В категории: 2021, Актуални статии, Брой 5-6/2021, Покриви, Ремонти, Строителство

Покривни прозорци Tondach

 

Наскоро Винербергер пусна на пазара изцяло ново за компанията продуктово направление, с което значително обогатява и без това обширната група материали Tondach, предназначени за цялостно изграждане на перфектния „покрив на столетието”. Това е серията покривни прозорци Tondach, които осигуряват достъп на слънчевата светлина и външен въздух, необходими за превръщане на подпокривното пространство в годни за пълноценно обитаване, едно или повече привлекателни помещения.

Прозорците на Tondach гарантират сигурна преграда срещу проникване на дъждовна вода и неконтролируема инфилтрация на външен въздух. Благодарение на минималните топлинни загуби, те спомагат за намаляване на разходите за отопление, за поддържане в помещенията на оптимален, здравословен комфорт на обитаване – температура и относителна влажност на въздуха. Също така значително намаляват нивото на проникващия в помещението въздушен шум, което също способства за подобряване на комфорта на обитаване, за пълноценен отдих и ефективна работа.

Покривните прозорци са елемент от покривната конструкция. Към тяхното качество се поставят особено високи изисквания, също и към правилното им монтиране. При неподходящо избран прозорец, некачествени помощни материали и неумел монтаж, вграденият сред покритието от керемиди прозорец може да се превърне в източник на проблеми, примерно при всеки по-силен дъжд. Това, между другото, важи за всички материали, използвани за направата на покриви, когато те не са доставени от един, при това реномиран производител и, естествено, монтирани от квалифициран майстор.

Ето защо, в многобройните публикации в сп. „Направи сам” за изпълнение на покриви с материалите Tondach неизменно се подчертава, че те представляват цялостна система от специално произведени висококачествени керамични и некерамични материали, чието съчетаване единствено гарантира качеството и дълготрайността на покрива. Поради това въведената отскоро 20-годишна пълна гаранция на покривите Tondach е валидна само при спазване на тези условия и използване на предписаните от производителя на керемидите материали.

Оттук следва и логичният извод, че за покрив, изпълнен с материали на Tondach възможно най-правилното решение, гарантиращо десетилетия наред спокойствие на обитателите, е покривният прозорец да бъде също Tondach.

Необходимо е специално да се подчертае, че покривните прозорци Tondach, техните размери и начин на монтиране, са напълно съобразени, т.е. прозорците имат пълна модулна съвместимост с керемидите Tondach. Това силно улеснява техния качествен монтаж, покритието добива цялостен завършен вид без заложени в него критични места. В комбинация с наличните за всеки модел и големина прозорец комплекти от монтажни и топлоизолационни материали, стриктно спазване на указанията за монтаж, вграждането на прозорци по никакъв начин не би намалило дълготрайността, с която се отличават покривите, изпълнени с материали Tondach.

Като разширява продуктовата гама Tondach с новите покривни прозорци, австрийският гигант Винербергер прави пореден жест към своите клиенти и почитатели на марката, която е водеща в страните от Централна, Югоизточна и Източна Европа. Новата придобивка несъмнено ще направи покривите Tondach още по-неустоимо привлекателни, защото съчетава високото качеството на прозорците със силно конкурентните им продажни цени. Това всеки лесно може сам да установи според необходимата големина и желано качество на прозореца.

Заслужава да бъде отбелязано също, че засега с привилегията за продажба на покривни прозорци Tondach се ползват само страните от Югоизточна Европа, сред които е и България.

Важно е да подчертаем също, че за всеки прозорец се предлага пълен набор от материали за сигурното му закрепване към носещата конструкция на покрива и уплътняване на пролуките между касата и окръжаващите я керемиди.

При правилно монтиране на прозореца с използване на специално предназначения за него комплект от материали (системна обшивка), потребителят получава 10-годишна гаранция. Препоръчително е също използването на предлагания, фабрично подготвен комплект, от топлоизолиращи елементи, които ограждат касата на прозореца. Произведени от естествен материал (овча вълна), те осигуряват допълнително намаляване на топлинните загуби през тази част на покривната конструкция.

За постигане на максимален комфорт на обитаване, за всеки прозорец се предлагат външни и вътрешни щори.

На сайта на „Винербергер“ ЕООД се намират подробни технически инструкции за монтиране на всеки от четирите модела прозорци.

 

Поради масовото използване на материалите Tondach в изграждането на покриви, по наше мнение, появата на новите покривни прозорци представлява събитие за строителната практика у нас.

Стремежът към рационалното използване на подпокривното пространство винаги е бил, е и ще бъда актуален, особено при по-малките едно- двуфамилни и подобни на тях сгради. В зависимост от конфигурацията на покривната конструкция и височината на надзида за покрива, повече или по-голяма част от подпокривното пространство е възможно да се използва за нормално обитаване – спалня, кабинет и др. Условие за това е наличието на качествен покривен прозорец, който да осигурява естествена светлина и достъп на свеж въздух.

Това е чудесна възможност, целяща не само и единствено разширяване на обитаемата жилищна площ. Уединеното уютно помещение със скосен таван и открит взор към звездния нощен небосклон крие специфично очарование. Притежава романтика, която особено силно привлича по-младите хора, поради което най-често те са и най-страстните почитатели, желаещи да обитават такива помещения. Възможността за уединение е необходимост при учене, а и за редица творчески професии и хоби занимания.

Всичко това, в съчетание с доказаното от десетилетия качество на продуктите с марката Tondach, открива широк простор за приложение на тези покривни прозорци при всяко ново строителство.

И далеч не само. Да хвърлим поглед назад към строителството през десетилетията преди промяната през 1989 г., към многото хиляди едно-, двуфамилни и други малки сгради. Да си припомним безчет вилни постройки, строени при нормативно наложените, напълно непонятни днес, ограничения на площта до 60 m² и на височината – етаж и половина. Без добър покривен прозорец тази половинка от етаж е почти непригодна за жилищни цели. Строени основно по „стопански начин“, т.е. със собствен, на роднини и приятели труд, често и с подръчни, примитивни материали, по време, когато за покривен прозорец се приемаше самоделно направена „табакера“ от стоманен винкел и пестеливо, едва-едва пропускащо светлина армирано стъкло. Примитивно подобие на прозорец, сигурна преграда единствено срещу проникване на врабчета в тавана. Да не говорим за качеството на керемидите с надпис „Овча могила“, които в продължение на десетилетия и до днес успяват да запазят способността си за саморазпадане.

Така, както българинът масово изхвърли „маршал толбухинските“ (от завода в Гара Искър, София) прозорци със слепени крила, подмени металните тръби с модерните полипропиленови, подхвана масово топлоизолиране и т.н., със сигурност все още има много стари покриви, очакващи своя основен ремонт с пълна подмяна на керемидите. Наличните вече модерни покривни прозорци Tondach ще позволи на собствениците им да превърнат подпокривното пространство от прашасал склад за забравени вещи в желано, обитаемо помещение.

Освен на покриви, покрити с керемиди Tondach, благодарение и на предвидените към тях монтажни комплекти, прозорците Tondach са отлично решение и за покриви покрити с керемиди на други производители.

 

Покривни прозорци на Tondach

Серията прозорци съдържа четири модела: Tondach Comfort, Tondach Project, Tondach EnergyPlus и Tondach SmartPro. Всеки от тях се предлага в шест размера: 55х78 cm, 66х118 cm, 78×98 cm, 78×118 cm, 78×140 cm и 94×140 cm. Наличието на общо 24 вариации на прозорци позволява оптимален избор според разполагаемото място и изисквания за осветеност на дадено помещение при ново строителство. Както и според наличното място, при подмяна на стари прозорци.

Четирите модела са проектирани и произведени така, че да удовлетворяват напълно както базовите изисквания за външно осветяване на помещението, така и нарастващите изисквания към топло- и шумоизолация.

В отворено положение, крилото може да се фиксира в две положения за интензивно проветряване на помещението. При затворено положение прозорците позволяват естествена вентилация на помещението, която се управлява ръчно или автоматично в зависимост от модела. Прозорците Tondach EnergyPlus и Tondach SmartPro имат автоматична система за вентилация. Тези два модела се отличават от останалите и с наличието на специална защита срещу нежелано проникване чрез взлом.

В зависимост от модела прозорците имат ръчно или автоматично управляема система за вентилация на помещението

При всички прозорци крилото е окачено така, че да се върти около хоризонтална ос, съвпадаща с неговата средна линия. Благодарение на това, то се завърта с минимално усилие. Възможността на крилото да се завърта на 180° позволява лесното му измиване и от двете страни.

Дръжката на прозореца се намира в долния край на крилото, което улеснява неговото отваряне и затваряне. В зависимост от модела, прозорците имат единичен, двоен или четворен уплътнител между подвижното крило и касата. При всички варианти уплътняването е сигурно и дълготрайно.

Вентилационният отвор се намира в горната част на касата на прозореца. Благодарение на това остъклената площ на прозорците Tondach е с около 6% по-голяма. Съответно с толкова се увеличава и притока на светлина в помещението.

Прозорците имат двуслоен стъклопакет, в който въздухът е заместен с аргон, което допълнително намалява загубите на топлинна енергия. Коефициентът им на топлопреминаване (U) съответства на действащите към момента изисквания за енергийна ефективност на жилищни сгради.

Касата и крилото на прозорците са изработени от висококачествена иглолистна дървесина, със здраво слепени в рамка фризове. Те са дълбоко импрегнирани във вакуумна среда. При първите три модела дървените елементи са допълнително защитени чрез многопластово акрилно покритие. При модела Tondach SmartPro покритието е от полиуретанов лак, който осигурява по-висока степен на защита срещу въздействието на водни пари. Освен това, откритите дървени части на прозорците, изложени на слънчевите лъчи, са допълнително защитени чрез покриване отвън с тънък алуминиев профил.

Долните ъгли на крилото на прозореца имат пластмасова защита (водач), която предпазва ръбовете им от механични повреди при отваряне и затваряне на крилото.

Прозорците Tondach са пригодени за монтиране на покриви с наклон от 15° до 90°.

 

Прозорци Tondach Comfort

Краткото определение за този модел е дадено от производителя: Качествен продукт на достъпна цена!

Прозорецът има двуслоен стъклопакет, изпълнен с аргон. Той има коефициент на топлопреминаване U=1,1 W/m²K. За дървените елементи коефициентът на топлопреминаване е U=1,3 W/m²K. Индексът на изолация срещу проникващ отвън въздушен шум (R) е 31 dB. Вентилацията се регулира ръчно при максимален дебит на свежия въздух 20 m³/h.

Рамките на крилото и касата са изработени от висококачествена иглолистна дървесина, сигурно защитена чрез дълбока импрегнация във вакуумна среда. Те са защитени срещу дъждовната вода и UV лъчите на слънцето чрез покритие от екологичен акрилен лак, както и чрез алуминиев профил с антрацитно сив цвят. Уплътнението между крилото и касата е единично. Затварящият механизъм сигурно застопорява крилото, без да го заключва. Той позволява задържането му в отворено положение в две степени.

Прозорци Tondach Project

Този модел е близък в ценово и техническо отношение до предния модел. Изпълнен с двуслоен стъклопакет, той има същите топлотехнически характеристики като него. Касата и крилото на прозореца са изработени от импрегнирана иглолистна дървесина, покрити с безцветно акрилно покритие. Външни им повърхности са защитени допълнително с алуминиеви профили, оцветени в антрацитно сив цвят.

Постигната е малко по-добра звукоизолация – R=32 dB. Причината вероятно е в двойното уплътнение между крилото и касата. Вентилацията се регулира ръчно, като максималният дебит на свежия въздух е увеличен до 31 m³/h. Това е предимство за по-големи помещения. Системата за затваряне на крилото е същата.

 

Прозорци Tondach EnergyPlus

Този модел прозорци се отличава най-вече по специалната конструкция и изпълнение, които осигуряват значително по-сигурна защита срещу проникване отвън чрез взлом. Двуслойният стъклопакет е произведен от специално стъкло, отговарящо на европейските изисквания (EN) за защита срещу взлом RC 2 N, клас II. Ключалката също е защитена срещу външно въздействие и нежелано отваряне на прозореца. Отговаря на изискванията на европейския стандарт DIN EN 1627-1630.

По данни на производителя, този прозорец е защитен срещу счупване, вследствие на удар в горната му част, от разбиване на ключалката с помощта на инструменти, от сваляне на стъклото или неговото счупване чрез удар. Неговият стъклопакет има малко по-добра топлоизолираща способност – U=1,0 W/m²K. Поради увеличената дебелина на специалното стъкло, както и четворното уплътнение, прозорецът осигурява по-добра шумоизолация – индекс R=35 dB. Вентилацията на помещението се регулира автоматично при максимален дебит на външния въздух – 49 m³/h.

Касата и рамката на крилото са изработен от импрегнирана иглолистна дървесина. Покрити са с безцветно акрилно покритие. Външни им повърхности са защитени допълнително с алуминиеви профили, оцветени в антрацитно сив цвят.

 

Прозорци Tondach SmartPro

По своите топлотехнически и звукоизолиращи характеристики, наличието на автоматично регулиране на вентилацията, както и по защитата срещу външно проникване чрез взлом, този модел не се отличава съществено от Tondach EnergyPlus. Характерно за този прозорец е допълнително е усилената защита на дървените детайли чрез нанесен върху повърхността им трислоен бял полиуретанов лак. Това прави прозорците особено подходящи за монтиране в помещения с висока относителна влажност на въздуха – бани, кухни, перални и др.

При този модел външните повърхности, подложени на атмосферните влияния, също са допълнително защитени с алуминиеви профили с антрацитно сив цвят.

Вече стана дума, че за всеки прозорец, според модела и големината, се предлага комплект от материали, необходими за неговото монтиране, обшивка, която осигуряват много добро, дълготрайно уплътняване на пролуките между касата на прозореца и ограждащото го покритие от керемиди. Същото така се предлага и комплект от материали за топлоизолация около касата на прозореца.

Комплекти с материали, необходими за монтиране на прозорците. Вляво – обшивка около касата за уплътняване на пролуките между нея и покритието от керемиди.

„Винербергер“ ЕООД предлага също така и два вида щори – външни (сива) и вътрешни със син или бежов цвят. Щорите се изтеглят при нужда. Иначе са скрити, навити на руло. Позволяват регулиране на осветеността на помещението, а когато прозорецът се намира над леглото, плътната щора спомага за следобедната дрямка, примерно. Външната щора осигурява и допълнителна защита при силна градушка, намалява и силата на слънчевото греене. Вътрешната, на свой ред, допълнително намалява топлинните загуби на помещението през нощта.

За всеки от прозорците се предлагат външни и вътрешни щори

Допълнителна информация за покривните прозорци Tondach, включително ценова, както и подробни инструкции за монтаж, може да намерите на сайта на „Винербергер ЕООД“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото