износят механично.

Косачките имат здрави, силно износоустойчиви, добре лагерувани колела, като задвижващите са с подходящ повърхностен профил, който осигурява добро сцепление и сигурно движение на машината при косене.

Четирите косачки се задвижват от мощни и с висока надеждност двигатели с вътрешно горене, носещи реномираните марки на североамерикански световни лидери. MB 650 T и MB 655 V имат двигатели Kohler Serie XT800 OHV SC (мощност 2,6 kW/3,5 к.с.), а моделите MB 655 VS и MB 655 RS работят с двигател Briggs & Stratton Serie 750 DOV RS (мощност 2,5 kW/3,4 к.с.). Всеки от тези двигатели има система за улеснено запалване на двигателя – Smart Choke при Kohler и Ready Start, при B&S.

MB 650 T и MB 655 RS имат 1 предна скорост на движение (3,5 km/h и съответно 4,2 km/h). Моделите MB 655 V и MB 655 VS разполагат с по-модерното и съвършено задвижване, познато като варио-колесна система. Благодарения на нея скоростта на движение на косачката може да се регулира плавно в диапазона 2,6–4,6 km/h. Това е значително предимство, особено при косене в режим на рекултивиране.

Характерно за косачката MB 655 VS е наличието на специален съединител, предаващ въртеливото движение на коляновия вал на двигателя на косящия нож. Благодарение на него, въртенето на ножа може да се управлява, спира или включва, при работещ двигател. Това позволява лесно да се преминават участъци, които не бива да се косят, както и косачката да се придвижва на собствен ход (при изключено движение на ножа). Също така да се изпразва кошът без необходимост от гасене на двигателя. Друго ценно качество на този съединител е, че предпазва двигателя (коляновия вал) от ударно натоварване и възникване на повреда в случай на удар на ножа върху камък, например.

Допълнителна информация за косачките на VIKING, както и за фирмите, продаващи машините и инструментите с марките STIHL и VIKING, може да намерите на сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2018, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Градина

Ключови думи


 
към началото