В категории: 2018, автомобили, Актуални статии, Брой 5-6/2018, Водопровод и канализация, Инструменти, Металообработване, Отопление, Ремонти

Клещи-гаечен ключ

Сред многообразието от клещи, които проучвахме при подготовката на статията за новото, трето поколение ръчни инструменти с марката Topmaster Professional на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, един модел се открояваше сред останалите не само по своята големина, но и поради необичайната си конструкция. След като го изпробвахме, стигнахме до заключение, че това е хибриден инструмент, изпълняващ функциите на раздвижен гаечен ключ, известен още като „френски“, а на външен вид, частично и функционално, наподобява големи по размер клещи, основно за захващане на тръби. Затова в каталога на Topmaster Professional за 2018 г. той е наименуван като „Клещи-гаечен ключ“. И понеже не се вписваше в типичните за клещите групи – универсални, резачки, островърхи и др., решихме, че му се полага отделно представяне.

На външен вид и особено отдалеч, този ключ наподобява популярните клещи за тръби, познати още като тип „гарга“, каквито „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага с голям успех. В действителност обаче това е гаечен ключ, защото подвижната му челюст се движи успоредно на неподвижната. Така двете едновременно паралелно притискат двустранно гайката или главата на болта. Това му действие се дължи на специалния механизъм, който премества подвижната челюст. Или с други думи, имаме универсален, раздвижен гаечен ключ, способен, поради дължината си от 250 mm, да развива гайки с голям диаметър, както и силно притегнати резбови съединения.

Дотук свършва приликите на хибридния ключ Topmaster Professional с добре познатите, навярно от столетие и повече, класически „френски“ ключове и започват неговите много съществени предимства.

С него се работи значително по-лесно и бързо. При „френския“ ключ работата започва, като двете челюсти по-напред трябва да притиснат плътно гайката, което става чрез въртене на червячния винт с палеца на ръката. За освобождаване на челюстите и издърпване на ключа, винтът този път се завърта в обратната посока. Това губи време, изисква допълнително усилие, пък и не винаги мястото позволява удобни условия за първоначалното притягане. Същото важи и за неговото освобождаване и изваждане.

При хибридните „клещи-гаечен ключ“ тази операция липсва. Подобно на клещи, плътното притискането на гайката от челюстите става чрез притискане на раменете на ключа. За раздалечаване на челюстите и освобождаване на ключа пък е достатъчно тяхното леко отпускане. Работи се по-бързо, по-лесно и удобно. Освен това при „клещите-гаечен ключ“ челюстите притискат по-здраво гайката, а вероятността от превъртане на ключа е сведена до нулата.

Ако погледнем още веднъж към класическия френски ключ, че установим още една разлика, съществено предимства за ключа от ново поколение – максималното разстояние между челюстите. Докато типичен френски ключ с дължина 310 mm позволява максимално раздалечаване на челюстите 35 mm, при новия то е 50 mm.

С казаното дотук описахме новаторски модел, разновидност на раздвижен гаечен ключ, какъвто много малко производители в света предлагат. Още по-малко в България.

С какво моделът на Topmaster Professional превъзхожда, поне познат у нас конкурентен с аналогична конструкция ключ със същата дължина 250 mm? По по-големия си максимален обхват на захващане – 50 mm, и повечето степени за първоначално настройване на разстоянието между двете челюсти – 21. Пропуснахме и още нещо, отличаващо модела на Topmaster Professional – близо наполовина по-ниската цена.

За повече подробности вижте сайта на Topmaster Professional.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото