В категории: 2019, Актуални статии, Брой 7-8/2019, Инструменти, Представяме ви

Компактни акумулаторни инструменти Metabo PowerMaxx 12 V

Продължение.

Част II

 

Новата 12-волтова серия компактни акумулаторни инструменти обхваща основно три вида, които се предлагат в две разновидности – с класическия, колекторен, т.е. двигател с четки, както и с безчетков електродвигател:

» Винтоверти (бормашини-отвертки) с:

– Четкови електродвигатели – PowerMaxx BS 12, PowerMaxx BS 12 Q

– Безчеткови електродвигатели – PowerMaxx BS 12 BL, PowerMaxx BS 12 BL Q

» Ударни бормашини с:

– Четков електродвигател – PowerMaxx SB 12

– Безчетков електродвигател – PowerMaxx SB 12 BL

» Ударни гайковерти с:

– Четков електродвигател – PowerMaxx SSD 12

– Безчетков електродвигател – PowerMaxx SSD 12 BL.

Адаптор за зареждане на смартфони и други мобилни устройство от 12-волтова батерия

Колкото до избора на инструмента в зависимост от вида на електродвигателя, той безспорно е в полза на безчетковите модели. При това разликата в цените не е толкова съществена, особено когато се купува инструмент за професионална работа. За този вид електродвигатели и техните предимства е писано многократно в списанието. Най-съществените са: двукратно по-голяма дълготрайност, по-продължителна работа с едно зареждане на батерията, липса на сервизно обслужване за смяна на четки, по-голяма мощност (по-голям к.п.д.), липса на искрене от колектора и отделяне на топлина, по-малка големина, преди всичко дължина, на инструмента, което позволява постигане на още по-компактна форма и по-ниско тегло. Сред инструментите от по-предното поколение PowerMaxx, модели с безчеткови електродвигатели няма.

От сравнителната таблица с техническите характеристики на новите инструменти PowerMaxx отчетливо се вижда, че моделите с безчетков електродвигател имат по-голям въртящ момент, съответно по-големи възможности при пробиване на отвори (най-вече в дърво), при завиване на винтове за дърво или с метрична/цолова резба. Предимствата на инструментите с безчеткови електродвигатели най-ярко проличават при дейности с по-голямо натоварване. Така например при завиване на винтове за дърво 5х50 и двата винтоверта се справят при еднакво време – 3,3 s. Разликата се откроява при завиване на по-големи винтове, например с размери 6х120. Винтовертът PowerMaxx BS 12 BL с безчетков електродвигател се справя за 4,8 s, докато на PowerMaxx BS 12 с колекторен електродвигател са необходими 6,8 s.

Колкото до избора на батерията ще посочим, че с едно зареждане батерията с капацитет 2,0 Ah позволява завиване на 115 винта 6х120, докато с батерия с капацитет 4,0 Ah се завиват двойно повече – 242 винта.

Вляво – винтоверт PowerMaxx 12 с батерия с капацитет 2 Ah, вдясно – винтоверт PowerMaxx 12 Q с батерия с капацитет 4 Ah

Винтовертите с обозначение Q в наименованието разполагат със системата Metabo Quick-System за бърза и лесна смяна на челюстния патронник без помощен инструмент и замяната му с някоя от приставките за захващане на работния инструмент като например за пробиване на отвори или завиване на винтове под прав ъгъл, с ексцентрично разположен патронник за битове и свредла с шестостенна опашка, позволяващ работа в непосредствена близост до преграда, която не позволява използване на обикновен челюстен патронник, патронник за улеснена работа с битове и свредла с шестостенна опашка. При свален челюстен патронник се открива края на въртящия вал, който има отвор с шестостенен профил с големина 1/4“. Така дължината на винтоверта се намалява значително, което е предимство, често и решаващо при работа на трудно или иначе недостъпни места.

Основните технически характеристики на новите инструменти са дадени в таблиците. Така всеки лесно може да се ориентира според предпочитанията си, както и да направи сравнение с конкурентните модели на други водещи производители.

Приставка за ексцентрично закрепване на инструмента – бит или свредло

Гайковерт PowerMaxx SSD 12 BL

Затова ще споменем само някои конкретни изводи от съпоставката на нови модели PowerMaxx със сходни инструменти на други водещи световни производители.

Спазвайки журналистическата етика, ще посочим само, че винтовертът PowerMaxx BS 12 има най-висок въртящ момент (в режим на твърдо завиване 40 Nm срещу 30 Nm за най-близкия си конкурент), най-малка дължина и най-ниска цена, макар и с малко, спрямо конкурентните модели с четкови електродвигатели. При инструментите с безчеткови електродвигатели предимството е също на страната на модела на Metabo, като особено силно е изразено в цената (при комплекта с 2 батерии по 2,0 Ah).

