В категории: 2021, Актуални статии, Брой 3-4/2021, Градина

Професионална акумулаторна коса STIHL FSA 135

Семейството професионални акумулаторни моторни коси STIHL наскоро се сдоби с нов лидер по мощност – моделът FSA 135. С това предлаганите на нашия пазар професионални коси на водещия немски производител станаха три.

С широчина на косене с двулистен стоманен нож 260 mm и максимално време на работа с него 70 min, с едно зареждане на батерията AP 300, косата FSA 135 e мощен, високопроизводителен инструмент за професионално косене на трева и друга дива растителност – бурени, ниски храсти, леторасти и т.н. Както останалите коси от този вид, новата FSA 135 е незаменима при косене около и в близост до различни прегради, на места, където четириколесната косачка не може да влезе, по краищата на затревени площи, около пътеки, алеи и като цяло, при неравни терени. Като акумулаторно захранван електроинструмент, лишен от шумен и замърсяващ околната среда двигател с вътрешно горене, този вид машини са оптималното решение при работа в населени места и зони, където шумът е крайно нежелан, често и забранен.

Косата има мощен безчетков електродвигател, отличителен белег за всеки висококачествен електроинструмент. За да не повтаряме вече многократно писани в списанието факти, ограничаваме се да споменем само по-високия к.п.д., което им осигурява значително по-продължителна работа с едно зареждане на батерията. Безчетковите електродвигатели практически не се нуждаят от периодично сервизно обслужване, като дълготрайността им е около два пъти по голяма от двигателите с четки. Безчетковият двигател способства за удължаване на живота на батерията с около 75%. Специално за FSA 135, ще добавим още, че отворът за засмукване на охлаждащия двигателя въздух е защитен с фина метална решетка срещу проникване на по-едри частички. Това защитава двигателя и също допринася за неговата безпроблемна работоспособност и дълготрайност.

Създадена да отговаря на най-високите изисквания по отношения на натоварване и продължителност на работа, препоръчително е косата да работи с най-мощните батерии от професионалната серия на STIHL AP с напрежение 36 V – AP 300 S (капацитет 7,8 Ah, 281 Wh) и AP 300 (капацитет 6,3 Ah, 227 Wh). Разбира се, косата може да работи и с останалите, с по-малък капацитет батерии от тази серия – AP 200 и AP100. Батериите AP се поставят в шахта, разположена в двигателната част на машината.

Косата може да работи и с най-мощните батерии на STIHL – AR 2000 L и AR 3000 L. Изходящото им напрежение е същото, 36 V, а капацитетът им е 27,4 Ah/1015 Wh за първата и 41,2 Ah/1520 Wh за втората. Поради размера и теглото си, тези батерии се носят в малка раница на гръб, а свързването им е посредством електрически кабел.

За най-целесъобразното и рационално използване на енергийните възможности на батерията и мощността на електродвигателя, в зависимост от използвания режещ инструмент, вида и гъстотата на растителността, STIHL FSA 135 има три режима на работа, респективно на честотата на въртене на режещия инструмент. Това позволява оптимално съчетаване на висока производителност на рязане с оптимално разходване на заряда на батерията.

При първите два режима работещият може да управлява безстепенно и плавно честотата на въртене в два диапазона. Да я поддържа оптимална в зависимост от конкретните условия на косене. При третата степен тази задача се поема и извършва автоматично от машината – в зависимост от натоварването на режещия инструмент, автоматичната система оптимално регулира честота на въртене, а оттук и производителността на работа и разхода на електроенергия. Органите за управление са удобно разположени на едната от двете дръжки на ръкохватката на косата. На нея има и LED дисплей, който показва избрания в момента работен режим. Автоматичният режим на работа безспорно улеснява работата, ала времето за работа, което позволява заряда на батерията, се съкращава.

Възможността за управление на честотата на въртене, включително в „интелигентния“ автоматичен режим, обяснява нещо на пръв поглед необяснимо, когато се сравняват технически характеристики на FSA 135 и година по-младият модел FSA 90. По данни на производителя, при работа с батерия AP 300, косата FSA 90, с широчина на косене с двулистен стоманен нож 260 mm, може да работи с него до около 45 min (при максимална честота на въртене!) с едно зареждане, докато моделът FSA 135 с широчина на косене 260 mm (с двулистен стоманен нож) има продължителност на работа с него до 70 min (при режим с плавно регулиране, степен I). Тази нелогична на пръв поглед разлика, се обяснява именно с поддържането на оптимална честотата на въртене за конкретните условия на работа.

В добавка, по-ниската честота допълнително намалява нивото на създавания от машината шум, намалява се и нивото на вибрациите, създавани от въртящия се режещ инструмент.

Дължината на косата без режещ инструмент е 188 mm. Теглото й без батерия, режещ инструмент и предпазител, е 4,9 kg. Тежестта на косата почти не се усеща при работа, защото машината виси окачена на специален презраменен самар, а ръцете само насочват косящия апарат. Масата на косата е добре балансирана спрямо точката на окачване. Стоманената рейка, към която се прикача куката на самара, има 7 отвора, което позволява още по-прецизно балансиране в зависимост от ръста на работещия.

Ръкохватката с отдалечени една от друга дръжки е оптималният вариант при косене на големи пространства. Тя може да се завърта, така че наклонът на дръжките да бъде максимално удобен при работа.

Косата е пригодена за работа и при неблагоприятни атмосферни условия, като дъждовно време и влага.

FSA 135 e поредната машина STIHL, подготвена за работа със сензора Smart Connector 2A. Закрепен към тялото на машината, той следи вибрациите по време на работа. Чрез Bluetooth безжична връзка изпраща информация за това дали машината работи или е в покой, към намиращо се в обхвата му мобилно устройство.

Системата AP обхваща над 20 вида акумулаторно захранвани електроинструменти, предназначени за професионална употреба. Те може да се захранват от всяка от посочените тук литиево-йонни батерии. Бързозарядните устройства AL 300 и AL 500 могат да зареждат всяка от батериите AK, AP и AR на STIHL. Това е икономически изгодно решение, позволяващо най-ефективно използване на батериите.

За своите моторни коси, с електрическо задвижване или с двигател с вътрешно горене, STIHL предлага широка гама от високопроизводителни и дълготрайни режещи инструменти – глави с корда или различни по вид и форма стоманени ножове и дискови триони.

Конкретно за новата коса FSA 135 те са представени на сайта на „Андреас Штил“ ЕООД, поради което тук ще споменем само някои от тях.

• Глава за косене AutoCut C 26-2. Кордата, навита на макара, се намира във вътрешността на главата. Двата й края излизат от срещуположно разположени отвори. При въртенето си с висока скорост те придобиват голяма твърдост и режат тревата. При прекъсване на влакното поради удар в твърд предмет, двустранното изтегляне на нова корда става автоматично – чрез допиране на въртящата се глава до почвата.

• Двулистен нож GrassCut. Ножът е с дължина 260 mm. Подходящ е за косене на треви и плевели, живи и сухи, включително с по-дебели и жилави стъбла, примерно коприва, къпини и др., справя се и с тънкостеблена тръстика. Листовете му са двустранно заточени, което позволява обръщане на ножа, след като остриетата от едната страна се затъпят.

• Четирилистен нож за косене на трева GrassCut с 4 режещи ръба. Има същото приложение като двулистния нож, реже по-равномерно, поради наличието на четири режещи ръба.

• Диск за косене на трева GrassCut 250-32. Този стоманен диск с диаметър 250 mm и 32 зъба има голяма режеща способност. При косене отделя значително по-малко шум. Отличава се с минимално изхвърляне встрани на рязания материал и попаднали между зъбите му малки камъчета. Препоръчва се за косене на оживени места.

• Циркулярен диск с плоски зъби WoodCut. Този диск е способен да реже с лекота всевъзможни храсталаци и тънкостеблени издънки.

• Високопроизводителен циркулярен диск с плоски зъби WoodCut. Има същото предназначение с тази разлика, че има с 20% по-голяма производителност при рязане.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 3-4/2021, Градина

Ключови думи


 
към началото