В категории: 2020, Актуални статии, Брой 1-2/2020, Градина

Механични пръскачки на STIHL за растителна защита

Февруари е. Със сняг или без него, поредният сезон за работа на полето и в градината вече започна. И докато поради възлюбения от човека от библейски времена елексир – виното, зарязването на лозите е древен общонароден празник, то останалата земеделска и градинска работа е делнично тежко и уморително занимание. Февруари се прави и зимното пръскане на овошките. А след това, по годишния календар за агрохимическа защита, и на всички останали култури – овошки, лозя, зеленчуци, етерични култури и т.н., докато стигнем и до домашната цветна градина и саксиите на балкони и веранди. Неизбежна и трудоемка, почти целогодишна дейност, която би била немислима без пръскачките за разпръскване на подходящите за целта препарати – водни разтвори или в прахообразно състояние.

Лидерът в производството на всевъзможна техника за работа в градината и гората, немската компания STIHL, предлага пълна гама машини и прибори за такава защита. От мощните, носени на гръб пръскачки, задвижвани с двигател с вътрешно горене, до най-малките пръскачки и пулверизатори, представляващи пластмасова кана или бутилка с нагнетателна въздушна помпа.

Досега в списанието са представяни предимно мощните моторни пръскачки на STIHL, предназначени за обработване на големи площи с разнообразни насаждения. За разпръскване както на течни, във вид на аерозол препарати, така и на прахообразни.

Към момента най-мощните, многократно доказали се и добили широка популярност моторни пръскачки на STIHL са моделите SR 450 и SR 430, за които вече е писано в списанието. Всяка от тези пръскачки побира 14 l разтвор и има обхват на разпръскване в хоризонтална посока 14,5 m.

С голяма популярност и признание сред специалистите се ползва и най-малката сред моторните пръскачки на STIHL, моделът SR 200. Тя е предназначена за третиране с течни препарати на ниски и средно високи насаждения – лозя, зеленчукови и други насаждения, на овощни градини. Максималното разстояние, което струята с разпрашения течен разтвор достига, е 9 m. Резервоарът й побира 10 l воден разтвор.

Тези три, строго професионални машини, са създадени за обработване на големи по площ овощни градини и ниски насаждения.

За всички останали случаи STIHL предлага гама ръчно задвижвани пръскачки, които са тема на тази статия.

 

Гръбна пръскачка STIHL SG 71

Думата “градинска пръскачка” най-често се асоциира с носената на гръб пръскачка, известна още като „лозарска“. Това е така, защото лозето се пръска от април до края на август, началото на септември. А в някои месеци, по няколко пъти. През май например, може да се наложи и шесткратно пръскане.

От този клас пръскачки на STIHL у нас се предлага моделът SG 71. Това е най-голямата и най-производителна професионална механична гръбна пръскачка на немската компания с вместимост на резервоара 18 l. Празна, тя тежи 5 kg.

Максималното работно налягане, което може да се постигне с нея, е 6 bar, при което дебитът на разпръскваната течност (с конусовидна дюза) достига 0,96 l/min. Налягането, при което пръскачката може да работи, е тясно свързано с височината, до която дадено дърво може да бъде третирано от стъпил на земята човек. За пръскачки с максимално налягане 6 bar, тази височина обичайно е до 6 m. При необходимост от пръскане на по-голяма височина, може да се ползва и двураменна стабилна стълба или подходяща подвижна платформа. STIHL предлага удължаващи тръбата накрайници с фиксирана и променлива дължина (с телескопична конструкция).

Резервоарът на пръскачката е изработен от здрава пластмаса. Направен е така, че да приляга удобно към гърба на работещия. Пръскачката се носи на гръб с помощта на удобни презраменни ремъци. Трети ремък обхваща кръста, което придава допълнителна стабилност, като не позволява пръскачката да се премества встрани и клатушка. Презраменните ремъци са закрепени неподвижно в горния си край, а в долния се закрепват откъм основата на пръскачката. Дължината им се регулира лесно и сигурно според ръста на работещия.

Помпата, която нагнетява въздуха, се намира в резервоара, поради което е сигурно защитена срещу механични повреди.

Лостът за задвижване на помпата може да се поставя от лявата или от дясната страна на пръскачката, според предпочитанията на работещия. Друго удобство е възможността разстоянието между него и резервоара на пръскачката да се променя в три стъпки и така местоположението му да се нагажда според широчината на човешкото тяло. Ръкохватката, с която завършва лоста на помпата също е подвижна, което позволява неговото удължаване или скъсяване.

Щуцерът за свързване на маркуча е поставен в средата на резервоара, което осигурява еднаква дължина на маркуча, независимо с коя ръка се държи ръкохватката с разпръсквача. Ръкохватката има манометър, чрез който се контролира налягането. Така се поддържа оптимален работен режим на разпръскване на разтвора. В нея има и филтър за фино очистване на разтвора, който предпазва разпръскващата дюза от задръстване.

Пръскачката е изпипана до най-малки подробности, всяка от които улеснява и прави работата с нея по-удобна. Така например ръкохватката за носенето й е поставена така, че да съвпада с линията на центъра на тежестта. При пълна с разтвор машина с общо тегло 23 kg това не е без значение.

Когато не се използва, разпръскващият накрайник се закрепва лесно и удобно към тялото на пръскачката. Практично решение е също, че в капака на резервоара са оформени леглата за съхраняване на три мерни чашки с вместимост 5, 10 и 25 ml, използвани за дозиране на препарата.

Стандартно пръскачката се доставя с разпръсквач с месингова дюза. Възможностите за оптимално използване се разширяват значително благодарение на богатия набор от принадлежности към нея. Той включва удължители за пръскане на дървета от земята, комплект от пластмасови дюзи, които придават конусообразна или плоска форма на струята (факела), разклонител с две дюзи, които може да се насочат в различи посоки – примерно за обработване на две намиращи се една до друга лехи, за получаване на обща по-широка струя. Има и накрайник с дължина 100 cm с три дюзи, създаден за обработване на големи площи, не липсва и специален накрайник, строго ограничаващ обработваната зона и предпазващ растителността извън нея. Прави впечатление широкият асортимент от месингови дюзи, всяка с различна специализация – получаване на плоска струя за прецизно, точно насочено разпръскване, конусовидна дюза с регулируема струя, конусовидна дюза с малък дебит на струята, дюза за широка плоска струя за обработка на лехи и др.

Има и редуцирвентил, който поддържа постоянно налягане на подавания към дюзата разтвор – 1; 1,5 и 2 bar. Така се постига оптимално дозиране на препарата в зависимост от формата на факела на струята и вида на обработката – хербициди за унищожаване на плевели, фунгициди за унищожаване на фитопатогенни бактерии и гъбички, зооциди – за борба с насекоми, акари и др. Същественото в случая е, че се избягва предозиране на препарата, което може да увреди растенията.

С две думи, моделът STIHL SG 71 в максимална степен удовлетворява изискванията за широко приложима, професионална пръскачка за агрохимическа защита и обработка на средно големи площи.

 

Пръскачки, носени на рамо и на ръка

Тази група механични пръскачки имат цилиндрично тяло – резервоар със стабилна основа, която осигурява необходимата опора при поставена върху земята пръскачка, както и при нагнетяване с помпата на въздуха в нея. Помпата се закрепва чрез завиване към капака на пръскачката. За целта ръкохватката й се застопорява. За наливане на разтвора помпата се отвива, след което наново завива. Щуцерът за свързване на маркуча е разположен в основата, където е защитен срещу неволен удар и повреждане.

Този тип пръскачки имат по-малък обем на резервоара, съответно по-малки размери, по-леки и по-удобни са за работа в малки градини, включително малки оранжерии, отколкото носена на гръб пръскачка. Пръскачките се различават помежду си по вместимостта на резервоара и по максималното налягане на разпръсквания разтвор.

 

Пръскачки STIHL SG 31 и SG 21

Пръскачките се различават една от друга по вместимостта на резервоара – 5 l разтвор за модела SG 31 и 3 l за SG 21. Първата тежи празна 1,8 kg, а по-малката – 1,2 kg. Това ги прави подходящи за използване в малки домашни градини, от лица, които не е обичайно или желателно да вдигат и носят по-големи тежести. По време на работа обичайно се носят, окачени на рамо с помощта на ремъка, с който са окомплектовани.

Максималното работно налягане на тези пръскачки е 3 bar. То се отчита чрез бутален механичен манометър. Предназначени са използване основно в домашната градина, за отглеждане на малки по площ насаждения – овощни, зеленчукови, озеленяване, декоративни храсти и цветя. Подходящи са за разпръскване на разтворени във вода препарати за растителна защита срещу фитопатогенни бактерии и гъбички, за борба с насекоми, акари и др. вредители, за унищожаване с хербициди на нежелани плевели, за разпрашаване на течни листни торове и др.

Изборът на една от двете пръскачки се прави според големината на площта с насаждения. За по-пълноценното и многоцелево използване на пръскачката SG 31 се предлага описаният вече набор на STIHL от дюзи, удължители и други принадлежности. При модела SG 21 изборът от принадлежности е по-ограничен.

 

Пръскачка STIHL SG 11

Най-малка сред ръчните пръскачки на STIHL е моделът SG 11. Вместимостта й е 1,5 l. Този вид пръскачки наподобяват кана от здрава полупрозрачна пластмаса, в чийто притягащ се чрез винт капак е вградена въздушната помпа. На капака се намира и разпръскващия разтвора накрайник. Празна, пръскачката тежи само 460 g, което я прави предпочитан дамски инструмент за домашните цветя, за поддържане на домашни градини – цветя и малки декоративни храсти, на неголеми по площ зеленчукови насаждения. За унищожаване на вредители, за защита и подхранване с листни торове на декоративни и други растения.

Въпреки големината си, близка до кана за вода, тази пръскачка никак не е за подценяване, защото помпата й позволява нагнетяване на въздуха, съответно разпръскване на течността, под налягане до 3 bar. Толкова, колкото и вече описаните пръскачки SG 31 и SG 21. Поради това тя също върши отлична работа в домашни условия, когато не се налага разпрашаване на големи количества разтвор или чиста вода.

Споменаваме и водата, защото тази пръскачка често се явява необходим инструмент от арсенала на домашния майстор, когато, например, се налага овлажняване на основата преди полагане на мазилка или гипсова шпакловка, преди шприцоване на монтажна и уплътняваща пяна и др.

STIHL SG 11 е евтин, компактен, лек, удобен за работа и заемащ минимално място многофункционален инструмент.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 1-2/2020, Градина

Ключови думи


 
към началото