При безчетковите гайковерти моделът PowerMaxx SSD 12 BL е първенец сред всички останали конкуренти в своята класа по най-съществения показател – максимална големина на въртящия момент, респективно по скорост на завиване на винтовете. Моделът на Metabo води и в класацията по най-ниска цена.

Когато купува акумулаторно захранва инструмент, клиентът най-често първо се интересува какво може да свърши с едно зареждане на батерията. Възможностите на даден гайковерт могат да бъдат илюстрирани с броя винтове, завити с едно зареждане на батерията. В двете таблици са дадени резултатите за новите 12 V гайковерти и гайковерт от серията 10,8 V.

При батериите с капацитет 2,0 Ah разликите в производителността при трите модела са незначителни. При батерия с капацитет 4,0 Ah се откроява предимството на модела PowerMaxx SSD 12 BL с безчетков електродвигател, което е по-силно изразено при по-малките винтове. Този модел печели и съревнованието по бързина на завиване и при двата размера винтове.

 

Предимства на гайковерта с ударно действие пред винтоверта

Винтовертите са комбиниран инструмент предназначен както за пробиване на отвори, така и за завиване и отвиване на винтове. Гайковертът е специализиран за работа с винтове, поради което има редица предимства:

» Не натоварва ръката с въртящ момент, обратен на посоката на завиване. Това силно намалява умората, което е от особено значение при продължителна работа, както и при големи винтове и позволява по време на работа машината да бъде държана с една ръка, докато другата е свободна, примерно за придържане по време на работа на скеле.

» Висока скорост при завиване и отвиване. Предимството на гайковерта особено силно изпъква при завиване на по-малки винтове. Завиването и особено развиването на такива винтове с метрична резба е специалитет на гайковерта и при възможност трябва да се използва именно такъв инструмент.

Новата фамилия акумулаторни инструменти PowerMaxx включва и

 

акумулаторните шприцове KPA 12 400 и KPA 12 600

Акумулаторен шприц PowerMaxx KPA 12 400

Те са предназначени за нанасяне на различни по състав пастообразни и залепващи материали. Масовото им използване в строителството и всевъзможни ремонтни дейности, в производството и изграждане на различни инсталации наложи механизирането и на тази дейност. Акумулаторно захранваните шприцове замениха ръчните, използващи човешката сила. В своята 12-волтова серия Metabo предлага два модела на такива шприцове – KPA 12 400 и KPA 12 600. Разликата между тях е в дължината на тръбата, в която се поставя опаковката с разтвора. Съответно на това, първият модел е пригоден да работи с опаковки с вместимост до 400 ml, а вторият – до 600 ml. Пистолетите за шприцоване работят и с двата вида опаковки, използвани за този вид материали: пластмасов патрон с подвижно дъно и дюза и опаковки тип „салам“ с обвивка от двустранно прищипан с алуминиеви клипсове тънкостенен шлаух. Те се предлагат с вместимост 400 и 600 ml. И двата модела изтласкват разтвора под налягане 4000 N.

Дебитът може да се регулира в границите 1,5–10 mm/s.

При прекъсване на работа и отпускане на пусковия бутон, зъбната рейка с буталото не спира движението си веднага, а се връща автоматично няколко милиметра назад. Благодарение на това и капка от материала не изтича от дюзата след изключване на двигателя.

С батерия шприцът KPA 12 400 тежи 2,5 kg, а моделът KPA 12 600 – 2,7 kg.

Първият се предлага в комплект с батерия с капацитет 2,0 Ah и зарядно устройство SC 30, а вторият – с батерия 4,0 Ah и зарядно устройство ASC 55 AIR COOLED.

 

Ръчна акумулаторна лампа PowerMaxx ULA 12 LED

Акумулаторна лампа PowerMaxx ULA 12 LED

Тя излъчва светлинен поток 210 lm и тежи 260 g. Захранвана от батерия с капацитет 2,0 Ah тя може да свети в продължение на 6,2 часа. Осветява на разстояние до 32 m.

Дотук описахме новото семейство PowerMaxx във вида, в който се предлага на пазара през юли 2019 г. Развитието и попълването му с нови инструменти ще продължи.

Изключителен представител на Metabo за България е „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

За допълнителна информация за инструментите на Metabo посетете българоезичния сайт на компанията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото