В категории: 2018, автомобили, Актуални статии, Брой 7-8/2018, Инструменти, Хоби

Въздушен компресор с акумулаторно захранване AEG OL2-05 24V

Автомобилни компресори, разбирай – специализирани за надуване на автомобилни гуми, на пазара колкото щеш. Масово предлаганият автомобилен компресор е малък, досадно шумен, със силно пулсираща въздушна струя, с малък дебит, налагащ продължително помпане. Той е неизбежно свързан към автомобила с електрически кабел, чиято дължина е съобразена с разстоянието от куплунга на запалката до най-отдалечената от него гума. Често животът му е кратък, ала за сметка на това, е евтин.

Наличието в багажника на автомобила на компресорче за помпане на гуми е задължително. Това го знае всеки шофьор, особено ако му се е случвало да закъса на пътя и да проси от колеги спасение. Затова място за компромиси при избора на компресор няма. Машинката трябва да бъде от „сой“, т.е. от класа, гарантираща нейната ефективна и безотказна работа.

Потребността от въздушен компресор става все по-всеобхватна, защото от периодично напомпване се нуждаят още пневматичните гуми на велосипеди, мотоциклети, ремаркета, каравани, че дори и градинските колички, които също се сдобиха с пневматични гуми. Да не говорим за различни надуваеми принадлежности като топки, матраци, лодки и други спортни и свързани предимно с отдих и забавления пособия.

Всичко това обяснява все по-силно очертаващата се потребност не само в автомобила, а и в бита, в домашната работилница, от наличието на компактен и лесно преносим въздушен компресор. Още по-добре е, ако разполага с автономно захранване от собствена акумулаторна батерия – независим от електрическата мрежа или електроинсталацията на автомобила.

Ето защо, тръгвайки на крайморска почивка с автомобил, влачещ ремарке с лодка, в добавка и с два велосипеда, в списъка на задължителния багаж се вмести и покупката на подходящ за целта, възможно най-добър въздушен компресор.

Първоначалното ни намерение бе да огледаме още веднъж предлаганите от „Ташев-Галвинг“ ООД автомобилни компресори с марката Black&Decker, чието добро качество имахме възможността да опознаем лично и да тестваме преди около две години. Тогава очите ни останаха в компресора ASI500, който нарекохме „въздушна станция“, защото съчетава бутален компресор за високо налягане при нисък дебит на въздуха с центробежна въздушна помпа, която осигурява голям дебит при ниско налягане. Отгоре на всичко той може да се използва и за изсмукване на въздуха. Друго много голяма предимство на този компресор е, че може да работи не само със захранване от автомобила. Той има вградена акумулаторна батерия, която му осигурява така ценната автономност и мобилност. С две думи – компресор мечта за всеки автомобилист, комуто се налага многократно да напомпва надуваема лодка, да се грижи за гумите на велосипеди и т.н.

Както обаче често става в света на техниката, влизаш в магазина с нагласа за покупка на конкретна машина, а излизаш с друга. Стремежът на „Ташев-Галвинг“ ООД да поддържа на склад и да предлага широка палитра от продукти със сходно предназначение, включително от най-висок клас за най-претенциозните си клиенти, бе попълнил познатата ни гама компресори с един нов модел, който отчетливо се откроява сред останалите.

Това е акумулаторно захранваният въздушен компресор OL2-05 24V, който заслужава специално внимание и представяне. Той е производство на реномираната италианска фирма FIAC S.p.A. Своя първи, лесно преносим компактен компресор, тя създава през 1977 г. Той е бил предназначен за полупрофесионални и любителски цели. През изминалите оттогава десетилетия компанията се специализира и утвърждава като лидер в производството на въздушни компресори. Тя има значителен принос за техническо развитие и усъвършенстване на тази техника.

Моделът OL2-05 24V принадлежи към гамата въздушни компресори, които се предлагат на пазара под популярната търговска марката AEG. Тя обхваща от малки компресори, предназначени за надуване на гуми, до мощни машини за захранване с въздух под високо налягане на професионални пневматични инструменти, предимно в автосервизната дейност. AEG e световно известна немска марка със 113-годишна история. През 1996 г. обаче, тя е заличена от търговския регистър. Като търговска марка AEG продължава да се използва от шведската многонационална корпорация Electrolux предимно в областта на домашните електрически уреди.

Моделът OL2-05 24V е компресор от т.нар. безмаслен вид. Той осигурява напълно чист, без каквито и да било премеси на масло, въздух под налягане. Предназначен е за използване в бита или иначе казано, в домашната работилница, основно за напомпване на различни пневматични гуми и други надуваеми изделия. За разлика от обичайните и масово разпространени малки автомобилни компресори, този има ресивер (резервоар) с обем 2 l. Това му осигурява, макар и малък, запас от сгъстен въздух, което позволява по-бързото напомпване на гуми с малък обем (велосипедни), прави възможно използването му за почистване с краткотрайна силна въздушна струя на дърводелски и други видове инструменти (от стърготини), на въздушни филтри, компютри и друга електронна техника от наслоилата се прах и т.н. Наличието на ресивeр позволява „изглаждане” на пулсациите въздушната струя, поради което компресорът може да се използва и при работа с аерограф.

Оказа се, че напълно успешно може да се използва и при работа с пневматичен такер.

Компресорът OL2-05 24V не се нуждае от периодична поддръжка, освен за зареждане на акумулаторната батерия.

Максималното налягане на въздуха е 8 bar, а дебитът на въздушната струя е 40 l/min ( 2,4 m³/h). Компресорът се захранва с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 24 V и капацитет 2 A/h. За пълното й зареждане са необходими 45 min.

При включване на захранването компресорът започва да сгъстява въздух и да пълни ресивера. При достигане на налягане 8 bar, компресорът се изключва автоматично. Отново се включва при спадане на налягането. Налягането на изходящата въздушната струя се регулира плавно в границите от 0 до 8 bar. Машината има два манометъра – единият показва налягането на въздуха в ресивера, а другият – зададеното налягане на изходящата въздушна струя. Ресиверът има изпускателен вентил и пробка за източване на кондензиралата от въздуха вода.

За отбелязване е също, че компресорът работи значително по-тихо от обичайните автомобилни компресори, което в някои случай е съществено предимство, особено на места, където шумът е нежелан.

Измерване на нивото на звуково налягане вляво – при неработещ компресор, вдясно – при работещ (измерено на разстояние 4 m)

За ниво на звуковото налягане производителят посочва 92 dB измерено на разстояние 4 m от компресора. Понеже този показател е важен, решихме да проверим сами, като използвахме евтиния и същевременно достатъчно точен (±1,5 dB) за целта измервателен уред на as-Schwabe. В извънградска среда, при моментно ниво на общия шума 36,9 dB, на същото разстояние от работещия компресор измерихме ниво на звуковото налягане 73,1 dB. Стойност значително по-ниска от посочената в техническата документация. Ниското ниво на излъчвания от компресора шум е още едно предимство при използването му в помещения.

Машината има майсторски изпипан, елегантен външен вид. Изработеното от удароустойчива пластмаса тяло му осигурява необходимата механична устойчивост и здравина. Същевременно сигурно предпазва от досег до металното тяло на компресора и други компоненти, които при работа се нагряват. Предпазва и от допир до въртящи се части.

Компресорът тежи 5,2 kg. Централно разположената ръкохватка допълнително улеснява и прави удобно неговото носене на ръка.

За изпробване възможностите на компресора избрахме най-малкия комплект на Black&Decker – спираловидно навит маркуч (5 m), пистолет с манометър за напомпване на гуми с автомобилен вентил и пистолет за почистване с въздушна струя. Комплектът съдържа и накрайници за напомпване на топки и други надуваеми предмети. За отбелязване е, че показанията на стрелковия манометър напълно съвпадат с отчетеното от контролен цифров манометър.

След всички изложени дотук хвалебствени слова, които компресорът OL2-05 24V безспорно заслужава, остана да го изпробваме в работни условия, за да установим на какво е реално способен. За да има база за сравнение със споменатия в началото модел на Black&Decker ASI500, който има вградена оловно-кисела батерия с капацитет 3,2 Ah, изпробвахме възможностите на OL2-05 24V при същите условия – надуване на гума за SUV с размери 235/60R16.

С едно зареждане на батерията „италианецът“ с марката AEG успя да надуе до налягане 2 bar 4 гуми с предварително напълно изпуснат въздух. Времетраенето за надуване на една гума е 2 min и 45 s, което също е много добро постижение за малък автомобилен компресор.

С две думи с едно зареждане на батерията компресорът може да надуе и четирите голямо размерни гуми на „джип“, нещо, което в нормални условия на път не би могло да се наложи. Да не говорим, когато става дума за лека кола със значително по-малки по размер гуми. Колкото да възможностите за надуване на гумите на мотоциклети, велосипеди, топки и т.н. изобщо няма смисъл да се правят сметки.

Да не се забравя също, че литиево-йонната батерия има много малък саморазряд, поради което в продължение на месеци тя почти не губи от своята работоспособност. Всичко това обяснява защо производителят не е предвидил възможността компресорът да се захранва още с ток от електрическата мрежа или директно от електроинсталацията на автомобила. В случая и за целите, за които OL2-05 24V е предназначен, това не е необходимо.

Ще споменем още, че батерията е сменяема и един ден, колкото и далечен да е той, се наложи нейната подмяна, това става съвсем лесно и без необходимост от сервизна намеса.

Компресорът се продава с 2 години гаранция.

В заключение може да кажем, че OL2-05 24V е компресор от по-висок клас, който си заслужава цената. Това категорично показва и сравняването му с най-близкия до него компресор на Black&Decker, за който стана дума в началото на статията.

Освен това OL2-05 24V има по-широк диапазон от приложения, което го прави още по-подходящ и желан в домашната работилница.

В електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД може да намерите акумулаторни компресори със сходни параметри и въздушен ресивер на  DeWALT.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото