В категории: 2019, Актуални статии, Брой 7-8/2019, Инструменти, Представяме ви

Новият клас акумулаторни електроинструменти Metabo PowerMaxx 12 V

Част I

 

В началото на годината немската компания Metabo пусна на пазара поредното ново поколение на своята добре позната на пазара, бихме казали вече „легендарна“, серия акумулаторни инструменти PowerMaxx. Захранвани с най-малката и най-лека към момента в света литиево-йонна (LiHD) акумулаторна батерия с изходящо напрежение 12 V и капацитет 4,0 Ah, новите модели на Metabo са още по-компактни, по-леки и удобни при работа инструменти. При това не само спрямо своите предшественици. Станали са също така още по-мощни, по-издръжливи на продължителна работа и с по-голяма дълготрайност. Тези резултати се дължат основно на най-новото поколение литиево-йонни батерии LiHD на Metabo. За част от инструментите – и на новите безчеткови електродвигатели. Всеки от новите модели се предлага в две разновидности – с класически колекторен електродвигател и с безчетков електродвигател.

Появата на новата серия PowerMaxx на световния пазар е новина, която зарадва привържениците на утвърдената световна марка Metabo. Както и всеки, особено професионален майстор, който държи и се нуждае от инструменти с най-високо качество. Значението на тази новина е още по-голямо и всеобхватно, защото засяга огромна армия от професионалисти и напреднали в майсторлъка любители. Електроинструментите PowerMaxx на Metabo – винтовертите BS, ударните бормашини SB и гайковертите SSD, заемат челни позиции в тази група на най-търсени и най-често използвани в много широк кръг от приложения акумулаторни електроинструменти.

Metabo е компания, чието име и марка от десетилетия се свързват основно с професионалната техника. Нейните продукти обичайно задават технологичното и техническо ниво в развитие на този клас продукти.

Новата 12-волтова серия PowerMaxx стартира с 4 модела акумулаторни винтоверти, 2 модела на бормашини с ударно действие и 2 модела ударни гайковерти. Включва също така 2 модела на акумулаторен шприц за пастообразни уплътняващи и слепващи материали, ръчна акумулаторна лампа и адаптор за зареждане на мобилни устройства от 12-волтова батерия. Това очевидно е началото, като попълването на серията PowerMaxx ще продължи с нови видове инструменти. При това още до края на годината.

Новата серия акумулаторни инструменти е създадена в унисон с безапелационно наложилата се световна практика на широка взаимозаменяемост: „една (или повече батерии) и едно зарядно устройство за всички инструменти, работещи с едно и също напрежение на тока“. Това решение в интерес на потребителя позволява комбинативност и гъвкавост при покупката на нови инструменти. То е в финансово изгодно при обзавеждане на работилницата. Затова всеки от новите модели на Metabo се предлага или в комплект с две батерии и зарядно устройство, или без тях.

 

Серията PowerMaxx

При компания с 96-годишна история, световен технологичен лидер, притежаваща над 700 патента и регистрирани производствени образци, случайни неща няма. Така и новата серия не изниква на празно място. Чрез нея Metabo продължава развитието на серията акумулаторни инструменти PowerMaxx, чийто първи представител е пуснат на пазара през 2001 г. През 2005 г. излиза първият модел PowerMaxx с литиево-йонна батерия (7,5 V), а през 2010 г. тези инструментите получават литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 10,8 V. През 2014 г. Metabo пуска на пазара четвъртото поколение инструменти PowerMaxx. Още с появата си те оглавяват световната класация за най-компактни сред този вид акумулаторни инструменти със захранващо напрежение 10,8 V. Техният изключителен успех ги задържа на челни пазарни позиции цели пет години. Съчетанието между достатъчна мощност с компактни размери и ниско тегло правят инструментите от този клас най-предпочитани и най-често използвани при много широк кръг от приложения.

Вляво – PowerMaxx BS 12/BL, вдясно – PowerMaxx SSB 12/BL

Всичко това ни дава основание да кажем, че новата 12-волтова серия компактни акумулаторни инструменти на Metabo, представлява по-нататъшно развитие, петото поколение, на доказалите през годините своите качества инструменти от серията PowerMaxx.

Новата серия машини PowerMaxx се отличава с редица предимства, които ги нареждат в челото на световната класация в този клас. Най-сбито и от гледна точка на потребителя, те може да бъдат формулирани така:

• Още по-компактна форма, както на новата 4,0 Ah LiHD батерия, така и на самите инструменти.

• По-голяма мощност, по-продължителна работа с едно зареждане и дълготрайност благодарение на най-новата LiHD технология на Metabo.

• Допълнително удължаване на работата с едно зареждане на батерията, липсата на сервизно обслужване и над двукратно по-дългия експлоатационен период поради използването на безчетков електродвигател при част от инструментите. Тези инструменти имат по-малка дължина и по-ниско тегло в сравнение с използващите четкови електродвигатели.

• Наличието на нови универсални зарядни устройство – SCS 55 AIR COOLED, SCS 145 AIR COOLED и др. които са способни да зареждат LiIon и LiHD батерии на Metabo с напрежение от 12 V до 36 V.

 

Новите акумулаторни батерии на
 Metabo с напрежение 12 V

Освен отбелязаното върху всеки инструмент захранващо напрежение 12 V (което съответства на моментното напрежението, достигнато в края на процеса на зареждане), веднага се набива на очи фактът, че новото поколение инструменти PowerMaxx имат батерия с най-масово използваната паралелепипедна форма. Тя се закрепва чрез плъзгане към долния край на ръкохватката. Припомняме, че при досегашните модели PowerMaxx, с обявено захранващо напрежение 10,8 V (номинално напрежение през преобладаващата част от работното време), батерията има продълговата форма и се помества в ръкохватката на инструмента.

Формата на новата батерията позволява редица конструктивни и експлоатационни предимства. При закрепване на батерията чрез нейното приплъзване, всяка двойка контактни, токопроводящи пера, се трият едно в друго. Това води до самоочистване срещу появата на евентуално повърхностно окисляване. Освен това контактната повърхност е по-голяма, което позволява провеждане на ток с по-голяма сила и без пад на напрежението.

Изнасянето на батерията извън ръкохватката е позволило тя да стане по-тънка, по-удобна за обхващане и държане. Освен това изнесената под ръкохватката батерия спомага за по-доброто балансиране на центъра на тежестта на инструмента при държане в ръка. В резултат инструментите от новото 12-волтово поколение PowerMaxx са станали още по-леки и компактни, по-удобни при работа, включително на неудобни места, както и над главата. Моделите с безчеткови електродвигатели са по-мощни и производителни.

Възможностите на всеки акумулаторно захранван инструмент зависят от неговата батерия. За новата си серия PowerMaxx компанията е създала два нови модела с изходящо напрежение 12 V. Батерията с капацитет 2,0 Ah е Li-Ion (Li Power). Батерията с капацитет 4,0 Ah заслужава специално внимание, защото принадлежи към второто поколение батерии на Metabo „с висока (енергийна) плътност“, обозначени с LiHD (Lithium High Density).

Първото поколение на този вид батерии LiHD представихме при появата им на пазара, а статията озаглавихме „Революционна акумулаторна батерия на Metabo – LiHD“. Създаването на този вид батерии бе поредното постижение от световна величина, плод на 30-годишна (към 2015 г.) изследователска работа на Metabo в развитие на технологиите за производство на акумулаторни батерии.

Три години по-късно – през 2018 г., Metabo пусна на пазара поредното, второ поколение батерия LiHD, с което отново затвърди лидерската си позиция. Първоначално бяха пуснати три модела батерии с напрежение 18 V и капацитет 4,0, 5,5 и 8,0 Ah. Така Metabo стана единственият към момента производител в света, който произвежда акумулаторни батерии, способни да захранват електроинструменти с възможности, еквивалентни на мрежово захранвани машини с мощност 1600 W, а при две батерии, и 3200 W. При това без да се увеличава големината на батерията спрямо нейните предшественици.

Вляво – батерия LiHD с капацитет 4 Ah, вдясно – батерия Li-Ion (Li-Power) с капацитет 2 Ah

В сравнение с обичайно предлаганите на пазара литиево-йонни (Li-Ion) батерии с капацитет 5,0 Ah, напрежение 18 V и консумация 800 W, второто поколение батерии LiHD осигуряват 160% по-голяма мощност, 115% по-продължителна работа с едно зареждане и 100% по-голяма експлоатационна дълготрайност.

Новите LiHD батерии осигуряват достатъчна мощност и продължителност на работи с едно зареждане, които са позволили на Metabo да развие и предлага на пазара широка палитра от мощни акумулаторни инструменти за напрежение 18 V – от компактни бормашини с батерия с капацитет 4,0 Ah до мощни ъглошлайфмашини, работещи с две батерии с капацитет 8,0 Ah.

Споменахме, че новата 12-волтова серия PowerMaxx към момента разполага с две батерии: с капацитет 4,0 Ah, второ поколение LiHD и 2,0 Ah, която е Li-Ion. Батерията с капацитет 4,0 Ah позволява черпене на ток със сила 35 A при постоянно натоварване. Поради това тя е особено подходяща за инструменти с по-голяма мощност, с по-продължителен режим на работа. Към момента тази акумулаторна батерия е най-малката и най-лека (размери 87х77×41 mm, тегло 330 g) с този капацитет на световния пазар. И още една съществена за потребителя подробност – тя е и най-евтина в сравнение със сходните батерии на най-близките по възможности конкурентни производители. Батерията с капацитет 2,0 Ah (25 A сила на тока при постоянно натоварване) тежи 225 g, а размерите ù са 81х65х35 mm. Тя също е „отличник“ в ценовото съревнование спрямо най-близките сериозни конкуренти.

Адаптор за работа на новите 12-волтови батерии с PowerMaxx инструменти от по-старите 10,8 V серии

От предимствата на новите LiHD батерии на Metabo ще споменем само някои:

– Използване на едни от най-добрите към момента елементи 21700 на Panasonic, каквито се влагат в батериите на електроавтомобили, други превозни средства и т.н.

– Свързващи елементите шини от специално легирана медна сплав, с трикратно увеличена проводимост на електрическия ток.

– Контактни шини с повишена способност за провеждане на електрически ток с голяма сила.

– Усъвършенстване на характерната за Metabo Ultra-M електроника в частта ù за защита на клетките срещу претоварване.

– Усъвършенствана система AIR COOLED за охлаждане на батерията при зареждане.

– Подобрена защита на батерията срещу проникване на прах и влага, както и срещу механични въздействия.

– Нов LED индикатор за състоянието на заряда в батерията с подобрена видимост и т.н.

От Metabo са се погрижили също да предоставят възможност на притежателите на по-стари модели PowerMaxx да ползват новите батерии и техните предимства. За целта се предлага адаптор, който се поставя в ръкохватката на машината на мястото на старата батерия. Батерията за 12-волтовата серия се закрепва към него.

 

Новите зарядни устройства

Новите инструменти PowerMaxx се предлагат в комплект с един от двата вида, създадени за тях акумулаторни батерии и подбрано за тях зарядно устройство. Предлагат се и във варианта SOLO – без батерии и зарядно устройство.

Вариантите с батерии са:

– 2 батерии с капацитет 4,0 Ah LiHD и зарядно устройство ASC 55 AIR COOLED.

– 2 батерии с капацитет 2,0 Ah LiIon и зарядно устройство SC 30.

Изборът на един от двата варианта зависи от вида на инструмента, неговото натоварване и продължителност на работа, както и от вида на електродвигателя – четков или безчетков. Покупката на инструмент без батерия и зарядно устройство пък се съобразява с условията при неговото използване и възможностите повече инструменти да ползват една и съща батерия. Затова Metabo предлага обособени семейства машини, работещи с напрежение 12 и 18 V, както и семейството със захранващо напрежение 10,8 V, което само преди месеци бе заменено с новата 12-волтова серия. Metabo произвежда и мощни електроинструменти – ъглошлайфмашини, перфоратори, ножици за храсти, които изискват захранване с напрежение 36 V.

Ето защо немският производител създава не само семейства инструменти според напрежението на електрическия ток. Предлага и зарядни устройства, способни да зареждат цялата гама батерии с напрежения 12, 14,4, 18 и 36 V. Условието е начинът на закрепване на батериите към инструмента, респективно към зарядното устройство, да бъде еднакъв – чрез споменатите вече контактни шини и поставяне на батерията с приплъзване. Реализацията на принципа „едно зарядно устройство за всички акумулаторни батерии от 12 до 36 V”, е една от целите при създаването на новата 12-волтова серия, и свързаните с това ползи за потребителя.

Зареждането става лесно – едно зарядно устройство за всички акумулаторни батерии на Metabo с напрежение от 12 до 36 V и монтиране „чрез приплъзване”

Конкретно за серията PowerMaxx 12 V. За инструментите с по-голяма мощност, когато работата налага по-голямо и продължително натоварване, най-добрият избор е комплект от 2 батерии с капацитет 4,0 Ah (технология LiHD) и зарядно устройство ASC 55 AIR COOLED. Логично е също, че когато се купува машина с по-съвършения и по-мощен безчетков електродвигател, тя да работи с най-добрата към момента батерия и зарядно устройство.

Зарядното устройство ASC 55 AIR COOLED е с най-широкообхватни възможности по отношение на напрежението на батерията. Може да зарежда батерии от вида Li-Ion и LiHD с напрежение 12, 14,4, 18 и 36V с подходящата сила на тока. Подходящо е дори и за стари NiCd батерии с напрежение 12 V. Освен в комплект с дадена машина, това зарядно устройства се предлага и отделно. Благодарение на патентованата технология на Metabo за ефикасно охлаждане на батерията по време на зареждане (технология AIR COOLED), процесът протича при по-голяма сила на тока – 4 A за батерия 12 V и 3 A при батерии с напрежение 14,4 V и 18 V. При батерии с напрежение 12 V времето на зареждане за батерия 2 Ah е съкратено до 30 min, а при батериите 4 Ah – до 60 min.

Вляво – зарядно устройство ASC 55 AIR COOLED, 12-36 V. Вдясно – Зарядно устройство SC 30, което се предлага само с комплект батерии с капацитет 2 Ah

Благодарение на микропроцесорно електронно управление процесът на зареждане и силата на тока се управляват оптимално, което увеличава броя на циклите на зареждане и съответно дълготрайността на батерията. Това зарядно устройство също така е съвместимо и може да зарежда батериите на други производители, включени в партньорския алианс CAS Partner. Cordless Alliance System (CAS) е обединение на световни производители, които предлагат също акумулаторни машини и инструменти. За тях те използват акумулаторните батерии и зарядни устройства на Metabo, основно с напрежение 18 V и технология LiHD, което им осигурява постоянна преднина пред техните конкуренти. Към момента над 130 инструмента с работно напрежение 18 V на различни производители имат 100% съвместимост по отношение на батерията и зарядното устройство и те могат да се комбинират.

Другото, предлагано с инструменти от новата серия PowerMaxx зарядно устройство, е SC 30. То представлява икономически изгоден вариант в комплект с най-евтините базови модели инструменти от 12-волтовата серия и също така по-евтината обикновена литиево-йонна с капацитет 2,0 Ah. Поради това не се предлага отделно. Може да се използва за зареждане на батерии с напрежение 12, 14,4 и 18 V. Не поддържа технологията AIR COOLED.

Батериите с напрежение 12 V и капацитет 2,0 Ah се зареждат за 46 min, а батериите с капаците 4,0 Ah – за 92 min.

Само за пълнота ще споменем, че нова разработка на Metabo е бързозарядното устройство ASC 145 AIR COOLED. Подходящо е зареждане на Li-Ion и LiHD батерии с напрежение 12–36 V. Конкретно за 12-волтовата серия PowerMaxx, и двете батерии с капацитет 2 и 4 Ah се зареждат само за 30 min.

Изключителен представител на Metabo за България е „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

За допълнителна информация за инструментите на Metabo посетете българоезичния сайт на компанията.

 

Следва продължение: Акумулаторни електроинструменти Metabo PowerMaxx 12 V

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото