В категории: 2021, Актуални статии, Брой 5-6/2021, Електрозахранване, Инструменти, Хоби

Инверторен електрогенератор RAIDER RD-GG10

Новост в обширната продуктова гама на марката Raider е бензиновият електрогенератор RD-GG10. Той е втория поред от този вид, след като през 2017 г. „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара своя първи инверторен генератор RD-GG05. С него не само бе разширена гамата от близо дузина бензинови, предимно синхронни, електрогенератори Raider с мощност до 5 kW. Почитателите на марката получиха генератор на електрически ток от ново поколение. Случайно или не, тази първа „инверторна лястовица“ Raider кацна на българския пазар навръх 25-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Както можеше да се очаква, най-съществената отлика на RD-GG05 спрямо конкурентите й бе цената, на която трудно се устоява. Мнозина тогава възприеха недостижимото съчетание „качество/цена“ на този генератор като жест към многобройните почитатели на марката по случай 25-годишния юбилей на „Евромастер Импорт Експорт“.

Така фирмата постъпи и миналата година, когато по случай 20-годишнината на марката Raider, пусна серията специално подбрани електроинструменти Black Edition. Силно намалената цена бе жест на признателност към клиентите, които са избрали инструмент с тази марка. Колко са те, никой не може да каже, но се знае броят на продадените за 20 години електроинструменти Raider – над 2,6 млн.

Първият инверторен генератор Raider – моделът RD-GG05, се доказа като много успешен. За хора, които търсят електрогенератор с мощност до около 1000 W при актуалната към момента цена от 489 лв. и днес той продължава да бъде предпочитано решение. Това се потвърждава от пазарното му търсене.

За неговите технически и експлоатационни характеристики, тествани в редакционната работилница, може да прочетете в брой 7-8/2017 на списанието.

Тук представяме втория поред модел на Raider, пуснат наскоро на пазара.

 

Бензинов електрогенератор RD-GG10

Той е инверторен, задвижван от четиритактов бензинов двигател. Притежава всички вече описани в посочената статия качества и достойнства на своя предшественик, характерни за инверторния тип електрогенератори. Новият модел не заменя по-предния, а разширява продуктовата гама със способността му захранва електроуреди със значително по-голяма мощност. Мощността на RD-GG10 е 2,5 kW. Както накратко резюмира мениджърът за марката Raider инж. Красимир Петков: „Качествен електрогенератор, способен да захранва значително по-мощни консуматори, поради което е подходящ за значително по-широк кръг от приложения. Поредната качествена машина Raider, която предлагаме на изключително конкурентна цена“.

Като инверторен електрогенератор, RD-GG05 има множество предимства пред по-старите технически генератори, особено от асинхронен тип. От гледна точка на използването му в бита, най-съществено значение имат: качеството на произвеждания електрически ток, компактните размери и ниското тегло. За да не повтаряме вече написаното в списанието за инверторните генератори и в частност – за посочения като основател на този клон в семейството Raider – RD-GG10, ще се фокусираме основно върху качеството на генерирания ток и работата на машината.

В сравнение с класическите, технически по-стари модели, инверторните генератори са по-леки, по-компактни и по-икономични. И най-важното – произвеждат електрически ток с параметри, позволяващи захранване и на най-чувствителни към параметрите на тока електронни уреди: компютри, телефони, таблети, телевизори, офис техника, циркулационни помпи на водни отоплителни инсталации и др. Инверторният електрогенератор произвежда променлив електрически ток с изключително стабилни параметри – стандартно напрежение 230 V, чиято величина не се влияе от натоварването и стабилна честота на тока – 50 Hz. Произведеното от него електричество има синусоидална форма на напрежение и ток, съвсем близка до идеалната крива – с отклонение от нея не повече от ±2,5%. Това са стойности, често по-добри от параметрите, които осигурява електропреносната мрежа. Доказа го и тестваният от нас преди три години RD-GG05. Същите резултати отчетохме и при новия RD-GG10.

При обикновените електрогенератори вместо синусоидална, кривата на напрежението е по-близка до трапецовидната. Това ги прави неподходящи за захранване на компютърна и друга електронна техника. Горчивият ни отпреди години опит, когато инверторни генератори нямаше, ни припомни безуспешните опити да свържем иначе прекрасен класически генератор Suzuki към UPS на персонален компютър. Горкият UPS така и не пожела да го възприеме като заслужаващ доверие източник на електричество. Съпротивляваше се неуморно и, подобно на картечница, релето му тракаше отчаяно като включваше и изключваше подавания към него електрически ток.

Инверторните генератори са лесно преносим източник на електрозахранване далеч от мрежата, при полеви условия, а също така са необходим резервен източник за дома и вилата, особено в райони с проблемно електрозахранване, включително с ниско напрежение на тока.

RD-GG10 има компактно и вдъхващо доверие със здравината си пластмасово тяло. Големината му позволява лесен превоз в багажника на лек автомобил. При тегло от 22,8 kg, зареден с масло и пълен с гориво резервоар, благодарение и на удобната ръкохватка, пренасянето му на ръка от здрав мъж не представлява проблем. Машината стъпва върху четири крачета от еластична гума, които поглъщат значителна част от вибрациите и не позволяват на генератора да се премества произволно по време на работа.

След сваляне на страничния капак се открива достъп до отвора за наливане на масло, въздушния филтър и карбуратора

На лицевия панел се монтирани два контакта тип шуко. Тук се намира и пусковият електрически ключ, и ключът за избор на режима на работа – Еco или Мax. При първия, както подсказва името му, генераторът работи на минимални обороти, които се повишават автоматично в зависимост от нарастването на електрическия товар. По този начин той работи по-икономично, количеството на отделяните в околното пространство изгорели газове е по-малко, нивото на шума – по-ниско, по-малък е и разходът на гориво. На панела са поставени и светодиодни индикатори за контрол на работата и състоянието на машината.

Електрогенераторът RD-GG10 се задвижва от бензинов четиритактов двигател с въздушно охлаждане. Работният му обем е 79,8 cm³.

По данни на производителя разходът на бензин в зависимост от натоварването е при:

– 25% натоварване: 0,45 l/kWh

– 50% натоварване: 0,8 l/kWh

– 75% натоварване: 1,1 l/kWh

– Пълно натоварване: 2,4 l/kWh.

Резервоарът на машината побира 4 l гориво. При 50% натоварване, т.е. около 1,2 kWh с един резервоар гориво генераторът може да работи около 5 часа.

Благодарение на инверторния принцип, електронното управление поддържа не само постоянно стандартно напрежение 230 V и честота на произвеждания електрически ток 50 Hz. То управлява „интелигентно“ и оборотите на двигателя. Щом натоварването нарасне, оборотите веднага се вдигат и обратно.

При работа на минимална честота на двигателя (режим Еco) без товар, нивото на звуково налягане е 59 dB. В режим Мax, без товар – 63 dB, а при натоварване 1895 W, то се повишава до 73 dB. Измерването от разстояние 7 m е извършено с децибелометър с точност ±1,5 (при честота 1 kHz). Непосредствено до генератора измерихме ниво на звуково налягане в режим Еco, без товар – 78 dB, а при натоварване 1895 W – 91 dB. Производителят е отбелязал като максимална стойност на звуковото налягане 92 dB.

Без товар или при малко натоварване двигателят поддържа минималната честота на въртене 5300 min¯¹ или близка до нея. Двигателят работи стабилно и устойчиво.

Запалването на двигателя става чрез издърпване на стартово въже. Машината има ръчен „смукач“, който притваря дроселовата клапа на карбуратора. Така горивната смес се обогатява за по-лесно запалване. Превключвателят за пускане и спиране на притока на бензин, както и за управление на дроселовата клапа се намира на странично разположен панел.

Двигателят пали изключително лесно и бързо, а усилието при изтегляне на въжето не затруднява. В студено състояние, той пали още при първо изтегляне на въжето, и то не докрай.

Изпробвахме работата на генератора при захранване на нагревателен прибор – калорифер с две степени на мощност, по фабрични данни: 1000 и 2000 W (измерени 1895 W), както и с ръчни шлайфмашини с номинална мощност 1900 W и 2100 W.

Генераторът поддържа постоянно напрежение и честота на тока. Изпробване при при активен товар (калорифер) с максимална мощност 1895 W (сила на тока 8,1 A)

При всички режими на работа – без товар и натоварване при двете степени на мощност на калорифера – до сила на тока 8,1 А (1895 W) електрогенераторът стабилно поддържа стойност на напрежението 233–234 V и честота 49,9–50 Hz. Осцилоскопът показва правилна синусоида на напрежението и тока.

Напрежението и тока имат на практика идеална синусоидална крива

При включване на ръчна ъглошлайфмашина с мощност 1900 W, генераторът леко забавя обороти само първите около 2 s, докато дискът се развърти и достигне максимална честота на въртене. Червеният светодиод на контролния панел присветва за миг. Причината е в силата на пусковия ток, която надхвърля 3–5 пъти номиналната му стойност. По същия начин генераторът реагира при работа и с ъглошлайфмашината с мощност 2100 W.

Необходимо е да се прави разлика между номиналната и максимална мощност, която обичайно се посочва в техническата документация на генератора. Разликата помежду им понякога достига до около 20%, като в режим на максимална мощност генераторът може да работи само кратки интервали от време – най-често до 30 min. При продължително натоварване, например за захранване на електрическа водна помпа, трябва да се разчита на посочената за номинална мощност на генератора, дори и малко под нея.

Значение има и факторът на мощност (cos ϕ) на консуматора. Той се определя като съотношение между активната (измервана във W) и пълната мощност (измервана във VA). Когато факторът на мощност е единица, това означава, че подаваната електрическа мощност се оползотворява напълно – такъв е случаят с нагревателните електрически уреди и лампите с нажежаема жичка. При уреди, съдържащи реактивни и капацитивни елементи (електродвигател, бобини, кондензатори и др.), факторът cos ϕ е по-малък от 1. За машини с електродвигател примерно, може да се приеме около cos ϕ=0,85. Следователно с приближение може да се прецени, че за да се получи 1 kW активна мощност, която консумират електрическите уреди, са необходими поне 1,2 kVA пълна мощност на генератора.

Ето защо, когато е посочена единствено максималната стойност на мощността във kW (W), в условия на продължителна работа, особено, когато това са машини с електродвигател, е добре да се предвиди резерв от мощност поне 20–30% по-нисък от фабрично обявената максимална стойност на генератора.

При електрогенератора RD-GG10 посочената от производителя мощност 2,5 kW е максимална, което означава, че не бива да се очаква от него да работи продължително време при такова натоварване. Следвайки общоприетите правила би трябвало неговата номинална мощност да бъде около 2000 W. Ако спазваме споменатия резерв от мощност 30%, машината трябва да осигурява продължителна работа при натоварване до около 1750 W. При натоварване по време на тестването, 1895 W, след около 30 min продължителност на работи, електронната защита на генератора сработи и намали оборотите на двигателя, а червената лампичка на челния панел светна предупредително. Не рискувахме да дочакаме момента, в който защитата ще прекъсне подаването на електрически ток. Генераторът има термична защита, която го предпазва от претоварване и повреда.

При свален страничен капак се открива достъп до вътрешността на генератора, което позволява неговото текущо поддържане – смяна на маслото в картера на двигателя и изваждане на въздушния филтър за почистване или смяна. Той е изработен от лист дунапрен. Открива се и достъп до карбуратора за настройки при необходимост. В комплекта на генератора има специална фуния с удължен и огънат встрани край за улесняване наливането на масло в картера.

Завършваме представянето на новия електрогенератор RD-GG10 с неговото най-силно предимство – цената – 849,98 лв.

Тук може да видите и останалите електрогенератори Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото