В категории: 2018, Актуални статии, Брой 12/2018, Градина, Инструменти

STIHL MS 462/MS 462 C-M – най-лекият професионален верижен трион в клас 70 cm3

В този последен за годината брой на списанието, на прага на идната 2019 година, представяме два подбрани модела на верижни моторни триони от голямото семейство на STIHL. Като най-продавана марка моторни триони в света от 1971 г. насам, нейните поредни нови модели задават не само нивото на развитие на тази техника в световен мащаб, но показват и нейния утрешен ден. Това лидерство особено ярко се откроява при строго професионалната група моторни триони, предназначени за дърводобив и работа в гората – в средно гъсти и гъсти масиви.

Ако говорим за „днешния ден”, от групата професионални триони избрахме най-новия, появил се наскоро на българския пазар – STIHL MS 462 и неговата разновидност STIHL MS 462 C-M.

Моторният трион STIHL MS 462 C-M е носител на престижно отличие за иновации – сребърен медал от най-голямото в Европа изложение на открито за техника и технологии в „Зеления бранш“ – demopark (на летището Eisenach-Kindel, Германия, юни 2017 г.).

С поглед към вече съвсем близкия „утрешен ден”, изборът безапелационно се пада на STIHL MS 500i. Това е първият модел на STIHL и първи в света моторен трион с електронно управлявано директно впръскване на горивото. Него представяме в отделна статия в този брой на списанието.

И двете машини са предназначени за професионален дърводобив и работа в гората. Те са близки, макар и с предимство на STIHL MS 500i, по големина на работния обем, мощност, тегло и други характеристики. По основните си показатели – работен обем и мощност те се намират в горната третина на палитрата моторни триони на STIHL. Това ще рече, че става дума за триони, отлично пригодени за работа в условия на интензивен дърводобив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, включително за кастрене на дървесни трупи.

При създаването на STIHL MS 462/MS 462 C-M конструкторите са успели да олекотят със 700 g в сравнение с нейния предшественик, модела MS 461. При тежък работен ден на силно пресечен терен в гората, поваляне и нарязване на дебели дървета, всеки грам в повече тежи непосилно. Затова намаляването на теглото на триона до 6 kg (без гориво и режеща гарнитура) означава по-малко умора, по-безопасна работа, по-голяма производителност.

Единствената разлика между двата модела е, че MS 462 C-M има електронно управление на двигателя (M-Tronic (M)), докато при MS 462 това се прави ръчно. Всяка придобивка, естествено, си има своята цена. В случая обаче разликата между двата модела е само 50 лв., а предимствата, които M-Tronic осигурява, са несъмнени и немалко.

По всички технически показатели моделите MS 462 и MS 462 C-M са идентични. Затова по-нататък в статията ще споменаваме основно MS 462 C-M. Всичко казано за него, извън системата за електронно управление, се отнася и за MS 462.

Трионът има традиционния за STIHL изключително успешен, мощен, сигурен при работа, дълготраен, пестящ гориво и със силно намалени емисии на вредни съставки в изгорелите газове двутактов двигател STIHL 2-MIX. За него многократно е писано в списанието.

Работният обем на двигателя е 72,2 cm³. Развива мощност 4,4 kW (6 к.с.). Благодарение на новата форма на цилиндъра с оптимизирана горивна камера, двигателят се отличава със значително по-висок въртящ момент в широк диапазон от честоти на въртене. За отбелязване е, че при тези два модела е постигнато съотношение тегло/мощност 1,4 kg/kW, срещу 1,52 kg/kW за техния предшественик MS 461 – също „отличник“ по този важен показател при появата си на пазара.

За професионално използваните за дърводобив моторни триони са характерни тежките и променящи се условия за работа – различни температури, включително ниски зимни температури, различна надморска височина и др. Машината трябва да пали безотказно и лесно, независимо дали е топла или студена. При всички режими на работа и навсякъде да осигурява максимална мощност и бързо ускоряване на движението на веригата. Най-успешно всичко това се постига благодарение на усъвършенстваната система за електронно управление на двигателя M-Tronic. Тя контролира и оптимално управлява дозирането на горивото в горивната смес, задава точния момент за нейното запалване. За целта тя отчита и се съобразява с температурата на въздуха и двигателя, надморската височина и качеството на горивото. Системата „разпознава“ дали двигателят е студен или още топъл поради скорошна работа. Съответно на това автоматично осигурява необходимия за сигурното запалване състав на горивната смес. Дори при още студен двигател, веднага може да бъде подадена пълна газ без опасност от характерното „заглъхване“ и спадане на оборотите. Всичко това се върши автоматично, не заангажира вниманието на работещия, не се изискват умения за ръчно настройване на карбуратора.

Поредното развитие и усъвършенстване на системата M-Tronic включва и възможността за нейното ускорено автоматично калибриране спрямо условията в мястото на работа. Процедурата е съвсем опростена и изисква само 72 s – двигателят се стартира и се оставя да работи на празни обороти в продължение на 30–60 s, след това честотата на въртене се повишава до максималната и се задържа повече от 30 s докато честотата на въртене започне осезаемо да намалява. Тогава пусковият бутон се отпуска и двигателят започва да работи на празен ход. Калибрирането е завършено. Системата M-Tronic е събрала и обработила необходимата информация, за да може да управлява оптимално работата на двигателя така, че да осигурява максимална мощност и максимална скорост на движение на веригата, независимо от околната среда.

Освен това M-Tronic има способността да запаметява настройките, при които е работила машината преди двигателят да бъде изгасен. Поради това при следващото му пускане и непроменени външни условия, още от първия момент машината разполага с пълната мощност на двигателя. Всичко това, подчертаваме още веднъж, се върши автоматично, без да се налага ръчна настройка на карбуратора, както е при машините без система за управление STIHL M-Tronic.

В комбинация с новия олекотен и с по-малък диаметър маховик двигателят изключително бързо достига максималната си честота на въртене и ускорява движението на веригата до максималните 106 km/h само за 0,3 s.

Вече стана дума, че теглото на двете машини е само 6 kg (без гориво, шина и верига). Оборудваната с олекотена шина и верига машина, без гориво, тежи 7,3 kg, което е с 1,1 kg по-малко отколкото окомплектования по същия начин по-преден модел MS 461.

Шината Rollomatic ES е с дължина на рязане 50 cm. Машината е окомплектована с верига 3/8” Rapid Super (RS). От 2019 г. двата модела ще се предлагат стандартно окомплектовани с шина Rollomatic ES Light, която е с 30% по-лека от Rollomatic ES.

При професионалните моторни триони е от особена важност възможно по-голямото снижаване на нивото на вибрациите, които се предават на ръцете на работещия. Новата многоточкова антивибрационна система при двата модела се справя със задачата по-добре, като нивото на предаваните към работещия вибрации (ляво/дясно) е сведено до 4,8/3,6 m/s². В съчетание с по-ниското тегло на машината, това се отразява благотворно върху намаляване на натоварването на ставите и мускулатурата, позволява по-стабилно и точно водене на триона, включително при работа с дълга шина. Поради по-малкия диаметър и тегло на маховика, породените при въртенето му центробежни сили са по-малки, което прави машината по маневрена и повратлива, т.е. подходяща както за поваляне на дървесните стъбла, така и при кастренето на клоните им.

Макар и дребно наглед, но с практическа стойност решение, е поставената върху капака над стартерния механизъм кръстообразна маркировка. Тя улеснява насочването и воденето на шината, особено при работа чрез „промушване“. Този метод се използва при нарязване на лежащи трупи. При класическия метод на рязане „отгоре надолу”, поради неизбежното провисване между две опорни точки, прорезът започва постепенно да се затваря, до момент, в който движението на веригата блокира напълно. Това създава проблем, включително и за изтегляне на шината от прореза. Затова се прилага методът чрез „промушване”. При него рязането започва в близост до средата на стъблото чрез зарязване с веригата от долната страна в предния край на шината. След това машината се изправя до хоризонтално или близко до него положение и рязането продължава чрез „промушване“ с челната зона на веригата до достигане на края. Сега вече рязането продължава чрез движение на триона надолу и докрай. Щом стъблото бъде прерязано, останалият в горния му край непокътнат сегмент се прерязва с горната страна на веригата и движение на машината нагоре.

Дължината на зъбите на стоманения гребен, който придържа машината към дървото, са съобразени с преобладаващата дебелина на дърветата. Това осигурява по-малко уморителна и по-сигурна работа.

И двете модификации на този професионален трион са разработени с оглед гарантиране на тяхната безотказна продължителна работа и дълготрайност, както и на улесненото им сервизно обслужване. Така например те имат усъвършенствания филтър с тристепенно очистване на въздуха HD2. Подаваният към цилиндъра въздух, необходим за горенето, се очиства последователно от циклонен филтър, в който по центробежен начин се отделят по-едрите твърди частички. Следва двустепенен филтър със сменяеми филтриращи елементи, които задържат и фините частички. Усъвършенстваната конструкция на филтриращата система и подобреното в сравнение с по-предни модели очистване на въздуха, включително със задържане на фини прахови частици, осигуряват на двата триона съществени предимства:

– Лесно почистване на сменяемите филтриращи елементи и продължителното им използване.

– Значително удължаване на интервала между две сервизни обслужвания.

– Удължаване на експлоатационната дълготрайност на двигателя.

С казаното дотук далеч не се изчерпват техническите предимства, с които са „надарени” тези два модела. Сред тях са:

– Наличието на декомпресионен вентил, което улеснява запалването на двигателя.

– Специалната ръкохватка за издърпване на стартовото въже ElastoStart, която омекотява предавания по въжето към ръката евентуално възникнал обратен удар в момента на запалване.

– Механизмът за опъване на веригата е разположен странично на машината, което улеснява и най-важното, прави регулировката безопасна. Така и двете ръце се намират по-далеч от веригата.

– Карбураторът има система (компенсатор), която поддържа постоянни мощността, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на гориво, дори и когато филтриращите елементи са частично замърсени. По този начин интервалът за работа на машината до възникване на потребност от почистване или смяна на филтриращия елемент допълнително се удължава.

– Улеснен достъп до карбуратора и въздушния филтър.

– Дори и гайките, с които се закрепва капакът на водещото веригата колело, са обезопасени. След развиването им те остават на местата си без опасност от загубване.

– Системата за смазване на веригата е утвърдената, доказала качествата си STIHL Ematic. Тя осигурява оптимално смазване по цялата дължина на шината и позволява до 50% намаляване на разхода на масло благодарение оптимизираното му разпределение и пренасянето от звената на веригата.

При тези модели дебитът на маслената помпа може да се регулира. Това позволява увеличаване на подаваното към веригата количество масло, което е съществено предимство при работа в запрашени условия, както и при рязане с по-дълга шина.

За повече информация, включително ценова, посетете сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото