В категории: 2018, Актуални статии, Брой 9-10/2018, Инструменти, Представяме ви

Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2018“ с участието на RUBI, DECA, Bosch, Fervi, Hitachi, REM Power, Makita, Rodcraft, Tyrolit, Stanley, Black & Decker и DeWALT

Традицията се гради с години. Когато една проява се провежда без прекъсване години наред и всеки път с все по-многолюдно и представително участие, с нарастващо значение и влияние.

Такава утвърдена традиция е поредната партньорска среща, втора за тази година, която „Ташев-Галвинг“ ООД проведе на 28 и 29 септември в Ямбол. Тези срещи събират представители, предимно собственици и управители, от над 300 водещи български фирми, изграждащи обширната партньорска търговска мрежа на „Ташев-Галвинг“ ООД в страната. Чрез нея се продава голяма част от електроинструментите, машините и други материали – над 70 000 артикула от 96 чуждестранни производителя, на които „Ташев-Галвинг“ ООД е ексклузивен или основен дистрибутор за страната ни.

За пръв път тази петнайсета поред среща се проведе в Ямбол, където „Ташев-Галвинг“ ООД разполага с голям, модерно оборудвана складова база, в която се помещават изложбен, демонстрационен и търговски център. Новата материална база на „Ташев-Галвинг“ ООД предоставя много добри условия за провеждане на традиционните партньорски срещи, защото фирмите производители имат възможност да създават собствени временни демонстрационни центрове с колкото пожелаят изложени на тях машини, добри условия за демонстрации, тестване и сравняване на машините им, без опасност, например, мощният сноп искри от диска за рязане на стомана да подпали намираща се в близост хотелска палма, както вече се е случвало преди години.

Инж. Стефан Стефанов, ръководител направление „Електроинструменти“, открива срещата

Може да се каже, че първа стъпка в тази насока бе направена по време на пролетната дистрибуторска среща, когато макар и за ден, обширното пространство около централния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД в кв. Дървеница на столицата бе превърнат в оживено специализирано техническо изложение, което събра много изложители и посрещна многобройни посетители. При това не само търговски партньори, но и много специалисти, професионалисти и занаятчии, хора, които се интересуват от новостите в света на електро- и ръчните инструменти, на различните машини и други артикули, които „Ташев-Галвинг“ ООД предлага на нашия пазар. Оценката за това начинание, и на изложителите, и на търговците, бе единодушно силно хвалебствена.

Същата идея бе реализирана на още по-високо ниво при организацията на срещата в Ямбол. Мястото за демонстрации е много подходящо – централната за страната складова база на „Ташев-Галвинг“ ООД, чийто основен ремонт и цялостно обновяване бяха току-що завършили. Със своите три етажа, един от които подземен, и обща площ от над 3000 m2, обзаведена с модерни транспортни асансьори, автоматизирана система за складово стопанство, всевъзможни наблюдателни, охранителни и други електронни системи, новата складова база, център от който се захранват със стока магазините на търговските партньори в страната, е предпоставка, която тепърва ще позволи разширяване на търговската дейност на „Ташев-Галвинг“ ООД и ще улеснява неговите партньори. Новата сграда предоставя също така отлични възможности за създаване на постоянни или временни експозиции, за провеждане на различни прояви, стимулиращи развитието на бизнеса било в местен или национален мащаб.

За участниците в срещата, които посетиха складовата база за пръв път, бе много интересно и полезно да се запознаят на място с нейните възможности и начин на функциониране. Съществено предимство е и това, че тя се намира в непосредствена близост до магистрала „Тракия“, което допълнително улеснява транспорта на стоките.

Програмата на срещата бе разделена на два етапа – презентационна, провела се в конферентна зала на хотел „Кабиле“, където бяха отседнали част от участниците, и демонстрационна – на територията на складовата база. Желаещите да участват в срещата от българска страна бяха толкова много, че освен централния „Кабиле“, организаторите бяха заангажирали и втори хотел.

Есенната среща ще се запомни и с рекордния брой на участващите в нея чуждестранни фирми. Вероятно поради недостиг на време за всички презентации, някои фирми бяха представени само с подбрани експонати, а други – с демонстрационни центрове.

С презентации и демонстрации участваха фирмите RUBI, DECA, Bosch, Fervi, Hitachi, REM Power, Makita, Rodcraft, Stanley, Black & Decker и DeWALT. Фирми като Tirolyt, REMS и Rotenberger се представиха само чрез демонстрация на подбрани продукти.

Имаше и фирми, които бяха представени с подбрани продукти, като немските Wolfcraft, Novus, Steinel и ALFRA (Alfred Raith GmbH) и френската Edma. Това разшири многообразието от марки и продукти, които привличаха погледа и вниманието на търговците.

С оглед на новите възможности, които предоставя търговският център на „Ташев-Галвинг“ ООД в Ямбол, тази срещата бе още по-ползотворна и с по-голям практически принос за разширяване на продажбите, особено при новите продукти. В света на електроинструментите и машините новостите валят като дъжд. Затова успешният търговец трябва да бъде преди всичко компетентен доверен консултант за клиентите си. А това изисква да познава изтънко особеностите и предимствата на всяка нова машина, включително и в сравнение със сходните конкурентни модели. Именно такива възможности, повече от всякога досега, предостави проведената в Ямбол среща.

Накратко ще представим отделни открояващи се акценти от изнесените презентации. На някои от новите продукти и продуктови групи, при подходящ повод, ще заделим внимание в следващи броеве. На презентацията на Hitachi посвещаваме отделна статия още в този брой поради значимостта на новата фамилия електроинструменти Multi Volt, както и поради предоставената ни възможност да ги изпробваме лично в редакционната ни работилница.

Презентациите представяме по реда на тяхното изнасяне.

 

DECA

Г-н Симоне Лоренцети, търговски мениджър във фирмата, чието седалище се намира в Република Сан Марино, запозна присъстващите с историята и настоящето на DECA. Пропускаме тази част от неговата презентация, защото вече сме представяли фирмата в списанието, заедно с актуалните към 2016 г. „интелигентни“ устройства за зареждане на акумулаторни батерии. В списанието е представена и част от инверторните заваръчни апарати на DECA.

Г-н Симоне Лоренцети, търговски мениджър

На срещата в Ямбол г-н Лоренцети представи две нови серии инверторни заваръчни апарати. Първата, наименувана JOB, включва три модела: JOB 220 LAB, JOB 522 LAB JOB 523 LAB. Те са предназначени за заваряване MIG / без газ, MMA и TIG при сила на тока от 10 до 200 A (режими MIG / без газ и TIG) и 10-160 A в режим MMA.

В наименованието на тези апарати е посочено, че това са Synergic Welding Machines. Това са MIG/MAG заваръчни апарати, които използват вариант на импулсно MIG/MAG заваряване. Ефектът на синергия (от гръцки „работят заедно“) при този вид заваръчни апарати се осъществява посредством електронна система с микропроцесорно управление, която позволява автоматичен подбор на оптималните параметри за стабилно поддържане на заваръчната дъга и качествено заваряване в зависимост от редица фактори като вид на метала, дебелина на телта, скорост на нейното подаване, време за предварително подаване на защитния газ и неговото спиране след загасване на дъгата, и т.н.

Тези апарати притежават набор от осем предварително програмирани и заложени в постоянната им памет режими, осигуряващи оптимална работа при избрани от работника параметри: вид на метала, диаметър на заваръчната тел и вид на защитния газ. Те имат слот за поставяне на носител с външна памет (SD карта), от която могат да бъдат зареждани други програмни режими за заваряване. Те имат и възможност за запаметяване на до 16 ръчно настроени потребителски режима. Освен всичко това, работещият може и по свой избор да настройва поотделно всеки от параметрите на заваряване. Това става много лесно с помощта на бутони и две въртящи се копчета. Ако машината „прецени“, че зададената комбинация се отклонява значително от оптималните за заваряване параметри, тя предупреждава. Стойностите на зададените параметри се извеждат на два цифрови екрана. Апаратите може да се използват и за точково заваряване, като времетраенето на заваръчната дъга може да бъде предварително зададено или да се избере един от двата полуавтоматични режима за точково заваряване: 2Т или 4Т.

Г-н Лоренцети накратко се спря и върху серията инверторни TIG заваръчни апарати, моделите I-TIG 318 LAB и I-TIG 320 LAB. Освен заваряване TIG (HF или LIFT), те могат да работят и с обмазани електроди (MMA). В режим на TIG заваряване силата на заваръчния ток при I-TIG 318 LAB се регулира в границите 10–180 A, а в режим MMA – 10–160 A. При модела I-TIG 320 LAB двете максимални стойности на силата на тока съответно са 200 A и 180 A.

 

DeWALT

Г-н Андрей Солаков, търговски мениджър

Представителят на групата Stanley Black & Decker Corporation – г-н Андрей Солаков, търговски мениджър за България, накратко представи провеждащи се в момента акции за продажба на отделни електроинструменти DeWALT FLEXVOLT, комбинирани с безплатна батерия или друг електроинструмент. Тази път той бе заложил основно на демонстрационното представяне на електроинструментите на DeWALT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fervi

Г-н Франческо Матиоли, мениджър експорт

Историята от създаването през 1978 г. и утвърждаването на тази бързо развиваща се и набираща пазарна популярност италианска фирма бе представена от г-н Франческо Матиоли, мениджър експорт. След това той разгледа отделните групи изделия, които компанията предлага, включително и на българския пазар чрез „Ташев-Галвинг“ ООД. За целта той представи за пръв път посветения на 40-годишнината на фирмата продуктов каталог на Fervi. С обем от 720 страници, той съдържа изключително широка продуктова палитра и многообразие от машини, електро- и механични ръчни инструменти, измервателни инструменти и т.н. Тя се простира от малки стругове, фрези за метал и колонни бормашини до подаръчни аксесоари с марката Fervi.

Понеже фирмата е представяна неведнъж в списанието ни, за последен път преди година, а на нейни продукти за посветени досега 7 статии, тук ще посочим само някои по-съществени и актуални към момента факти за нея. Компанията има утвърден авторитет и развита търговия в Италия и останалите европейски държави. Експанзията на световните пазари тепърва предстои. През последните 12 години са продадени над 20 млн. продукта. През 2017 г. Fervi е постигнала 21,7 млн. евро оборот, което е нарастване с 25% спрямо 2016 г.

Отделя са голямо внимание на качеството, поради което печели множество търгове за доставки за НАТО и други военни и обществени организации. Разполага с голяма складова база, което позволява 95% от предлаганите продукти да се намират на склад и да бъдат доставяни за най-кратко време. Има изградена много добре функционираща логистична мрежа.

Продуктовата палитра в юбилейното издание на каталога на Fervi съдържа 7 обособени продуктови групи с общо 47 подгрупи и над 2100 отделни позиции.

 

REM Power

Г-н Тони Йовановски, регионален търговски мениджър

Представената от г-н Тони Йовановски международна фирма Rheinland Elektro Maschinen също е измежду редовните участници в партньорските срещи на „Ташев-Галвинг“ ООД. За пореден път бе отбелязано, че сътрудничеството между двете фирми се развива много успешно. Продуктите на REM Power са нееднократно представяни в „Направи сам“. Затова ще наблегнем върху част от търговската информация, която г-н Йовановски изнесе в своята презентация и която дават добра представа за темповете на развитие на фирмата и нейното пазарно присъствие в България.

През 2018 г. продуктовата листа на марката REM Power обхваща 1138 продукта, което е нарастване с 47% спрямо миналата, 2017 г. Съответно през тази година оборотът от продажбите е нараснал с 41% спрямо 2017 г. Най-впечатляваща е статистиката за качеството на продуктите –през тази година от продадените в България машини само 4 са показали дефекти в рамките на гаранционния период!

Г-н Йовановски представи и току-що отпечатания продуктов каталог, който обхваща новите продукти за периода 2018/2019 г. На първата страница са изнесени гамата въздушни компресори, повечето от които, включително преди появата им на пазара, вече бяха представени в „Направи сам“.

През тази години в списанието ни бе представена друга основна група апарати, които заемат съществeно място в търговската листа на REM Power. Това са „Апарати REM Power за заваряване с електроди“ и „Телоподаващи MIG/TIG/MMA инверторни заваръчни апарати REM Power“.

REM Power предлага у нас още също така успешните бензинови електрогенератори, водоструйни машини и прахосмукачки, водни помпи, включително хидрофорни, машини за цепене на дърва, моторни косачки за трева, снегорини и др.

 

Makita

Г-н Юлиан Хаджидризов, мениджър продажби в „Макита България“ ЕООД

В началото на презентацията г-н Юлиан Хаджидризов, мениджър продажби в „Макита България“ ЕООД, направи кратък преглед на настоящата гамата инструменти Makita MT, тяхната същност и целева група. При развитието на нови модели на машини винаги се налага хипотетичния въпрос какво се случва с по-старите и доказали се във времето успешни модели и тяхната икономическа оправданост да продължат да се предлагат при наличието на по-нов аналог. Елегантния отговор на Makita по този въпрос e предлаганата серия Makita MT.

Makita MT серията е представена от базови, широкоразпространени професионални електроинструменти, предлагани в годините като модели на Makita с традиционната здравина, издръжливост и износоустойчивост. Разделянето на тези електроинструменти в отделна гама има две основни цели – достъпност на серията за по-широк потребителски кръг заради по-конкурентната пазарна цена и второ, възможност на новите по-усъвършенствани аналогични модели да имат успешен старт, без да се конкурират с вече текущи такива.

С две думи, разпознаваемата по новия си цвят, серията Makita MT предлага базов, силно надежден електроинструмент на достъпна за потребителите цена, без да се прави компромис с доказаните качества на модела. Това определено е подкрепено и от тяхната 3-годишна удължена гаранция, на която подлежат и останалите професионално насочени модели на Makita.

Г-н Илчо Стаменов, лектор-демонстратор в „Макита България” ЕООД

За пореден път задачата да представи новостите в професионалния свят на Makita бе възложена на г-н Илчо Стаменов. Той е неизменен лектор-демонстратор на „Макита България“ ЕООД, добре познат на всички по-големи търговци на електроинструменти у нас. И този път той успя да се справи с тази постижима за малцина задача.

Отново с уговорката, че обемът на статията не позволява, ще се спрем само върху някои от новостите с марката Makita.

Не би било пресилено твърдението, че особено голям интерес предизвика инструментът за механизирано, автоматично, привързване с тел на армировъчни стоманени пръти при различни видове армировки на стоманобетонни конструкции. Това ясно пролича по време на демонстрацията. Захранваният от батерия с напрежение 18 V инструмент DTR180ZJ невероятно улеснява и физически разтоварва, като за секунда-две свързва здраво двойката напречно кръстосващи се пръти. Работата се извършва с една ръка, като другата е свободна, примерно за придържане на прътите. Използва се армировъчна стоманена тел с диаметър 0,8 mm. Тя е навита на ролка, която се поставя в инструмента. Според дебелината на прътите (максимален диаметър 16 mm) инструментът се настройва на една от общо шест степени. От това машината опделя и колко намотки с телта да направи.

Г-н Стаменов обърна внимание и на акумулаторния перфоратор HR166DZ, захранван от батерия с напрежение 10,8 V (12 V) и енергия на единичния удар 1 J. Способен е да пробива в бетон отвори с диаметър до 14 mm. Специално внимание заслужава ефективно действащата антивибрационна система на машината. В резултат нивото на вибрациите, предавани на ръцете, е снижено до 6,5 m/s².

Представена бе и ъгловата бормашина DA332DZ, работеща с напрежение 10,8/12 V. Тя е незаменим инструмент при работа на трудно достъпни, най-често невъзможни за обикновените електрически отвертки и винтоверти места. Главата й, включваща редуктора и патронника, е с дебелина само 63 mm, което позволява работа на изключително тесни места. С оглед на това пусковият бутон е със силно удължена форма, което позволява държане с ръка почти по цялата дължина на тялото.

 

Rodcraft

Г-н Желико Своня, търговски мениджър

Това бе първо участие на фирма Rodcraft Pneumatic Tools в партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД. Г-н Желико Своня, търговски мениджър, представи фирмата както и част от нейната продукция. Създадена през 1974 г. марката Rodcraft е символ на качествени продукти и перфектен сервиз. Основана в Германия, тя израства през годините до утвърден световен лидер, става и част от групата Atlas Copco & Rodcraft. Rodcraft е водеща световна марка в областта на пневматичните инструменти и оборудване за работилници – основно автосервизи и поддръжка на индустриални машини и друга техника. С това си наложило се наименование нейните продукти в сектора на автосервизната дейност се продават основно в Европа. В Азия под марката fuji се предлагат предимно индустриални инструменти, а в останалите региони на света – под марката Chicago Pneumatic, се предлагат автосервизни и индустриални инструменти и оборудване.

Продуктовата палитра включва ударни гайковерти, гайковерти с тресчотка, бормашини, винтоверти, шлайфмашини, полирмашини, къртачи, пистолети за почистване и боядисване и др. Специално за автосервизната дейност се предлагат различни видове хидравлични крикове и повдигащи устройства, преси, устройства за изсмукване и събиране на отработени масла, динамометрични ключове и т.н.

С голям пазарен успех се ползват елементите за различни стандарти на „бързи връзки“, които масово се използват в пневматиката.

Голяма част от продуктовата гама на Rodcraft се предлага от „Ташев-Галвинг“ ООД. Г-н Своня изрично подчерта, че силно разчита на сътрудничеството с „Ташев-Галвинг“ ООД, за да разширят вече постигнатото на българския пазар.

 

Накрая бихме добавили, че измежду фирмите, да ги наречем пасивните участници, които не участваха с презентации и демонстрация на продукти, открихме някои изключително интересни марки, които досега бяха убягнали на вниманието ни. Именно такава е френската Edma, която е производител на уникални ръчни професионални инструменти. Такива са инструментите за връзване с тел, за привръзване на оградна мрежа, клещи за изрязване на отвори в ламарина, клещи за механично съединяване (кримпване) на профили от ламарина, масово използвани като носеща конструкция при сухото строителство с плочи на гипсова основа, ножици за рязане на ламаринени профили и лайстни, настолна гилотина за рязане на пластмасови тръби и затворени профили с напречно сечение до 65 х 65 mm, обтегач за оградни мрежи, механизъм за фиксиране на металните ъглови профили за укрепване на изпъкнали ъгли преди шпакловка и др.

Голям интерес представляват и различни приставки към акумулаторна бормашина, които ги превръщат в ножица за рязане на ламарина или в електроинструмент за привързване на оградна мрежа. Открихме, поне за нас, редица непознати инструменти, тясно специализирани и крайно ефективни в дейностите, за които са предназначени. Със сигурност ще им заделим внимание в някой от следващите броеве на списанието.

 

Четете още:

Нови инструменти на Bosch

Електроинструментите Multi Volt на Hitachi

– Нови инструменти на RUBI за рязане на голямоформатни облицовъчни плочи

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото